Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek"— Előadás másolata:

1 Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek
Tóth Tímea Tanársegéd Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálozástudományi Tanszék Csillebérc

2 Javasolt energia-bevitel és tápanyag-összetétel
Átlagosan % energiaszükséglet. Javasolt tápanyagarányok: Fehérje: 30 energia% Zsír: 40 energia% Szénhidrát: 30 energia% Tápanyagok energiatartalma: 1 g fehérje – 4,1 kcal 1 g zsír – 9,3 kcal 1 g szénhidrát – 4,1 kcal Életkor Ajánlott napi energiabevitel CF-eseknek Csecsemőkor kcal/kg 1-10 év kcal/kg 11-18 éves fiúk kcal/kg 11-18 éves lányok kcal/kg Férfi kcal/kg kcal/kg

3 Energiatartalom növelésének lehetőségei
Nyersanyag-válogatás Ételkészítési technológia

4 Energianövelésre alkalmas konyhatechnológiai eljárások
dúsítás bő zsiradékban sütés bundázás - többször, burkolás, tűzdelés legírozás, montírozás manierozás tejpor, tejszín, tápszer használata ételkészítéshez

5 Javasolt nyersanyagok
Zsírtartalom növelésére: tejszín tejföl vaj, margarin, olajok majonéz olajos magvak zsíros sajtok bacon Fehérje növelésére: tojásfehérje egész tojás, tojáspor túró sajt tejpor máj

6 Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 1.
Reggeli, kis étkezés Tejes italok – jól dúsíthatók tejszínnel, tápszerrel Tejes turmixok túróval, tejporral Szendvicskrémek vajjal, margarinnal – halból, májból, túróból, sajtból, tojásból Tojásételek – omlett sajttal, sonkával, szalonnával, zöldségekkel Majonéz alapú saláták Szalámik, kolbászfélék Mogyorókrém, lekvár, méz Müzli mézzel, olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel

7 Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 2.
Ebéd Levesek – krémlevesek, gyümölcslevesek, pürélevesek Húsételek – sovány vagy közepes zsírtartalmú húsokból; Bő zsírban sütéssel bundázva (akár többször) Töltött húsok – kolbásszal, tojással Párolással készítve – tejszínnel, tejföllel, behabarva Töltött, rakott ételekbe – sajttal, májjal, tojással dúsítva + mártás Tojásételek – krokett, habart, omlett + sonka, sajt, tejszín Köretek Burgonyából püré, fánk, francia rakott b., töltött b. Zöldséges, sajtos párolt rizs Sűrített főzelékek – rántással+tejföl, hintéssel, finom habarással

8 Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 3.
Csőben sültek kiegészítve sajttal, tojással, tejszínnel Rizottók, rakott tészták Mártások Hideg mártások – majonéz, tartár Meleg mártások – besamel alapúak, hollandi, gyümölcsmártás, egyszerű meleg mártások Pudingok, felfújtak – sajt~, túró~, dara~, rizs~, máj~, stb. Leveles tészták, omlós tészták, palacsinták édes és sós töltelékkel

9 Táplálkozással javítható állapotok – 1.
Reflux a gyomrot záró gyűrű nyomását fokozó ételek kerülése (csoki, koffeines italok, szénsavas italok) nyálelválasztás fokozása – cukorka, rágógumi, gumicukor gyakori kis étkezések lefekvés előtt ne egyen, étkezés után ne feküdjön le étkezés után séta Puffadás egyes nyersanyagok kerülése – „K” betűsök, hüvelyesek, szénsavas üdítők

10 Táplálkozással javítható állapotok – 2.
Antibiotikus kezelések normál bélflóra megváltozik, a hasznos baktériumok is elpusztulnak probiotikumok vagy szimbiotikumok fogyasztása Tejtermékek – kefir, joghurt, tejföl, túró rudi Étrendkiegészítők – Normoflore, Bonolact, Protexin, Laktív, … Diabetes mellitus egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése: cukor, édességek, cukrozott italok alacsony GI ételek fogyasztása javasolt – glükózhoz képest hogyan emeli a vércukorszintet az adott étel, ital

11 Táplálkozással javítható állapotok – 3.
Alacsony GI ételek: zöldségek, teljes kiőrlésű (magas rosttartalmú) gabonafélék, -tészták, lédús gyümölcsök héjastól Növeli a GI-t: vizes oldat növényi eredetű ételeknél a sejtfalat sértő eljárások: turmixolás, pelyhesítés, reszelés, főzés Csökkenti a GI-t: korpafélék használata egyidejűleg fehérje és zsírfogyasztás

12 Felhasznált irodalmak:
Veresné Bálint Márta szerk. - Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, 2004; o. Gabriela Sabolová - Nutrition of Childeran and Adults with Cystic Fibrosis; Slovak Cystic Fibrosis Assosiation 2010.

13 Étrendkiegészítők hatékonyságának vizsgálata cisztás fibrózisban

14 CÉL: Annak bizonyítása, hogy a kiválasztott étrend-kiegészítő termékek kedvező hatással bírnak a cisztás fibrózisban szenvedő betegek általános fizikai állapotára, emésztőrendszerük működésére, laborparamétereire, légzésfunkcióira. Egy új lehetőség biztosítása a betegeknek állapotuk, életminőségük javítására.

15 A kutatásban résztvevő intézmények:
Semmelweis Egyetem Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék JNS Hungária Kft. – Nahrin étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó cég a kiválasztott betegek kezelését ellátó betegközpontok

16 Hipotézisek: a termékek használatával javulnak a vizsgált paraméterek a kontroll értékekkel szemben a termékek használatával javul a betegek közérzete, életminősége

17 A vizsgálat lebonyolításának lépései:
Résztvevők szóbeli és írásbeli tájékoztatása a vizsgálat céljáról és menetéről – információk átadása a termékekről. Résztvevőkkel történő beleegyező nyilatkozat kitöltése. Termékek vizsgálata  Első alkalommal megadott időpontban: betegekkel való konzultáció, életminőség vizsgálatára alkalmas, validált kérdőív kitöltése, a vizsgálandó paraméterek mérése (antropometriai mérések, labor, légzésfunkció, vitális paraméterek) > kontroll értékek, az első kiválasztott termék átadása, használatának ismertetése.

18 Termékfogyasztás szakaszát követően, 3 hónap elteltével:
vizsgálatok ismételt elvégzése – (labor, légzésfunkció, antropometriai mérések, vitális paraméterek), életminőség vizsgálati kérdőív kitöltése > termékhasználat utáni értékek szükség esetén a felmerülő problémák, kérdések megbeszélése Kiürülési szakaszt követően, 1 hónap elteltével: vizsgálatok ismételt elvégzése > kiürülés utáni értékek, vasprofil ellenőrzése vérvétel során – a következő vizsgálati termék várható hatása miatt,

19 További lépések: 1 héttel az utolsó vizit után – follow up vizit
Kapott eredmények feldolgozása és elemzése, a hipotézisek igazolása, vagy cáfolása. Eredmények publikálása

20 Vizsgált termékek: 1. Articsóka keserű Egy ital, mely...
serkenti a máj szöveteinek regenerálódását (májsejtvédő), javítja az epe viszkozitását, fokozza az epetermelést és ürülést, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést, emulgeálja a zsírokat. Emellett vérnyomáscsökkentő és ér-elmeszedés gátló hatását is igazolták.

21 Vizsgált termékek: 2. Narosan Áfonya multivitamin Folyadék, amely…
tartalmaz minden életfontosságú vitamint és ásványi anyagot, magas antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő.

22 Vizsgált termékek: 3. Halolaj kapszula
segíti az immunrendszer munkáját, gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, pozitív hatású a vérzsírszintre, vesebetegség, valamint egyes bőrbetegségek esetén is. a halolajban lévő omega-3 zsírsav hosszú távon cf-eseknél javítja a tüdő funkciót, a légzőrendszert érintő fellángolásokat és az antibiotikumos kezeléseket csökkenti.* *G Olveira, C Olveira, E Acosta… Fatty acid supplements improve respiratory, inflammatory and nutritional parameters in adults with cystic fibrosis – Arch Bronconeumol, 2010 Feb;46(2):70-7.

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések