Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kubizmus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kubizmus."— Előadás másolata:

1 A kubizmus

2 A kubizmus fogalma A kubizmus avantgárd művészeti mozgalom
A 20. század elején indult, 1907-ben és 1914-ben szűnik meg, mint jelentős irányzat. Fő képviselői: Picasso és Braque Elnevezését a 'cube' (kocka) szóból alkotta meg Daniel-Henry Kahnweiler kritikus.

3 Jellemzői Szakított az empirikus látványszerűséggel.
A kubizmus új művészeti nyelvet próbált teremteni. Szakított az empirikus látványszerűséggel. A klasszikus térszemlélet, perspektíva és képszerkesztés helyébe új megoldást próbál állítani, mégpedig olyat, amely megfelel a természettudomány modern forradalma következtében módosult természet-értelmezésnek, a relativitás tér és idő koncepciójának. Végsőkig fokozta a szerkezetet, a tárgyakat és a téri viszonylatokat meghatározó geometriai szükségszerűségeket.

4 A kubizmus szakaszai A Cézanne-i” periódusban (1907–1909) a cézanne-i elvnek megfelelően a forma geometrikus átfogalmazása történik meg, de még nem szakítanak teljesen a klasszikus távlattannal. Az „Analitikus” periódust (1910–1912) a "szimultanizmus" jellemzi, azaz ugyanazon a képen többféle nézőpontot egyesítenek, ugyanazt a tárgyat különféle nézőpontból vizsgálják meg. 3. „Szintetikus” periódusban (1913–1914) a tárgyak utánzását már szabadon kitalált képzőművészeti "jelek" használata helyettesíti. Ezt is több perspektivikus nézőpont jellemzi. Mozgalmas ritmus hatja át a kompozíciókat. A statikusság helyett a mozgás hangsúlyozódik.

5 Főbb képviselői Pablo Picasso ( ) Barátság Nő, virággal

6 Főbb képviselői Georges Braque ( ) Az uzsonna

7 Főbb képviselői Paul Klee ( ) Vizuális zene

8 Főbb képviselői Vaszilij Kandinszkij (1866-1944) Lágy, kemény
Szarv forma


Letölteni ppt "A kubizmus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések