Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.
2
Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc
Takarmányosok: Dr. Wágner László egyetemi docens Dr. Dublecz Károly egyetemi docens Dr. Pál László egyetemi docens Dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus
3
Oktatási tevékenység Agrármérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos
Vendéglátó és szálloda Környezetmérnök Mezőgazdasági mérnök Növénytermesztő mérnök Állattenyésztő mérnök Turizmus és vendéglátás Ménesgazda
4
Oktatási tevékenység Kötelező tárgyak Takarmányozástan I.
Takarmányozástan II. Takarmányozás technológia Termékfeldolgozás Táplálkozás és élelmezéstan
5
Választható tárgyak: Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Táplálkozás-élettan Human nutrition Élvezeti élelmiszerek Takarmány és élelmiszer analitika Lovaskultúra és hagyományok
6
Kutatási programok
7
Dr. Wágner László Takarmányok mikroelem meghatározásának módszertani vizsgálata. Takarmányaink toxikus mikroelem (Pb, Cd, Hg, As) terhelése. Zsírsavak meghatározásának módszertani vizsgálata. Élelmiszereink zsíroldható vitamintartalmának (A,E) meghatározása.
8
Dublecz Károly – Pál László
Különböző toxinkötő anyagok hatékonyságának in-vitro vizsgálata Baromfitakarmányok energiaértékelésének továbbfejlesztése Baromfitakarmányok fehérjeértékelése, aminosav-forgalom. Ipari melléktermékek nagyobb arányú felhasználásának lehetőségei a baromfi takarmányozásban. Növényi eredetű takarmány-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata. Különböző kalcium-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata tojótyúkokkal. Különböző tápsorok és broiler hibridek összehasonlító vizsgálata.
9
Kutatási feltételrendszer
Állatház Takarmánykeverő
10
Kutatási feltételrendszer
Laboratórium: aminosav analizátor bomba kaloriméter WICAM toxin mérő műszer ELISA toxin meghatározó Fiber Cup rostmeghatározó atomabszorpciós készülék gázkromatográf
11
Agrokémia és talajtan
19
A TAKARMÁNYOZÁSTAN I. ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az állattenyésztő mérnöki szak I. évfolyamán február 19. – május 21. Hét Időpont Téma 1. II. 19. A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2. II. 26. Takarmányok N-tartalmú anyagai, fehérje minősítés 3. III. 5. Takarmányok zsírszerű anyagai 4. III. 12. Szénhidrátok, növényi rostok 5. III. 19. Ásványi anyagok, 6. III. 26. Vitaminok 7. IV. 2. Antinutritív anyagok 8. IV. 9. Takarmányok táplálóértékének mérése 9. IV. 16. Emészthetőség 10. IV. 23. Kérődző állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 11. IV. 30. Monogasztrikus állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 12. V. 7. Takarmányfelvétel, a létfenntartás táplálóanyag szükséglete 13. V. 14. A növekedés, a gyapjútermelés és a szaporodási folyamatok táplálóanyag szükséglete 14. V.21. A tejtermelés, tojástermelés és a munkavégzés táplálóanyag szükséglete
20
A félév elfogadásának feltételei:
az előadások látogatása
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.