Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Ház sok tükörrel” Realitáskontroll-csoport egy budai magánlakáson

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Ház sok tükörrel” Realitáskontroll-csoport egy budai magánlakáson"— Előadás másolata:

1 „Ház sok tükörrel” Realitáskontroll-csoport egy budai magánlakáson
Dr. Takách Gáspár - Füzesi Szilvia - Dutka Judit MAT – Kongresszus, Siófok 2013’

2 Módszer W. Glasser (1925-2013): USA - pszichiáter választás átalakulás
Humanisztikus – behaviorista megközelítés 1965: Reality Therapy – A New Approach to Psychiatry választás a személyes felelősség átalakulás Hangsúly: örömteli érzések szeretetreméltóság

3 Elméleti Keret 1983: John Rowan: The Reality Game
A Guide to Humanistic Counselling and Therapy 1990: A realitás-játszma Útmutató a humanisztikus konzultációhoz és terápiához OAI, Alkohológiai füzetek 5-6. 1991: W. Glasser A realitás-gyógymód Új szemléletmód a pszichiátriában OAI, Alkohológiai füzetek 9.

4 Segítői kapcsolat Realitás gyógymód Cél:
Egészség és Családvédő Országos Szövetség Cél: Szükséglet felmérés (kliens) Túlhaladják korábbi veszteségeiket (szerhasználat) Feltárják belső energiaforrásaikat Harmonizálják emberi kapcsolataikat Játszmamentesség Nyílt kommunikáció és visszajelzések Visszaesések megelőzése

5 „Ház sok tükörrel” Megalakulás: 2011. november – XII. ker. Buda
Előzmény: saját élményes újságíró a kórházi kezelés után (Merényi), realitás csoportot szervez lakásán Háttér: Merényi Addiktológiai Osztály – Takách főorvos ajánlása, feltétel - nem elvárás! Egyéni motiváció Sorsközösség Tiszta tudat, józanság Célkitűzés: Megtartó erő egyéni és csoportigény!

6 Csoportkohézió Non-dirrekt attitűd Személyes átélés és érettség
„Családias légkör” Verbalitás: A hang az élővilágban egyetemes indulat és emóciókifejező eszköz. A szó - (ezt igazolja a gyermekek és a primitív népek vizsgálata) - hatalmas erő, a mágikus világkép része A ki nem mondott dolog feszít és izolál: a kimondás tehermentesít A szó a gondolatok, érzések, érzelmek szállítója, konkretizálója: az élmény kimondásával oldódik a feszültség: ha kimondod, félig fel is oldod!

7 Ritmus-egyensúly Hetente 1x1,5 óra Létszám: 6-12 fő
Előzetes megbeszélés, szerepek tisztázása; A csoport menete: - Nyitó gondolat - Jó hír, örömmegosztás; - Humor - Játék - Közösségi dolgaink - Megfigyelő (összegzés) - Zárógondolat

8 Csoportdinamika Közös szabályok: titoktartás Bizalom, törődés;
Nem baráti beszélgetések Sorsok „…A csoportban minden egyén önmagán belül olyan kimeríthetetlen erőforrásokkal rendelkezik, melyek révén megértheti önmagát, konstruktívan megváltoztathatja létezési módját és viselkedését.”

9 Következtetések Hospitalizáció
Egyéni krízisek: gyógyulás visszaesések sorozata Kifutási idő: 2 év Játszmahelyzetek = veszélyforrás Újraformálódó csoport

10 Eredmények Titkos adalék: valahová tartozás Megtartó erő
Tükör-effektus Élmény: „…az igazi élmény az ember számára önmaga megismerése, ez a legnagyobb utazás, a legtanulságosabb találkozás. - ahol nem csak magunkra figyelünk, hanem egymásra is, szeretettel, elfogadással, egymás életéből tanulva, egymást támogatva!” Konklúzió: „Mindannyian egyszárnyú angyalok vagyunk, csak akkor tudunk repülni, ha összekapaszkodunk.”

11 Köszönjük a figyelmet! Felhasznált irodalom:
Glasser, William Reality Therapy, 1965 (reissued 1989), ISBN Rogers, Carl (1951). Client-centered Therapy: Its Current Practice, Implications and Theory. London: Constable. ISBN ISBN Rowan, John The Reality Game - A Guide to Humanistic Counseling and Psychotherapy 2nd edition (Routledge 1998) Dr. Takách Gáspár - Dutka Judit: Az ember képes átírni a sorskönyvét - Miért hiszek c. sorozat, Kairosz Kiadó, Bp Dr. Takách Gáspár: Miért ne igyunk…sokat?! SubRosa Kiadó, Bp ISBN:


Letölteni ppt "„Ház sok tükörrel” Realitáskontroll-csoport egy budai magánlakáson"

Hasonló előadás


Google Hirdetések