Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Tejtermékek
2
A tejtermékek olyan többé-kevésbé szilárd halmazállapotú élelmiszerek, amelyekben a tej egy vagy több összetevője erősen feldúsított állapotban található
3
Vaj Zsírtartalma 80-82% Víztartalma 16%
Fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok 2%
4
Tejzsír zsírsav összetétele
Rövid szénláncú (4-8) vajsav, kapronsav, kaprilsav Közepes szénláncú (8-14) kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, mirisztolajsav Hosszú szénláncú zsírsavak (14-nél több)
5
KLS Kedvező élettani hatás
6
Lecitin A- és E-vitamin Aromaanyagok Tejsav, CO2, etilalkohol, ecetsav
Citromsav, acetoin, diacetil
7
Vajkészítés Tejszín nyerése a tej fölözésével A tejszín pasztőrözése
45-50% A tejszín pasztőrözése 90-95 oC Hűtés 18-23 oC
8
Beoltás vajkultúrával
Streptococcus lactis Streptococcus cremoris Streptococcus diacetilactis Leuconostoc citrovorum Érlelés 8-10 óra Streptococcus lactis
9
Adagolás, formázás, csomagolás
Köpülés Vajrögök Író Mosás Gyúrás Adagolás, formázás, csomagolás
10
Vajkészítmények, vajkrémek
Kisebb zsírtartalom 10-39% 41-60% 62-80% Adalékanyagok Állományjavítók Emulgeáló szerek Színezék
11
Sajtok Tejből vagy tejszínből, alvasztással, készült termékek. Savas
Oltós Vegyes alvasztással, érlelés nélkül vagy érleléssel készült termékek.
12
Sajtok csoportosítása az alvasztás típusa szerint
Túrófélék Étkezési tehéntúró (savas) Juhtúró (vegyes) Krémtúrók (vegyes) Gomolya (vegyes) Savósajtok (savas) Orda Ricotta Oltós alvasztású sajtok
14
Különböző alvasztási technológiával előállított sajtok Ca tartalmának összehasonlítása
15
Gouda sajt kazeintartalmának változása az érés során
16
Sajtok csoportosítása állomány szerint
Kemény % Pl. Parmezán, Ementáli, Pannónia Félkemény 40-50% Pl. Gouda, Eidami, Trappista Lágy % Pl. Pálpusztai, Camembert
17
Csoportosítás érési mód szerint
Friss sajtok (érlelés nélkül, rövid érési idővel) Túrófélék, tejszínsajtok, gomolya
18
Rúzzsal érő sajtok Brevibacterium linens Pálpusztai
19
Nemes penésszel érő sajtok
Roquefort Penicillium roqufortii Camembert Penicillium camembertii
21
Sajttészta szerkezete szerint
Erjedési lyukas Ementáli, Trappista Röghézagos Tilsiti, Óvári Lyukacsozottság nélküli Parmezán
22
Zsírtartalom szerint Zsíros (sz.a. 50%-a) Félzsíros (sz.a. 10-50%-a)
Trappista, Eidami, Ilmici, Pannónia, Anikó, Márvány, Camembert Félzsíros (sz.a %-a) Óvári, Tenkes Sovány (sz.a. 10%-a) Köményes
23
Egyéb csoportok Savanyútej sajtok Savósajtok Füstölt sajtok
Étkezési túrófélék, pogácsasajt, Roquefort, Márványsajt Savósajtok Orda, ricotta Füstölt sajtok
24
Ömlesztett sajtok Ömlesztősók Citrátok Foszfátok
25
Kazeinmicella
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.