Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis"— Előadás másolata:

1 Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis
Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest

2 Historical Overview of Key Issues on Food Safety I. E. M. Foster Emerg
Historical Overview of Key Issues on Food Safety I. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04 Abban az időben, amikor szüleim Kelet-texasi farmján felnőttem, mi sohasem gondoltunk ételmérgezésre vagy nem biztonságos ételre. Csak cukrot, sót, lisztet, zabkását vásároltunk és minden mást magunk állítottunk elő és konzerváltunk a farmon! Anyám egész nyáron gyümölcsöket és zöldségeket tett el a télre. Hűtőszekrényünk nem volt, a húsokat pácoltuk és nyers tejet ittunk. Sohasem hallottam botulismusról, staph infekcióról, salmonellosisról vagy perfringens toxicosisról mindaddig, amíg nem kezdtem el az egyetemen bakteriológiát tanulni.

3 Historical Overview of Key Issues on Food Safety II. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04
Ma is csodálkozom azon, hogyan tudtunk azon a forró éghajlaton hűtőszekrény nélkül életben maradni. Végezetül rájöttem a magyarázatra. Nem hagytunk elég időt a baktériumoknak, hogy kifejlődjenek és bennünk kárt okozzanak. Ami megmaradt a reggeliből – meleg pogácsa, tojás, sonka, angol szalonna, vagy virsli, zabkása, kávé vagy tej – rögtön a csirkékhez került. Ami pedig az ebéd idején nem került elfogyasztásra – pogácsa, kukorica lepény, főzelék vagy sült csirke – eltettük vacsorára és 4-5 óra múlva hidegen lett feltálalva.

4 Historical Overview of Key Issues on Food Safety III. E. M
Historical Overview of Key Issues on Food Safety III. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04 Amit pedig meghagytunk a vacsorából, az a disznóké lett. Tehát a baktériumoknak maximálisan 3-4 órájuk volt a növekedésre ez pedig nem volt elegendő idő ahhoz, hogy ételmérgezést okozzanak. Mindezen tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy életben maradjak és megismerhessem az élelmiszer mikrobiológiát, amely magában foglalja az élelmiszerek útján terjedő fertőzéseket is.

5 Foodborne illness in the USA 2001. MMWR 2001; 50: N0 RR-2
A CDC becsült adatai:  76 millió emberi megbetegedés évente hospitalizáció 5000 halál

6 Bizonyított etiológia
Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks-United States, MMWR 2000; 49: No. SS - 1 Járvány Eset Halál Bizonyított etiológia 878 50 788 28 Ismeretlen etiológia 1873 35 270 1 Összesen 2751 86 058 29

7 Bizonyított etiológiai
Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks-United States, MMWR 2000; 49: No. SS- 1 Bizonyított etiológiai Járvány Eset Halál Baktérium 655 43 821 28 Salmonella 357 32 610 13 Clostridium perf. 57 2772 1 E. coli 87 3260 8 Kemikália 148 576 Ciguatoxin 60 205 Scombrotoxin 69 297 Parazita 19 2325 Vírus 56 4066

8 Élelmiszerek terjesztette bakteriális patogének. USA.
Kórokozó Becsült esetek Becsült halálozás Élelmiszerek C. jejuni 4, Baromfi, nyers tej Salmonella spp. Tojás, baromfi hús, nyers ételek E. coli 0157 : 47 20 000 Hamburger L. monocytogenes 1500 Lágy- sajtok, húspástétom Vibrio species 10 000 50-100 „Sea food” Infect. Dis. Clin. N. Amer

9 Az élelmiszerek terjesztette mikrobiális megbetegedésekről
Esetek száma: Betegek száma: Meghaltak száma: 275 (221 gomba) Baktériumok: 873 (52, 7%) 656 Salmonella Kémiai anyagok: 781 (47,2%)  766 Gomba Parazita: 1 Orvosképzés 1992; 67:

10 Az élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések elmúlt 35 évben újonnan felfedezett kórokozói
Campylobacter jejuni Campylobacter fetus ssp. fetus Cryptosporidium parvum Cyclospora cayetanensis E. coli 0157:H7 (egyéb E. coli) Listeria monocytogenes „Norwalk-like” vírusok Salmonella Enteritidis Salmonella Typhimurium DT 104 Vibrio cholerae 01 Vibrio vulnificus Vibrio parahaemolyticus Yersinia enterocolitica Nitzshia pungens

11 Ezekre a kórokozókra jellemző I.
Szinte mindegyiknek van állati reservoirje „Foodborne zoonoses” Szemben az egyéb zoonosisokkal alig okoznak a gazdaállatban megbetegedést Tehát a közegészségügynek gyakorlatilag az „egészséges állatok” ellen kell küzdenie

12 Ezekre a kórokozókra jellemző II.
A kutatásoknak arra kell irányulni, hogyan fertőződnek ezek a látszólag „egészséges állatok” Ezek a patogének gyorsan szétterjedtek a világban, sok közöttük az AB rezisztens törzs Az étel íze, szaga jó; patogén túléli a hagyományos kikészítést

13 Hogyan lehet következtetni az etiológiai ágensre?
Inkubáció hossza A megbetegedés időtartama A jellemző tünetek és panaszok Járvány esetén kiket érintett az epidémia Mit fogyasztott(ak) és hol? Utazás (hol, mikor) Állatkontaktus

14 Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések – klinikum és etiológia
! Gastroenteritis ! Nem gyulladásos diarrhoea ! Gyulladásos diarrhoea ! Perzisztáló diarrhoea (14 nap) ! Neurológia maniszfesztációk ! Szisztémás megbetegedések

15 Gastroenteritis Jellemző: Elsősorban hányás, kevésbé hasmenés
OK: Csecsemő rotavírus Idősebb gyermek vagy felnőtt „Norwalk-like” vírus (Norovírus) Preformált toxin S. aureus toxinja B. cereus toxinja C. perfringens toxinja

16 Nem gyulladásos diarrhoea
Jellemző: Akut vizes hasmenés Láz/dysenteria szindróma  Nyálkahártya destrukció , vékonybél Rövid ideig tart (súlyos dehidráció lehet) Ok: ETEC Vibrio cholerae Astrovírus, calicivirus, adenovirus, rotavírus Cryptosporidium parvum Cyclospora cayetanensis

17 Gyulladásos diarrhoea
Jellemző: Láz, hasi fájdalom, nyomási érzékenység V/NY, leukocyták- lactoferrin Nyálkahártya invázió, vastagbél Ok: Shigella Campylobacter sp. Salmonella sp. EIEC EHEC Vibrio parahaemolyticus Entamoeba histolytica Yersinia enterocolitica

18 Perzisztáló diarrhoea
Jellemző: 2 hétnél tovább tartó hasmenés Ok: Entamoeba histolytica Giardia lamblia Cyclospora cayetanensis Cryptosporidium parvum

19 Neurológiai tünetek Jellemző: Paresthesia, légzés depresszió
bronchospasmus Ok: Botulismus „Halmérgezés” GB - C. jejuni

20 Szisztémás megbetegedések
Ok: Listeria monocytogenes Brucella species Trichinella spiralis Toxoplasma gondii Vibrio vulnificus Hepatitis A vírus

21 Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Diagnosztika
Két szélső életkor, ICH Véres széklet Hasmenés dehidráció, testsúlycsökkenés Magas láz Elhúzódó hasmenés Neurológiai tünetek Hirtelen kezdet (hányinger, hányás hasmenés) Kifejezett hasi görcsök

22 Élemiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Differenciáldiagnosztika
Irritabilis colon szindróma IBD Ischaemiás colitis Malignoma AAC – Clostridium difficile AD Malabsorptio

23 Meghatározza-e a mikrobiológiai vizsgálatok eredménye a terápiát?
Mikrobiológiai laboratóriumok: Rutin tenyésztés Klinikus felelőssége – speciális vizsgálatok kérése! Meghatározza-e a mikrobiológiai vizsgálatok eredménye a terápiát? IGEN / NEM

24 Milyen tényezők segítették elő az élelmiszerrel terjedő infekt betegségek szaporodását az iparilag fejlett országokban? Emberiség megváltozása (idősek, ICH-Magyarország 2 millió!) Élelmiszer fogyasztási szokások megváltozása (tömeges étkeztetés, nem kellően főzött-sütött ételek stb.) Élelmiszerek exportja  Utazás (1950-ben 25 millió, 2001-ben 1018 millió) Microbák – AB rezisztencia (S. Typhimurium DT ) Nem javult lényegesen az állategészségügyi helyzet Közegészségügyi infrastruktúra, lakosság képzése, surveillance

25 YERSINIOSIS I. Történet 1975-ig alig ismerték
(6000 eset a világirodalomban) Kórokozó Yersinia enterocolitica (03, 09) Yersinia pseudotuberculosis 25 0C +, 37 0C – Epidemiológia Tél, kora tavasz Észak-Európa Hús, víz

26 YERSINIOSIS II. Klinikum Y. enterocolitica
hasmenés, pseudoappendicitis reaktív polyarthritis (10-30%) erythema nodosum pharyngitis, ritkán sepsis Y. pseudotuberculosis pseudoappendicitis, láz, hasi fájdalom, erythema nodosum, polyarthritis Diagnosis Tenyésztés, szerológia Terápia Általában magától gyógyul

27 Campylobacteriosis I. Kórokozók 1909. Vibrio fetus
C. jejuni – intestinalis megbetegedés C. fetus–extraintestinalis megbetegedés Tenyésztés Microaerophil körülmények (5-10% O2) 37,0 0C42,0 0C NB! C.jejuni szárazság és hideg  Túlél tej! Túlél ételek, víz  4 0C Pasteurizáció és a Cl elpusztítja

28 Campylobacteriosis II.
Epidemiológa Egész világon előforduló zoonosis Baromfi! Tej? Hús? Nyári emelkedés Gyermekek gyakrabban betegszenek meg Emberről-emberre transzmisszió Immunitás C. jejuni  egészségesek C. fetus  ICH

29 Campylobacteriosis III.
Klinikum C. jejuni C. fetus Hasmenés Hasmenés  Szisztémás tünetek  Szisztémás tünetek +++ Kimenetel  Kimenetel + Izolálás: széklet Izolálás: vér AB  AB +++

30 Campylobacteriosis 2005 A campylobacteriosis bejelentések száma (8 293) a évihez (9086) csökkent (8,7%-os csökkenés). Csongrád, Veszprém, Hajdú, Zolna megyében volt a legmagasabb, Nógrád megyében pedig a legalacsonyabb a lakosra jutó megbetegedések száma. A C. jejuni dominanciája ebben az évben is érvényesült, a fertőzések 72,1%-ban C. jejuni volt a kórokozó. Az izolálások 97,4%-a a sporadikus esetből származott.

31 Enterális fertőző betegségek I.
2005 – ben enterális fertőző megbetegedést jelentettek, kevesebbet, mint az előző évben (52 030). A megbetegedések 16,4% - a salmonellosisnak, 16,7% - a campylobacteriosisnak, 0,2% - a shigellosisnak bizonyult, a regisztrált esetek kb. kétharmada enteritis infectiosa megnevezéssel került nyilvántartásba.

32 Enterális fertőző betegségek II.
2003 – ban 9457 salmonellosist jelentettek, ez 12%-kal kevesebb az előző évinél (10721), a morbiditás 93 %000 volt. A fertőzés következtében hat beteg halt meg 2005-ben 8157 salmonellosist jelentettek, ez 7,9%-kal több az előző évinél (7557). A fertőzés következtében 2 beteg halt meg

33 Enterális fertőző betegségek III.
A korspecifikus incidencia az előző évihez hasonlóan alakult:az 1-2 évesek, illetve a csecsemők voltak a legérintettebbek. A legmagasabb előfordulási gyakoriságot Csongrád, Zala és Veszprém megyékben regisztrálták, a legalacsonyabbat Borsod – Abaúj – Zemplén megyében. A fertőzés következtében meghalt hat beteg közül öt 60 évesnél idősebb volt. Az ország egész területén érvényesülő S. Enteritidis dominancia kismértékben csökkent, a 2003 – ban izolált törzsek 76,4%-a tartozott ebbe a típusba. A izolálás 20,1%-a járványokból, 79,9%-a sporadikus esetekből származott.

34 Enterális fertőző betegségek IV.
A campylobacteriosis bejelentések száma (8274) 10,4 %-kal csökkent a évihez képest, a morbiditás 81,6 %ooo – nak bizonyult. Halálos kimenetelű megbetegedést nem jelentettek. A lakosra jutó megbetegedések száma Csongrád és Veszprém megyében kb. kétszerese volt az országos átlagnak, míg Borsod – Abaúj – Zemplén megyében az országos morbiditás felénél is kisebb értéket regisztráltak. Az esetek 45,5% -a a hat évesnél fiatalabbak között fordul elő, a morbiditás maximumát az egy évesek között észlelték, ezt követte a csecsemők érintettsége. A évben izolált törzsek 3,9% -a a járványokból, 96,1-a sporadikus esetekből származott.

35 Az izolált salmonellák és a bejelentett megbetegedések évenkénti alakulása 1980 - 2002

36 A FERTŐZÉS TERJEDÉSI MÓJA
Salmonellosis járványok megoszlása az előfordulás jellege és a fertőzés terjesztője szerint (27 közösségi és a 17 területi járvány adatai alapján (surveillance adatok alapján) A FERTŐZÉS TERJEDÉSI MÓJA KÖZÖSSÉGI TERÜLETI EGYÜTT Járványok Esetek szám % Élelmiszer követítésével 15 55,6 477 70,1 16 94,1 408 98,2 31 70,5 885 80,8 Kontakt úton 5 18,5 120 17,7 - 11,3 1106 Ivóvíz Nem meghat-ározott 7 25,9 83 12,2 1 5,9 1,8 8 18,2 90 8,2 E G Y Ü T Szám 27 100,0 680 17 415 44 1095 61,4 62,1 38,6 37,9

37 Közösségi és területi ételfertőzések megoszlása az élelmiszerek eredete szerint - 2003
A járvány jellege A fertőzés terjesztője Baromfihús és/vagy tojás Sertéshús és/vagy húskészítmények Egyéb/nem meghatározott élelmiszer/étel Együtt Járványok száma Esetek száma Közösségi 9 310 2 40 4 127 15 477 Területi 8 227 35 6- 146- 16 408 szám 17 537 75 10 273 31 885 % 54,8 60,7 12,9 8,5 32,3 30,8 100,0

38 Tünetmentes ürítőkből
Salmonella izolálások megoszlása eredetük szerint, negyedévenként 2003 (a surveillance adatok alapján) Negyedévek Járványokból Sporadikus esetekből Betegekből Tünetmentes ürítőkből Összesen szám % I.negyedév 249 12,0 907 11,0 986 11,6 170 17,2 1156 11,2 II. negyedév 558 26,8 2239 27,0 2551 24,6 246 25,0 2797 III. negyedév 856 41,2 3673 44,4 4173 39,0 355 36,1 4529 43,7 IV. negyedév 417 20,0 1458 17,8 1661 24,8 214 21,7 1875 18,1 Együtt 2080 100,0 8277 9371 10357 20,1 79,9 90,5 9,5  egy izolálás = egy személy

39 A Salmonellák csoportosítása adaptációjuk szerint
Kórokozó Kórkép 1.Emberhez adaptálódott S.typhi Typhus abdominalis 2. Elsősorban emberhez adaptálódott S.paratyphi A,B,C Paratyphus 3. Bizonyos állatokhoz adaptálódott S.cholerae suis S.dublin Salmonella Sepsis 4. Nem adaptálódtak Kb.2200 species Salmonellosis gastroenteritica

40 A Salmonellák okozta klinikai tünetegyüttesek
Salmonellosis gastroenteritica (75%) Bacteriaemia gastrointestinalis tünetekkel vagy anélkül (10%) Enterális láz (S.typhi, S. paratyphi A,B,C, bármely Salmonella species) (8%) Lokális infekciók (csont, izület, meninx) (5%) Tünetmentes ürítés (átmeneti-tartós)

41 A Typhus abdominalis és a paratyphus jellemzői
Hosszú inkubáció (10-20 nap) Generalizált infekció bacteriaemiával A betegség lezajlása után tartós kórokozó ürítés előfordul A megbetegedés gyakran endémiás

42 Kórokozó pozitív haemoculturákból izolált patogének előfordulása betegenként
Szent László Kórház VI. Belosztály Összes bacteriaemia : 62 Haemocultura kórokozó pozitív/beteg: 13,2% Salmonella enteritidis: 5 beteg (1,08%)

43 Salmonella bacteriaemia és sepsis felnőttkorban Orvosképzés 1982;57;98-104
1969. január 1. – december 31. 53 esetben Salmonella bacteriaemia 37 esetben (21 gastroenteritis) egyéb betegség, 17 – nél 0 10 Salmonella sepsis 5 malignus hematológiai megbetegedés 2 solid tumor 1 mitral stenosis 1 cirrhosis hepatis 1 ismeretlen

44 Salmonella cholerae – suis sepsisek Orvosi Hetilap 1982;123:3139 – 3142.
Összefoglalás: Az antibiotikumok felfedezése előtt a S. cholerae – suis sepsisek 20%-ban halálos kimenetelűek voltak. A szerzők 3 beteget ( 1 halálos eset) bemutatásával felhívják a figyelmet arra, hogy felnőtt betegekben napjainkban is előfordul S. cholerae – suis sepsis. A hajlamosító tényezők (vérképzőszervi megbetegedés, szívbillentyűhiba, májbetegség) különösen kedveznek a betegség kialakulásának. Hangsúlyozzák, hogy a S. cholerae – suis pozitív haemocultura mindig sepsist jelez. Csak a komplex kezelés (antibiotikum, góc szanálása, alapbetegség gyógyítása) vezethet eredményhez.

45 Salmonella sepsis – aorta aneurysma
 64 éves férfi 1993. 2 hónapja visszatérő lázas állapot Felvétel egyik budapesti belosztályra (4 nap) HK:poz. 6 nap alatt kiderült (UH, CT) / cm-es aneurysma Ampicillin, ciprofloxacin (2 hónap) Opus – sikeres  64 éves férfi 1998. 10 napja tartó sepsis. HK:3x Salmonella enteritidis UH negatív, CT 4 cm-es aneurysma Ciprofloxacin (4 hét) Opus, reoperáció (6 hónap) exitus (8 hónap)

46 Human infection with Salmonella dublin Medicine 1991;70 :198-207.
között San Diegoban 23 eset A 23 beteg közül 22-nek volt valamilyen más alapbetegsége. Nem pasztörizált tejtermék + nyers májfogyasztás! A betegek ¼ -e meghalt. Sepsis 91%, metastaticus gócok 30%.

47 Szent László Kórház Csecsemő – és Gyermekintenzív O.
K.E. született március 7. Felvétel: június 21. Távozott: augusztus 22. Diagnózis: meningitis purulenta (S. enteritidis) K.A. született: november 14. Felvétel:1998. január 15. Távozás: március 5. Diagnózis:meningitis purulenta (S. enteritidis) D.A született: március 30. Felvétel : július 3.

48 A Salmonellosis gastroenteritica jellemzői
Rövid inkubáció (6-24 óra) Az infekció a bélre lokalizálódik, bacteriaemia kb. 4%-ban fordul elő A betegség lezajlása után átmeneti kórókozóürítés gyakori, tartós ritka

49 Salmonella enteritica rezisztencia 1996
Salmonella enteritica rezisztencia Infektológia és Klinikai Mikrobiol Konkoly Thege M. Ampicillin 4.5%, Chloramphenicol 2,1%, Tetracyclin 8,2% Nalidixsav 4,2%, Trimethoprim / sulfamethoxazol 9,4 % Ofloxacin törzs közül 14 rezisztens 0,1 % Ciprofloxacin törzs közül 10 rezisztens 0,9%

50 Salmonella sepsisek kezelése:
Ampicillin, T + S, ciprofloxacin, chloramphenicol Salmonellosis gastroenteritica kezelése: Felnőttekben ciprofloxacin, Gyermekekben ?

51 A szervezet védekezése a per os bekerült salmonellákkal szemben
Aciditási viszonyok a gyomorban Normál bélflóra Cellularis immunitás épsége Humoralis immunitás?

52 Salmonella ürítés kezelése
Átmeneti ürítőt nem szabad kezelni! Tartós ürítés megszüntetése megkísérelhető Tartós S. typhi ürítő környezetét oltani kell! Átmeneti ürítő esetében a közegészségügyi rendszabályokat kell betartani.

53 Salmonellosis gastroenteritica kezelése
Nem szabad antibiotikummal kezelni!! Ok: A kezelteknél a kórokozóürítés gyakrabban jelentkezik és tovább tart, mint a nem kezelteknél. Rezisztencia?

54 Salmonellosis gastroenteritica esetén Mikor adjunk antibiotikumot?
Kora –és újszülöttek, idősek Veleszületett és szerzett immunhiányos állapotok Vitium, szív- és éraneurysma Haemolyticus anaemia Súlyos kilnikai kép (hidegrázással járó magas láz, tensioesés, beszűkült vesefunkciók, toxicus állapot)

55 Enterális bacterialis fertőző betegségek előfordulása Mo-on Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 1998. Fertőző betegség Hastífusz 299 63 4 1 Salmonellosis 2122 5585 11297 19785 Dysenteria 12910 7193 3410 2327 Dyspepsia coli 2206 1095 382 251

56 Bejelentett Salmonellosisok esetek (Magyarország)

57 Bejelentett Salmonellosisok esetek (USA)

58 Salmonellosis előfordulása Magyarországon
EPINFO

59 Bejelentett gastrointestinalis fertőző betegségek
EPINFO

60 Bejelentett salmonellosisok életkor szerint (2003)

61 A Salmonellosis trendjének meredek emelkedése azt is mutatja, hogy e fertőzés a személyi higiéne, illetve az általános higiénés helyzet javításával – a dysenteriával ellentétben – gyakorlatilag nem befolyásolható. Staub Ilona 1998.

62 Salmonellosis hazai története (20 év)
Az elmúlt 20 év két részre bontható. között évi és 9 olyan járvány, ahol a megbetegedések 500  Mélypont Görög gyümölcsleves 5700 megbetegedés, 850 kórházi felvétel (15%)

63 Salmonellosis hazai története (20 év)
1997-től kezdve: ről 2005-ben 8000-re , 500 vagy több megbetegedéssel járó járvány 0 1997-től 2006 júliusáig 19 járvány ( ) E járványok ¾-ében kórokozó: S. Enteritidis 12 járványban a terjesztő étel: nem kellően hőkezelt tojástól származott

64 Cukrász termékek által okozott súlyos, tömeges salmonellosis ételfertőzés Szombathelyen
2006. augusztus 19.  burgonyaleves, finomfőzelék pörkölttel, dióskocka – 763 adag, közös csak a dióskocka 417 beteg szeptember 7.-ig 103 beteg kórházi kezelés (24,7%) 4 beteg meghalt (55 év, 72, 76, 82) 763 dióskocka – 417 beteg (48,4%) S. Enteritidis 7-es fág Pasztőrözött „létojás” – előző nap

65

66 Salmonellosis Kaposváron (2006. X. 22.)
Családi esemény (keresztelő) – esti vacsora, 220 fő részvételével. 73 beteg, 53-an kerültek kórházba. Több fogásos vacsora. Ételeket egy panzió – működési engedéllyel nem rendelkezett – főzőkonyháján készítették a rendezvényt szervező család által hozott nyersanyagokból. Cukrászsütemény egy cukrászdából származott. S. Enteritidis volt a kórokozó

67 Salmonellosis – elképzelt illetve becsült halálozás
New York 1939 – ,1% CDC es évek 0,5 – 1,4% 80-as évek – 600 halál/év Járvány 1973 – ,1% CDC – 100 halál/év

68 USA 2-4 millió salmonellosis évente
Vélemény: Aserkoff % a bejelentett Chalker, Blaser % bejelentett Magyarország? USA > 2 milliárd dollár évente ( csak a direkt költségek) UK eset járvány kapcsán (Epid. Infect. 1991) - 13 nap kiesés a munkából F Health care cost F - Egyes családok költségei/b F

69 Kórházi Salmonella – járványok Lelkes Miklós, Vedres István Orvosképzés, 1995/3. 42-47.
551 beteg és 751 eü. dolgozó betegedett meg Az expozíciónak kitettek ( ) 8,2% - a betegedett meg és 5 %-a vált hordozóvá

70 Outbreaks of salmonellosis is hospitals in England and Wales Wall, PG et al. J. Hosp. Inf. (1996) 33, 1992. január 1. és december 31. között 1275 járvány volt, és ennek 15 % -a (159) kórházi eredetű volt. A járványok közül 12 emberről emberre terjedt. Legfőbb kórokozó a Salmonella enteritidis volt. Az expozíciónak kitettek 25 %-a betegedett meg

71 Ciprofloxacin 14 % R. (UK 1996.1991 0%)
Emergence of Multidrug Resistant Salmonella enteritica Serotype Typhimurium DT 104 Infections in the USA N. Engl. J. Med. 1998;338:1333 – 1338. Two Outbreaks of Multidrug – Resistant Salmonella Serotype Typhimurium DT 104 Infections Linked to Raw – Milk Cheese in Northern California Jama 1999; 281:1805 – 1810 S.typhi – murium okozta megbetegedések halmozódása Epinfo június 4. Ampicillin, chloramphenicol, streptomycin, sulfonamid, tetracyclin rezisztens! Ciprofloxacin 14 % R. (UK %)

72 A national outbreak of Salmonella enteritidis infections from ice cream Hennesy, T.W.et.al.N.Engl.J.Med 1996, 334, 1994. szeptemberében Minnesota Államban fagylaltevés után kb ember betegedett meg salmonellosisban. Ok: Előzetesen a szállító jármű nem pasztörizált folyékony tojásokat szállított, amelyek S. enteritidist tartalmaztak.

73 A S. Enteritidis fertőzések járványügyi jellemzőinek változása 2000-4 között UK-ban
1980-as évek végétől 6-os fágtípussal szennyezett tojások okozta járványok 1998 10 056,  2693 1994 vágóbaromfi 1996 árutojást tojók S. Enteritidis elleni vakcináció kezdődött 1-es és 18 fágtípus  2000-től kezdve Főleg kínai éttermek Brit tojások 0-1,1% Spanyol tojások 5,6% 2004-ben 1 éves vizsgálat az EU-ban (országonként 172 hely)

74 A tojótyúk állományok Salmonella-fertőzöttsége az EU tagállamaiban
2003 új zoonosis szabályozás: EU Országonként 172 gazdaság, 1000-nél nagyobb létszámú gazdaság EU: 5317 gazdaság X IX. 30. 20,3% S. Enteritidis vagy Typhimurium

75

76

77

78 Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S
Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága 3 vásárcsarnok, 8 árusító hely, 28 fertőtlenített fémtálcán árusított baromfi termék felületéről tamponos törléssel 110 minta vétel (55 tampon C és 55 tampon S) 28 tálcáról vett 110 minta 75% pozitív (64,3% C, 10,7% S) C pozitív: 10 csirke, 5 pulyka, 3 kacsa felülete S pozitív: 2 kacsa, 1 csirke felülete

79 C. pozitív minták száma 6x-os S.-hez viszonyítva
Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága C. pozitív minták száma 6x-os S.-hez viszonyítva Egyik baromfi-faj kontaminációja sem dominált és a vásárcsarnokok termékeinek szennyezettsége között sem volt szignifikáns különbség, ahogy a forgalmazás higiéniai körülményei is egyformán megfelelőek voltak Fontos: Nyers baromfi felülete potenciálisan fertőzésveszélyt jelent (hőkezelés fontossága!) Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 2006

80 Legfontosabb megoldatlan kérdések a humán gyógyításban
Újszülöttek, csecsemők rizikótényezői (öregek ?) Ürítők ( in vitro érzékenység, in vitro sikertelenség) Antibiotikumrezisztens törzsek szaporodása Növekszik a hajlamosító tényezőkkel rendelkezők száma

81 How safe is our food? Lessons from an outbreak of salmonellosis Blaser, M. J. N. Engl. J. Med , ”Salmonellosis is a disease of civilization” ”However, this epidemic probably reflects only the tip of the iceberg” ”Food is not sterile, and eating cannot be made risk – free”


Letölteni ppt "Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis"

Hasonló előadás


Google Hirdetések