Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Készítette: Tóth Tünde
A karbonsavak Készítette: Tóth Tünde
2
Legfontosabb tudnivalók
Oxigén tartalmú szerves vegyületek. Egy van több karboxilcsoportot tartalmaznak. Karboxilcsoport -> egy karbonil- és egy hidroxilcsoport Savas jellegű vegyületek, proton leadására képesek.
3
A dikarbonsavak: Oxálsav és borostyánkősav
4
Oxálsav (sóskasav, etán-disav)
Két bázisú, organikus sav Fehér, kristályos vegyület Savary fedezte fel 1773-ban Kémiai képlete: H2C2O4 Előfordul: sóskában, spenótban és az állati vizeletben is Kalciumsója a vesekő alkotója
5
Borostyánkősav (butándisav)
Szilárd halmazállapotú, színtelen, szagtalan kristály Először Agricola állította elő 1550-ben Kémiai képlete: C4H6O4 Gyúlékony, korrozív Ízfokozóként és savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák
6
A hidrokarboxilsavak: Tejsav, citromsav, almasav borkősav és piroszőlősav
7
Tejsav (dihidroxi-propánsav)
Carl Wilhelm Scheele izolálta először 1780-ban Piroszőlősavból keletkezik a tejsav, mozgás hatására Kémiai képlete: C3H6O3 Előfordulás: savanyú káposztában, tejtermékekben, joghurtokban, kefirekben, sajtokban Gyógyszerészetben intravénás folyadékpótlóként használják Környezetbarát műanyag készíthető belőle Antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, vagy tartósítószerként alkalmazzák (E270)
8
Citromsav (oxi-trikarbalilsav)
Három bázisú szerves sav Scheele állította először elő 1784-ben Kémiai képlete: C6H8O7 Előfordulásuk: ribiszkében, vörösberkenyében, cseresznyében, málnában, szamócában, szederben, tamarindában; különösen a citrom különféle fajtáiban Félig érett citromból állítják elő Antioxidánsként savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák(E330)
9
Almasav Színtelen, savanykás ízű, szerves dikarbonsav
Higroszkópos vegyület, jól oldódik vízben és alkoholban Scheele állította elő először 1785-ben Kémiai képlete: C4H6O5 Megtalálható a zöldalmában, cseresznyében, szilvában és barackban is Az édesiparban használják fel, de almasav tartalmú ételek túlzott fogyasztása szájirritációt okozhat
10
Borkősav (régebben szőlősav)
Szerves sav, szobahőmérsékleten atmoszférikus nyomás alatt fehér kristályokat alkot Előfordul szőlőben, tamarinduszban és borban Kémiai képlete: C4H6O6 Antioxidánsként és savanyúságot szabályozó anyagként használják Vizes oldata feloldja a vasat és az alumíniumot
11
Piroszőlősav Színtelen, ecetsav szagú folyadék
A borkősav hőbomlási származéka Jól oldódik vízben Oxidációja során ecetsav és szén-dioxid keletkezik Kémiai képlete: C3H4O3
12
Aromás karbonsavak: Benzoesav, szalicilsav és aminosav
13
Benzoesav Legegyszerűbb aromás karbonsav Neve a benzoegyantából ered
Tartósítószerként alkalmazzák az élelmiszeriparban (E210) Először Nostradamus állította elő 1556-ban Kémiai képlete: C7H6O2 Túlzott fogyasztása állatoknál halált okozhat (macskáknál 300g/testsúly g)
14
Szalicilsav (béta hidroxisav)
Színtelen kristályos anyag Vízben nehezen oldódik Természetben növényi hormonként található meg Rokonvegyülete az acetilszalicilsav, melyet az Aspirin gyártása során használnak Kozmetikai szerekben használják pl: tyúkszemtapasz, sampon 1763 óta lázcsillapításra is használják Kémiai képlete: C7H6O3
15
Aminosav (amino-karbonsav)
Molekulájában amino csoport és karboxil csoport is található Élő szervezetben 25 féle aminosav található Louis-Nicolas Vauquelin és Pierre Jean Robiquet izoláltak először 1806-ban Puffer anyag Fehérjék hidrolízisével aminosavak állíthatóak elő
16
+Darázscsípésre ecetet
A darázscsípés váladéka lúgos kémhatású ezért azt savas kémhatású anyaggal kell semlegesíteni. Pl.: citromlé (citromsav), ecet (ecetsav).
17
Források
18
Köszönöm a figyelmet! ☺
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.