Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZÍVRITMUS ZAVARAI Lőrincz István dr..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZÍVRITMUS ZAVARAI Lőrincz István dr.."— Előadás másolata:

1 A SZÍVRITMUS ZAVARAI Lőrincz István dr.

2 A ritmuszavarok, aritmiák fogalma
A szív négyüregű, izmos szerv, amely hatékonyan, megbízhatóan és folyamatosan működik egy életen keresztül. Az egyes szívüregek izomzata meghatározott sorrendben húzódik össze, a lehető legkisebb energiával a legtöbb vért továbbítva minden szívdobbanásnál.

3 Ingerképző és az ingerület-vezető nyalábok

4 A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma
Az izomrostok összehúzódását a szívben elektromos kisülés váltja ki, ami jól szabályozott módon, meghatározott sebességgel halad végig a szíven keresztül a megfelelő ingerületvezető nyalábokon. A ritmikusan keletkező impulzusok minden egyes szívdobbanáskor a szív jobb pitvarának falában található ingerképző központból,a szinusz csomóból (szinoatriális csomó) indulnak ki. Az impulzusok frekvenciáját az idegi szabályozás és a véráramban keringő hormonok is befolyásolják.

5 A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma
Az idegrendszernek a szívritmust automatikusan szabályozó része az ún. autonóm idegrendszer, amely a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerből áll. A szimpatikus rendszer gyorsítja, a paraszimpatikus lassítja a szívritmust. A szimpatikusrendszer a szívet egy ideghálózat (ún. szimpatikus plexus) révén szabályozza. A paraszimpatikus rendszer egyetlen ideg, a vágusz ideg működésén keresztülbefolyásolja a szívritmust

6 A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma
Nyugalomban a szívritmus normálisan 60­100/perc. Fiatalokban azonban alacsonyabb szívfrekvencia is normális lehet, különösen ha valaki sokat sportol. A szívritmus változásai bizonyos keretek között normálisnak tekinthetők. A szívritmus nemcsak a fizikai aktivitás és inaktivitás függvénye, hanem befolyásolják bizonyos ingerek is, így a fájdalom és a düh.

7 A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma
Akkor beszélünk ritmuszavarról (aritmia), ha a szívritmus indokolatlanul gyors (tachikardia) vagy lassú (bradikardia), vagy amikor az elektromos impulzusok nem a szokásos ingervezető utakon hozzák létre az összehúzódást. Ritmuszavarnak nevezzük a túl gyors vagy túl lassú szabályos ritmust, és a szabálytalan ritmusú szívműködést is.

8 A ritmuszavarok tünetei
Nem mindig okoznak tüneteket A szívdobogás (palpitáció). Szabályos Szabálytalan Egyszeri – ritka – ismétlődő Az aritmiát kiváltó szívbetegség természete és súlyossága fontosabb, mint maga az aritmia Ha az aritmia a szív pumpafunkcióját befolyásolja, szédülést, gyengeséget és ájulást (szinkópe) s okozhat.

9

10

11

12 A ritmuszavarok kórisme
Az állapot pontos természetének meghatározásához általában különböző kiegészítő vizsgálatok szükségesek. A ritmuszavarok kimutatásában az elektrokardiográfias a legfontosabb diagnosztikai eljárás. Ez a vizsgálat az aritmia grafikusmegjelenítését teszi lehetővé.

13

14

15 A ritmuszavarok kórisme
Az EKG a szív ritmusát csak igen rövid időn keresztül regisztrálja, az aritmiák azonban gyakran csak átmenetileg jelentkeznek. Hordozható készülék (Holter-monitor),n amelyet 24 órán keresztül - rögzíti a jelentkező aritmiákat, miközben a beteg normális életvitelét folytatja. A beteg naplót vezet. Az életet veszélyeztető aritmiára gyanús beteget kórházban vizsgálják ki.

16 Holter EKG

17

18 Hírtelen szívhalálban elhunyt EKG felvétele
6:02 AM 6:05 AM 6:07 AM 6:11 AM Josephson, ME

19

20 Az életet megrövidítő ritmuszavarok gyanújakor - elektrofiziológiai vizsgálat. A legsúlyosabb aritmiák ezzel a módszerrel mutathatók ki.

21 Catheter Placement

22 Kórjóslat és kezelés A prognózis attól függ, hogy a ritmuszavar a pitvarban v. a kamrában keletkezik. Általában a kamrában keletkező aritmiák a súlyosabbak, bár sok közülük veszélytelen. A legtöbb aritmia nem okoz tüneteket és nem befolyásolja a szívpumpa működését, egyáltalán nem veszélyes. Komoly szorongást okozhat azonban. Többnyire azonban megnyugszik, ha megérti, hogy a jelenség ártalmatlan. Ha az orvos megváltoztatja a beteg gyógyszereit vagy adagolásukat, ill., ha a nem fogyaszt alkoholt v. nem végez fizikai megerőltetést, az aritmia ritkábbá válhat, sőt elmúlhat.

23 Cél: megszüntetés, prevenció, életminőség javítása
Az antiarrhythmiás th. célja és lehetőségei az alap- és a kísérő betegségek kezelése elengedhetetlen Cél: megszüntetés, prevenció, életminőség javítása Módszerek: Életmód változtatás Fizikális manőverek (Carotis sinus masszázs, Valsalva manőver, stb.) Nem antiarrhythmiás gyógyszerek Antiarrhythmiás gyógyszerek Elektromos terápia: pacemaker, DC-shock, ICD) Katéter ablatio, (rádiófrekvenciás, cryoablatio, kémiai) Sebészi terápia - cryoablatio, rövid-pálya átvágás, izolációs műtét, maze-(labirintus), corridor- (folyosó) műtét, transzplantáció. A fentiek kombinációi

24 Kezelés Az antiaritmiás (a ritmuszavarok kezelésére alkalmas) gyógyszerek azon aritmiák gyógyítására használatosak. Egyetlen gyógyszer sincs, amely minden esetben mindenféle aritmiában hatásos volna. Néha több gyógyszert kell kipróbálni, amíg egy hatásosat találunk. Az antiaritmiás gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek, amelyek súlyosbítják, sőt kiválthatják az aritmiát

25 Kezelés A mesterséges pacemakerek (ejtsd: pészméker) elektromos vezérlők, amelyek a szív saját ingerképző rendszere helyett dolgoznak, és úgy vannak programozva, hogy utánozzák a szív normális ingerképzését. Általában sebészeti úton ültetik be a mellkas bőre alá, és a szívhez vezetékek haladnak. Az alacsony energiaigény és az új típusú elemek következtében ezek az egységek akár 8­10 évig is működhetnek.

26 Kezelés Az új eszközök esetében szinte teljesen kiküszöbölték az autóban lévő gyújtáselosztók, a radar, a mikrollámú sütők és a repülőtéri biztonsági detektorok esetén fellépő kölcsönhatást. Néhány berendezés ­ a mágneses rezonancia vizsgálathoz (MRI) alkalmazott eszközök és a diatermia (izmok melegítéséhez használatos eszközök fizikoterápia során) ­ azonban zavarhatják a pacemaker működését.

27 Kezelés A pacemaker leggyakrabban a túl lassú szívműködés kezelésére használatos. Amikor a szívritmus a beállított érték alá esik, a PM elektromos impulzusokat ad. Nagyon ritkán a PM a túl gyors szívműködés megállítására és a szívritmus lassítására használatos.

28 Impulzus generátor = IPG
Pacemaker rendszer alkotó elemei a test szövettel együtt alkotják a komplett áramkört Pulzus generátor: energiaforrás v. telep Elektródok/ vagy kábelek Katód (negatív elektród) Anód (pozitív elektród) Test szövet Elektód Impulzus generátor = IPG In a bipolar system, body tissue is part of the circuit only in the sense that it affects impedance (at the electrode-tissue interface). In a unipolar system, contact with body tissue is essential to ground the IPG and allow pacing to occur. Anód Katód

29 Kezelés Néha csak elektromos sokk tudja megállítani a
szabálytalan ritmust és újraindítani a normálist. Az elektromos sokk ilyen irányú felhasználását hívják kardioverziónak, v. defibrillációnak. A kardioverzió használható a pitvarból v. kamrából kiinduló aritmiákban. Az orvosok és ápolók az életetveszélyes aritmiák esetén defibrillátort használnak az elektromos sokk létrehozására.

30

31 ICD Kezelés Van azonban kártyacsomag méretű
defibrillátor is, mely sebészeti úton ültethető be. Ezek a kiseszközök automatikusan érzékelik az életet veszélyeztető aritmiákat, és létrehozzák az elektromos sokkot, amikor a szív megáll. Mivel ezek a defibrillátorok nem előzik meg az aritmiákat, ezeknek a betegeknek gyógyszert is kell szedniük.

32 Kezelés A ritmuszavarok bizonyos típusait sebészeti, vagy egyéb invazív beavatkozásokkal lehet korrigálni. Pl. koszorúér-betegségben fellépő aritmiákat ballon katéteres tágítással vagy koronária bypass műtéttel lehet gyógyítani.

33 Kezelés Ha az aritmiát az ingervezető rendszer egy pontjának eltérése okozza, akkor ennek a helynek a roncsolása v. eltávolítása szükséges. A roncsolás a szívbe juttatott katéteren keresztül RF energiával (katéteres abláció) történik. A szívinfarktus után életveszélyes ritmuszavar alakulhat ki, amelyet kamrai tachikardiának nevezünk. Ezt az aritmiát egy sérült szívizomterület keltheti, ez meghatározható és nyitott szívműtéttel eltávolítható.

34

35 Normalis sinus ritmus

36 Sinus tachycardia Sinus bradycardia

37 Sinus arrhythmia Sinoatriais blokk A B
Because of severe sinus bradycardia, Junctional ‘escape’ beats have appeared. A B

38 Vándorló ingerképzés Sinus pauza

39 A sinuscsomó betegség A szinusz csomó betegség a természetes pacemaker funkció sokféle zavarát foglalja magában. Ez a szindróma folyamatosan fennálló lassú szívműködést (szinusz bradikardia), vagy az ingerképzés helye és a pitvar között teljes blokkot (szinusz-leállás) eredményezhet, a képződő impulzusok emiatt nem vezethetnek a pitvar kontrakciójához. Ilyen esetben a pitvar más helyén vagy magában a kamrában jön létre az ingerképzés. A szinusz csomó betegség nagyon fontos altípusa a bradikardia-tachikardia szindróma, amelyben a gyors pitvari ritmus ­ esetleg a pitvarlebegés vagy -remegés ­tartósan lassú szívműködésű periódusokkal váltakozik.

40 Tünetek és kórisme A sinuscsomó betegség
Fáradtság, gyengeséget Ájulás, Szívdobogásérzés, Mellkasi fájdalom A szinusz csomó betegség dg. az terelheti a gyanút, ha a pulzus lassú,és különösen ha még rendszertelen is, illetve ha szélsőségek között ingadozik akkor is, amikor a beteg fizikai aktivitása nem változik. A tipikus EKG eltérések ­ különösen pedig a 24 órás monitorozás során a kísérő tünetekkel együtt regisztrált elváltozások .

41 Kezelés A sinuscsomó betegség
A tünetekkel rendelkező betegeknek általában pacemaker beültetésére van szükségük. A PM ebben az esetben inkább a szívverés gyorsítására, mint lassítására szolgálnak. Gyors szívritmus esetén gyógyszeres kezelés szükséges. Gyakran tehát a beültetett pacemaker, valamint a gyors szívműködést lassító gyógyszerek (pl. béta-blokkolók vagy verapamil) együttes alkalmazása a legjobb terápia.

42 A sinuscsomó betegség 1. Sinus bradycardia, SA-blokk, sinus leállás, pitvari fibrillatio -atropin, -isoproterenol, -pacemaker (AAIR, AAT-R, VVIR, DDDR) 2. Brady-tachy syndroma pacemaker + gyógyszer (-blokkolók, digitálisz, sotalol, verapamil-diltaizem, amiodaron)

43 Pitvarfibrilláció

44 Pitvar remegés és lebegés
Pitvarlebegés és a pitvarremegés igen gyors elektromos kisülés, ami a pitvar összehúzódását rendkívül gyorssá teszi, s ezzel a kamrákat a normálisnál gyorsabb és kevésbé hatékony összehúzódásra készteti.

45 Pitvar remegés és lebegés
Felléphet alkalmanként, de állandósulhat is. A pitvar összehúzódásai rendkívül gyorsak, és a pitvar falának remegését okozzák, így a vért nem tudja hatékonyan a kamrákba pumpálni. Remegés esetén a pitvar ritmusa, s így a kamrai ritmus is szabálytalan. Lebegés esetében a pitvari és kamrai ritmus általában szabályos. Mindkét esetben a kamrák lassabban működnek, mint a pitvarok, mivel a pitvar-kamrai csomó és a His-köteg nem tudja olyan gyorsan vezetni az impulzusokat, és csak minden második-negyedik ütés jut keresztül rajtuk. Így a kamrák gyors működésük miatt nem tudnak teljesen telődni. Pitvarlebegés vagy -remegés a szív más betegsége nélkül is előfordul, de gyakrabban alakul ki alapbetegség miatt (pl. koronária-, magas vérnyomás betegség, alkoholfogyasztás v. pajzsmirigy-túlműködés).

46 Tünetek és kórisme Pitvar remegés és lebegés
A PF a leggyakoribb klinikailag jelentőséggel bíró arrhythmia Incidenciája emelkedik az évekkel és az ún. strukturális szívbetegségek megjelenésével 30 %-ban nincs strukturális szívelváltozás A stroke leggyakoribb oka ( 70%-ban ), különösen idősekben A PF-ban szenvedők mortalitása 3x , mint a kontroll csoporté - stroke miatt Számos betegség okozhat PF-t, de a HYPERTENZIÓ a leggyakoribb Rontja az életkilátásokat és sokba kerül az egészségügynek A legtöbben palpitatióról, gyengeségről, fulladásérzésről és fáradékonyságról panaszkodnak, de van „tünetmentes” is TACHYCARDIOMYOPATRHIA, PITVAR I DILATATIO !!! A PF PF-t nemz, okoz, önperpetuáló folyamat

47 Kezelés Pitvar remegés és lebegés
A kamrai összehúzódás ritmusának szabályozása, a szabálytalan ritmus kiváltó okának kezelése és a norm. szívritmus helyreállítása., vérrögépződés és az embolizáció megakadályozása. Az első lépés a pitvarremegés és -lebegés kezelésében a kamrai ritmus olyan mértékű lassítása, amellyel növelhető a vérpumpálás hatékonysága. A kamrai összehúzódások lassíthatók digoxinnal, ami csökkenti az impulzusok átvezetési sebességét a kamrákra. Más gyógyszerrel ­ béta-blokkolóval (pl. propranolol v. metoprolol, atenolol) v. Ca-csat.- blokkolóval (pl. diltiazem vagy verapamil) ­ együtt adva.

48 Kezelés Pitvar remegés és lebegés
Az alapbetegség gyógyítása ritkán enyhíti a pitvari aritmiákat, kivéve, ha pajzsmirigy-túlműködésről van szó. Bár a pitvarlebegés és -remegés olykor önmagától is visszatér normálisritmusba, de sokszor beavatkozás szükséges a normális ritmusra való átalakításhoz. Konverzió létrejön a szokásos antiaritmiás gyógyszerekkel, gyakran elektromos sokk (kardioverzió) a leghatásosabb. Bármilyen beavatkozás sikerének valószínűsége annál kisebb, minél hosszabb idő óta áll fenn a pitvar szabálytalan működése (különösen 6 hónap vagy annál hosszabb időtartam), minél kifejezettebb a pitvar megnagyobbodása és minél súlyosabb a kiváltó szívbetegség. Ha a konverzió sikeres, az aritmia visszatérésének nagy a kockázata még akkor is, ha a beteg gyógyszereket szed (pl. kinidint, prokainamidot, propafenont vagy flekainidet).

49 Kezelés Pitvar remegés és lebegés
Ha az összes kezelés eredménytelen, akkor a pitvarkamrai csomót kell rádiófrekvenciás eljárással szívkatéterezés kapcsán (katéteres abláció) roncsolni. Ez az eljárás megszakítja a összeköttetést a fibrilláló pitvar és kamra között, azonban mesterséges pacemaker szükséges a kamrák további működéséhez.

50 Kezelés Pitvar remegés és lebegés
A véralvadékok kialakulásának veszélye a PF-ban megnő, ha a bal pitvar megnagyobbodott, v. a mitrális billentyű beteg. A véralvadék elszabadulásának és a stroke kialakulásának a veszélye akkor növekszik meg, ha állandóan visszatérő PF epizódjaik vannak, és ha a PF-t a norm. ritmusra áll vissza. Általános véralvadásgátló kezelés javasolt a vérrögképződés megelőzésére. Azonban a véralvadást gátló kezelés is veszélyeket rejt magában. Egyéni mérlegelés- a potenciális haszon/kockázat.

51 PSVT Paroxysmal Supraventricular Tachycardia (PSVT) is a general term applied for recurrent paroxysmal tachycardias with different mechanisms but arising above ventricles. They usually have a narrow QRS complex and the rate is between bpm. P waves may or may not be seen during the tachycardia.

52 SVT Carotid Sinus Massage

53 SVT Adenosine 6 mg P P P P

54 Carotid Sinus Massage Stimulation of carotid sinus triggers
baroreceptor reflex and increased vagal tone, affecting SA and AV nodes

55 Vagotonic Maneuver (Carotid Sinus Massage)
Termination of SVT by Vagotonic Maneuver (Carotid Sinus Massage)

56 Szív blokk- AV blokk SA Node Ventricularis góc

57 Szív blokk A szívblokk során a pitvar és a kamra között elhelyezkedő pitvar-kamrai csomón az elektromos impulzus késve jut keresztül. A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy a vezetés a kamrákra enyhén, illetve időszakosan késleltetett, vagy teljesen megszűnt.

58 Szív blokk A szívblokk során a pitvar és a kamra között elhelyezkedő pitvar-kamrai csomón az elektromos impulzus késve jut keresztül. A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy a vezetés a kamrákra enyhén, illetve időszakosan késleltetett, vagy teljesen megszűnt.

59 Szív blokk Az elsőfokú szívblokk esetén a pitvarminden impulzusa eléri a kamrát, de lelassul a pitvar-kamrai csomón, a késés időtartama a másodperc törtrészét nem haladja meg. A vezetési probléma ebben a formában nem okoz tüneteket. Az elsőfokú szívblokk gyakori az edzett atlétákon, tinédzsereken, fiatal felnőtteken, és a vágusz ideg nagyfokú aktivitása esetén. Ezt az állapotot okozhatja még egyéb szívbetegség és gyógyszerek is. A vezetési zavar az EKG-n látható megnyúlt átvezetési idő alapján állapítható meg.

60 I. Fokú AV blokk

61 Szív blokk A másodfokú szívblokk esetén nem minden impulzus jut át a pitvarból a kamrába. Ebben a blokk-típusban a szívütések lelassulnak v. szabálytalan ritmusúvá válnak. A másodfokú blokk néhány formája harmadfokúvá alakul.

62 Wenckebach block

63 Mobitz II. block

64 Szív blokk Harmadfokú blokkban az impulzusok pitvarból kamrára valóterjedése teljesen blokkolt. A szívműködést a pitvar-kamrai csomó vagy maguk a kamrák vezérlik. A szív normális szinusz csomó működése kiesik,így a kamrai ütések nagyon lassúak, kevesebb mint 50/perc. A harmadfokú blokk súlyos aritmia, ami a szív pumpafunkcióját befolyásolhatja. Gyakori az ájulás (szinkópe), a szédülés és a hirtelen fellépő szívelégtelenség. Amikor a kamrai ritmusgyorsabb mint 40/perc, a tünetek kevésbé súlyosak, de fáradtság, alacsony vérnyomás és légszomj észlelhető. A pitvar-kamrai csomó és a kamra elektromos vezérlése nemcsak lassú ritmusú, hanem gyakran rendszertelen és megbízhatatlan is.

65 2:1 AV Block

66 Teljes- komplett AV block
P waves and R waves are completely dissociated. No P waves are conducted.

67 Komplett AVB It may look that one of every 3 P waves are conducted to ventricle. However at closer look you can see that the interval between each QRS and its preceding P is changing i.e. the P wave are “marching” over QRS waves (AV dissociation).

68 Előrehaladott AV block
Tobb mint kettő P hullámot nem követ QRS

69 Kezelés Szív blokk Az elsőfokú blokk nem igényel kezelést. Másodfokú blokk bizonyos eseteiben pacemaker beültetés. A harmadfokú blokk csaknem mindig szükségessé teszi a pacemakert. Ideiglenes PM alkalmazható sürgősségi esetben addig, amíg az állandó PM nem kerül beültetésre. A legtöbb betegnek élete végéig szüksége van a PM- re, bár a normális ritmus néha visszatérhet.

70 A beültethető pacemaker rendszerek a alkotó elemei
Elektródok A beültethető pulzus generátor (IPG) A basic pacing system is made up of: Implantable pulse generator that contains: A power source—the battery within the pulse generator that generates the impulse Circuitry—controls pacemaker operations Leads—Insulated wires that deliver electrical impulses from the pulse generator to the heart. Leads also transmit electrical signals from the heart to the pulse generator. Electrode—a conductor located at the end of the lead; delivers the impulse to the heart.

71 Együregű pacemaker stimulációs rendszer
A pacemaker elektród a pitvarba vagy a kamrába implantálható, attól függően, hogy melyik szívüreg stimuláció és érzékelés indikált.

72 Két üregű pacemaker stimulációs rendszerben két elektród van
Egyik elektród a pitvarban A másik elektród pedig a kamrában

73 Pacemakerrel élő beteg EKG-ja
AAI / 60 AP = atriális pacemaker stimuláció; AS = atriális érzékelés, sensing;

74 Pacemakerrel élő beteg EKG-ja
VVI / 60 VP = ventriculáris pacemaker stimuláció; VS = ventriculáris érzékelés, sensing

75 Extrasystolék

76 A pitvari extrasystoliák és terápiája
1. Egészséges szív - kiváltó okok (nikotin-, coffein fogyasztás, stressz stb.) kerülése - sedativumok. - kifejezett szubjektív panaszok esetén antiarrhythicum (lásd a következő pontok 2. Károsodott szív Mikor? Ha - gyakori - multifokális - pitvari terhelés jelei Hogyan? Az alapbetegség kezelése sz. e. -blockolók, verapamil, diltiazem, digitalis Pl. krónikus tüdőbetegség (multifocális) esetén oxigén, diaphyllin, -stimulánsok kihagyása, stb. Nagyon ritkán: disopyramid, chinidin, amiodaron, sotalol, procainamid, diphenylhydantoin, prajmalinum, etc.

77 Extrasystolék

78 Kamrai ektópiás ütések
A kamrai ektópiás ütés (korai kamra kontrakció) soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a kamra elektromos aktivációja a normális szívműködést megelőzően hoz létre (ektópiás ingerképzés). A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. Amikor azonban a kamrai ektópiás ütések gyakran jelentkeznek szívelégtelenség vagy aortaszűkület esetén, illetve szívinfarktus utáni állapotban, sokkal veszélyesebb, hirtelen halálhoz is vezethető ritmuszavarok(pl. kamrai remegés) léphetnek fel.

79

80

81 Kamrai ektópiás ütések
A kamrai ektópiás ütés ( korai kamra kontrakció ) soron kívüli (extra) szívdobbanás (ektópiás ingerképzés). A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. A kamrai ektópiás ütések gyakoriak szívelégtelenség v. aorta szűkület esetén, szívinfarktus után, ezek veszélyesebbek, és hirtelen halálhoz is vezethetnek ➩➩ (pl. kamrai remegés)

82 Tünetek és kórisme Kamrai ektópiás ütések
Egy-egy kamrai ektópiás ütés a szív pumpafunkciójára kevéssé van hatással,és amennyiben nem válik igen gyakorivá, általában nem okoz tüneteket. Fő tünet a nagy és erőteljes szívdobbanások megélése. A kamrai ektópiás ütést EKG-val diagnosztizálják.

83 Organikus szívbetegség Organikus szívbetegség
Nem komplex kamrai ES kezelése Az alapbetegség kezelése a legfontosabb Organikus szívbetegség nincs Organikus szívbetegség van Tünetmentes Tünetekkel Tünetmentes Tünetekkel nem kell kezelni BB BB BB, sotalol

84 Komplex kamrai extrasystolia v
Komplex kamrai extrasystolia v. nem tartós monomorf kamrai tachycardiák kezelése Az alapbetegség kezelése a legfontosabb Organikus szívbetegség nincs Organikus szívbetegség van tünetmentes tünetekkel Tünetmentes tünetekkel BB, sotalol amiodaron, RF abl., ICD BB nem kell kezlni BB

85 Hírtelen szívhalálban elhunyt EKG felvétele
6:02 AM 6:05 AM 6:07 AM 6:11 AM Josephson, ME

86 Kamrai tachycardia ventricularis tachycardia (VT)
Kamrai tachikardia Kamrai tachikardiáról akkor beszélünk, amikor a kamrából vezérelt szívritmus a 120/perc frekvenciát eléri vagy meghaladja. Hosszantartó VT (ha a VT több mint 30 sec.-ig tart) a kamrakárosodás különböző formáiban léphet fel. Leggyakrabban hetekkel v. hónapokkal a szívinfarktus után észlelhető.

87 Tünetek és kórisme Kamrai tachycardia (VT)
Kamrai tachikardiában a betegnek általában szívdobogás-érzése van. A hosszantartó VT veszélyes lehet, gyakran sürgősségi ellátást igényel, mert a kamra nem tud rendesen telődni, és nem tudja a vért normálisan pumpálni. A vérnyomás általában esik, keringési elégtelenség alakul ki. A hosszantartó VT kamra remegésbe mehet át, ez utóbbi a szívmegállás egyik formája. Alkalmanként a kamrai tachikardia kevés tünetet okoz, még ha a szívütések 200/perc felett vannak is, de ez már mindenképpen nagyon veszélyes állapot. A kamrai tachikardia diagnózisa EKG készítésével állítható fel.

88 Kezelés Kamrai tachycardia (VT)
A tüneteket okozó VT minden esetben, tünetmentesség esetén pedig a több mint 30 sec át tartó VT igényel kezelést. Ha vérnyomásesés van, azonnal kardioverziót igényel. Gyógyszerek iv. adása gátolja a VT-t. Ha a VT hosszabb ideig áll fenn, elektrofiziológiai vizsg. szükséges. Hosszantartó VT általában a kamra kis, kóros területéről indul ki, és ez a terület alkalmanként sebészeti úton eltávolítható. Néhány betegben a VT nem reagál gyógyszeres kezelésre, ebben az esetben ún. kardioverter-defibrillátor (ICD) ültetendő be.

89 Hírtelen szívhalál Kamrafibrilláció
A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek mint pumpának a Mech. működését–norm. összehúzódását–teszi lehetetlenné. A szív pumpáló teljesítménye megszűnik, a keringés leállásával a szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradnak. Okként leggyakrabban akut 02 hiányos állapot jelölhető meg, de felléphet az ionháztartás-zavara, megerőltetés v. erős mellkasi ütés következtében is. Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása.

90 Személyes rizikófaktorok:
Hírtelen szívhalál Személyes rizikófaktorok: 1. 40 év feletti életkor, 2. nőknél a klimax, 3. magas vérnyomás, 4. magas koleszterinszint, 5. cukorbetegség, 6. szívbetegség (pl. infarktus), 7. családi halmozódás, 8. mozgásszegény életmód, 9. dohányzás Megelőzésében jelentős szerep jut a felsorolt kórállapotok kezelésének, a kamrafibrilláció azonban látszólag teljesen egészséges embernél is felléphet.

91

92 Hírtelen szívhalál Gyors segélynyújtás – a túlélés egyetlen esélye
Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit. Az újraélesztés folyamatának jelképe az ún. túlélési lánc. A folyamat egyes láncszemei azonos jelentőséggel bírnak, és egyenértékűek. Bármelyikük elégtelensége vagy hiánya értéktelenné teszi a további ellátást annak minőségétől függetlenül.

93 Hírtelen szívhalál A lánc elemei a következők: 1. Korai észlelés, korai segélykérés Az elsősegélynyújtás nagyon fontos lépés, de a szakszerű segítség nem maradhat el. Ideális esetben több ember van jelen, akik közül az egyik értesíti a mentőket, miközben a következőkben leírt lépések is kezdetüket veszik. 2. Korai alapszintű újraélesztés Amennyiben az életfunkciók hiánya észlelhető, az alapszintű újraélesztést azonnal meg kell kezdeni, függetlenül attól, hogy mi volt a kiváltó ok. 3. Korai defibrillálás 4. A lehető legkorábban elkezdett fejlett, eszközös újraélesztés

94 Hírtelen szívhalál Korai defibrillálás – az életmentés kritikus láncszeme A legtöbb esetben a hirtelen szívhalált szenvedett beteg túlélése elsősorban azon múlik, hogy defibrillálása mihamarabb megtörténik-e.

95 Az újraélesztés sikere az idő függvényében
10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 1 2 3 4 5 6 7 8 9 % Success *Non-linear Time (minutes) Chance of success reduced % each minute The chance of a successful resuscitation declines by about 7–10% each minute. The actual relationship between defibrillation success and time is a non-linear one, with the best chance for success probably occurring in the first 3–4 minutes. Adapted from text: Cummins RO, Ann Emerg Med 1989;18:

96 Hírtelen szívhalál Defibrillálás alkalmával meghatározott energiatartalmú áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezzel az ütéssel kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását. Az így bekövetkezett elektromos csendben esélyt adnak a szívizomzat saját, normális ingerképzésének beindulásához. A defibrillálás nélkül a legtöbb esetben nincs, v. alig van esély a túlélésre. A mentők sokszor későn érkeznek ahhoz, hogy a beteget megmenthessék. A defibrillációra rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, mert minden egyes defibrilláció nélkül eltelt percben 8-10 százalékkal csökken a beteg túlélési esélye. A ritmuszavar felléptétől számított 5 percen belül még valószínűleg maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, 10 perc eltelte után azonban a túlélés esélye már minimális.

97 Hírtelen szívhalál Nyilvános hozzáférésű defibrilláció – program
az életmentésért A technika fejlődése lehetővé tette az automata külső defibrillátorok (Automated External Defibrillator, AED) kifejlesztését. Ezeket a készülékeket bárki használhatja, aki egy 4-5 órás tanfolyamon az elsősegélynyújtással, újraélesztéssel és a készülék használatával kapcsolatos alapismereteket elsajátította.

98 Hírtelen szívhalál Az AED (automata külső defibrillátor) jellemzői ◊ Egyszerű. 2-3 nyomógomb, hangüzenet – olvas- ható üzenetek. A két öntapadó elektród könnyen/ gyorsan felhelyezhető. ◊ Könnyű ( 2-3 kg), és kis helyen elfér. ◊ Burkolata szilárd, ütés-, rázkódás- és cseppálló. ◊ Mind a segítségnyújtóra, mind a betegre nézve kockázatmentes, a beépített biztonsági rendszer kizárja sokk véletlen, v. indokolatlan leadását. ◊ A szív elektromos tevékenységének elemzéséhez nincs szükség szakértelemre, - a készülék képes a szívritmus elemzésére, és a defibrillálás szükségességének megállapítására.

99 Hírtelen szívhalál Az AED (automata külső defibrillátor) jellemzői ◊ A készülék minden nap automatikusan teszteli saját működőképességét, így biztosítva a rendelkezésre állást szükséghelyzetben. ◊ Fenntartási költségei alacsonyak: az akkumulátor típustól függően kb. 5 évig működőképes ill. újratölthető. Az Amerikai Szív Egyesület 1995-ben hirdette meg a Nyilvános Hozzáférésű Defibrilláció (PAD Public Access Defibrillation) programot. A megfelelő helyeken elhelyezett AED az alapszintű újraélesztés részévé válhassanak, hogy szükség esetén a defibrillálást minél hamarabb el lehessen végezni. Célja, hogy a defibrillációs készség minél szélesebb körben legyen hozzáférhető.

100 Hírtelen szívhalál Hol kívánatos és indokolt AED készülék elhelyezése?
Automata defibrillátor elhelyezése olyan helyszíneken indokolt, ahol a személyes rizikó halmozódása mellett, az ún. külső tényezők halmozódásával is számolni kell. Ilyen külső tényezők: ◊ ha a HSZH előfordulásának esélye nagy (ötévenként 1 valószínűsíthető AED használat, 1000 emberre évente 1-2 hirtelen szívhalál esettel számolva); ◊ ha a szaksegítség kiérkezési ideje meghaladja az öt percet.

101 Hírtelen szívhalál Személyi követelmények
Azon a helyszínen, ahol AED készüléket helyeznek el, képzett elsősegélynyújtóra is szükség van, akinek képzése kiterjed: ◊ a hirtelen szívhalál felismerésére, ◊ a sürgősségi ellátórendszer riasztására, ◊ az alapvető újraélesztés készségére, beleértve ◊ az AED használatának készségét.


Letölteni ppt "A SZÍVRITMUS ZAVARAI Lőrincz István dr.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések