Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol."— Előadás másolata:

1 Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol

2 Fizikai tulajdonságai
Olvadáspont: 650 °C Forráspont: 1090 °C Elektronegativitás: 1,31 Ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém.

3 Története Az elnevezés görög eredetű, a Thesszáliában fekvő Magnesiáról kapta a nevét. Kapcsolódik a magnetithez (mágnesvasérc) és a mangánhoz, melyek szintén erről a területről származnak és szükséges volt egy külön elnevezés a megkülönböztetéshez. J. Black A skót Joseph Black fedezte fel 1755-ben, hogy a magnézium elem, Sir Humphry Davy 1808-ban magnézia és HgO keverékéből tiszta magnéziumot állított elő, majd 1831-ben Antoine Alexandre Brutus Bussy összefüggő (koherens) formában állította elő. Davy javaslata a nevével kapcsolatban magnium volt, ma már a magnézium elnevezést használjuk. H. Davy

4 Előfordulása a természetben
A földkéreg 8. leggyakoribb eleme. Aránya a földkéregben kb. 21%. A tengervíz 1,3 kg/m3 magnéziumot tartalmaz, magnézium-klorid formájában. A természetben csak vegyületeiben fordul elő. Ásványai a földkéreg gyakori alkotórészei, legelterjedtebbek a magnezit és a dolomit. Egy farmer 1918-ban Anglia Epsom városában kútvizet adott a teheneinek, de azok nem itták meg a keserű íze miatt. A farmer viszont felfedezte, hogy a víz segít a horzsolások, kiütések gyógyulásában. Az epsom-i víz híre hamar elterjedt, a későbbiekben felfedezték hogy hidratált magnézium-szulfátot, keserűsót (MgSO4) tartalmaz.

5 Kémiai tulajdonságai Az alkáliföldfémek csoportjának tagja. Meggyújtva vakító fehér lánggal ég el. Az oxigénhez (O2) igen nagy az affinitása (vonzódása). 2Mg + O2 → 2MgO Felülete már szobahőmérsékleten vékony, a további oxidációtól védő, fakó színű oxidréteggel vonódik be (MgO). Erélyes redukálószer, kicsi az elektronegativitása.

6 Előállítása, felhasználása
Megolvasztott sóinak (pl. MgCl2) elektrolízisével állítják elő. Elsősorban kis sűrűségű és viszonylag nagy szilárdságú ötvözetek (magnálium, elektronfém, dúralumínium) előállítására használják, főleg a repülőgépiparban. A magnéziumot ezenkívül felhasználják nehezen redukálható fémek (V, U, Zr, Ti) kinyerésére, villanófényporok, világító rakéták, gyújtóbombák készítésére, továbbá szerves szintéziseknél és a fluor előállítására alkalmas edények gyártására (a felületén képződő MgF2 jó védőréteg). A fényképezőgép, a laptop és a videoprojektor váza is magnézium-ötvözetből készült.

7 Használják tórium, cirkónium és ritkaföldfém tartalmú ötvözeteit is speciális célokra. Fémek (U, Ti, Cu, Ni, Cr, V, stb.) előállításához (redukálószer), tisztításához használják. Pirotechnikai célokra kiterjedten alkalmazzák (villanófénylámpák, petárdák, gyújtóbombák) mivel az oxigénnel való igen exoterm reakciója során ragyogó, fehér fény keletkezik. További alkalmazásai: a gömbgrafitos öntöttvas előállítás során, nikkel dezoxidálásánál, galvánelemek készítésénél, stb.

8 Gencsán Gabriella SAM Lazuri, jud. Satu Mare


Letölteni ppt "Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol."

Hasonló előadás


Google Hirdetések