Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diplomáciatörténet Dr. Botos Máté.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diplomáciatörténet Dr. Botos Máté."— Előadás másolata:

1 Diplomáciatörténet Dr. Botos Máté

2 Az angol diplomácia fénykora

3 Angol diplomácia, 1715-1789 James Stanhope,
First Earl of Stanhope ( )

4 Francia diplomácia Guillaume Dubois, Card., archiepiscopus cameracensis, az A.F. tagja ( )

5 VI. Károly császár „Római császár, és Német, Spanyol, Magyar, Cseh, Dalmát, Horvát, Szlavónországok stb. királya, Ausztria főhercege, Burgundia, Brabant, Styria, Karinthia és Krajna hercege, Morvaország őrgrófja, Habsburg, Tirol és Görz grófja „ De főleg „The Last of the Mohicans…”

6 Spanyol örökösödési háború
1700-ban elhunyt az utolsó spanyol Habsburg, II. Károly. A beteges, családalapításra alkalmatlan spanyol király végrendeletében a franciabarát érseke jóvoltából XIV. Lajos francia király unokáját, Anjou Fülöpöt nevezte ki utódjául. Ez nemcsak az osztrák Habsburgok, hanem egy sor másik hatalom érdekét is sértette. A diplomácia ebben a helyzetben már tehetetlennek bizonyult, s a fegyvereké lett a szó. A spanyol örökösödési háború (1701–1714) hivatalosan a megüresedett spanyol trón birtoklásáért tört ki, valójában azonban az európai hegemóniáról volt szó, amiért XIV. Lajos és I. Lipót vetélkedett.

7 Spanyol örökösödési háború - 2
1701-ben kitört a spanyol örökösödési háború, és Károly főherceget a császárral szövetséges angol és holland seregek fegyveres támogatásával 1703-ban spanyol királlyá kiáltották ki. Károly 1704-ben Lisszabonnál szállt partra, s onnan indult meg Spanyolország felé. A katalánok és az aragóniaiak elégedetlenek voltak Fülöppel, s átálltak Károlyhoz, s így 1706-ban immáron valóban spanyol királlyá választották. Az időközben apja halála miatt császárrá választott József az itáliai és a németalföldi spanyol területek nagy részét (a mai Belgium) elfoglalta, melyek elvileg szintén Károly birtokába kerültek a nápolyi királyi címmel együtt.

8 Spanyol örökösödési háború - 3
1711 áprilisában azonban váratlanul elhunyt bátyja, I. József, ami teljesen új helyzetet eredményezett. Hiába nyerték meg a háborút XIV. Lajos Franciaországa ellen, angol és holland szövetségesei nem egyeztek bele, hogy ismét egyesüljön a két nagy Habsburg-terület, azaz Károlynak, akit októberben német-római császárrá választottak, s december 22-én Majna-Frankfurtban megkoronáztak, a spanyol örökösödési háborút lezáró második, 1714-es rastatti békében le kellett mondania Spanyolországról. Ennek fejében viszont a spanyol örökségből megtarthatta Milánót és Mantovát, s megkapta Dél-Németalföldet (mai Belgium), Nápolyt, Szardíniát s néhány Rajna menti és toszkánai területet

9 …Isten nem ver bottal…

10 Károly? Király… 1716-ban meghalt egyetlen fia, és ettől kezdve alapvetően egy probléma megoldása foglalkoztatta, mégpedig a leányági örökösödés elismertetése. Az 1703-ban I. Lipót és József főherceg által létrehozott szerződést 1713-ban hozták nyilvánosságra, mely alapvetően két fontos határozatot tartalmazott: Károly, illetve a későbbi uralkodók birtokainak oszthatatlanságát és az örökösödés kidolgozott rendjét, amely magába foglalta a leányági örökösödést is, ez utóbbiban azonban már Károly leányai, Mária Terézia és Mária Anna élveztek elsőbbséget József leányaival, Mária Jozefával és Mária Amáliával szemben. Pragmatica Sanctio 1721: Csehország és Erdély 1723-ban a magyar rendi országgyűlés Az európai hatalmakkal is el kellett fogadtatni, ami már jóval lassabban haladt, mivel abban az időben a nemzetközi kapcsolatrendszert alapvetően a dinasztikus kapcsolatokon alapuló érdekek határozták meg. Károly hosszú, de eredményes diplomáciai manőverekbe kezdett. Angliát és Hollandiát a számukra kereskedelmi szempontból rivális Osztrák Kelet-indiai Társaság feloszlatásával nyerte meg. A poroszokat, akik abban segítették, hogy a birodalmi gyűlés a bajorok kivételével 1732-ben elfogadja a Pragmatica Sanctiót, Berg hercegségének átadásával fizette le. Végül 1735-ben XV. Lajos francia királlyal is kiegyezett: Károly legidősebb leányának, Mária Teréziának férje, Lotharingiai Ferenc István lemondott a Franciaországgal határos családi birtokáról Toszkána fejében. A Pragmatica Sanctio elismertetése után úgy tűnt, hogy Károly mindent elrendezett, s Mária Terézia trónra kerülése nyugodt körülmények között zajlik majd le. Savoyai Jenő herceg: „Mária Terézia utódlására nézve az erős hadsereg többet jelent, mint az elfogadott Pragmatica Sanctio”.

11 Bajor VII. Károly

12 Szegény N-R. Bir., óh… Ferenc István, Lotharingiából

13 „…ez a profilom sem jobb…” (Füles)

14 1765 után: II. József, a széles… látókörű

15

16 II. Lipót: …

17 Öööö… Köszönöm a figyelmüket…


Letölteni ppt "Diplomáciatörténet Dr. Botos Máté."

Hasonló előadás


Google Hirdetések