Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM"— Előadás másolata:

1 ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM

2 ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM
Az Antarktiszt és a környező szigeteket foglalja magába.

3 ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM
Az Antarktisz a Föld leghidegebb kontinense, az évi középhőmérséklet -49 °C. Szárazföldhöz kötődő élővilága nyáron elevenedik meg, de akkor is csak a partok mentén. Az Antarktogea állatföldrajzi „vákuum”. Szárazföldi emlősök, hüllők, kétéltűek, édesvízi hallak itt nincsenek.

4 Jellemző csoportok és fajok
Emlősök: - déli bálna (Balaena australis) - déli medvefóka (Arctocephalus australis) - déli elefántfóka (Mirounga leonina) - Weddel-fóka (Leptonychotes weddeli) - Ross-fóka (Ommatophoca rossi)

5 Jellemző csoportok és fajok
Madarak: - császárpingvin (Aptenodytes forsteri) - Adelie-pingvin (Pygoscelis adeliae) - sarki pityer (Anthus anterktikus) - tokoscsőrű madár (Chionis alba) - sirályfélék - halfarkasok - viharmadarak

6 Jellemző csoportok és fajok
Gerinctelenek: - árvaszúnyogok - ugróvillások - medveállatkák

7 A tengerek állatföldrajza
A tengerekben és a kontinentális állóvizekben négy élettájat különböztetünk meg. Az egyes élettájakon belül függőlegesen rétegek, vízszintesen zónák találhatók. A tengerek és óceánok élővilága nem egységes. A különbségek oka elsősorban klimatikus és ebből következően ökológiai.

8 A tengerek állatföldrajza
A meleg áramlatok (pl. Golf-áramlat) a melegigényes fajok, a hideg áramlatok (pl. Benguela-áramlat, Humbolt-áramlat) a hidegkedvelő fajok szétterjedését segítik. A hideg-meleg áramlatok ütközési zónája az euriterm fajok kivételével a többi faj számára akadályt jelent.

9 A tengerek régiói litorális régió – 0-200 m mélység
profundális régió – m mélység abisszális régió – m mélység hadális régió – 6000 m mélység alatt

10 Az élőlények lehetnek pelágikusak, azaz víztestben élők – lebegők (planktonok) vagy aktívan úszók (nekton) – és bentikusak, azaz mederfenéken vagy valamilyen alzaton élők.

11 5 faunabirodalom létezik
I. Arktikus II. Észak-mérsékelt övi III. Trópusi IV. Déli-mérsékelt övi V. Antarktikus

12 Arktikus tengerek birodalma
Az Északi-sark körüli tengereket foglalja magában, déli határa az 5°C-os éves tengervíz középhőmérsékleti izoterma, hozzávetőlegesen az úszó jég határvonala. Jellemző csoportok és fajok Gerinctelenek: Planktonok: világítórákok likacsoshéjúak sugárállatkák

13 Arktikus tengerek birodalma
Gerincesek: Halak: közönséges hering tőkehalak fűrészes sügérek Madarak: halfarkasok hósirály jeges sirály sarki sirály Emlősök: grönlandi fóka narvál grönlandi bálna

14 Északi-mérsékelt övi tengerek birodalma
Déli határa a 20°C-os éves tengervíz középhőmérsékleti izoterma. Két faunaterülete van, az Észak-Csendes-óceáni és az Észak-Atlanti-óceáni.

15 Jellemző csoportok és fajok
Gerinctelenek: Planktonok: hólyagmedúzák szakállas medúza (Cyanea capillata) tollas medúza (Hormiphora plumosa) nyílféreg (Sagitta elegans) Gerincesek: Halak: szardínia (Sardinia pilchardus) makréla (Scomber scombrus) tonhal (Thunnus thynnus) Emlősök: északi medvefóka (Callorhinus ursinus) északi oroszlánfóka (Eumetopias jupata) szürkebálna (Eschrichtius gibbosus)

16 hólyagmedúza északi oroszlánfóka

17 Trópusi tengerek birodalma
Az Atlanti-óceán, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán egyenlítőtől északra és délre lévő részei alkotják. Déli határa a 20°C-os éves tengervíz középhőmérsékleti izoterma a déli félgömbön. Három faunaterülete van, a nyugat-csendes-óceáni, a nyugat-amerikai és a nyugat-afrikai.

18 Jellemző csoportok és fajok
Gerinctelenek: Plankton: világító medúza (Pelagia noctiluca) Benton: kőkorallok (Madreporaria) Gerincesek: Halak: közönséges repülőhal (Exocoetus volitans) angolna (Anguilla anguilla) Hüllők: tengeri kígyó (Hydrophis platurus) levesteknős (Chelonia mydas) Emlősök: trópusi bálna (Balaenoptera edeni) trópusi delfin (Stenella lonirostris)

19 Déli-mérsékelt övi tengerek birodalma
Déli határa az 5°C-os éves tengervíz középhőmérsékleti izoterma. Szárazföldekkel kevésbé tagolt, mint az északi-mérsékelt övi tengerek területe. Két faunaterülete van, a dél-afrikai és a dél-ausztráliai.

20 Jellemző csoportok és fajok
Gerincesek: Madarak: albatroszok (Diomedeidae) törpe pingvin (Eudyptula minor) Emlősök: dél-afrikai medvefóka (Arctocephalus pusillus) sörényes oroszlánfóka (Otaris byronia)

21 Antarktikus tengerek birodalma
A Déli-sark körüli vízterület. Az életfeltételek az arktikus birodaloménál valamivel kedvezőbbek. Az Északi-sark körül kb. 300, a Déli-sark körül 650 faj él. Jellemző csoportok és fajok Gerinctelenek: Plankton: világító krill (Euphausia superba) Benton: soksertéjű gyűrűsférgek (Polychaeta) ászkarákok (Isopoda) Gerincesek: Halak: farkashal (Lycodes faj) Madarak: lásd Antarktogea Emlősök: lásd Antarktogea


Letölteni ppt "ANTARKTIKUS FAUNABIRODALOM"

Hasonló előadás


Google Hirdetések