Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros"— Előadás másolata:

1 Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros
A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros III. Évfolyam Tagozat: Távoktatás 3 4

2 Témaválasztás indoklása
Célom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása, megismertetése a helyi lakosokkal, az olvasóközönség növelése érdekében.

3 Leírás (Help) Akciógombok működésének leírása:
A prezentáció az alábbi, szokásos navigációs elemekkel lett ellátva: - Ugrás az elejére - Súgó - Kezdő dia /Tartalom/ - Előző - Tovább - Visszatérés az előző pontra - Ugrás a végére

4 Tartalom Multimédia értékelés Multimédia tervezet, szinopszis
Médiaanalízis Multimédia struktúra A főmenü képernyőterve

5 1. Saját multimédia értékelés
1 Az üzenet megfogalmazása: A produkció elsősorban a kerület felnőtt lakosságát célozza meg üzenetével. Célja a Könyvtár rövid bemutatása, megismertetése, pontos és hiteles információk közvetítésével. 2 Rendszerszemléletű tervezés: A program röviden közöl hiteles információkat, feltüntetve a további információadási lehetőségeket, így megkönnyítve a célközönség további tájékozódási igényét.

6 Saját multimédia értékelés II.
3 Struktúra: A multimédia­produkció a főmenüvel indul, melyből a felhasználó rögtön továbbléphet bármelyik menüpontra. A főmenüt követő első menüpont tartalmazza a látogató üdvözlését, feltételezve, hogy aki először látja a produkciót - és nem csak a gyors információra van szüksége - végigmegy a menüsoron. Maga a menüsor az egyszerűségre és a könnyen átláthatóságra törekszik, egységes háttérrel és egységes elhelyezési struktúrával ellátva. 4 Navigáció: A navigációs gombok alkalmazása a felhasználó útját segíti. Navigációs elemként az előre, hátra, főmenü, kilépés gombok lettek beállítva. Hibaként jelentkezett, hogy a főmenüben elhelyezett zenét indító gombra, a kattintás alkalmával nem indul el a zene.

7 Saját multimédia értékelés III.
5 Kommunikáció-interakció: A felhasználó a navigációs elemek segítségével saját maga irányíthatja a produkciót, elindíthatja, visszaléphet és meg is szakíthatja, ha elegendő információ birtokába jutott. 6 Pedagógiai­didaktikai szempontok: A cél az, hogy a multimédia használata során a célközönség pontos, gyors és korrekt információkhoz jusson. Ezt a célt a produkció, többek között azzal éri el, hogy egyszerre több érzékszervi csatornára is hatással van, így könnyítve meg a közlendő befogadását. Azonban visszacsatolási és értékelési lehetősége nincs a befogadónak. 7 Pszichológiai­ergonómiai szempontok: A hétköznapi emberek számára készült multimédiaprogramnak egyszerű és felhasználóbarát a megjelenítése. A befogadást segíti a kellemes zenei aláfestés és a könyvtár hétköznapi életéből kiragadott képek, mint illusztrációk.

8 Saját multimédia értékelés IV.
8 Multimédia komponensek vizuális és auditív elemei Szöveges részek: A szöveges részek egyszerűek, szembarát megjelenítésük miatt jól olvashatók, ugyanakkor nem mindenütt megfelelően tagolt és tömör. Számok, adatbázis alkalmazása: A főmenüben került bemutatásra a produkció rövid tartalma és egyúttal ez határozta meg a haladást is, amely a navigációs gombok segítségével leegyszerűsödik. Állóképek: A produkció alapszínei a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár internetes honlapján megjelenő színekkel való hasonlatosságra törekszik. A pasztell árnyalatokat alkalmazva, elsősorban a szövegre, azaz a mondanivalóra kívánta fordítani a figyelmet, ugyanakkor a befogadás mértékét kívánták növelni a szövegek mellé elhelyezett figyelemfelkeltő, élénk, színes fényképek. Ikonok, szimbólumok, logók használata: A produkcióban valamennyi menüben elhelyezésre került a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár logó-ja, ugyanakkor bizonyos menükben csak mint háttér van jelen. 3D ábrázolás, animáció alkalmazása, auditív információk: Nincsenek a produkcióban. A sok színes fotó, a zenei aláfestés és a háttérgrafika próbálja ezt a hiányosságot pótolni.

9 1. Saját multimédia értékelés V.
9 Multimédia technikai kivitelezése: A felhasználáskor különösebb probléma a produkció képmegjelenítése során nem tapasztalható. A zenei aláfestést azonban a főmenüben elhelyezett navigációs gomb nem tudja indítani. 10 Járulékos elemek: nincs 11 On­line frissítés: A valós idejű elérhetőség biztosítása, a társalgás fennmaradása érdekében ­ gép és használója között.

10 1. Saját multimédia értékelés VI.
12 Szubjektív értékelés: A multimédiás program nem aknázza ki a technikai eszközök és a Neobook for Windows szoftver adta lehetőségek széles körét. A kivitelezés egyszerűsége felhasználóbarát ugyan, azonban több idő és magasabb szintű hozzáértés lett volna szükséges az ennél igényesebb kivitelezéshez.

11 2. Multimédia tervezet (szinopszis)
A produkció címe: Babits Mihály Könyvtár bemutatása 1. Az ötlet rövid leírása: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása a multimédia eszközeivel. 2. A produkció célja: A könyvtár megismertetése az újpesti, potenciális olvasóközönséggel, a könyvtár látogatói létszámának növelése. 3. A célközönség megnevezése: Újpest lakosai. 4. A kivitelezési, megjelenítési módja: Multimédia

12 2. Multimédia tervezet (szinopszis) II.
5. A struktúra leírása: A főmenüt egy üdvözlő képernyő követi, majd egy rövid ismertető készül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárról. Ezután következik a Babits Mihály Könyvtár rövid történetének leírása és bemutatásra kerül a könyvtár tevékenysége, munkatársai, a szolgáltatások köre. Végül megjelennek a nyitva tartási időpontok és a könyvtár megközelíthetőségnek leírása. 6. A kivitelezéshez szükséges eszközök, szoftverek: Neobook for windows szoftver 7. Forrásanyagok: 8. Egyéb megjegyzések: A multimédia elkészítéséhez felhasználtam saját fotóimat, a könyvtárról és működéséről szerzett ismereteimet valamint zenei hangaláfestésként, a hangulat fokozása érdekében, Beethoven IX. szimfóniájának feldolgozásából egy részletet.

13 BEJELENTK. KÉP /Főmenü/ I.
3. Médiaanalízis Szint/ Médium BEJELENTK. KÉP /Főmenü/ I. Köszöntés II. Menüpont I/1 Menüpont II/1 Irodalmi szöveg Köszöntő, A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, A Babits Mihály Könyvtár története A Babits Mihály könyvtár tevékenysége, Munkatársak Szolgáltatások, Nyitva tartás Megközelítés Üdvözli Önt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály Könyvtára A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár története: … A Babits Mihály Könyvtár története: … Text A szöveg a kép bal oldalán helyezkedik el,fentről lefelé halad. A betű fekete, a háttér pasztell sárga. A szöveg a kép bal alsó sarkában helyezkedik el, fekete betű, pasztell sárga háttérben. Hang  Zene A háttérben szól: Beethoven IX. szimfóniája (feldolgozás) Állókép Fotó a könyvtár belsejéről, a jobb felső sarokban, a logó felett elhelyezve. Háttér Fotó a Könyvtár bejáratáról enyhén áttetsző  Adatbázis Neobook for Windows Logó A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Logó-ja Navigáció Kilépés,tovább,zene A szokásos elemek: főmenü, vissza, tovább, kilépés

14 Főmenü - bejelentkezés
4. Multimédia struktúra Főmenü - bejelentkezés Köszöntés 1. Menü 1.1 Alpont 7. Menü

15 5. A főoldal képernyőterve
Navigáció Menü pontok 1 2 3 4 5 6 7 Háttér: állókép Logo

16 Készítette: Dorogi Mária
Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros"

Hasonló előadás


Google Hirdetések