Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T Á J É K O Z T A T Ó az ÚMVP Irányító Hatósága által vidéki rendezvények és falunapok szervezésére 2009. évben kiírt pályázatról 2009. február 20 – 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T Á J É K O Z T A T Ó az ÚMVP Irányító Hatósága által vidéki rendezvények és falunapok szervezésére 2009. évben kiírt pályázatról 2009. február 20 – 25."— Előadás másolata:

1 T Á J É K O Z T A T Ó az ÚMVP Irányító Hatósága által vidéki rendezvények és falunapok szervezésére 2009. évben kiírt pályázatról 2009. február 20 – 25. FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága

2 Előzmények A rövid pályázati idő ellenére 523 pályázat érkezett. Ebből (a várakozásnak megfelelően): települési önkormányzat 439 pályázat (84 %) Hetvenkilenc civil szervezet (15 %) és öt magánszemély (1 %) A pályázók 86 % - a pályázattól függetlenül is megrendezte volna – legfeljebb szolidabb formában – a programot. Többen, ha a falunapjuk más időpontra esett, akkor legtöbbször új típusú rendezvényre, nyújtották be pályázatukat (20 %).

3 2008. Az Irányító Hatóság 146 falu, vidéki kistelepülés rendezvényét támogatta. Ebből települési önkormányzat119(81,5%) civil szervezet 26 (18 %) magánszemély 1 (0,5%)

4 A 2008-as pályázatok megyei bontásban Megye Pályázók számaNyertesek száma Bács-Kiskun 379 Baranya 3613 Békés 3412 Borsod-Abaúj-Zemplén 7317 Csongrád 176 Fejér 235 Győr-Moson-Sopron 236 Hajdú-Bihar 3411 Heves 236 Jász-Nagykun -Szolnok2210 Komárom-Esztergom 72 Nógrád266 Pest 236 Somogy 314 Szabolcs-Szatmár-Bereg3010 Tolna185 Vas214 Veszprém207 Zala257 Előzmények

5 Tanulságok I. 1.Sokszínű a magyarországi települések rendezvényvilága. 2.A pályázók zöme már bejáratott, vagy már megrendezett programhoz kért támogatást. 3.Közülük legtöbb a falunaphoz kapcsolódó. 4.Kevésnek bizonyult az igazi fesztivál (művészeti, közösségi, turisztikai) - 23%. 5.Nem igazán nyert teret a rendezvények sorában a konferencia, a szakmai program.

6 Tanulságok II. 6. Sajnos sok sablonos címmel: Falunap – x településen és sok sablonos programmal is találkozhattunk. 7. Jó lenne, ha az újszerűség és a csak arra a területre, településre jellemző dolgok (kismesterségtől az étekig, a turista lehetőségtől, a folklórig) erősödnének meg.

7 Érdekes adatok  A Merlin stábjai 400.000 km-t tettek meg. Ezzel tízszer körülutazhatnák a Földet.  A tűzijátékokra összesen ellőtt rakétákból 10 budapesti - augusztus 20-ai - tűzijáték lenne megrendezhető.  A rendezvények 263.600 vendége – a Sziget teljes 2008-as látogatottsága.  A bohócok 14.000 db formára hajtogatott lufit adtak a gyerekeknek.  Ha a 260 felfújható játékot egyszerre akarnánk felfújni, annyi m 3 levegő kellene hozzá, amennyi Jászberény 1 napi teljes vízfogyasztása.

8 PÁLYÁZAT vidéki rendezvények, falunapok szervezésére 2009. évben

9 A pályázat célja Összhangban az ÚMVP céljaival és intézkedéseivel, ösztönözze: a települések kulturális értékeinek, hagyományainak és örökségének bemutatását; identitásuk, a kistérségi vagy térségi együttműködés, a közösségi élmény és összetartozás erősítését; korábbiakban megvalósított rendezvények sorába illeszkedő vagy új, helyi és kistérségi rendezvények megvalósulását; a helyi életminőség javítását, a turizmus fellendítését, valamint az ÚMVP széles körű és hiteles, a helyi sajátosságokhoz is illeszkedő bemutatását, megismertetését.

10 2009. május 15. és december 31. között megvalósuló hagyományőrző vagy hagyományteremtő, kulturális, zenei, népzenei művészeti, szakmai és szórakoztató rendezvények. (pl. fesztiválok, művészeti, gasztronómiai, kulturális napok, falunapok, szemináriumok, stb.) Az október 15. után tervezett szabadtéri rendezvények esetén, B – helyszín.

11 A pályázók köre A településeken működő önkormányzat (települési és kisebbségi önkormányzat / önkormányzati társulás, azonos térségben lévő települések alkalmi „társulása”, stb.), önkormányzati intézmény - ÚJ! non profit szervezet (civil szervezetek alkalmi „társulása”), (a 17 mellékletben található) településeken állandó lakhellyel rendelkező magánszemély. Az érintett (jogosult) települések köre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 17 sz. mellékletében található. http://www.umvp.eu http://www.fvm.hu/doc/upload/200804/umvphttp://www.fvm.hu/doc/upload/200804/umvp (489-507.)

12 A pályázatnál előnyt jelent – ÚJ!  A több település (pl. kistérségek, társulások) illetve több, a rendezvény helyszínéül szolgáló településen működő, szervezet és magánszemély összefogásával megvalósítandó rendezvény.  A térség, a település hagyományaihoz illeszkedő, azt bemutatni kívánó, hagyományos vagy hagyományt teremtő fesztiválok megrendezése.  A Leader Helyi Akciócsoport stratégiájához, a régió turisztikai terveihez illeszkedő, a település minél több korosztályát megszólító, a település különleges értékeit bemutatni kívánó, sokszínű (művészet, gasztronómia, sport, stb.) program lebonyolításának terve.  A rendezvény programjában a helyi- valamint a térségben élő és dolgozó előadók, alkotók, csoportok szerepeltetése.

13 Az elnyerhető támogatás formája és mértéke A rendezvény lebonyolításához szükséges technikai eszközök és programelemek igénybevétele; Egy-egy pályázó legfeljebb összesen 1500 pont értékű ebből: minimum 556 pont értékű kötelező és maximum 944 pont értékű szabadon válaszható technikai eszközt, programelemet, illetve ezek kombinációját nyerheti. Valamint - a Támogató döntése alapján – a rendezők által tervezett produkciók, maximum 200.000 forint + ÁFA összegig - utófinanszírozásban történő - költségviselése nyerhetőek el.

14 A pályázat beadása 2009. február 10. - 2009. március 10. között postán 2009. március 10. 24:00 óráig, személyesen 2009. március 10. 14:00 óráig. 1 eredeti és 2 másolati példányban, 2 db elektronikus adathordozón (CD-ROM) ÚJ! Címzett: FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága Cím / személyes benyújtás helye: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11. ÚJ! Postacím: 1860 Budapest A borítékra rá kell írni a rendezvény címét és az „ÚMVP vidéki rendezvények 2009” - feliratot; A pályázatok benyújtása csak a kiíró által hivatalosan közzétett formanyomtatványokon lehetséges. A Támogató a pályázatokkal kapcsolatban a hiánypótlás lehetőségét kizárja!

15 A pályázatnak tartalmaznia kell Kitöltött és aláírt pályázati adatlapot (1. számú melléket) Kitöltött szolgáltatási listát (2. számú melléklet) Ha van ilyen… A pályázónak a kötelező technikai eszközök kiváltásához szükséges nyilatkozatát (3. számú melléklet) ÚJ! Magánszemély pályázó esetében az általa eddig szervezett rendezvények dokumentált bemutatását, referenciáit. ÚJ! Nonprofit szervezetek esetében a bejegyzésről szóló bírósági határozat (egyszerű) másolatát. A rendezvény helyszínének/helyszíneinek fényképes bemutatását, és a CD-ROM az 1.+ 2. (ha kell) 3. melléklettel + rajzzal vagy fényképpel - 2 példányban.

16 Értékelési kritériumok  A rendezvénykoncepció céljainak megfelelése a pályázati kiírásnak és a helyi sajátosságoknak. A pályázat szakmai minősége, megalapozottsága.  A rendezvény térségi szerepvállalása. Térségi identitásra gyakorolt hatás; közösségépítő hatás a település vagy térség lakossága felé.  A rendezvény újszerűsége, egyedisége, ötletessége, várható hatása a helyi, térségi turizmusra.  Az ÚMVP sátor elhelyezése, az ott megvalósuló program. A Helyi Akciócsoport és az illetékes HVI szerepvállalása.  A rendezvény tervezett kommunikációja, illeszkedés az ÚMVP kommunikációs céljaihoz.  A rendezvényen megjelenő helyi produkciók, gasztronómiai és kulturális értékek, sajátosságok.  Illeszkedés, hasonló eseményekhez és/vagy évente ismétlődő eseménysorozatokhoz.  A rendezvény mobilizációs képessége (legalább 500 fő).

17 Részlet a Pályázati Útmutatóból 7. A program kapcsolódása az ÚMVP - hez Ezt a rovatot az illetékes HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI IRODA és a LEADER HELYI AKCIÓCSOPORT vezetőjével KÖZÖSEN KELL KITÖLTENI! Az illetékes Helyi Vidékfejlesztési Irodának a Helyi Akciócsoporttal közösen rendezett, a ÚMVP standon lebonyolítandó program részletes (időbeosztásos) ismertetése. FONTOS, hogy a tervezett programban a rendezvény leglátogatottabb időszakában is legyen a sátorban esemény! A sátorban- a rendezvény ideje alatt találkozók, szakmai programok, kiállítások, termékbemutatók stb. rendezhetők. Természetesen az ÚMVP – hez és a Helyi Akciócsoport munkájához kapcsolódó szóróanyagokhoz is itt juthatnak a látogatók. A pályázatot a Helyi Akciócsoport és az illetékes HVI képviselője is aláírja!

18 rendezveny@umvp.eu FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága Közösségi Kapcsolatok Osztálya 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. Márk Eszter Csobod Tibor referens osztályvezető marke@vkszi.hu csobodt@vkszi.hu 30/958-1818 30/823-3301marke@vkszi.hucsobodt@vkszi.hu

19 HAZAJÁRÓ HAZAJÁRÓ Cél: LEADER HACS területén lévő minél több turisztikai szolgáltató részvétele, bejelentkezése Eszköz: www.hazajaro.hu és közös reklámkampány a Magyar Turizmus Zrt.-velwww.hazajaro.hu Szervezzék, terjesszék, vegyenek részt!


Letölteni ppt "T Á J É K O Z T A T Ó az ÚMVP Irányító Hatósága által vidéki rendezvények és falunapok szervezésére 2009. évben kiírt pályázatról 2009. február 20 – 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések