Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korompai Dániel Naperőművek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korompai Dániel Naperőművek."— Előadás másolata:

1 Korompai Dániel Naperőművek

2 Naperőművek Villamosenergia-termelés útjai: naphőerőművek
napkémény (nap és szélerőmű ötvözete) napelemek NAPHŐERŐMŰVEK (hagyományos hő-mechanikai energia átalakítás termodinamikai körfolyamata)

3 I. Naphőerőművek: Alkotórészei: parabola tányér stirling motor
A Stirling körfolyamat állandó térfogatú melegítési folyamatból, izotermikus tágulási folyamatból, állandó térfogatú hűtési folyamatból és izotermikus összehúzódási folyamatból áll. Elméletileg a Carnot körfolyamatnak a legjobb a hatásfoka, s a Stirling körfolyamat hatásfoka ezzel vetekszik. A Stirling körfolyamat megfordítható, reverzibilis, azaz külső erővel hajtva hűtőként is viselkedhet. A Stirling motornál a gáz két, egymástól bizonyos távolságra lévő és különböző hőmérsékletű térben áramlik, s ez a hőmérsékletkülönbség nyomáskülönbséget hoz létre. Ez a két tér nagyon jól el van szigetelve a külső tértől, így nincs keveredés a külső tér levegőjével. A motor bárhol működhet, ahol hőmérsékletkülönbség van jelen, így a jövőben sok helyen lesz használható a Stirling motor.

4 I. Naphőerőművek elve A napsugárzás irányába automatikusan beálló paraboloid tükör felülete 200 m2 vagy nagyobb. Fókuszpontjában helyezkedik el a stirling motor.

5 I. Naphőerőművek FAJTÁI
Torony típusú naphőerőművek: parabola vályús kollektoros naphőerőmű: fajlagos területigénye hőközlés hőmérséklete elérhető villamos teljesítmény hatásfoka 30-90 m2/kW °C néhány 10 mW 30% Naphőerőművek esetén még nincs egységes értelmezés a hatásfokra. naphőerőműből kiadott villamos teljesítményt a napenergiából összegyűjtött hőteljesítményre vonatkoztatjuk. ha az erőmű villamos energia termelését az adott területen az adott időben jelentkező napsugárzására vetítjük. fajlagos területigénye elérhető villamos teljesítmény hatásfoka 18 m2/kW 13-80 mW <20%

6 I. Naphőerőművek/ Torony típusú
A napsugárzás és a villamosteljesítmény-igény időben eltérő változását a hideg- és melegágba beépített tartályok egyenlíthetik ki.

7 I. Naphőerőművek/ parabola vályús
A napenergia kiesését hagyományos tartalék gőzkazán vagy hőtároló pótolja. A torony és vályús naperőművek mérsékelt hatásfoka és szeszélyes kihasználása indokolja, hogy a napenergiát korszerű gőzerőműben hasznosítsuk, pl tápvíz előmelegítésre. A naphőt így nagyobb hatásfokkal alakíthatjuk át villamos energiáva másrészt a nagyteljesítményű gőzerőmű villamos teljesítménye gyakorlatilag teljesen érzéketlen a napenergia napi és szezonális változásaira.

8 II. NAPKÉMÉNYEK fajlagos területigénye elérhető villamos teljesítmény
hatásfoka 102 m2/kW 100 mW 1,3 %

9 III. FOTOVILLAMOS NAPELEMEK
fajlagos területigénye elérhető villamos teljesítmény hatásfoka 102 m2/kW sok mW 20-60 %

10 NAPenergia hasznosítás egyéb vonatkozásai
Függ a napsugárzástól Fejlesztés iránya Tájba illesztésük problémája

11 Érdekességek Újszilvás

12 Források és köszönöm a figyelmet slide
Büki Gergely: Erőművek Bérci Gyula: Megújuló energia és a villamoserőművek Hunyár Mátyás: A megújuló és környezetbarát energetika


Letölteni ppt "Korompai Dániel Naperőművek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések