Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012.március 20. Tóth Gábor Okl. élelmiszer-ipari mérnök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012.március 20. Tóth Gábor Okl. élelmiszer-ipari mérnök"— Előadás másolata:

1 Kézben tartható idő, kézben tartható egészség Az időgazdálkodástól a gazdaságos ételkészítésig.
2012.március 20. Tóth Gábor Okl. élelmiszer-ipari mérnök Élelmiszertudományi- és életmód- oktató

2 Mindennapi stresszorok

3

4 „Csak lenni még nem élet”
Tennyson, angol költő „Nem hosszú, hanem teljes életre kell törekedni” (Seneca)

5 Az idő szerepe Nem korlát, hanem keret Szabályozó, mérték
„Az idő emberenként más-más sebességgel halad” (W. Shakespeare)

6

7 Tápcsatorna

8

9 T MAKROFÁG 2300 X NAGY. RÁKSEJT T ÖLŐ T SEJTEK

10

11

12 Influenza vírus

13

14 Időgazdálkodási axióma
„A gyorsaság szükséges, a sietség káros”

15 immunerősítő hatóanyagok, „gyorsítók”
színes gyümölcsök: feketeribiszke, -áfonya, - szeder, bodza, kékszőlő karotin források, klorofilforrások Méz, méhészeti termékek, csipkebogyó, kasvirág (Echinacaea) Homoktövis, aloe Propolisz, méz, virágpor Búzacsíra, búzafűlé Torma Hagymafélék, fokhagyma (allicin) Grapefruitmag kivonat; szőlőmagkivonat Omega-3 források: lenmagolaj, csíraolajok

16 EGYÉB IMMUNERŐSÍTŐ TÉNYEZŐK
Bőrszöveti vérellátás fokozása: napfény, vízkezelés, masszázs Belső keringés javítása: rendszeres testmozgás Tápcsatorna regeneráció biztosítása: bélflóra helyreállítás Tisztítókúrák, böjtök

17 Alapok Nagy hadvezérek titka: időtervezés
Sikeres üzletemberek titka: szervezettség, munkamegosztás A helyes alapelvek elsajátíthatók Nem született, hanem szerzett képesség Tanulással és gyakorlással sajátítható el Az alapelvek megértése befolyásolja a szemléletet, emberi kapcsolatokat, döntést, életutat, egészséges jellemfejlődést.

18 Időgazdálkodási ismeretek hiányának következménye
Csapongó gondolkodás Ötletszerű cselekvés Rövidtávra törekvő szemléletmód, mában élés („pontszerű látásmód”) Kiegyensúlyozatlanság, kapkodás

19 Részleges eredmények Idegesség, stressz nyugtalanság „Kínpadra kerül, akit önnön lelke elítél” (Cato) – Lelkiismeretfurdalás krónikussá válása, restancia-tudat

20 „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” (közmondás)
„…Cselekedj hát: markolj meg minden órát. Tedd rá kezed a mára és kevésbé fogsz függni a holnaptól.” Seneca „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” (közmondás) „Minden napnak elég a maga baja” (Újszövetség)

21 Maslow-féle életvezetési lépcsők
Mivel töltik az emberek ma az életüket? Fizikai szükségletek biztosítása Anyagi biztonság megteremtése munkacsapda A családért dolgozom? Emberi kapcsolatok Elismertség, önmegvalósítás „Nem azt kell megvásárolnunk, ami kell nekünk, hanem ami nélkül nem lehetünk meg” (Seneca)

22 Az élet hét területe Munka Pénz Tárgyak Barátok Család Közösség
Belső értékek EZEK KÖZÖTT OSZLIK MEG ÉLETIDŐNK!

23 Helyes időgazdálkodás: munka és szabadidő optimális aránya!
Kötelességek elvégzése (elvárások) Regenerációs idő (pihenés) Személyes fejlődéshez szükséges idő Eközben a szociális háttér, egészség fenntartása, megőrzése (életminőség) A túl sok munka és túl sok szabadidő is előnytelen lehet

24 Időgazdálkodás célja Élet- és munkaidő átláthatóbbá tétele
Tervezhetőség, szervezettség Lassítani a „rohanást”, az élet sebességét „Levegőt venni” – lelki erő megőrzése „Csak idővel lehet az időt legyőzni” (T.S. Eliot)

25 A helyes időgazdálkodás gyakorlata
Az életmód szervezés feladata: tervszerű, céltudatos, egészséget nem veszélyeztető életvezetési struktúra kialakítása és fenntartása Feltételek Tervkészítés, és a terv kontollja (önellenőrzés) Gyors átlátókészség, prioritások ismerete Rugalmasság (program módosuláskor)

26 Munka hatékonyság Munkaterhelés

27 Önfényképezés 1-2 héten keresztül rögzítjük napi cselekedeteink kezdő- végpontját, időtartamát Ezenkívül jelezzük mennyi időt szántunk az adott cselekedetre Cél: önismeret megszerzése Saját hibáinkat legtöbbször mi magunk vesszük észre utoljára „Az egészség a hiba felismerésével kezdődik” Epikurosz

28 Az idő felosztása Hasznos idő minőségi idő – ennek növelése a cél
Def.: A fontossági sorrendben első helyen álló (otthoni, munkahelyi vagy egyéb) feladatra célzottan ráfordított idő megfelelő munkavégzési hatékonyság mellett. Ez alatt figyelmünket a konkrét feladatra fókuszálva, minden képességünket felhasználva megpróbáljuk maximális pontossággal elvégezni az adott tevékenységet.

29 Felesleges idő Veszteség idő
Érdemi eredménnyel nem járó tevékenység (pl.: időpazarló szórakozások, beszélgetéssel töltött kávészünet, órabérnél jellemző) Az idő itt „folyik el”, ilyenkor a regenerációtól vesszük el az időt Aki mindig azt teszi, amit akar, ritkán teszi azt, amit kell Veszteség idő Kényszerű események: baleset, váratlan eset, betegség Előre tervezhető: becsülhető veszteségidő Előre nem tervezhető – ezt is kalkulálni kell!

30 Időrabló tényezők Ötletszerűség, csapongás
Késés – „szisztematikus számítási hiba” eredménye várakoztatás, megszakítás Halogatás időszerű, ránk váró cselekedetek elvégzésének belátható jövőbe való átcsúsztatása Határozatlanság A szükségesnél több információ gyűjtése, a jobb döntés érdekében elegendő információ esetében sincs döntés

31 Elhamarkodott ígéretek
Jóhiszeműség, udvariasság Az ígéret pillanatában hisszük, hogy sikerül Ötletgyártáskor minden jónak tűnik Elhullatott „időmorzsák”, időtöredékek „Minden emberi kín apróságból ered” (Gorkíj) Szétszórtság, elhagyott tárgyak, ötletszerű munkavégzés, feledékenység, rendetlenség

32 Motivációvesztés, csüggedés, panaszkodás – lassít
Beszéd: stílusa, terjedelme, tartalma Indikátor: reggeli felkelés ideje, elindulás időpontja, stb

33 Az időnyereség titkai Ne halogassuk teendőinket
Állítsunk fel fontossági sorrendet, ne becsüljük alá egy-egy feladat elvégzéséhez szükséges időt Osszuk meg a feladatokat. Ne becsüljük túl egyéni hozzáértésünket, és a lehető legtöbb olyan tevékenységet, amelyet részben vagy egészben más is át tud vállalni, adjuk át, és adott esetben csak felügyeljük.

34 Ne ígérjünk semmit pusztán udvariasságból
Ne ígérjünk semmit pusztán udvariasságból. Csak arra tegyünk ígéretet, amelyről az ígérettétel pillanatában kétely nélkül tudjuk, hogy, a realitás talaján mozogva, képesek leszünk megvalósítani.

35 Az önfényképezés segítségével mielőbb ismerjük fel az életünkben megbújó felesleges időket, és haladéktalanul váltsuk hasznos időre vagy pihenőidőre. Keressük meg határozatlanságunk és bizonytalanságunk legbensőbb okait, és halogatott döntéseinket váltsuk bölcsen meghozott döntésekre.

36 Kiemelten védjük egészségi állapotunkat helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, szabad levegőn és napon végzett aktív pihenés segítségével, mert a jó közérzet és erőnlét a helyes időgazdálkodás kulcseleme.

37 kiemel a lelki mélypontból.
Ne panaszkodjunk, hanem az előttünk álló munka hatékony elvégzésére koncentráljunk. A kitartó, céltudatos munka önmagában hordozza az eredményességet, amely sikerélményt ad, ezáltal kiemel a lelki mélypontból.

38 Keljünk fel az elindulás előtt 60-70 perccel
Keljünk fel az elindulás előtt perccel. Szánjunk időt a reggeli elmélkedésre, a nap megtervezésére és a reggeli nyugodt elfogyasztására. Tegyük minőségivé „gondolkodás nélküli” rutinszerű cselekedeteinket. Mosogatás, főzés közben a legnagyszerűbb terveket gondolhatjuk ki a megvalósítás eszközéig bezárólag. Kerüljük az ábrándozást.

39 Tudatosan küzdjünk a kis dolgok által okozott bosszúságok ellen
Tudatosan küzdjünk a kis dolgok által okozott bosszúságok ellen. Kerüljük el a feledékenység, a mindennapi tárgyak keresése és a rendetlenség által okozott időveszteségeket. Hirtelen támadt jó gondolatainkat, bevásárolni valókat és teendőinket vessük papírra majd rendezzük faliújságra, határidőnaplóba.

40 Ne szőjünk egyszerre sok tervet, ne engedjük, hogy időnk és erőnk szétaprózódjon!
Beszédünk legyen a tárgyhoz kapcsolódó, tömör, mellékes információktól mentes.

41 „Minden egészséges emberben
megvan az a mélyen rejlő képesség, hogy alkotó energiáit kibontakoztassa, ha munkáját belülről igenli” Moholy-Nagy László


Letölteni ppt "2012.március 20. Tóth Gábor Okl. élelmiszer-ipari mérnök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések