Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaIrma Gulyásné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
Biotechnológia Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
2
Citromsav Élelmiszeripar 1910-ig főleg citromból
30-40 t citrom → 1 t citromsav = 3 ha James Currie: Aspergillus niger pH ≤ 2,5 → ≥ 60% konverzió Feltételek: Alacsony pH Alacsony [Mn2+] Sok cukor Alacsony növekedési sebesség 1930- világ citromsav termelés 90-95% gombával A. niger, Penicillium glaucum
3
Citromsav – Aspergillus niger
Eukaryota Aerob glikolízis Citrát ciklus Fonalas gomba Fekete micélium Spóra Jól tárolható Tanninon szelektíven nevelhető
4
Citrát ciklus Cukorból acetil-CoA Acetil-CoA megy a ciklusba
Szent-Györgyi - Krebs Nem keletkezik ATP, csak 2 CO2, 1 GTP és 8 e-
5
Citrát ciklus
6
Acetil-CoA Piruvát → Acetil-CoA lépés irreverzibilis
7
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
8 energiadús elektron a cukorból elektronok O2-t redukálnak proton gradienst hozva létre proton gradiensből ATP
8
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
Citrát kör + oxidatív foszforiláció adja az eukarióta sejtek energiájának 95%-át A két folyamat számára külön sejtszervecske alakult ki: mitokondrium
9
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
Piruvát oxidatív dekarboxilezése és citrát kör (valamint zsírsav oxidáció) Oxidatív foszforiláció Átjárható Mátrix Belső mitokondrium membrán Külső
10
Citromsav biokémia Citrát ciklus csak a citromsavig megy el alacsony pH-n.
11
Citromsav termelés Fémhiányos környezetben
Alacsony pH a fém mobilizálásnak kedvez Citromsav kelátorként fém felvételt segíti Termeléshez a cukrot felveszi, citromsavat kiválasztja, fém-citrátot felveszi
12
Citromsav termelés Általános feltételek Tápanyag Oxigén ellátás Melasz
Szukróz (glükóz-fruktóz diszacharid) Invertáz enzim monoszacharidokra bontja Keményítő hidrolizátum Maltóz (glükóz-glükóz diszacharid) Oxigén ellátás Felületi fermentáció agar tálcákon
13
Citromsav termelés Specifikus feltételek pH ≤ 2,5
Fémion (Mn2+) koncentráció alacsony Kelátorok Na2-EDTA K4[Fe(CN)6] – hexaciano ferrát Kétfázisú fermentáció Micelium tenyésztés Lassú szaporodás mellett biokonverzió
14
Citromsav termelés Szilárd fázison fermentáció
15
Citromsav termelés Agar lemezbe Levegő áramoltatás Melasz
K-hexaciano-ferrát Puffer mentes Levegő áramoltatás Vízgőzzel telített
16
Citromsav termelés Spórából indul Kétfázisú fermentáció
biomassza termék Termelés végén citromsav az agarban
17
Citromsav kinyerés Agarból vízzel kimossák Koncentrálás
Nagy térfogatban Citromsav + minden vízoldékony Koncentrálás Ca(OH)2 (Ca)3-citrát kicsapódik Szűrés
18
Citromsav kinyerés (Ca)3-citrát oldás Ioncserélő kromatográfia
H2SO4 – erős sav Citromsav + CaSO4 Ioncserélő kromatográfia Kristályosítás
19
Citromsav felhasználás
Ma: tonna/év Élelmiszeripar tartósítószer üditő italok GRAS Kozmetikai ipar Kelátor Vízlágyító pl. Calgon fémtisztító Biopolimerek citrát-laktát polimerek Biofilterek pl. SO2 emisszió
20
Glükonsav Aspergillus niger Neutrális pH Fémion (Mn2+) kell
21
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz Kataláz
Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamat Kataláz Kapcsolt reakció H2O2 védekezésre jó Lignin degradáció
22
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz
Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamatok pH=3 alatt inaktiválódik
23
Glükonsav termelés A. niger Általános feltételek Specifikus feltételek
sok cukor aerob 35-37 °C alacsony P és/vagy S Specifikus feltételek pH> 5 min. 10 mM Mn2+ Extracelluláris reakció Termék az agarban
24
Glükonsav kinyerés Oldás vízben Ca(OH)2 kicsapás H2SO4 leszorítás
Hagyományos tisztítás ld. Citromsav
25
Glükonsav felhasználás
tonna/év Tisztítószerek vízlágyítók Kelátoló szerek Nehézfém ionokat megköti Táp vagy élelmiszer adalék pl. tofu Bioszenzor Glükóz oxidáz
26
Ecetsav termelés Aerob – Acetobacter sp. Alkohol oxidáció
kevert ecetsav baktérium kultúra Alkohol oxidáció Alkohol dehidrogenáz Aldehid dehidrogenáz Oxigén limitált Immobilizálás pl. forgácson Biofilm = nagy felület
27
Ecetsav termelés Szubsztát és termékgátlás
10-15% alkoholból 10-15% ecetsav ≈ 100% konverziós hatásfok bor vs. tömény italok Félfolyamatos vagy kétlépéses eljárások
28
Ecetsav hatásfok növelés
Immobilizálás bezárással pl. alginát, karrageán, porózus kerámia Gradiensek térben
29
Ecetsav Anaerob – Clostridium thermoaceticum glükóz → ecetsav
Savstressz ellen pH kontroll pH ≈ 7,0 20-25% acetát koncentráció Ipari célra
30
Ecetsav kinyerés Élelmiszeripar Vegyipar 10-15% ecet
Kombinált eljárások
31
Ecetsav felhasználás 200 000 tonna/év Élelmiszeripar
Legrégebben használt tartósítószer Specialitás: kombucha Savanyított zöldségek
32
Ecetsav felhasználás Élelmiszeripar Legrégebben használt tartósítószer
Specialitás: rizsecet
33
Ecetsav felhasználás Vegyipar Ca-Mg-acetát = “zöld só”
-15 °C-ig használható Talajbaktériumok lebontják Nem korrodeál
34
Polihidroxi-alkánsavak
3-OH-vajsav OH-alkánsavak Prokarióta tartalék tápanyag Metanogének és tejsav baktériumok nem termelik Ralstonia eutropha = Cupridavidus necator aerob, könnyen tenyészthető, toxint nem termel
35
Polihidroxi-alkánsavak
36
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
PHA szintáz CoA-aktivált hidroxi-alkánsav Konzervált –SH Láncnövekedés átészterezéssel Lánchossz fajtól függ Hidrofób polimer kicsapódik Ca-PHA granulum a sejtben
37
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
38
Polihidroxi-alkánsav: indukció
Táplálék felesleg Fontos elem limitáció P – nukleinsav szintézis S – fehérje szintézis Nem tud szaporodni Tartalék tápanyagot halmoz fel
39
Polihidroxi-alkánsav: in vivo
Tartalék tápanyag Ozmotikusan inert a sejtben Nem toxikus Intracellulárisan jól megőrződik Nitrogenázt védi 02 ellen
40
Polihidroxi-alkánsav: granulum
41
Polihidroxi-alkánsav: granulum
Ca-só, vízben nem oldódik PHA PHA szintáz PHA depolimeráz Strukturális fehérjék
42
Polihidroxi-alkánsav: tulajdonságok
PHA termoplasztikus elasztoplasztikus vízben nem oldódik biokompatibilis biológiailag lebontható optikailag aktív piezoelektromos
43
Polihidroxi-alkánsav: termeltetés
R. eutropha = Cupridavidus necator (Zeneca) Két fázisú fermentálás biomassza szaporítás P vagy S limitált növekedés és sok szénforrás mellett PHA termeltetés Kinyerés sejtfeltárás granulák elválasztása centrifugálás szűrés szerves oldószerrel extrakció spray drying
44
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Csomagolóanyag Flakon (Wella) Zacskó, tálca, folyadék Biológiailag lebomlik
45
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
46
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
47
Polihidroxi-alkánsav: lebontás
Depolimeráz Hidrolizáló enzim Más észter kötést bontó Eszteráz Lipáz Celluláz Glükanáz Nem specifikus enzimek bioremediáció
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.