Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
VIRUS OKOZTA ENTERÁLIS FERTŐZÉSEK
CALICI VÍRUS Kisvárda március dr Kósa Zsigmond
2
Enteritis infectiosát előidéző kórokozók
Csoport Fajok Obligát enterális Salmonellák pathogen baktériumok Shigellák Enterovirulens E. coli Campylobacter Vibrio cholerae Yersinia enterocolotoca Fakultatív pathogen Pseudomonas aeruginosa baktériumok Staphylococcus aureus Clostridium perfingens Enterococcus faecalis Bacillus cereus Vírusok Rotavírus Norwalk(calici) Astro, coronavírus Paraziták Giardia Entamoeba histolytica Bélférgek
3
A bejelentett enterális fertőzések száma
és megoszlása 2006-ban Magyarországon Enteritis infectiosa (71 %) Campylobacteriosis (12 %) Salmonellosis (17 %) Shigellosis (0,2%) Dyspepsia coli (0,1%) Yersiniosis (0,05%)
4
HASMENÉST OKOZÓ KÓROKOZÓK MEGOSZLÁSA
5
Rotavírus okozta halálesetek földrajzi megoszlása
7
Humán calicivírus John Zahosky 1929, téli hasmenés (winter vomiting)
Adler, Zickl 1969, Norwalk- iskolai járvány kapcsán felfedezi a kórokozót Szeged, Algyő 1998, óvodai-általános iskolai járvány során először mutatják ki a calicivírust
8
Humán calicivírus Caliciviridea család Norovírus Sapovírus nemzetség
Norovírus : öt genotipus (GI, GII,stb), ezen belül növekvő számú klaszter(nincs két egyforma calicivírus); GII a, 2006b. Klasszikus calicivírus: kehely alakú, 10 kinyúló tüskével (calix = kehely, kupa )
9
EPIDEMIOLÓGIA Kórokozó : calicivírus , alacsony infektív dózis ( vírus partikula) A fertőzés forrása : a beteg és a kórokozó-hordozó ember (pre- és posztszimptómás időszakban(akár 2 hétig)) Terjedési mód : direkt kontaktus (fekál-orál) indirekt kontaktus, léguti terjedés (kórházi körülmények között) Terjesztő tényezők : élelmiszer, étel, ivóvíz, fürdővíz, széklettel, váladékkal szennyezett eszközök,tárgyak; hányás révén képződő aeroszolok Lappangási idő : óra
10
EPIDEMIOLÓGIA Kórokozó : calicivírus , alacsony infektív dózis ( vírus partikula) A fertőzés forrása : a beteg és a kórokozó-hordozó ember (pre- és posztszimptómás időszakban(akár 2 hétig)) Terjedési mód : direkt kontaktus (fekál-orál) indirekt kontaktus, léguti terjedés (kórházi körülmények között) Terjesztő tényezők : élelmiszer, étel, ivóvíz, fürdővíz, széklettel, váladékkal szennyezett eszközök,tárgyak; hányás révén képződő aeroszolok Lappangási idő : óra
11
Fertőző hasmenések jellemzői
12
Fertőző hasmenések jellemzői
13
Calicivírus okozta fertőzés tünetei
Hányás (domináló tünet) Hasmenés (rövidebb ideig tart és enyhébb, időskorban vezető tünet) Hőemelkedés (láz ritkán, főleg gyermekeknél) Rossz közérzet, hasi- és izomfájdalom, fejfájás Rövid lefolyású (1-3 nap), magától gyógyul Immunitás valószínüleg rövid idejű
14
Laboratóriumi diagnózis
ELISA, RT-PCR, immunkromatográfiás elven működő gyorsdiagnosztikai teszt Egyedi esetekben rutinszerüen nem végeznek calici vizsgálatot Közösségi járványok esetén a megbetege-dettek 10 %, de legalább 6-8 széklet/hányadék vizsgálata ajánlott
15
A calicivírus-járványok osztályozása
Igazolt calicivírus-járvány: az a calicivírus-járvány, amelyben a járványhoz tartozó, reprezentatív módon kiválasztott betegektől származó 6-8 székletminta legalább fele calicivírus pozitívnak bizonyul. Valószínűsíthető calicivírus-járvány: az a calicivírus-járvány, amelyben a járványhoz tartozó, reprezentatív módon kiválasztott betegektől származó 6-8 székletminta közül legalább egy calicivírus pozitívnak bizonyul. Feltehetően calicivírus által okozott járvány, melyben a klinikai kép megfelel a calicivírus gastroenteritisnek, az epidemiológiai adatok a calicivírus fertőzésre jellemzőek, és a laboratóriumi vizsgálatok a baktériumok kóroki szerepét kizárták.
20
A calicivírus járványok növekedésének okai
Bejelentési fegyelem javulása Diagnosztikus lehetőség és hajlandóság növekedése ben erősödött a calicivírus cirkuláció (új, varians Lordsdale vírus)
21
Calicivírus járványok 1998-2003
194 járvány, beteg 77 járvány : betegszám kevesebb, mint 30 fő 10 járvány : betegszám több, mint 100 fő Átlag 46 beteg/járvány Megbetegedési arány 20-25% Közösségi járványok (gyermekközösségek, egészségügyi intézmények, szociális otthonok) Terjedési mód : 50% kontakt úton, étel, fürdővíz, aerosol Jellemző a téli szezonalítás
22
Calicivírus járványok 2005-2007
23
Calicivírus járványok 2005-2007
24
Calicivírus járványok 2005-2007
25
Calicivírus járványok 2005-2007
2006 első félévében mutatták ki először Magyarországon a calicivírus egyik új variánsát, melynek tulajdoníthatóan 2006-ban hazánkban is nagymértékben emelkedett az általa okozott járványok száma (tengerjáró luxushajók 25 járvány, 2648 beteg) Módosult a calicivírus-cirkuláció jellegzetes szezonalitása is: míg 2005-ben – amikor a víruscirkuláció csak mérsékelt volt – a nyári időszakban csak elenyésző számban regisztráltak ilyen járványokat, addig 2006 április-májusát követően az eddig megszokottakkal ellentétben nem csökkent, hanem emelkedett ezen járványok száma A 267 járvány 38%-a kórházakban, 30%-a idősotthonokban fordult elő A járványok 60%-a kontakt módon terjedt
26
Calicivírus és nembakteriális, közösségi járványok megoszlása, 2009
Calicivírus és nembakteriális, közösségi járványok megoszlása, hét
27
A lakosság körében javasolt teendők
a tünetek megszűnését követően (kb. két nap) otthon kell maradni, ez különösen vonatkozik azokra, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol munkavégzés közben másokat is megfertőzhetnek (egészségügy; idősek/gyermekek ellátása, gondozása; vendéglátás; élelmiszerkereskedelem, stb.); csak tüneti kezelés szükséges (sok folyadék, szükség esetén lázcsillapítás), antibiotikum szedése fölösleges, ezért ártalmas lehet; értesíteni kell a háziorvost a megbetegedésről (a rendelőben való megjelenéssel a vírus terjedésének lehetősége tovább nő);
28
WC-használat, hányás után, illetve ételkészítés, étkezés előtt mindig kezet kell mosni;
mivel a tárgyakra/felületekre került vírus hosszú ideig (több napig) életképes marad, ezért a lakásban, de főként a WC-ben, fürdőszobában a takarítás mellett folyamatosan fertőtleníteni is szükséges (WC-ülőke, -lehúzó, kilincs, játékok stb.), erre a háztartásban használatos klórtartalmú szerek (Hypo, Domestos stb.) alkalmasak; az ételkészítést a család egészséges tagjának ajánlott végeznie.
29
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
az Egyesült Királyságban regisztrált járványok 40%-a kórházakban, 39%-a ápolási otthonokban fordult elő 2003-ban aktív fekvőbeteg-ellátó intézményben 72 nosocomialis gastroenteritis járványt regisztráltak hazánkban a megbetegedettek aránya az ápoltak és egészségügyi dolgozók körében egyaránt magas a járvány időtartama elhúzódó kifejezett a téli szezonalítás (szeptember-március)
30
leggyakrabban belgyógyászati, krónikus, pszihiátriai, rehabilitációs és ápolási osztályokon alakultak ki a Magyarországon lezajlott kórházi calicivírus-járványok során a kórokozó emberről emberre (kontakt) terjedt a járványügyi intézkedéseknek (pl. részleges, vagy teljes körű felvételi zárlat, munkától való eltiltás stb.) jelentős anyagi kihatása vannak a járványok felszámolására irányuló egyéb intézkedések (pl. folyamatos és záró fertőtlenítés) tetemes költséggel járnak az egészségügyi dolgozók jelentős számú érintettsége miatt – átmenetileg dolgozói létszám hiány is jelentkezhet
31
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
32
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
33
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
Nosocomialis calicivírus-járvány gyanúja
34
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
Kórházi calicivírus-járványok megelőzése calicivírus bekerülése kórházi környezetbe kórházi osztályon belüli terjedés megfékezése más osztályokra való átterjedés megelőzés
35
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
a beteg kórházi felvételekor, az anamnesz-tikus adatok összegyűjtése során ki kell térni az enterális panaszokra is calicivírus-fertőzésre utaló panasz/tünet esetén, ha a környezetében is volt hasonló enterális megbetegedés, az etiológia tisztázá-sáig a beteget külön kórteremben kell izolálni fertőzőforrás lehet egészségügyi dolgozó, de látogató is
36
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
Kórházhigiénés csoport azonnali értesítése Tünetekkel rendelkező ápoltak külön kórteremben való izolálása, külön ápoló személyzet biztosítása. Az érintett kórtermekben kesztyű, maszk, kötény viselése. A fertőzött ápolttal vagy kontaminált felületekkel/széklettel / hányadékkal való érintkezést követően és a kesztyű levétele után kézfertőtlenítés.
37
Az exponált élelmiszer/ek eltávolítása.
Az osztály (részleg) felvételi zárlatának elrendelése az új fogékony ápoltak expozíciójának megakadályozása érdekében. A járvány ideje alatt, a terjedés megakadályozása érdekében kerülni kell az ápoltak áthelyezését más osztályra. Indokolt, sürgős esetekben a megfelelő tájékoztatás és óvintézkedések mellett lehetséges az áthelyezés.
38
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
39
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
A járvány ideje alatt az érintett kórtermekben csak a szükséges személyzet tartózkodjon. A tájékoztatási és a higiénés kézfertőtlenítési kötelezettség a látogatókra is vonatkozik. Hányás, estleges széklet azonnali fertőtlenítő takarítása. Az egész osztályra való folyamatos fertőtlenítés elrendelése. A felvételi zárlat feloldása a tünetek (hányás vagy hasmenés) megszűnését követő 72 óra eltelte után lehetséges. A felvételi zárlat feloldása előtt zárófertőtlenítés
40
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
Higiénés kézfertőtlenítés Minden beteggel kapcsolatos tevékenység előtt és után, valamint a kórterem elhagyása előtt higiénés kézfertőtlenítést kell végezni Az érintett kórteremben kesztyű használata ajánlott. Kesztyű felvétele előtt, kesztyű levétele után higiénés kézfertőtlenítést kell végezni a kórteremben kihelyezett virucid hatású kézfertőtlenítő szerrel (javasolt az alkohol-bázisú szerek használata) Kéztörléshez kizárólag papírtörlő alkalmazható A WC-ben és mosdókban szintén biztosítani kell a virucid hatású kézfertőtlenítőt és a papírtörlőt A higiénés kézfertőtlenítést az ápoltakra és a látogatókra is ki kell terjeszteni.
41
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
Környezet-fertőtlenítés (takarítás) a vírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a környezetben (legalább 12 napig) kiemelten fontos az olyan gyakran szennyezett felületek, mint pl. a csaptelep, az ajtókilincs, a mosdó, a WC, a fürdő folyamatos fertőtlenítése a zárófertőtlenítés optimális ideje az utolsó beteg tüneteinek megszűnését követő 72 óra (figyelembe véve a maximális infektivitást − 48 óra −, és hozzáadva a típusos lappangási időt − 24 óra) a folyamatos és zárófertőtlenítésre a klórtartalmú fertőtlenítő-szereket a szokásosnál 4-5-ször magasabb koncentrációban kell használni gyermekosztályokon a folyamatos fertőtlenítés a játékokra is terjedjen ki
42
Calicivírus járványok sajátosságai egészségügyi intézményekben
a járvány által érintett osztályon fekvő betegek más osztályon történő vizsgálatait vagy konzíliumait, amennyiben lehetséges célszerű elhalasztani az osztályon előforduló utolsó esetet követő 72 óráig a halaszthatatlan vizsgálatokat vagy konzíliumokat a megfelelő tájékoztatás és óvintézkedések mellett lehet elvégezni. Az érintett osztályról ne helyezzenek át beteget más osztályra, kivéve, ha feltétlenül indokolt, és megtörtént az osztály tájékoztatása, a megfelelő óvintézkedések bevezetése és megoldható a beteg izolálása más intézménybe történő áthelyezést (pl. ápolási otthon) szintén az utolsó esetet követő 72 óra eltelte utánra kell időzíteni a járvány által érintett osztályon dolgozó személyzet 48 órán belül ne dolgozzon más osztályon. azon egészségügyi dolgozók, akik több osztályon dolgoznak, járvány idején, csak az érintett osztályon dolgozzanak, amennyiben ez nem megoldható, az érintett osztály legyen az utolsó munkahelyük járványos osztályon a látogatást − legfőképpen a gyermekekét − korlátozni kell
43
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.