Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A szilvafa
2
Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk Lédúsak Sok cukrot és a szervezetünk számára fontos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) tartalmaznak.
3
A szilvafa származása Őse Közép-Ázsiából származik
4
A szilva igényei, termesztése
Hazánkban mindenütt jellemző Kedveli a nyirkosabb talajú élőhelyeket érzi jól magát Fő termővidékei: Hegyvidéki lankákon Zalai-dombság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Leghíresebb hazai fajta a besztercei szilva Nem túl igényes, de megfelelő környezetben ad jó termést. Gondozás szempontjából sem igényes (Csak ritkító metszés)
5
Jelentősége a táplálkozásban
Kedvező hatás a vérkeringésre,, emésztésre Magas cukortartalom – sok energiát ad
6
A szilvafa jellemzése Gyökérzete: Törzs: Lombkorona: Virága:
Felszín közelében szétterülő Nem mélyre hatoló Törzs: Alacsony vagy középmagas Kérge sima, sötétszürke Lombkorona: Felfelé törekvő Ágak sűrűn állnak Virága: Fehér Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik
7
Termése – csonthéjas termés:
Változó színű, de leggyakrabban sötétkék Viaszos héj – gyümölcshús –egy mag, melyet csontos héj véd Egyéb csonthéjasok: Őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, mandula, dió
8
Kártevője a szilvamoly
Alig 1 cm-es lepke Petéből kikelő lárvák a hernyók károsítanak Berágják magukat a termésbe, A gyümölcshússal táplálkoznak Védekezés: Rovarlőszerekkel Hernyófogó övvel –környezetbarát Természetes ellenségei az énekesmadarak
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.