Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Multiprocesszoros rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Multiprocesszoros rendszerek"— Előadás másolata:

1 Multiprocesszoros rendszerek
Cél: a valósidejűség biztosítása A multiprogramozás látszólagos párhuzamos programvégrehajtást tesz lehetővé. Az egy rendszeren belül többprocesszoros hardver a programok valóban párhuzamos végrehajtását biztosítják.

2 Lazacsatolású rendszer:
CPU 1 CPU 2 MEM 2 MEM 1 I/O 1 I/O 2 FOLYAMAT FP 1 FP 2 Óra 1 Óra 2

3 Szorosan (memória) csatolt multiprocesszoros rendszer tömb vázlata
CPU MEM 1 Rendszer címcsatoló 1 FP 1 CPU modul 2 CPU modul 1 CPU modul 3 Közös memória Rendszerbusz Belső busz

4 A lazacsatolású rendszer egyszerűbb működési mód
Aszinkron módon működő két, vagy több processzoros rendszer. Egyszerűbb szoftver Lassúbb működés az I/O átvitel miatt Szoros csatolású rendszer: Egy órajelre, szinkronműködő, két, vagy több processzoros rendszer. Gyorsabb működési idő. A csatolt rendszerek jellemzői: Adatforgalomban ütközések léphetnek fel (verseny helyzetek alakulhatnak ki, megoldás szemaforok alkalmazása) Az „oszthatatlanság” garantálását a fizikai processzor utasítás készletében megtalálhatók (Intel LOCK), pl. a memória sín több műveletre történő lefoglalása az Olvas-És-Ír utasítással.

5 Jellemzők: Közös memória közös óra közös operációs rendszer a rendszerbuszon közös információ forgalom, a közös memóriákhoz férés A modulok lehetnek azonos felépítésűek (homogén rendszer) és inhomogén, ha eltérőek méret, sebesség, utasításkészlet (a lefordított programok csak a megfelelő processzoron futtahatók) A rendszersínhez férést sínvezérlő biztosítja (arbiter logika): daisy chain elv, prioritás elv.

6 Ütemezés: A homogén rendszerekben a futásra-kész programok bármelyik szabad processzoron futtathatók. Az egyenletes terhelés az ütemező feladata. A heterogén rendszerekben az egyprocesszos rendszerben alkalmazott eljárások érvényesek.

7 A valósidejű rendszerek megbízhatósága
Az irányítású célú valósidejű rendszerek megbízhatósága szigorú követelmény. Léteznek technológiai folyamatok, amelyek folytonos üzemben dolgoznak, leállításuk rövid időre is jelentős veszteséget okozna Léteznek technológiai berendezések, amelyek meghibásodása esetén a berendezés, vagy egy része tönkremegy. Léteznek veszélyes üzemű technológiák, pl. vegyi üzemek, amelyek meghibásodás esetén robbanásveszéllyel járhat.

8 Megbízhatósági alapfogalmak

9

10

11

12

13 (Átlagos javítási idő)

14

15

16

17 Megbízhatóság tervezése történhet:
Alkatrészek Modulok Rendszerek szintjén

18 A megbízhatóság növelése történhet:
Előzetes intézkedésekkel Redundancia (tartalék) egységek, rendszerek alkalmazásával Gazdasági vetület A tervezési módszerek: Mérésekkel, nagy sorozatú, főleg elemek esetében, Valószínűségszámítási módszerekkel

19

20

21

22

23 Dinamikus A tartalék csak meghibásodás esetén veszi át a feladatokat A tartaléknak a hibát fel kell ismernie Kettőnél több egységhez rendelt egyetlen tartalék egység esetén (n+1) a tartaléknak a meghibásodott egység feladatait meg kell „határoznia” (ezt nevezik rekonfigurálásnak). Azaz a tartaléknak minden ellátandó feladatot tartalmaznia kell.

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 A szoftver és a hardver utón történő hibajelzés összehasonlítása

34

35


Letölteni ppt "Multiprocesszoros rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések