Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei"— Előadás másolata:

1 Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban

2 AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI

3 TÁPANYAGOK ENERGIÁT SZOLGÁLTATÓ TÁPANYAGOK (MAKROTÁPANYAGOK)
Fehérjék - 1 g fehérje égéshője 17,2 kJ (4,1 kcal) – 10-15% Zsírok - 1g zsír égéshője: 38,9 kJ (9,3 kcal) – % CHO-ok - 1g CHO égéshője: 17,2 kJ (4,1 kcal) % ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK vitaminok ásványi anyagok víz TÁPANYAGNAK NEM SZÁMÍTÓ, EMÉSZTÉSBEN SZEREPET JÁTSZÓ ANYAGOK ballasztanyagok (pl. cellulóz) - rákmegelőző

4 A gyomor Alsó nyelőcső-záróizom Test Pilorus Patkóbél

5 A gyomor Funkció: a táplálék fehérjetartalmának emésztése (pepszin: fehérjebontó enzim) a táplálék fertőtlenítése, amelyet a gyomorsav végez (pH-ja 1-2) a táplálék homogenizálása, összekeverése a gyomorfal körkörös simaizmával

6 A gyomorfal Mucinosus sejt Fedősejt Fő sejt -nyáktermelés
-a gyomorsavtermelésért felelős Fő sejt -pepszint termel

7 A máj

8 A máj Fő funkciói a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen epét termeli
az anyagcsere folyamataiban nélkülözhetetlen fehérjéket termel, amely a szervezetben lezajló transzportfolyamatokhoz, a véralvadáshoz szükségesek

9 A hasnyálmirigy Langerhans-szigetek

10 A hasnyálmirigy Egyrészt emésztőmirigy, másrészt hormont termel (exokrin és endokrin része is van) emésztőnedv: lipáz, amiláz, peptidáz, szacharáz hormonok: (Langerhans-szigetek): inzulin, glukagon (+gasztrin, cholecisztokinin, szomatosztatin)

11 A tápanyagok Fehérjék (10-15%) Zsírok és olajok (15-25%)
aminosavakból állnak állati és növényi fehérjéket különböztetünk meg Zsírok és olajok (15-25%) állati és növényi zsiradék Szénhidrátok (50-70%) egyszerű és összetett szénhidrátok

12 A vékonybél Éhbél - jejunum Csípőbél - ileum Hossza: 6-7 m

13 A vékonybélfal Bélbolyhok

14 A bélbolyhok Nyálkahártyasejt Epithelsejt

15 A bélbolyhok Ezeken keresztül történik a táplálék alkotóelemeinek felszívódása, miután az emésztés megtörtént aminosavak és cukrok - a vérbe jutnak a zsírsavak pedig a nyirokerekbe végső soron a portalis keringés révén a májba jutnak a felszívódott tápanyagok

16 A vastagbél Felszálló vastagbél Haránt vastagbél Leszálló vastagbél
Vakbél Féregnyúlvány Sigmabél Végbél Végbélnyílás

17 Megjegyzések Keresztesvirágúak (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta) – vastagbél-cc. Protektív hatás Teljes kiörlésű gabonafélék (magas cellulóz tartalom) a szénhidrátok elhúzódó felszívódása Egyszerű szénhidrátok – hiperglikémia, hiperinzulinémia Napi kalóriabevitel – felhasznált kalóriamennyiség egyeztetése (norm., ülő életmód, max kcal - felnőttben) Zsíros ételek fogyasztása: vastagbélrák kockázatának növelése Füstölt ételek (nitráttartalom) – gyomor carcinoma vaószínűségét növelik

18 Táplálkozási zavarok Anorexia nervosa Bulimia nervosa
elhízás-feszültségevés

19 Táplálkozási zavarok


Letölteni ppt "Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések