Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NH Budapest Hotel – Madrid terem 2008 április 28. Sajtótájékoztató Az AAM-BKV szerződések körülményeiről és a teljesítések igazolásáról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NH Budapest Hotel – Madrid terem 2008 április 28. Sajtótájékoztató Az AAM-BKV szerződések körülményeiről és a teljesítések igazolásáról."— Előadás másolata:

1 NH Budapest Hotel – Madrid terem 2008 április 28. Sajtótájékoztató Az AAM-BKV szerződések körülményeiről és a teljesítések igazolásáról

2 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 2 Várakozások és a valóság Várakozások:  Titkok  Balhék  Botrányok  Bűnügyek Valóság:  Tények  Adatok  Semmi „kis színes”  Nyugalom és „unalom”

3 Tartalom  Az AAM  A tanácsadás  Az AAM és a BKV  A hírek és a valóság

4 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 4 Az AAM

5 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 5 Az AAM 111 ország >> 1500 sikeres projekt >> 200 ügyfél

6 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 6 A tanácsadás

7 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 7 Tudjuk, hogy…  Sokféle tanácsadás van:  Jogi  Mérnöki  Informatikai  Orvosi  Vezetési  Biztosítási  Pénzügyi  EU pályázati  Befektetési  Stb. stb.

8 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 8 Tudjuk, hogy… EEgy dologban mindegyik közös: abban, amit eladnak KKompetencia MMert az ügyfél, megbízó nem rendelkezik a szükséges speciális szakértelemmel, gyakorlattal. VValójában nem is kell, Ő másban jó, máshoz kell értenie. KKapacitás MMert az ügyfél számára nem áll rendelkezésre az időszakosan szükséges kapacitás. SSpeciális, nem „mindennapos” feladatok esetében hatékonyabb a kapacitások adott feladatokra történő időszakos bevonása.

9 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 9 Tudjuk, hogy… AA jó menedzsment, a felvilágosult vezető ffelismeri a ismeret hiányát és a szükségletekhez igazodva beszerzi a megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező tanácsadót/szakértőt, illetve aaz időszakos kapacitás-bevonást választja, ha az célszerűbb, hosszú távon gazdaságosabb. A (vezetési) tanácsadók alkalmazása a fejlett piacgazdaságokban közel 100 éve általános és elterjedt gyakorlat.

10 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 10 Vezetési tanácsadás

11 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 11 Tudjuk, hogy…  A vezetési tanácsadási piac becsült mérete Magyarországon: ~ 120 Mrd HUF / év (forrás: FEACO, 2007)  ~ 80 Mrd HUF versenyszféra megrendelés és igénybevétel  ~ 40 Mrd HUF állami és önkormányzati felhasználás. A versenypiac hatékonysága Nagyobb arányú vezetési tanácsadás

12 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 12 A vezetési tanácsadás területei  Üzleti folyamat tanácsadás  Szervezetfejlesztési tanácsadás  Vállalati pénzügyi és gazdálkodási tanácsadás  Minőségügyi tanácsadás  Értékelemzési tanácsadás  Emberi erőforrás menedzsment tanácsadás  Marketing és kommunikációs tanácsadás  Termelésmenedzsment tanácsadás  Tudásmenedzsment tanácsadás  Változásmenedzsment tanácsadás  Projektmenedzsment tanácsadás  Válságmenedzsment tanácsadás  Regionális és kistérségi tanácsadás  Kiválasztási tanácsadás  Számviteli és adó tanácsadás  Jogi tanácsadás és mediáció  Stratégiai tervezési tanácsadás Az AAM BKV számára nyújtott szolgáltatásai ezekhez a kompetenciakörökhöz sorolhatók.

13 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 13 Projektmenedzsment tanácsadás

14 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 14 Mennyibe kerül, mennyit ér a projektmenedzsment?  Beruházási és fejlesztési projektek költségvetésének 5-8%-át szükséges projektmenedzsmentre fordítani.  A 4-es metró beruházás több mint 500 Mrd HUF értékéhez mérten ez 25-40 Mrd HUF-ot jelent.  A jelenlegi PM ráfordítás az AAM szerződéseivel együtt sem érte el a szükséges mérték 40%-át.

15 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 15  A projektmenedzsment források felhasználásával kell biztosítani:  A projekt megfelelő irányítási és kommunikációs struktúráinak kialakítását, valamint folyamatos működtetését;  A projektmenedzsment kompetenciák és kapacitások szükséges mértékű rendelkezésre állását;  A magas színvonalú döntés-előkészítést és a valósidejű döntéshozatalt;  A nyilvánvaló üzleti titkok szigorú megtartásán túl a projekt teljes transzparenciáját;  Végső soron a beruházás költségkereten belüli és határidőre történő megvalósítását. Mire kell fordítani a projektmenedzsment költségeket?

16 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 16  Reális és aktualizált projektköltségvetés  Tervszerű műszaki előrehaladás (pl.: sorozatos pajzsáttörések)  Transzparens projekt tevékenység (pl.: nyilvános előrehaladási jelentések)nyilvános előrehaladási jelentések  Európai Uniós támogatáshoz szükséges költségcsökkentések  Felszínre került, ismertté vált problémák (pl.: Fővám tér)  Szabályozott projekt irányítás és felügyelet  Működtetett döntés-előkészítés és döntéshozatal  Folyamatban lévő projektmenedzsment megerősítés a DBR-nél  stb. stb. Milyen eredményei vannak az AAM munkájának? Esély 260 Mrd HUF Európai Uniós pénzügyi támogatásra

17 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 17 A tanácsadás díjazása

18 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 18  Mennyit ér leírva, hogy „E = m ∙ c  ” ?  Mennyit ér ha Maria Callas énekel egy áriát?  Mennyit ér egy jegyzetelt füzetlap?  … és ha a Coca-Cola receptje van rajta?  Mennyit ér a 4-es metró projektmenedzsmentje:  Ha finanszírozhatóvá válik a beruházás?  Ha a pajzs 10 nappal kevesebbet áll?  Ha nem csúszik az átadás fél évet?  Ha … ? Mennyit ér a tanácsadás, mint szellemi termék?

19 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 19  Az AAM átlag 19,8 ezer HUF alatti átlagos tanácsadói óradíjon nyújtotta szolgáltatásait a BKV számára.  Ez nem magas, a magyarországi piaci árak alsó harmadába esik.  A piaci viszonyoknak megfelelően az AAM árainál lényegesen költségesebb un. stratégiai tanácsadó cégek léteznek, amelyek szolgáltatásait – nyilvános információk szerint – például a BKV is igénybe veszi.  Tanácsadói óradíjak Magyarországon 3-4 ezer forinttól 350 ezer forintig terjednek. Mi a sok, mi a kevés?

20 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 20 Az AAM és a BKV

21 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 21 Az AAM és a BKV kapcsolata 2005. július 12. 2005. július 20. A BKV Zrt. előminősítési felhívása megjelenik az Európai Unió hivatalos honlapján. A BKV Zrt. előminősítési felhívása megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben. 2005. szeptember 15.A BKV Zrt. felvette az AAM-et az előminősítési rendszerébe - az AAM jelentkezése megfelelt az előzetesen támasztott alkalmassági feltételeknek. 2007. november 20. 2007. december 5. A BKV Zrt. megküldte az előminősítési rendszerében szereplő tanácsadó vállalatoknak a közvetlen részvételi meghívást a „A BKV Zrt. kiemelt projektjei megvalósításának, előkészítésének, lebonyolításának és minőségbiztosításának szakértői támogatása” tárgyú közbeszerzési eljárásra - A megadott határidőig 2 cég, az AAM Tanácsadó Zrt. és a Golder Associates (Magyarország) Kft. nyújtott be részvételi jelentkezést. A meghívott résztvevők ajánlatainak bontása. 2007 december 14.Az ajánlattételi szakasz eredményhirdetése – a Döntés-előkészítő Bizottság javaslata alapján az eljárás eredményes volt, az AAM - többek között olcsóbb árajánlatával - győzött mindkét meghirdetett tárgykörben, azaz a BKV Zrt. kiemelt projektekkel összefüggő általános szakértői támogatás és a 4-es metró beruházási projektekkel összefüggő szakértő támogatás feladatokban. 2008. február 27.Az AAM „jó hírnevét” sértő, a valóságnak nem megfelelő, vagy arról hamis képet festő információk jelentek meg a sajtóban. A Főváros Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága gyorshatározatban döntött a BKV és az AAM közötti tanácsadói szolgáltatásokra vonatkozó szerződések bemutatásáról. 2008. február 28.Balogh Zsolt akkori BKV vezérigazgató-helyettes tartott beszámolót a fővárosi Közgyűlés előtt.

22 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 22 Az AAM és a BKV kapcsolata 2008. április 10.Sajtóértesülés az AAM-mal kötött tanácsadói szerződések valós/vélt vizsgálati eredményeiről – „bűncselekmény, közbeszerzési törvény megsértése, illetve hűtlen kezelés gyanúja is felmerül” 2008. április 10.Az AAM hivatalos nyilatkozatot tett közzé a sajtó számára, amiben jelzi, hogy saját védelmében felmentését fogja kérni titoktartási kötelezettségeinek egy része alól. 2008. április 11.Az AAM Balogh Zsolt mb. vezérigazgatónak küldött levelében kérelmezte felmentését a rá vonatkozó titoktartási kötelezettség alól a következő tárgykörökben: - a 2007-es szerződések megkötésének körülményei illetve azok viszonya a hatályos közbeszerzési törvényhez - az AAM által elvégzett feladatok és azok igazolása 2008. április 22.Az AAM saját kezdeményezésére megegyezett a BKV Zrt. képviselőivel a kölcsönös szerződésbontásról a kialakult helyzetre tekintettel. A felmondás tényéről Szűcs Zoltán aznap először a Gazdasági Rádió Nap Vendége műsorában beszél, majd az AAM sajtóközleményben erősíti meg, hogy a felmondás az AAM kezdeményezésére, közös megegyezéssel történt. 2008. április 22.A BKV Zrt. feloldotta az AAM-et a titoktartási kötelezettség alól a következő két tárgykörben: - a 2007-es szerződések megkötésének körülményei illetve azok viszonya a hatályos közbeszerzési törvényhez - az AAM által elvégzett feladatok és azok igazolása 2008. április 28.Az AAM sajtótájékoztató keretében tájékoztatja a nyilvánosságot az AAM-BKV szerződések hátteréről és a teljesítések igazolásáról.

23 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 23 A hírek és a valóság

24 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 24 Jogi szempontból Kategóriák  Valótlan tények állítása  Valós tények hamis színben történő feltüntetése  Kifejezésmódjában bántó közlések

25 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 25 Valótlan tények állítása Hírek  A szerződések nem tartalmaznak rendelkezéseket az átadási-átvételi eljárásokra, teljesítésigazolásokra, stb. vonatkozóan – ezért ezek nem, vagy hiányosan történtek meg.  Egyes teljesítésekkor nem állítottak ki számlákat, illetve az előbb említett átadás- átvételre vonatkozó bizonylatokat.  „A közbeszerzési törvény megsértése mellett a hűtlen kezelés gyanúját is felvetik a BKV 2007- ben kötött tanácsadói szerződései, és az ezek alapján történt kifizetések”  Nem történt meg a szerződések adatainak a közbeszerzési törvénynek megfelelő nyilvánosságra hozatala Valóság  A teljesítés és számlázás szerződésszerűségének alátámasztására szolgálnak a rendelkezésre álló szerződések, számlák, és bizonylatok másolatai.  Számlákat csak és kizárólag a szerződésben megjelölt teljesítésigazoló személy által aláírt teljesítési igazolás alapján állított ki az AAM.  A szerződéseket, mint ahogy a közbeszerzési kiírásokat is megjelentették mind az Európai Unió erre kijelölt hivatalos honlapján, mind pedig a Közbeszerzési Értesítőben. Közbeszerzési értesítő Közbeszerzési értesítő

26 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 26 Valós tények hamis színben történő feltüntetése Hírek  A szerződések nem tartalmaznak rendelkezéseket az átadási-átvételi eljárásokra, teljesítésigazolásokra, stb. vonatkozóan – ezért ezek nem, vagy hiányosan történtek meg.  Egyes teljesítésekkor nem állítottak ki számlákat, illetve az előbb említett átadás- átvételre vonatkozó bizonylatokat.  „A közbeszerzési törvény megsértése mellett a hűtlen kezelés gyanúját is felvetik a BKV 2007- ben kötött tanácsadói szerződései, és az ezek alapján történt kifizetések”  Nem történt meg a szerződések adatainak a közbeszerzési törvénynek megfelelő nyilvánosságra hozatala Valóság  A teljesítés és számlázás szerződésszerűségének alátámasztására szolgálnak a rendelkezésre álló szerződések, számlák, és bizonylatok másolatai.  Számlákat csak és kizárólag a szerződésben megjelölt teljesítésigazoló személy által aláírt teljesítési igazolás alapján állított ki az AAM.  A szerződéseket, mint ahogy a közbeszerzési kiírásokat is megjelentették mind az Európai Unió erre kijelölt hivatalos honlapján, mind pedig a Közbeszerzési Értesítőben.

27 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 27 Kifejezésmódjában bántó közlések Külső „látszat”  ”Ezt egy titkárnő is meg tudja csinálni”  "Hogy az AAM tevékenysége nem hozza vissza a szolgáltatásra költött pénzt, az garantált„ „…a prezentációk készítésén kívül valódi, hozzáadott értékkel bíró tevékenységet nem végeznek”  „A havi tíz-húszmilliós számlák tartalma a jegyzőkönyv-vezetéstől a háttéranyagok készítésén át a "szervezeti információs rendszerek nyomon követéséig és minőségbiztosításáig" terjedt. Akármit is jelentsen az utóbbi, az biztos: sokba kerül” Valóság  Szubjektív értékítéletet,ami azonban elkülönül a forrás megjelölésétől és magyarázkodásra kényszeríti a céget  Meg kell vizsgálni, hogy milyen hozzáadott értéke volt az AAM munkájának (leállások kezelése, megelőzése; Európai Uniós pénzek megpályázása, stb.)  Nem történik hivatkozás arra, hogy miért tekintik ilyennek az említett dokumentumokat (pl. nem megfelelő tudományos alátámasztás, kevés hivatkozás, pongyola megfogalmazás, stb.)

28 AAM│ Budapest ▪ Bucharest ▪ Pécs 28

29 NH Budapest Hotel – Madrid terem 2008. április 28. Köszönjük a részvételt!


Letölteni ppt "NH Budapest Hotel – Madrid terem 2008 április 28. Sajtótájékoztató Az AAM-BKV szerződések körülményeiről és a teljesítések igazolásáról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések