Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei"— Előadás másolata:

1 A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei
Dr. Kajdi Ferenc Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Győri Tibor Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács Zsófia Nyitra - Szlovákia augusztus 24.

2 A program feladatai és szakaszai (eredeti terv – módosítás 7. ciklus)
A programrész feladata / ciklusok 1.1. A felhasználandó mezőgazdasági növények kiválasztása x 1.2. Génbanki anyagok tesztelése, kiválasztása és felszaporítása a termesztési kísérletekhez 1.3. Az agrotechnikai feltételek hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére 1.4. A funkcionális alkotórészek mennyiségének tanulmányozása az alapanyagokban és a feldolgozási folyamat folyamán

3 A programrész feladata (folyt.)
/ ciklusok 2.1. A feldolgozási és izolálási folyamatok hatása a funkcionális alkotórészek mennyiségére és minőségére a kiválasztott mezőgazdasági növények esetében x 2.2. A modell berendezések (rendszerének) összeállítása a funkcionális élelmiszerek termelési folyamata számára 2.3. A meghatározott tulajdonságú funkcionális élelmiszerek előállításához szükséges modellfolyamatok elkészítése és tesztelése 3.1. A modellek és a funkcionális élelmiszerek optimális összetételének kiszámításához szükséges algoritmusok fejlesztése és tesztelése 3.2. Az egészségre való hatás tesztelése és az új élelmiszeripari termékek megismertetése

4 Szántóföldi kísérletek a 2010/2011. gazdasági évben - 319 kezelés
A szántóföldi kísérletek összefoglaló adatai, 2011/2012. Mosonmagyaróvár Kísérlet neve Fajta/kezelés Őszi árpa korai érésű fajtakísérlet 20 Őszi árpa középérésű fajtakísérlet 21 Őszi búza NÉBIH fajtakísérlet 30 Őszi búza fajtakísérlet 2009/2010. 16 Őszi búza fajtakísérlet 2010/2011. 12 Őszi durum búza fajtakísérlet 2 Őszi búza Diószeg 4 Tönköly termesztéstechnológia 40 Tönköly génbanki anyagok Tönköly felülkezelések (Szakál P.) Őszi kalászos termesztéstechnológia (triticale, köz. őszi búza, durum, tönköly) 56 Tavaszi búza felülkezelések  3 Tavaszi árpa fajtakísérlet 15 Tavaszi árpa fajtakísérlet 2011-ről 14 Tavaszi durum fajtakísérlet Szója termesztéstechnológia Szója Biokál 05 Szója nagyon korai érésű fajtakísérlet Szója korai érésű fajtakísérlet 19 Szója középérésű fajtakísérlet Összesen 347

5 Duna-öntés talaj, Mosonmagyaróvár

6 Csapadékadatok (Mosonmagyaróvár, 2005-2012.)
Csapadék (mm) Hónap Évek 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. Január 34,7 61,1 31,3 33,2 34,2 39,5 16,5 52,5 Február 43,1 31,8 34,9 6,2 59,9 16,6 5,6 18,8 Március 26,5 35,8 70,7 61,4 73,3 15,5 37,4 Április 54,9 91,7 0,0 29,6 5,3 72,4 18,9 25,0 Május 38,9 90,0 38,4 52,7 35,5 150,3 31,9 37,0 Június 33,9 59,1 100,3 89,1 134,9 100,0 131,7 55,3 Július 78,0 28,2 44,8 145,5 75,9 54,2 108,6 Augusztus 151,9 98,2 49,0 57,9 57,0 107,5 52,1 Szeptember 43,9 15,6 154,6 40,9 22,1 83,9 17,2 Október 2,6 22,6 60,7 42,8 43,6 November 41,5 30,5 47,7 62,3 46,3 December 73,1 13,9 27,2 49,3 45,7 31,4 19,0 Összesen: 623,0 578,5 659,6 619,6 648,9 747,2 446,3 303,4 X-III. hó 245,9 203,9 236,4 270,5 222,4 166,8 140,1 X-IX. hó 628,7 591,0 652,1 601,2 790,7 491,0 366,0 I-IV. hó 159,2 220,4 136,9 130,4 172,7 144,0 78,4 102,5 I -V. hó 198,1 310,4 175,3 183,1 208,2 294,3 110,3 139,5

7 A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.)

8 Korai érésű őszi árpa fajták jellemzői (Mosonmagyaróvár, 2010/2011
Korai érésű őszi árpa fajták jellemzői (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Parameters of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Fajta, fajtajelölt Elismerés éve Sorok Kalászolás kezdete Növény-állomány Növényállomány neve (1) (2) száma (3) (nap) (4) magassága (cm) (5) dőltsége (%) (6) Amazon 2007. 2 5. 5. 69,5 6,3 Kunsági 2 1996. 6 5. 3. 72,8 20,0 KG Puszta 2002. 5. 9. 74,5 15,0 KG Konta 2008. 5. 1. 74,0 38,8 KG Apavár 2010. 5. 8. 81,3 48,8 GK Stramm 5. 7. 73,0 27,5 Metál 71,3 21,3 KH Tas 2003. 5. 6. 77,5 58,8 KH Viktor 1998. 5. 10. 77,0 KH Turul 2004. 76,5 68,8 KH Korsó 1999. 5. 12. KH Anatólia 71,5 42,5 KH Hernád 11,3 KH Kárpátia 60,0 KH Boglár 5. 13. 70,8 5,0 Palinka 84,8 25,0 Boreale 2006. 78,5 0,0 Barun 5. 16. 81,5 70,0 Bingo 5. 21. 73,5 36,3 Átlag (mean) 74,71 31,8 Szign. foka (7) *** SZD5% (LSD5%) 3,85 34,4 (1) variety, (2) date of listing (year), (3) rows, (4) coming into ear (day), (5) plant height (cm), (6) lodged (%), (7) level of significance

9 Korai érésű őszi árpa fajták termésadatai (Mosonmagyaróvár, 2010/2011
Yield data of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Fajta, fajtajelölt Szem-termés Hekto-liter- Nyersfehérje- Keményítő- neve (1) (t/ha) (2) tömeg (kg) (3) tartalom (%) (4) hozam (kg/ha) (5) tartalom (%) (6) hozam (kg/ha) (7) Amazon 5,31 68,9 11,0 587 60,7 3222 Kunsági 2 5,92 69,1 10,5 619 61,0 3615 KG Puszta 5,43 67,8 10,0 544 60,4 3280 KG Konta 6,10 67,9 10,2 622 60,3 3679 KG Apavár 6,39 66,4 9,9 634 61,2 3907 GK Stramm 5,78 69,7 635 60,6 3503 Metál 5,38 71,4 10,8 582 62,0 3334 KH Tas 5,81 576 62,2 3613 KH Viktor 6,13 68,0 641 3814 KH Turul 5,84 69,3 9,6 561 62,1 3630 KH Korsó 5,61 71,2 607 62,5 3506 KH Anatólia 5,80 69,6 9,7 560 61,3 3555 KH Hernád 5,79 70,2 11,5 662 61,1 3538 KH Kárpátia 5,60 67,6 9,0 506 3381 KH Boglár 5,73 71,7 11,1 639 63,0 3614 Palinka 6,20 69,4 10,6 658 58,3 Boreale 6,11 70,5 661 63,2 3854 Barun 5,24 70,8 523 3276 Bingo 5,25 71,5 556 64,3 3374 Átlag (mean) 5,759 69,43 10,40 598,7 61,54 3542,7 Szign. foka (8) *** ** SZD5% (LSD5%) 0,539 2,74 0,65 1,43 329,9 (1) variety, (2) grain yield (t/ha), (3) hectoliter mass (kg), (4) protein content (%), (5) protein yield (kg/ha), (6) starch content (%), (7) starch yield (kg/ha), (8) level of significance

10 Korai érésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012)
Sor- Fajta Kalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha) Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011. 2012. átlag 1 Amazon 5. 5. 5. 3. 5. 4. 69,5 49,3 59,38 5,31 4,16 4,734 68,9 74,3 71,6 2 Kunsági 2 4. 30. 5. 1. 72,8 45,5 59,13 5,92 2,84 4,382 69,1 71,7 70,4 3 KG Puszta 5. 9. 4. 28. 74,5 45,0 59,75 5,43 4,31 4,871 67,8 73,9 70,8 4 KG Konta 4. 27. 4. 29. 74,0 46,5 60,25 6,10 3,69 4,891 67,9 75,0 71,4 5 KG Apavár 5. 8. 5. 6. 81,3 59,8 70,50 6,39 4,92 5,656 66,4 72,5 6 GK Stramm 5. 7. 73,0 50,3 61,63 5,78 3,60 4,690 69,7 76,4 7 Metál 71,3 54,5 62,88 5,38 4,57 4,973 75,7 73,6 8 KH Tas 77,5 57,5 67,50 5,81 4,52 5,166 75,4 9 KH Viktor 5. 10. 77,0 48,0 62,50 6,13 5,35 5,738 68,0 74,1 71,0 10 KH Turul 76,5 51,3 63,88 5,84 3,02 4,433 69,3 71,1 11 KH Korsó 5. 12. 49,8 61,25 5,61 3,47 4,539 71,2 75,8 73,5 12 KH Anatólia 71,5 48,8 60,13 5,80 4,53 5,163 69,6 72,4 13 KH Hernád 47,3 58,38 5,79 3,91 4,851 70,2 14 KH Kárpátia 5,60 4,26 4,930 67,6 73,3 70,5 15 KH Boglár 5. 13. 5. 11. 51,0 60,88 5,73 4,35 5,042 73,4 16 Palinka 84,8 53,8 69,25 6,20 4,78 5,488 69,4 72,0 70,7 17 Boreale 78,5 53,3 65,88 6,11 4,95 5,530 75,5 18 Barun 5. 16. 81,5 66,38 5,24 3,09 4,166 19 Bingo 5. 21. 5. 15. 42,5 58,00 5,25 2,68 3,966 72,7 Átlag 74,71 50,20 62,45 5,76 4,05 4,906 69,43 74,19 71,81

11 Középérésű őszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012)
Sor- Fajta Kalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha) Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011. 2012. átlag 1 GK Judy 5. 13. 5. 6. 5. 9. 81,0 48,8 64,9 6,74 4,06 5,401 70,8 75,3 73,1 2 KH Center 5. 11. 5. 8. 73,0 60,9 6,14 3,15 4,647 69,3 74,2 71,8 3 KH Agria 5. 15. 5. 12. 74,8 47,0 6,06 4,12 5,091 72,6 73,9 4 KH Malko 5. 14. 71,0 47,5 59,3 3,00 4,572 71,5 75,5 73,5 5 KH FLÓRI 87,8 46,8 67,3 7,10 4,00 5,549 69,4 72,9 71,1 6 Petra 5. 7. 85,0 51,8 68,4 5,63 3,63 4,634 66,9 69,2 7 Hanzi 88,5 44,5 66,5 6,30 3,39 4,844 66,4 69,0 8 KWS Meridian 5. 10. 89,8 46,3 68,0 7,95 3,97 5,955 65,8 69,5 9 Vanessa 76,5 61,6 6,26 4,01 5,136 68,9 10 Scarpia 92,8 47,3 70,0 7,40 3,53 5,467 67,9 70,2 11 Laverda 80,8 50,0 65,4 6,64 3,42 5,030 65,5 71,7 68,6 12 Fiona 90,3 44,0 67,1 6,96 3,85 5,406 66,0 68,8 13 Christelle/ 85,5 49,5 67,5 6,78 4,17 5,472 65,3 72,8 69,1 14 Metaxa 57,8 6,73 3,29 5,011 74,7 71,4 15 Paris 83,8 5,31 3,80 4,551 71,9 68,7 16 Rex 5. 19. 78,3 43,5 5,68 3,05 4,363 72,7 74,9 73,8 17 Lomerit 86,0 49,3 67,6 5,75 3,44 4,597 73,6 72,3 Átlag  82,1 47,4 64,8 6,45 3,64 5,043 73,4 70,9

12 Kalászolás kezdete (nap) állomány magassága (cm) (3)
A korai éréscsoportba tartozó őszi árpa fajták jellemzői közötti korrelációs koefficiensek számított értékei és azok megbízhatósági szintjei (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Calculated values and the significance of correlation coefficients of the parameters of early ripe winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Tulajdonságok (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) állomány dőltsége (%) (4) Szem-termés (t/ha) (5) Nyers-fehérje- tartalom (%) (6) Kemé-nyítő- tartalom (%) (7) Fehérje- hozam (kg/ha) (8) hozam (kg/ha) (9) Növényállomány magassága (cm) (3) 0,22 A növényállomány dőltsége (%) (4) -0,04 0,31 Szemtermés (t/ha) (5) -0,38+ 0,45+ -0,05 Nyersfehérje-tartalom (%) (6) -0,21 -0,79*** -0,06 Keményítőtartalom (%) (7) 0,62** -0,12 0,02 -0,32 0,15 Fehérjehozam (kg/ha) (8) -0,11 0,18 -0,62** 0,68*** 0,70*** -0,13 Keményítőhozam (kg/ha) (9) -0,17 0,42+ 0,93*** 0,00 0,06 0,66** Hektolitertömeg (kg) (10) 0,61** -0,22 -0,30 -0,48* 0,56* 0,53* 0,08 (1) parameters, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm) (4) lodged (%), (5) grain yield (t/ha), (6) protein content (%), (7) starch content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch yield (kg/ha), (10) hectoliter mass (kg)

13 2 soros fajták átlaga (11) 6 soros fajták átlaga (12)
A két- és hatsoros őszi árpa fajták fajtajellemzőinek átlagai (Mosonmagyaróvár, 2010/2011.) Average of variety parameters of two- and six-row winter barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Kalászsorok száma (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) Növény-állomány dőltsége (%)(4) Szem-termés (t/ha) (5) Hekto-liter-tömeg (kg) (6) Nyers-fehérje-tartalom (%)(7) Fehérje- hozam (kg/ha) (8) Kemé-nyítő- tartalom (%)(9) hozam (kg/ha (10) 2 soros fajták átlaga (11) 5. 12. 74,18 17,08 5,85 70,58 10,87 637 62,37 3652 6 soros fajták átlaga (12) 5. 9. 81,06 28,81 6,25 68,14 10,08 631 60,65 3786 (1) rows, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm), (4) lodged (%), (5) grain yield (t/ha), (6) hectoliter mass (kg) (7) protein content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch content (%), (10) starch yield (kg/ha), (11) mean of the 2 rows varieties, (12) mean of the 6 rows varieties

14 Tavaszi árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011
Tavaszi árpa fajták vizsgálati eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011.) Analysis results of spring barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Fajta, fajtajelölt Elismerés éve Kalászolás kezdete Növény-állomány Szem-termés Hektoliter- Nyersfehérje- Keményítő- neve (1) (2) (nap) (3) magassága (cm) (4) (t/ha) (5) tömeg (kg) (6) tartalom (%) (7) hozam (kg/ha) (8) tartalom (%) (9) hozam (kg/ha) (10) Mandolina 1999. 5. 29. 50,8 4,925 68,0 9,23 454 62,3 3065 Scarlett 5. 30. 54,8 4,776 67,1 9,41 449 63,6 3035 Pasadena 5. 31. 56,8 4,056 65,5 10,09 410 64,1 2602 GK Habzó 2007. 58,8 4,860 68,5 9,70 470 3116 GKS 9413 fj. 55,3 4,913 64,2 8,88 436 62,2 3057 Xanadu 2006. 55,0 4,588 66,3 9,54 437 63,7 2922 Marthe 6. 1. 56,3 3,543 66,2 9,72 344 63,1 2235 Tatum 57,0 4,969 68,6 9,31 463 63,0 3131 Bojos 2005. 63,8 5,090 68,1 10,28 523 64,3 3274 Quench 57,5 5,067 485 63,9 3235 Grace 59,3 5,048 67,7 9,45 477 62,9 3174 Explorer 52,8 4,069 65,9 9,27 378 61,4 2500 Chill 53,8 4,440 66,8 9,14 406 62,1 2761 Mauritia 62,0 4,842 66,5 9,29 450 63,5 3076 Tocada 53,0 4,991 461 3178 KH Lédi 58,3 5,498 10,18 561 3498 KH Lilla 2011. 6. 2. 56,5 5,081 67,9 9,40 480 3165 KH Szinva 2010. 49,5 4,513 64,5 9,36 422 61,9 2794 KH Andrea 43,3 3,567 65,6 9,18 327 61,7 2203 GKS 901 51,5 4,610 67,4 8,72 400 63,4 2921 GKS 902 4,808 69,8 9,30 447 63,2 3038 GKS 903 4,948 66,7 9,32 462 62,4 3089 Henrike 4,387 9,16 403 2791 Thorgall 2009. 52,5 4,139 68,9 388 62,7 2598 Calcule 55,5 4,529 66,9 9,05 2919 Átlag (mean) 55,35 4,650 67,01 9,407 437,8 63,09 2935,1 Szign. foka (11) *** ** SzD5% (LSD5%) 3,94 0,40 2,23 0,714 54,4 1,51 260,0 (1) variety, (2) date of listing (year), (3) coming into ear (day), (4) plant height (cm), (5) grain yield (t/ha), (6) hectoliter mass (kg), (7) protein content (%), (8) protein yield (kg/ha), (9) starch content (%), (10) starch yield (kg/ha), (11) level of significance

15 Tavaszi árpa fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012)
Sor- Fajta Kalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha) Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011. 2012. átlag 1 Mandolina 5. 29. 5. 27. 5. 28. 50,8 41,3 46,0 4,93 4,03 4,477 68,0 70,0 69,0 2 Scarlett 5. 30. 54,8 43,8 49,3 4,78 3,93 4,355 70,4 70,3 3 Pasadena 5. 31. 56,8 50,5 53,6 4,06 3,90 3,978 66,9 67,1 67,0 4 GK Habzó 58,8 51,0 54,9 4,86 4,48 4,672 68,6 70,6 69,6 5 GKS 9413 55,3 52,0 4,91 4,20 4,554 65,7 67,7 6 Xanadu 55,0 52,3 4,59 4,37 4,481 66,6 68,9 7 Marthe 6. 1. 56,3 54,3 3,54 3,91 3,724 66,3 67,6 8 Tatum 57,0 51,8 54,4 4,97 4,79 4,880 67,8 69,9 9 Bojos 63,8 53,8 5,09 3,58 4,335 68,3 69,1 10 Quench 57,5 49,8 5,07 4,19 4,627 69,5 11 Grace 59,3 54,5 5,05 4,34 4,692 70,7 69,2 12 Explorer 52,8 47,0 49,9 4,07 3,96 4,013 68,4 13 Chill 52,9 4,44 4,21 4,326 69,7 69,4 14 Mauritia 62,0 57,9 4,84 4,32 4,581 68,5 15 Tocada 53,0 52,5 4,99 4,00 4,493 71,7 70,1 16 KH Lédi 58,3 51,5 5,50 3,97 4,734 65,8 68,1 17 KH Lilla 6. 2. 56,5 44,5 5,08 4,645 71,3 18 KH Szinva 49,5 4,51 4,495 65,1 69,3 67,2 19 KH Andrea 43,3 48,3 45,8 3,57 4,38 3,975 66,4 20 GKS 901 43,0 47,3 4,61 4,30 4,454 67,3 21 GKS 902 46,8 4,81 3,82 4,315 75,1 72,5 22 GKS 903 55,8 4,95 4,625 67,5 68,2 23 Henrike 4,39 3,87 4,127 66,0 24 Thorgall 4,14 4,099 25 Calcule 55,5 51,3 53,4 4,53 4,416 Átlag 55,4 52,4 4,65 4,16 4,403 68,7

16 Kalászolás kezdete (nap) (2) állomány magassága (cm) (3)
A tavaszi árpa fajták jellemzői közötti korrelációs koefficiensek számított értékei és azok megbízhatósági szintjei (Mosonmagyaróvár, 2011.) Calculated values and significance of the correlation coefficients of the parameters of spring barley varieties (Mosonmagyaróvár, 2011.) Tulajdonságok (1) Kalászolás kezdete (nap) (2) Növény- állomány magassága (cm) (3) Szem-termés (t/ha) (4) Nyers-fehérje- tartalom (%) (5) Kemé-yítő- tartalom (%) (6) Fehérje- hozam (kg/ha) (7) Keményítő- hozam (kg/ha) (8) Növényállomány magassága (cm) (3) 0,17 Szemtermés (t/ha) (4) -0,06 0,55** Nyersfehérje-tartalom (%) (5) 0,21 0,51** 0,14 Keményítőtartalom (%) (6) -0,16 0,59** 0,29 0,44* Fehérjehozam (kg/ha) (7) 0,02 0,65*** 0,94*** 0,47* 0,40* Keményítőhozam (kg/ha) (8) -0,08 0,99*** 0,19 0,95*** Hektolitertömeg (kg) (9) 0,38* 0,35+ 0,13 0,30 0,37+ (1) parameters, (2) coming into ear (day), (3) plant height (cm), (4) grain yield (t/ha), (5) protein content (%), (6) starch content (%), (7) protein yield (kg/ha), (8) starch yield (kg/ha), (9) hectoliter mass (kg)

17 Szója fajtakísérleti eredmények (Mosonmagyaróvár, 2011) (50 fajta)
Éréscsoport Tulajdonságok M.e. Nagyon korai Korai Középérésű átlag min. max. Virágzás kezdete nap jún. 11. jún. 7. jún. 19. jún. 9. jún. 16. jún. 15. jún. 24. Csúcsi virágzás júl. 26. júl. 16. aug. 9. aug. 3. júl. 28. aug. 12. aug. 11. aug. 4. aug. 18. Virágzás hossza 45,4 37,0 58,0 53,21 42,00 62,00 57,0 47,0 66,0 Érés ideje szept. 5. aug. 16. okt. 4. szept. 15. szept. 7. szept. 23. szept. 20. szept. 12. okt. 3. Tenyészidő hossza 135 115 164 146 137 153 150 142 163 Növényállomány magassága cm 64,8 51,0 76,0 75,4 61,0 102,0 93,1 72,0 121,0 Magtermés (t/ha) 2,571 1,789 3,223 2,466 1,869 2,787 2,747 2,230 2,956 Nyersfehérje-tartalom % 39,6 38,1 41,7 39,2 36,7 44,7 37,7 41,1 Olajtartalom 20,3 19,2 21,2 20,7 16,9 21,8 21,3 22,7 Fehérjetermés kg/ha 1010 695 1320 960 734 1126 1062 887 1155 Olajtermés 517 358 636 508 387 586 576 456 632

18 A szója fajták különböző tulajdonságai közötti összefüggések korrelációs koefficiensei és azok megbízhatósági szintje Correlation coefficients of the different features of soya varieties and their significance levels Tulajdonság (1) Növényállo-mány Nyersfehérje- Olaj- Magtermés Fehérje- Virágzás kezdete Virágzás vége Érés ideje Tenyészidő magassága (cm) (2) tartalom (%) (3) tartalom (%) (4) (t/ha) (5) termés (kg/ha) (6) termés (kg/ha) (7) (nap) (8) (nap) (9) (nap) (10) hossza (nap) (11) Nyersfehérje-tartalom (%) (3) 0,07 Olajtartalom (%) (4) 0,19 -0,79*** Magtermés (t/ha) (5) 0,21 -0,06 0,11 Fehérje-termés (kg/ha) (6) 0,20 -0,12 0,96*** Olaj-termés (kg/ha) (7) 0,25+ -0,32* 0,41** 0,95*** 0,84*** Virágzás kezdete (nap) (8) 0,48*** -0,03 0,35** 0,38** 0,31* Virágzás vége (nap) (9) 0,80*** 0,06 0,26+ 0,40** 0,39** 0,44*** 0,52*** Érés ideje (nap) (10) 0,50*** 0,12 0,09 0,42** 0,73*** Tenyészidő (nap) (11) 1,00*** Virágzás hossza (nap) (12) 0,64*** -0,05 0,32* 0,22 0,33* -0,01 0,85*** 0,60*** (1) parameters, (2) plant height (cm), (3) raw protein content (%), (4) oil content (%), (5) seed yield (t/ha), (6) raw protein yield (kg/ha), (7) oil yield (kg/ha), (8) begin of flowering (day), (9) end of frowering (day), (10) time of ripening (day), (11) days between the time of sowing and the time of ripening (day), (12) time of flowering (day)

19 Szója fajták makro- és mikroelem-tartalma, valamint az elemek közötti összefüggések korrelációs koefficiensei Jellemző Ca (m/m%,sz.a.) K (m/m%,sz.a.) Mg (m/m%,sz.a.) P (m/m%,sz.a.) Cu (mg/kg,sz.a.) Fe (mg/kg,sz.a.) Mn (mg/kg,sz.a.) Zn (mg/kg,sz.a.) Átlag 0,26 1,88 0,32 0,72 31,4 83,7 25,2 39,9 Min. 0,16 1,58 0,27 0,60 10,3 50,9 20,5 32,5 Max. 0,38 2,27 0,85 114,0 220,0 32,7 46,0 CV% 13,8 8,5 6,3 8,6 105,4 41,1 9,3 6,8 % 238 144 141 142 1107 432 160 Tulajdonságok Ca (m/m%,sz.a.) K (m/m%,sz.a.) Mg (m/m%,sz.a.) P (m/m%,sz.a.) Cu (mg/kg,sz.a.) Fe (mg/kg,sz.a.) Mn (mg/kg,sz.a.) -0,07 *** 0,1% 0,40 0,27 ** 1% -0,19 0,89 0,25 * 1% 0,01 -0,28 -0,35  +10% 0,02 -0,03 0,13 0,51 0,06 0,14 -0,09 0,12 0,11 Zn (mg/kg,sz.a.) -0,18 0,49 0,60 -0,14 0,00 0,10

20 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011
Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (1) Tulajdonság M.e. Átlag Minimum Fajta Maximum Szign. foka CV% Kalászolás kezdete nap 5. 18. 5. 12. Mv Bodri 5. 22. Mulan Növényállomány magassága cm 86,3 72,5 Mv Petrence 103,0 KG Kunhalom *** 8,29 A növényállomány dőltsége % 8,3 48,5 Lidka NS Szemtermés t/ha 8,488 7,000 KG Kunglória 9,576 Hyland 8,34 Nyersfehérje-tartalom 11,48 9,76 13,76 GK Ati 7,29 Keményítő-tartalom 72,7 71,5 75,1 1,00 Fehérjehozam kg/ha 813 864 Mv Suba 1091 Vulcanus * 7,62 Keményítőhozam 6221 5107 7097 8,81

21 Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011
Őszi búza fajták jellemzőinek változása a 2010/2011. évi 30 fajtás kísérletben (2) Tulajdonság M.e. Átlag Minimum Fajta Maximum CV% Ezerszemtömeg g 45,6 38,5 GK Ati 52,4 Mv Kolompos 7,57 Esésszám sec 322 228 GK Göncöl 424 Mv Menüett 15,24 Nedves sikér-tartalom % 28,87 20,45 NS 40S 36,90 17,15 Sikérterülés mm/h 2,05  0 Babona 4,50 KG Kunhalom 63,47 Sikérnyújtás cm 15,6 9,0 20,5 Mv Béres 16,01 Zeleny teszt 32,7 21,0 Amerigo 43,0 Mv Karizma 19,01 Valorigráfos vízfelv. képesség 28,1 25,0 Hyland 30,9 5,48 Valorigráfos érték 48,2 28,6 65,0 GK Békés 19,77 Sütőipari osztály C 2  B 1 Kenyér össztömeg 348,2 336,6 355,2 KG Kunglória 1,46 Kenyér térfogat cm3 958,9 895,0 Saturnus 1069,0 Lidka 5,32 Kenyér alaki hányados 2,38 1,73 2,69 Mv Ködmön 10,18 Kenyér szélesség 14,7 13,6 16,6 4,98 Kenyér magasság 6,2 5,3 7,9 10,25

22 Közönséges őszi búza fajták eredményei (Mosonmagyaróvár, 2011, 2012)
Sor- Fajta Kalászolás kezdete Növényállomány magassága (cm) Szemtermés (t/ha) Hektoliter-tömeg (kg) szám 2011. 2012. átlag 1 Amerigo 5. 19. 5. 11. 5. 15. 86,3 60,8 73,50 9,28 4,10 6,688 77,7 84,2 81,0 2 Babona 5. 16. 5. 17. 91,8 65,3 78,50 8,66 5,04 6,852 82,5 85,8 84,1 3 Baletka 5. 18. 84,3 72,50 9,49 4,57 7,028 82,9 84,8 83,9 4 Bitop 5. 21. 5. 20. 89,8 64,5 77,13 7,93 4,16 6,047 87,0 86,8 86,9 5 GK Ati 5. 13. 5. 12. 78,3 57,5 67,88 7,59 3,98 5,786 85,1 91,1 88,1 6 GK Békés 5. 14. 88,5 59,8 74,13 7,83 3,87 5,850 82,4 86,1 7 GK Csillag 77,5 60,0 68,75 8,32 4,54 6,430 89,2 86,0 8 GK Fény 89,3 57,8 8,68 3,53 6,104 83,5 89,1 9 GK Göncöl 79,0 48,3 63,63 7,91 2,56 5,238 86,4 10 Hyland 5. 22. 85,0 61,0 73,00 9,58 4,70 7,138 81,5 81,9 81,7 11 KG Kunglória 77,8 58,0 7,00 3,23 5,113 85,4 87,2 12 KG Kunhalom 103,0 73,3 88,13 9,10 4,24 6,667 87,4 87,3 13 Lidka 93,3 78,88 9,05 3,95 6,497 84,6 14 Midas 98,8 72,0 85,38 9,57 4,42 6,991 85,9 15 Mulan 5. 23. 91,3 68,0 79,63 9,44 4,45 6,946 82,0 86,7 84,4 16 Mv Béres 88,0 64,3 76,13 7,52 3,49 5,508 83,4 85,3 17 Mv Bodri 5. 10. 73,0 53,0 63,00 8,11 3,41 5,757 84,7 89,6 18 Mv Karizma 60,5 73,38 8,33 3,81 6,073 90,6 87,6 19 Mv Kolo 85,5 67,8 76,63 8,82 6,528 83,6 84,9 20 Mv Kolompos 67,3 75,75 4,38 6,351 80,2 21 Mv Ködmön 87,5 72,75 3,85 6,339 84,0 88,4 86,2 22 Mv Lucilla 62,5 75,50 8,44 3,96 6,203 86,6 23 Mv Marsall 76,5 53,3 64,88 6,448 24 Mv Menüett 68,3 80,75 7,64 4,33 5,987 85,6 25 Mv Petrence 72,5 46,0 59,25 7,94 3,21 5,572 26 Mv Suba 82,8 58,3 70,50 7,34 5,644 81,3 27 Mv Toldi 83,3 55,8 69,50 8,17 3,01 5,589 90,4 28 NS 40S 69,13 8,84 3,65 6,245 78,9 85,2 29 Saturnus 95,3 70,8 83,00 8,36 4,35 6,354 30 Vulcanus 94,8 62,3 9,51 4,71 7,110 85,7 89,0 Átlag 61,1 73,70 8,49 6,236

23 állomány magassága (cm) (2)
A 30 fajtás kísérlet fajtáinak tulajdonságai közötti korrelációs mátrix értékei Correlations between the parameters of experiments launched with 30 varieties Tulajdonság (1) Növény- állomány magassága (cm) (2) Megdőlés (%) (3) Szemter- més (t/ha) (4) Nyers-fehérje- tartalom (%) (5) Fehérje-hozam (kg/ha) (6) Száraz sikér- (7) Keményítő- (8) Megdőlés (%) (3) 0,35+ Szemtermés (4) 0,42* -0,01 Nyersfehérje-tartalom (5) 0,01 0,23 -0,60*** Fehérjehozam (6) 0,47** 0,26 0,39* Száraz sikér-tartalom (7) 0,03 0,15 -0,62*** 0,95*** 0,34+ tartalom (8) -0,10 -0,24 0,43* -0,85*** -0,41* -0,84*** hozam (9) -0,04 0,99*** -0,66*** 0,32+ -0,68*** 0,52** (1) parameter, (2) plant height (cm), (3) lodged (%), (4) grain yield (t/ha), (5) protein content (%), (6) protein yield (kg/ha), (7) dry gluten content (%), (8) starch content (%), (9) starch yield (kg/ha)

24 A „GOSZ-VSZT Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2011” kísérlet kísérleti helyenkénti eredményei Results of variety comparative trials on winter wheat varieties (GOSZ-VSZT Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2011) Tulajdonságok (1) Kísérleti helyek (2) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Tor- das Szék- kutas Szemtermés (t/ha) (3) 6,721 8,098 6,779 6,669 7,305 8,657 8,926 5,277 8,171 Fehérje-tartalom (%) (4) 14,30 13,41 9,63 14,68 11,52 11,64 14,24 12,73 13,68 Nedves sikér-tartalom (%) (5) 31,3 29,4 19,5 32,2 23,9 24,5 36,1 33,4 35,3 Zeleny index (6) 65,2 61,3 32,1 68,4 44,6 48,2 62,2 50,8 58,3 Alveográfos érték (W-érték) (7) 247,9 221,6 138,3 220,5 164,8 184,5 240,4 274,2 232,2 (1) parameters, (2) farms, (3) grain yield (t/ha), (4) protein content (%), (5) wet gluten content (%) (6) Zeleny number, (7) alveograph „W” value

25 Kísérleti hely/(Farm)
A fajták 13%-os nedvességtartalomra korrigált szemterméseink kísérleti helyek közötti korrelációs mátrixa Correlation coefficients between the experimental sites of the 13% moisture content adjusted for grain yield (t/ha) Kísérleti hely/(Farm) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Moson- magyar- óvár Tor- das Iregszemcse 0,51 Kaposvár 0,44 0,75** Bábolna -0,09 0,14 0,18 Jászboldogháza 0,56+ 0,74** 0,72* 0,23 Szombathely 0,50 -0,02 0,27 Debrecen -0,26 0,33 0,35 Mosonmagyaróvár 0,60* 0,58+ 0,59+ 0,25 0,61* 0,28 0,24 Tordas 0,81** 0,65* 0,16 0,70* 0,31 0,04 Székkutas 0,37 0,71* 0,57+ 0,47

26 Kísérleti hely/(Farm)
A fajták helyenkénti fehérjetartalmai között számított korrelációs együtthatók Correlation coefficients between the experimental sites of the protein content Kísérleti hely/(Farm) Szar- vas Ireg- szem- cse Kapos- vár Bábol- na Jász- boldog- háza Szom- bat- hely Deb- re- cen Moson- magyar- óvár Tor- das Iregszemcse 0,64* Kaposvár 0,25 0,47 Bábolna 0,50 0,59+ 0,30 Jászboldogháza 0,65* 0,45 0,22 0,51 Szombathely 0,54+ 0,83** 0,48 0,61* 0,43 Debrecen 0,71* 0,68* 0,66* Mosonmagyaróvár 0,63* 0,78** 0,35 0,62* Tordas 0,55+ 0,90*** 0,42 0,52 0,46 0,85*** 0,72* Székkutas 0,41 0,58+

27 A Biokál 01 készítménnyel kezelt és nem kezelt őszi búza fajták átlagos mutatói Average indices of the Biokál 01 preparations treated and untreated winter wheat varieties Tulajdonság (1) Biokál 01-gyel kezelt (2) Kontroll (3) Különbség átlag (4) min. (5) max. (6) CV% átlagok között (7) Ezerszemtömeg (g) (8) 45,7 33,9 53,8 10,9 45,6 38,5 52,4 7,6 0,12 Esésszám (sec) (9) 325,4 184,0 396,0 13,1 322,3 228,0 424,0 15,2 3,10 Nedves sikértartalom (%) (10) 29,4 19,2 36,9 16,8 28,9 20,5 17,1 0,50 Sikérterülés (mm/h) (11) 1,6 0,0 4,0 64,2 2,3 4,5 56,9 -0,70 Sikérnyújtás (cm) (12) 16,6 11,5 22,0 14,8 15,6 9,0 16,0 0,98 Zeleny-érték (13) 31,2 19,0 43,0 20,3 32,7 21,0 -1,45 Valorigráfos vízfelv. képesség (%) (14) 29,7 26,7 31,7 5,4 28,1 25,0 30,9 5,5 1,68 Valorigráfos érték (15) 32,5 100,0 29,2 48,2 28,6 65,0 19,8 16,01 Próbacipó tömege (g) (16) 349,9 342,4 354,8 1,0 348,2 336,6 355,2 1,5 1,75 Próbacipó térfogata (cm3) (17) 884 750 1000 5,3 959 895 1069 -75,14 Próbacipó alaki hányadosa (18) 2,6 2,2 3,7 11,7 2,4 1,7 2,7 10,2 0,27 Próbacipó szélessége (cm) (19) 14,6 13,7 14,7 13,6 5,0 -0,08 Próbacipó magassága (cm) (20) 5,6 6,7 8,4 6,2 7,9 10,3 -0,66 (1) parameter, (2) Biokál 01 preparations treated, (3) control, (4) mean, (5) minimum value, (6) maximum value, (7) difference between the averages, (8) thousand grain weight (g), (9) falling number (sec), (10) wet gluten content (%), (11) wet gluten spreading (mm/h), (12) gluten rolling (cm), (13) Zeleny index, (14) valorigraph water absorption (%), (15) valorigraph index, (16) weight of the test loaf (g), (17) volume of the test loaf (cm3), (18) quotient of the length and width of the test loaf, (19) width of the test loaf (cm), (20) length of the test loaf (cm)

28 Biokállal 01-gyel nem kezelt
A 29 fajtás kísérlet fajtáinak sütőipari tulajdonságai a Biokál 01-es kezelés hatására Fajta Biokállal 01-gyel nem kezelt Biokál 01-gyel kezelt Lidka C 1 NS 40S Babona ++ B 1 KG Kunglória B 2 ++ A 2 KG Kunhalom GK Ati +++ A 1 GK Fény +++ A 2 GK Csillag GK Göncöl GK Békés B 1 Midas Amerigo C 2 +++ B 1 Mv Toldi + B 1 Mv Menüett ++ A 1 Mv Kolompos Mv Bodri Mv Lucilla + B 2 Mv Karizma Mv Petrence Mv Suba Mv Kolo Mv Marsall - B 2 Mv Ködmön - C 1 Mv Béres ++ A 1 Saturnus + A 2 Bitop Vulcanus Mulan + B 2 Hyland A Biokál 01 hatása a 29 fajtánál változatlan 6 fajta csökkent 3 fajta + 6 fajta ++ 8 fajta +++ 6 fajta

29 A környezeti tényezők és a tápanyagellátás kölcsönhatásának vizsgálata
A vizsgált tényezők száma: 5 kísérleti helyek 2. a tápelem-ellátás formája 3. fajták 4. a tápelem-ellátás ideje 5. évjárat (2010/2011; 2011/2012.) 1. Kísérleti helyek Konvencionális termesztés: Mosonmagyaróvár Sopronkövesd Lég - Lehnice (Szlovákia) Ökologikus gazdálkodás: Rábcakapi Diószeg - Sládkovičovo (Szlovákia)

30 2. A tápelem-ellátás formái
Kezelés jele Kezelések Mennyiségek Me. ősszel tavasszal 1. Kontroll 2. Azoter 10 l/ha 3. NPK műtrágya 200 50 kg/ha 4. Biokál 01 5. Greensoil PK+Ca+S

31 3. A kísérletekben szereplő fajták
A: ÖKO 10 B: Lajta 4. A tápelem-ellátás ideje: tavaszi felülkezelés Biokál 01-gyel I.: felülkezelést kap II.: felülkezelést nem kap

32 A „tápelem-ellátás” hatása (a nyersfehérje-tartalom a sütést követően került meghatározásra) (Mosonmagyaróvár) Esés- Nedves Sikér Zeleny Valori Térfogat Alaki Nyers- Ssz. Kezelés szám sikér terülés nyújtás teszt érték cm3 hányados fehérje % mm/ h cm VE 1 Kontroll 352,5 33,7 4,3 22,5 12,0 29,6 855 3,13 12,48 2 Azoter 10 l/ha 309,0 33,9 5,5 24,5 15,5 41,2 808 2,61 12,75 3 50:50:50 kg/ha N:P:K 385,5 37,1 4,5 20,5 11,5 35,2 765 2,42 13,88 4 Biokál 01 (10 l/ha ő; 10 l/ha t) 315,5 31,8 3,8 18,8 16,5 35,4 828 2,70 12,33 5 Greensoil PK+Ca+S 332,0 3,5 19,8 28,6 830 2,75 Biokál 01 átlag 338,9 34,1 21,2 14,4 34,0 817 2,72 12,79 355,0 35,1 5,0 22,3 26,5 793 2,63 12,92 292,0 32,6 4,8 20,0 30,4 795 2,57 12,53 367,5 38,4 6,8 27,0 28,5 825 2,73 13,27 315,0 32,3 2,0 21,8 17,0 38,7 12,51 354,0 30,8 2,3 44,5 750 2,68 12,66 Biokállal nem kezelt 336,7 33,8 4,2 15,0 799 12,78

33 A tönköly fajták tulajdonságai a különböző „tápelem-ellátási” kezelések átlagában
Mosonmagyaróvár Esés- Nedves Sikér Zeleny Valori Térfogat Alaki Nyers- Ssz. Kezelés szám sikér terülés nyújtás teszt érték cm3 hányados fehérje  sec % mm/ h cm VE 1 ÖKO 10 344,3 39,4 5,1 22,3 14,5 40,5 800 2,47 13,90 2 Lajta 331,3 28,5 3,4 21,2 14,9 27,1 816 2,89 11,66 Rábcakapi Esés- Nedves Sikér Zeleny Valori Térfogat Alaki Ssz. Kezelés szám sikér terülés nyújtás teszt érték cm3 hányados  sec % mm/ h cm VE 1 ÖKO 10 88,8 28,7 4,8 21,3 14,3 12,8 885 3,40 2 Lajta 62,5 15,0 1,1 16,3 7,2 873 3,52

34 A diószegi kísérlet látképe

35 A projekt termékei

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Elérhetőség: Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A HUSK/0901/1.2.1/0010 projekt célja, eredményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések