Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ?"— Előadás másolata:

1 REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ?
Dr. Molnár Kornélia kórházhigiénikus főorvos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kórházhigiénés Osztály

2 Kórház bemutatása: A Kórház 3 telephelyen működik
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza 6000. Kecskemét Nyíri út 39. A Kórház 3 telephelyen működik A vezetés munkáját től az ISO 2000 szerint tanúsított vezetés irányítási rendszer segíti. Ágyszám: 1354

3 A kórház történetéből néhány dátum:
1853.: un. ,, Cserepes Kórház” indulása 1914. Izsáki úti részleg működésének kezdete 1980. decembere: Nyíri úti központi rész elkészülte 2000-től a Nyíri úton lévő részleg rekonstrukciója indult el

4 Központi Műtő Műtétek száma 2002-ben : 22539
(jelentős számban kisműtét – fül-orr-gége, bőr, curettage) Ebből Központi Műtőben: (2003. I. félév 5226) Központi Műtő: 3 septicus 6 asepticus 1 gipszelő

5 Központi Steril A Kórházhigiénés Osztály önálló részlege : 32 fő dolgozóval Alkalmazott sterilizálási módok. Autokláv (9000 menet/év) ETO gázsterilizáló (300 menet /év) Formalin gázsterilizáló (500 menet/év) Egyedi csomagolású eszközökből (olló, csipesz) több százezer kerül évenként sterilizálásra. Szennyes eszköz gyűjtése : szárazon történik, műtét után azonnal feladva liften a KSR-be.

6 A KSR rekonstrukciójának elindításához
Intézeten kívüli, külső és Intézeten belüli, belső okok vezettek.

7 A változtatás intézeten kívüli okai:
A steril anyag, eszköz felhasználással kapcsolatos előírások szigorodása (Jogszabályok, szabványok) Az Európai Uniós jogharmonizáció kapcsán történt jogszabályváltozások a gyakorlatban is bevezetésre kerültek/nek. Az infectiokontroll országon belüli erősödése is megköveteli a megfelelő munkakörnyezet kialakítását.

8 Az aszeptikus betegellátás alapelve:
A gyógyító – megelőző ellátásban profilaktikus, terápiás célra alkalmazott minden olyan eszköznek, műszernek, anyagnak sterilnek kell lennie, ami az emberi szervezet nyílt testszöveteivel, nyálkahártyájával, testnyílásaival, testüregeivel érintkezésbe kerül. (Tájékoztató a sterilizálásról)

9 Változtak az intézmények működésével összefüggő jogszabályok
Megjelent a minimumfeltételekről szóló 19/ (VIII:26.) NM rendelet, majd annak módosításai is, Változott az egészségügyön belüli és az azon kívüli követelményrendszer – gondoljunk csak az évi, egészségügyről szóló CLIV tv., Az évi munkavédelmi, Az évi LIII. törvény a környezetvédelemről.

10 A magyar lakosság rossz egészségi állapotára jellemző:
Közép-kelet-európai összehasonlításban is érzékelhető hátrányunk a születéskor várható átlagos élettartam tekintetében. Egyes mutatók esetében (pl: férfiak korai halálozása) az EU átlagnál kétszer rosszabbak mutatóink. Az országon belül egyes rétegek, társadalmi csoportok között észlelhető jelentős különbség található az életkilátások vonatkozásában.

11 Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja cselekvési irányai között kerül megfogalmazásra: Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében. ,,Az egészséges életmód programjai” között alapvető cél a Közegészségügyi és járványügyi biztonság megteremtése.

12 A közegészségügyi – járványügyi biztonság megvalósulásához járul hozzá a
jó szakemberekkel, megfelelő tárgyi – és megfelelő munkakörnyezeti feltételekkel működtetett, kontrolált sterilizálás.

13 Az Európai Unióra jellemző:
Nincs egységes európai egészségpolitika Nincs egységes európai szociálpolitika Nincs egységes európai egészségügyi ellátó rendszer Nincs egységes európai szociális ellátó rendszer A tagállamok azonban együttműködnek átveszik a legjobb gyakorlatokat jellemző a nyílt koordináció

14 A rekonstrukció belső, intézeten belüli okai:
I A Központi Műtő forgalma 1980-óta nagy mértékben meg-növekedett, a korábbiaknál gyorsabb, precízebb kiszolgálást igényel. II. A megbízható sterilizálás a nosocomialis infectiók kialakulásának megelőzését jelenti, így a betegek intézeti benntartózkodása nem nő meg, és az alapbetegségen kívüli újabb elváltozással sem növeljük szenvedéseiket. III. A műtéti eredetű nosocomiális infectiók kialakulásának megelőzésével az ellátás gazdaságossága javulást eredményezi.

15 ÖSSZEFOGLALVA: A szakma nemzetközi és nemzeti fejlődése, az ország uniós csatlakozásából származó fejlesztési igény találkozott az évek alatt kialakult helyi kapacitásbeli, ellátásbeli elégtelenségből eredő változási szükséglettel. A kórház törekvése mind helyi, mind miniszteriális szinten anyagi támogatásra talált. A szerencsés konstelláció eredménye a rekonstrukció, mely a kecskeméti megyei kórház KSR-ének rekonstrukcióját is eredményezte.


Letölteni ppt "REKONSTRUKCIÓ TAPASZTALATAI MIÉRT IS KELL A REKONSTRUKCIÓ ?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések