Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaPál Vörös Megváltozta több, mint 10 éve
1
Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása
Dr. Rigó Zsuzsa
2
Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében
Jelölés és a vásárlói kifogások kezelése Táplálási hibák - Megbetegedések Hatósági Takarmány-felügyelet Vizsgáló laboratóriumok FEDIAF-kézikönyvek
3
Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében
Új adalékanyag irányelv 1831 / 2003 / EC TSE, állati eredetű melléktermékek-várható módosítások 1774 / 2002 / EC EU új határátkelők, export üzemek listája
4
Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében
Baromfi hús import – Dél – Amerika maradékanyag vizsgálatok (nitrofurán) Gyors Riasztási Rendszer – RASFF GMO (1829 / 2003 / EC)
5
Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében
SCFCAH Mikroelemek (Pb, Cd), mikotoxinok (DON) maximális szintjei Se szerepe Esszenciális zsírsavak, mint takarmány-anyagok Jelölés – Címkézés (79 / 373 / EEC)
6
Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében
Madár influenza (Avian flu): járványtan – a betegség terjedése patogenitás, fogékony állatok, járványvédelmi, hatósági feladatok Készenléti Terv import korlátozás kiterjesztése térben és időben
7
Jelölés és a vásárlói kifogások kezelése
Címkézés – Jelölés (FEDIAF-Guidelines on Claims for Pet Food) Kölcsönös elvárások a harmadik országok és az EU közt Vásárlók tájékoztatása - Tendenciák Info-vonal Szakértők bevonása Termékismertetők Visszahívás intézménye
8
FEDIAF-GUIDELINES ON CLAIMS FOR PET FOOD
Kézikönyv az önszabályozáshoz közérthetően, alapja: 79/373/EEC Ajánlásokat és példákat tartalmaz: a jelölésen kötelezően, fakultatívan feltüntetendő adatokról, kommunikációs eszközökről (ismertetők, website…) Közkedvelt jelzők, pl. „természetes”, „negatív”, „táplálási”, „friss”, „környezetkímélő”… és igék definíciói, alkalmazásuk
9
FEDIAF-GUIDELINES ON CLAIMS FOR PET FOOD
Alapvető követelmények a címkékkel kapcsolatban: -VALÓS ÉS NEM FÉLREVEZETŐ, NEM ZAVAROS TÉNYEK, -AZ ADATOK MEGALAPOZOTTAK, BIZONYÍTOTTAK, -NEM KELTI ROSSZ HÍRÉT MÁS ÁLLATELEDELEKNEK, -ÖSSZHANGBAN ÁLL A HIRDETÉSI JOGSZABÁLYOKKAL.
10
Táplálási hibák - Megbetegedések
Hányás Oka: romlott táp, nem megfelelő tárolás, rossz szokás, Elkülönítés: központi idegrendszeri betegség, gyomor gyulladás, vese betegség, F.L.U.T.D. (FUS), „szőrlabda” Megoldás: táp csere, …
11
Táplálási hibák - Megbetegedések
Hasmenés: Oka: romlott táp, nem megfelelő táp (túl zsíros), tej, túl sok szénhidrát Elkülönítés: vírusok, baktériumok okozta bélgyulladás, bélférgesség Megoldás: táp csere, …
12
Táplálási hibák - Megbetegedések
Bélsárpangás, székrekedés: Oka: házi-koszt, ételmaradék, csont, rost hiány Elkülönítés: fiziológiás székrekedés, idegrendszeri, érrendszeri elváltozások, bélelzáródás Megoldás: kímélő táplálás, könnyen emészthető eledelek
13
Táplálási hibák - Megbetegedések
Táplálék allergiák Oka: szervezet bizonyos táplálék alkotókra való érzékenysége Elkülönítés: bolha, környezeti tárgyak, nyakörv, kémiai anyagok, bőrgyulladás, stb. Megoldás: takarmány váltás, addig nem etetett fehérje források választása, helyi és szisztémás kezelés
14
Hatósági Takarmány-felügyelet
Engedélyezés, Szakhatósági hozzájárulás Minőségi, biztonsági ellenőrzés Gyártók (FEDIAF Code of Practice for Manufacture of Safe Petfoods) Forgalmazók, importőrök, képviselők, raktárak Mintavételek, laboratóriumok Jelölések Dokumentáció ellenőrzés Szavatossági idő Nyomon-követhetőség Visszahívás intézménye
15
FEDIAF-CODE OF PRACTICE
FEJEZETEI: Személyzet, QMS –minőségellenőrzési rendszer, HACCP, Nyomon-követhetőség, Üzem tervezése, kialakítása, fenntartása, Állateledel-termékfejlesztés, Kereskedelem és szállítás, Előállítás, Tárolás és szállítás, Referenciák, jogszabályi hivatkozások
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.