Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán
2
A Főapátság anyagi alapja 1945-ig
A rendi törzsbirtok jövedelme kat. hold (28 gazdaságban): Erdőgazdaságok (fafeldolgozás) Szőlőterületek (pincegazdaság) Gabonatermelés (komáromi malom) Takarmánynövény-termesztés (állattenyésztés) Balatonfüredi Gyógyüdülő Tömördi Keserűvíz Palackozó Adományok hagyatékok (pl. Lónyai-hagyaték)
3
A FŐAPÁTSÁG ANYAGI ALAPJAI NAPJAINKBAN
INTÉZMÉNYEK NON-PROFIT ANYAGI ALAPOK Saját bevételek Adományok Pályázatok Normatívák Működési támogatások
4
Pannonhalmi Főapátság
INTÉZMÉNYEK Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Békés Gellért Ökumenikus Intézet Pannonhalmi Szemle Kiadó Szent Adalbert Szociális Otthon Szent Benedek Idősek Háza (Sopron) Főapátsági Könyvtár Főapátsági Levéltár Főapátsági Gyűjtemények Főapátsági Arborétum 15 Plébánia VÁLLALKOZÁSOK Mons Sacer Kft. Borház Kft. Széldomb Kft. Bencés Kiadó Kft. Eranthis Kft. TriCollis Tárlatvezető Iroda Széchenyi Patika Bérbeadott ingatlanok Együttműködési megállapodások: HERBÁRIA Zrt. AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE BUSZESZ Zrt. TÁMOGATÓ SZERVEZETEK Pannonhalma barátainak Köre Pannonhalmi Főapátság Alapítvány Pannonhalmi Bencés Gimnázium Alapítvány Budincsevits Alapítvány Kisjókai Szakáll Alapítvány Szent Benedek Idősek Háza Alapítvány (Sopron) Szent Szabína Alapítvány (Budapest) Evangelizáció 2000 Egyesület (Ménfőcsanak)
5
A FŐAPÁTSÁG ÜZEMELTETÉSI KAPCSOLATAINAK STRUKTÚRÁJA
Pannonhalmi Főapátság Alapítás 996 Regula 527 VÁLLALKOZÁSOK ÖNÁLLÓ (Kft.) EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK SZAKRÁLIS KARITATÍV KULTURÁLIS SZOCIÁLIS ANYAGI ALAPOK KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK ADOMÁNYOK VÁLLAKOZÁSI BEVÉTELEK
6
Az egyházi vállalkozások sajátossága:
A profit-orientált ágazatok non-profit intézmények finanszírozására jönnek létre. A működés során az erkölcsi szempontok elsődlegesek. Minden érintettre tekintettel akar lenni: dolgozók, vevők, beszállítók, hitelezők, adósok, környezet (gazdaságilag), jövendő generációk (ökológiailag), társadalom (állam) képviselői
7
MIBEN GONDOLKODUNK? Turizmus Apátsági termékek
gyógyteák, likőr, borecet, csokoládé, levendula Pincegazdaság
8
Bencés gyógynövénylikőrök az Agárdi Pálinkafőzdével együttműködve 2005 februárja óta
9
Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt
Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt.-vel együttműködve: Pannonhalmi teakeverékek
10
Borecetek
11
Csokoládék
12
Szappanok
14
FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft
FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft. Pannonhalmi Szemle Szerkesztőség
15
A termék folyamatos ellenőrzése
Együttműködés FŐAPÁTSÁG Tradíció Receptek Általános ismertség EGYÜTTMŰKÖDŐ CÉG Piaci ismertség Gyártási kapacitás Kereskedelmi bázis Közös feladat: Termékfejlesztés Arculattervezés Engedélyeztetés A termék folyamatos ellenőrzése Gyártás Marketing APÁTSÁGI TERMÉK
16
Pannonhalmi Apátsági Pincészet
18
Pannonhalmi borvidék Történeti áttekintés
gyökerek a római korig nyúlnak vissza bencések Rómából Prágán keresztül monostoralapítás 996-ban újjáélesztett szőlő- és borkultúra adott kor legmagasabb szintű szőlészeti és borászati technológiái
20
Apátsági szőlő- és borkultúra Történeti áttekintés
XX. sz. eleje kb. 100 ha Pannonhalma környékén további területek pl. Somlón, Somogyban és Tokajban palackozott borok (fehér és vörös) export európai országokba
21
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Történeti áttekintés
II. világháború 50-éves megszakítás Pannonhalmi Főapátság és MKB Bank Zrt. Gál Tibor mint szakmai tanácsadó bencés szőlő- és borkultúra újjáélesztése: korábbi apátsági területek visszavásárlása: 4 dűlő (52 ha) új ültetvények új pince és borház
23
Pannonhalmi borvidék Elhelyezkedés
Magyarország észak-nyugati része Bécs és Budapest között félúton Bakony-hegység északi nyúlványai: Pannonhalmi dombság Pannonhalmi borvidék: 650 ha átlagos t.sz. feletti magasság: 300 m
25
Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők
Elzász, Loire felső folyása, Burgundia kontinentális hatás kellő mennyiségű csapadék ( mm) nap & éj illetve évszakok hőmérséklete közötti nagy különbség → friss, ropogós, gyümölcsös borok
26
Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők
Elzász: homokkő-túlsúlyos talaj Burgundia: főleg meszes talaj → mindkettő jellemző Pannonhalmára löszös erdőtalaj meszes alsó rétegekkel kifejezetten magas mésztartalom
27
4 dűlő Széldomb Babszökő Packalló- Cseresznyés Tavaszó
28
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények
Széldomb: Győr és Pannonhalma között (É-D) nincs akadálya a szélnek a legmelegebb dűlő homokos-löszös talaj korai érés
30
Ültetvények Széldomb II.
31
Széldomb
32
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények
Babszökő: Écs közvetlen közelében legmagasabban fekvő terület déli lejtők meszes és vörös agyag talaj magas vastartalommal
33
Ültetvények Babszökő
34
Babszökő
35
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények
Tavaszó: Ravazd határában a leghidegebb dűlő erősen agyagos talaj késői érés
36
Ültetvények Tavaszó
37
Tavaszó
38
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények
Packalló-Cseresznyés: Széldomb & Babszökő tulajdonságai könnyen felmelegszik löszös talaj magas mésztartalommal
39
Packalló-Cseresznyés
40
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Új ültetvények és művelésmód
0,8 m X 2,4 m hagyományos Guyot-módszer tőkesűrűség: több mint tőke / ha mérsékelt terhelés, mérsékelt hozam: fehér: 1,2-1,3 kg / tőke → hl / ha vörös: 0,8-1,0 kg / tőke → hl / ha
42
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták borvidéki áttekintésben
kis borvidék, nagy fajtaválaszték hagyományos fehérbor-termő vidék ??? éve: többnyire európai fajták Worldwide Benedictine Network legnagyobb arányban: olaszrizling más: rajnai rizling fűszeres tramini chardonnay sauvignon blanc pinot blanc pinot noir
43
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták az apátsági birtokon
2/3: friss, ropogós, magas savtartalmú, jó ivású fehérborok rajnai rizling fűszeres tramini sauvignon blanc & magyar fajták a helyi és történelmi hagyományoknak megfelelően ezerjó olaszrizling 1/3: nemzetközileg ismert ígéretes fajták, jellemzően vörösborok chardonnay pinot blanc pinot noir merlot cabernet franc
44
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling
új kezdeményezés tradicionális magyar fajta 15 különböző olaszrizling-klón Pécsi Egyetem
45
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borfajták
Acéltartályos tételek: frissesség és gyümölcsösség izgalmas illatok és ízek kellemes savérzet Hordós erjesztésű-érlelésű fehérborok: olaszrizling, pinot blanc és chardonnay borvidéki jellemzők hordozói Testes vörösborok: gazdag illatok és pirosgyümölcsös aromák hosszú érlelés löszös-agyagos talaj és magas mésztartalom adta komplexitás
46
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Technológia – ”gravitációs anyagmozgatás”
48
Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRÉSHÁZ
49
Pannonhalmi Apátsági Pincészet KÚT
50
Pannonhalmi Apátsági Pincészet BORHÁZ & PINCE
51
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Acéltartályos tételek
Présház bogyózás zúzás vagy egészfürtös préselés (pl. rajnai rizling) kisebb output ↔ magasabb minőségű tisztább must Kútház Borház ülepítés-tisztítás erjesztés szűrés-derítés palackozás
52
Rajnai Rizling 2007
53
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Illatos borok
illatok a héjban, nem a mustban fűszeres tramini, sauvignon blanc héjontartás alacsony hőmérséklet → nincs erjedés ülepítés-tisztítás gyors erjesztés → oxidáció nélkül fajtaspecifikus élesztők
54
Fűszeres Sauvignon Tramini Blanc 2007 2007
55
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hordós erjesztésű fehérborok
egészfürtös préselés must közvetlenül a hordókba fejtve 500 l tölgyfa-hordók, több éves használat teljes almasavbontás seprő felkeverése 10-12 hónapos érlelés
56
Hemina 2006
57
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Testes vörösborok
szigorú válogatás bogyózás-zúzás 50 hl fakádak & 60 hl acéltartályok hidegmacerálás ~5oC hőmérsékleten 3-6 napig kézi csömöszölés héjontartás napon keresztül spontán erjesztés érlelés 228 l barrique-ban hónapig
58
Pinot Infusio Noir
59
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kereskedelem – Belföld & Külföld
Külföld (5 év) Belgium Hollandia Lengyelország Szlovákia Németország Hong Kong USA
60
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Jövőkép – Amiben hiszünk …
Pinot Noir Pannonhalmán: kiváló adottságok filozófia: 3 dűlő & 3 eljárás → egyedi karakter fiatal ültetvények: 20-éves tőkék ??? Őshonos fajták szerepe a választékban: olaszrizling !!! Magas minőségű fajtaborok és dűlőszelektálás: egyes dűlők sajátos arculata összetett házasítások (pl.: St. Martinus Cuvée, Tricollis Cuvée, Hemina és Infusio)
61
„Bízunk benne, hogy becsületes, szép munkával jó borokat teremtünk.”
Gál Tibor, Pannonhalma
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.