Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hódi Sándor A TUDÁS HATÁRAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hódi Sándor A TUDÁS HATÁRAI"— Előadás másolata:

1 Hódi Sándor A TUDÁS HATÁRAI
Töprengések az emberi lélekről

2 A tiltott gyümölcs Mi késztette az első emberpárt arra, hogy a tiltás ellenére egyen a tudás fájáról? Vajon mit szimbolizál ez a tiltás? És mit a parancs megszegése? Miféle bajt hozhat (vagy hozott) az ember saját fejére a racionalitás (tisztánlátás) igényével?

3 Az ész kultusza Ma mindenki büszke a saját eszére. Azok is, akik nem képesek az élet dolgaiban eligazodni. Vannak, akik az ész megszállottjai, akik azt hiszik, hogy a tudás gyógyírt jelent mindenre.

4 Merj gondolkodni! A felvilágosodás óta a racionális gondolkodás vált a világlátás meghatározójává Merj gondolkodni! Legyen bátorságod az értelmedet használni! - ez vált az életszervezés jelmondatává

5 A tudás nem mindenre gyógyír
Az ész nem gyógyír mindenre Az ember arra vágyik, hogy mások szeressék, tiszteljék és becsüljék, nélkülözhetetlennek tartsák, sikeres legyen, kényelemben és boldogságban éljen, ne kelljen félnie a betegségektől és haláltól. Az ész nem ígér semmi ilyesfélét.

6 A megismerés paradoxona
Ellenkezőleg. Az ész arra kényszerít, hogy mondjunk le minden efféle lelki táplálékról, minden önáltatásról és illúzióról. A racionális gondolkodás terjedésével a világ egyre érthetőbbé válik, miközben az emberi élet értelme és célja egyre inkább elhomályosul.

7 A világ régi és mai jelentése
A tudás lassanként lerombolja a világ régebbi jelentését és szépségét, amelyben talán még otthonosan érezte magát az ember. Amikor még abban a hitben ringatta magát, hogy egy értelmes világban él, és fontos szerepe, küldetése van a földön.

8 A tudomány hideg és zord
A tudomány hideg és zord: minél érthetőbbé válik a világmindenség, annál céltalanabbá válunk mi benne.

9 A paradicsomból való kiűzetés
A paradicsomból való kiűzetés baljós és félelmetes látomás Az ősszülők engedtek a csábításnak, ettek a fa gyümölcséből. Halandóságuk tudatára ébredtek, és ez az, amivel az ész azóta sem tud megbirkózni.

10 A Biblia tanítása A Biblia arra tanítja az embert, hogy a hit értelemmel és céllal ruházza fel az életet akkor is, ha ezt az értelmet vagy célt az ember saját eszével nem tudja megérteni és megragadni.

11 A kötetben szereplő témák
A planetáris tudat Nyelv és lelkiállapot Mítoszok és kultúrák Az élet célja és értelme Az irigység hálójában Az emberi gonoszság A hatalom igézetében A bűnbakképzés Az igazságkeresés zsákutcái Vágy és realitás Filozófiai és történelmi zsákutcák

12 Idézetek Az, amit tudományos igazságként tartunk számon, a tudósok többségének az aktuális hiedelme. Lehetséges, hogy nekünk magunknak kell a magunk igazságát nem megtalálnunk, hanem megteremtenünk.

13 Idézetek Földi pályafutása során mindenki legtöbbet azzal foglalatoskodik, hogy rendet próbál tenni magában és maga körül. Az ember énje az élmények és gondolatok összevissza hányt sokasága, amit sohasem sikerül elfogadható értelmezési keretbe ágyazni.

14 Idézetek A szorongó kedélyállapot és a kedvetlenség elsősorban saját képzeletünk terméke. Sorsunk alakulása nem kis mértékben attól függ, hogy képzeletünk síkján milyen pszichikai és szellemi energiákat tudunk mozgósítani.

15 Idézetek Illúziók nélkül nem lehet meglenni, ugyanakkor önámítással sem lehet gondjainkra megoldást találni. Az élet végigharcolásának feltétele, hogy a világot benépesítsük képzeletvilágunk termékeivel.

16 Idézetek Tele vagyunk félelemmel, de többnyire nem attól félünk, amitől félnünk kellene. A mérhetetlen szenvedés és nyomorúság okozói nem a gonosz szellemek vagy a természeti erők, hanem maguk az emberek.

17 de az emberi civilizáció is.
Idézetek Az emberi gonoszság az egyetlen feladat, amit meg kell oldanunk. Erről szól az ember teremtéstörténete, de az emberi civilizáció is.

18 Köszönöm szíves figyelmüket


Letölteni ppt "Hódi Sándor A TUDÁS HATÁRAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések