Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az orvosi „megmondás” és a sorstársi segítő szolgálat protokolljának összehangolása Dr. Gruiz Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az orvosi „megmondás” és a sorstársi segítő szolgálat protokolljának összehangolása Dr. Gruiz Katalin."— Előadás másolata:

1 Az orvosi „megmondás” és a sorstársi segítő szolgálat protokolljának összehangolása
Dr. Gruiz Katalin

2 FNO = Fogyatékosságok Nemzetközi Osztályozása (≠ BNO)
Az FNO összefüggései FNO = Fogyatékosságok Nemzetközi Osztályozása (≠ BNO) Veleszületett rendellenesség, betegség Környezeti tényezők Személyes tényezők Testi funkciók Tevékenység Részvétel és struktúrák készségek inklúzió Megmondás és segítés, 2012 október 18.

3 A fogyatékosság nem orvosi probléma
Egészségi állapot Tudás, készségek Szociális adaptáció komplex fejlesztése Fogyatékos személy Megmondás és segítés, 2012 október 18.

4 Személyreszabott, integrált szolgáltatások
Ápolás, gondozás, rehabilitáció Fejlesztés, oktatás Egészségi állapot Tudás, készségek Szociális adaptáció Szocializálódás szociális szolgáltatások inklúzió Szolgáltatásrendszer Megmondás és segítés, 2012 október 18.

5 Down Alapítvány holisztikus szolgáltatásrendszere
Pálya orientáció Korai fejlesztő Down Ambulancia Orvosi rehab ápolás, gond Gyógytorna masszázs Korai neuro habilitáció Ápoló szolg Fejlesztés iskola Szakképzés Életen át tanulás Egészségi állapot Tudás, készségek Szociális adaptáció Átmeneti otthon Tánc Lakhatás Szabadidő Lakó otthon Zene Sport SALSA támogatott lakhatás Kreatív Család Dada ÁO bébi-szitter Oktatás, tréningek Info klub Megmondás Kézműves műhelyek háztartási brigádok kertész, stb. Élettárs Barátok Munkahely Közösségek TF FF MR Vallási közösség Sportklub Megmondás és segítés, 2012 október 18.

6 Holisztikus szolgáltatásrendszer tágabb kontextusa
Érdekképviselet jogsegély Másképp Mester Integráció inklúzió Család Dada ÁO Tréningek Fejlesztés iskola Életen át tanulás Szak képzés Korai fejlesztő Egészségi állapot Tudás, készségek Szociális adaptáció Lakhatás SALSA Lakó otthon Orvosi rehabilitációs Down Ambulancia Masszázs Neuro habilitáció Gyt Munkahely TF MR FF Kézműves műhelyek háztartási brigádok kertész, stb. Közösségek Élettárs Barátok Vallási Sport Szabadidő Kreatív Zene Tánc Mentális akadálymentesítés MAK PR KÉR kiadványok Tanácsadás Országos Dada WEB-lap IT tudásbázis Kiadói tevékenység Kockázatok kezelése Megmondás és segítés, 2012 október 18.

7 Mi is az a Down-Dada Szolgálat?
A Down-Dada szolgálat tagjai maguk is DS szülők, akik a Down-baba születése miatti traumát segítik feldolgozni a családnak. Miután az orvos tájékoztatta a szülőket, a Dada-Szolgálathoz tartozó házaspár, vagy anya felkeresi az új szülőpárt, vagy egyedülálló anyát és a megélt sors okán hiteles információt és lelki támogatást igyekszik nyújtani. Olyan kérdésekre válaszol a Down-Dada, melyekre általában sem a szülész, sem a gyermekorvos nem képes (érzések, gondolatok, intim családi ügyek, jövő). Legjobb, ha az első találkozás már a kórházban megtörténik. Ehhez szükség van a kórháziak együttműködésére., hiszen rajtuk keresztül kerül az információ az új szülőkhöz. Vagy ők maguk hívják a Dada-szolgálatot, vagy ebben is a kórháziak segítségére van szükségük. A Dadák csak a szülő kérésére jelenhetnek meg. A Down-Dada kiegészíti az orvos és az egészségügyi szakszemélyzet tevékenységét – nem helyettesíti azt! A Down-Dada maximálisan együttműködik a kórháziakkal, az orvossal. A Down-Dada a Down-szindrómás újszülött szüleit szolgálja, baráti melléállással, lelki támasszal, de megkönnyíti a kórházi személyzet, a szülész- és a gyermekorvos dolgát is, hiszen a közlés után átveszi a lelki terhek egy részét, felmutatva családokat, akik életükkel, sorsukkal példázzák, hogy fogyatékos gyermekkel is lehet teljes értékű és boldog életet élni. Megmondás és segítés, 2012 október 18.

8 A megmondás kontextusa
? ? ? ? ? ? Megmondás ? Család Dada Sorstársi közösségek Info klub Információ Átmeneti otthon Megoldások Oktatás Tréningek Szociális szolgáltatások Szociális ellátások Elfogadás Megmondás és segítés, 2012 október 18.

9 A megmondás kontextusa
orvosi ellátás ? ? ? ? Megmondás ? Gyermek Dada Orvosi rehab ápolás, gond Önálló felnőtt élet megalapozása Korai gyp.- és mozgás-fejlesztés Integrált bölcsőde, óvóda Elfogadás családban nevelkedés Családi közösségek Megmondás és segítés, 2012 október 18.

10 Death valley, a halál völgye
Szülő: Down szindrómás gyermek születése Halál völgye együttműködés Dada-szolgálat: komplett információ Orvos: tényközlés Orvosi rehab ápolás, gond Információ Korai gyp.- és mozgás-fejlesztés Elfogadás családban nevelkedés Szociális szolgáltatások Sorstársi közösségek Szociális ellátások Megmondás és segítés, 2012 október 18.

11 A halál völgyének átugrása
Legyen az orvosi megmondási protokoll része a Dada létezésére, elérhetőségére vonatkozó információ! A megmondó orvos vagy a vele együttműködő eü. szakdolgozó adja meg a Dada-szolgálat elérhetőségét a szülőnek vagy ajánlja fel, hogy hívja azt! Legyen állandó, élő kapcsolat a kórház/szülészet/szülész/gyerekorvos és a Down Alapítvány Dada-szolgálata között! Legyen szóróanyag, ismertető a kórházakban, amit oda lehet adni a szülőnek. Ha kifogy, pótlásról gondoskodjon kórház + Dada-szolgálat! Folyamatos együttműködés legyen a Dada-szolgálat és a szülészetek között a gyermek és a család érdekében! A VRONY területi képviselők katalizálhatnák a folyamatot! DE HOGYAN?? Megmondás és segítés, 2012 október 18.

12 Dada-szolgálat szerepe a folyamatban
Etikus és hatékony Dada-protokoll szerinti munka; Közpoti irányítás, állandó készenlét, „diszpécser” szolgálat; Országos lefedettség kialakítása, folymatos Dada-képzések; Kapcsolattartás kórházakkal, kórházi összekötőkkel; Dada-szóróanyagok készítése, nyomtatása és kórházakba eljuttatása; Dada-szolgálat mibenlétének publikálása; Down Alapítvány „Hogyan mondjuk meg” kiadványának és tanfolyamának felajánlása szülészorvosoknak, kórházaknak; Down-baba születésekor a kapcsolat létrehozásának segítése a szülő–kórház–regionális Dada háromszögben; A Dada-szolgálat kiterjesztése más veleszületett és ritka betegség esetére, kapcsolat a specifikus szervezetekkel, az infrastruktúra és tapasztalat haszosítása; Örökbefogadási program; Sorstársi segítség a szűrés és azzal kapcsolatos döntések során; A Dada-szolgálat működésének és hatékonyságának monitorozása, verifikálása, statisztikák készítése; Publikálás, disszeminálás. Megmondás és segítés, 2012 október 18.

13 VRONY területi képviselők potenciális szerepe
Kapcsolattartás a Dada-szolgálat központjával; Javaslat kórházankénti helyi összekötőre, összekapcsolása a Dada- szolgálattal; Dada-szóróanyagok kórházakba eljuttatása (amikor úgyis mennek); Dada-szolgálat mibenlétének elmagyarázása a kórházi szakembereknek; Down Alapítvány „Hogyan mondjuk meg” kiadványának és tanfolyamának ajánlása szülészorvosoknak; Down-baba születésekor a kapcsolat létrehozásának segítése a szülő–kórház–Dada-szolgálat háromszögben: ki-ki egyéni megoldás/felajánlás szerint; Segítség a Dada-szolgálat kiterjesztésében más veleszületett és ritka betegség esetére : melyek lehetnének ezek; A Dada-szolgálat működésének, és hatékonyságának monitorozása, verifikálása (rákérdezés, audit). Megmondás és segítés, 2012 október 18.

14 Az orvosok attitűdjének megváltoztatása
A fogyatékos gyermek teljes értékű és teljes jogú személy; A fogyatékosság nem orvosi probléma, a megoldás sem lehet (csak) orvosi megoldás, hanem komplex, személyre szabott, multifunkciós; Emiatt a segítség és az információ is komplex kell legyen! A megmondás, – annak ellenére, hogy az orvos dolga – lelki, szociális, családsegítési célokat és a gyermek érdekét kell szolgálja; Az első napok sokkos állapotában a legtöbbet a sorstársi melléállás segít! A sorstársi segítő nem ellensége, hanem segítője, kiegészítője az orvosnak; A Dada-szolgálat mellett a kórházon belül is lehet támaszkodni szakemberekre: szülésznők, egészségügyi szakdolgozók, kórházi pszichológus, kórházi szociális munkás, védőnő, stb. Célszerű lenne a feladatmegosztás, illetve a team-munka, mely részét képezhetné a megmondási protokollnak. Megmondás és segítés, 2012 október 18.

15 A megmondás lényegesebb elemei (DA ajánlásból kiemelve)
A szülés után 1-2 nappal; A szülőpárnak együtt, lehetőleg a gyermek jelenlétében; Nyugodt helyen, kényelmesen, rászánva az időt; Felkészülten: a modern tudás és lehetőségek ismeretében; Hangsúlyozni, hogy ez nem valamiféle büntetés , bárkivel előfordulhat és elő is fordul, így a szülő nincs egyedül; Pozitív kimenetre, jó pédákra, élhető életre koncentrálni; Ezzel ellentétes magánvéleményt kizárni! Kórházban hagyás kezdeményezése tilos! Bizonyító erejű vizsgálatot felajánlani, elvégezni! Nem orvosi területek fontosságát (fejlesztés, szociális szolgáltatások, család, stb.) hangsúlyozni; Sorstársi segítő létezését megemlíteni és felajánlani, hogy akár azonnal is idehívják, ha a szülő óhajtja; Kapcsolódó szakembereket, szakmákat említeni; Elmondani, hogy a fejlődés rohamos, új módszerek vannak a gyermek állapotának javítására. Megmondás és segítés, 2012 október 18.

16 Megmondás és segítés, 2012 október 18.
A megmondás jelenlegi protokollját ki kéne egészíteni: a Dada-szolgálatról adandó információval Sorstárs segítő szolgálat létezik, a Down-Dada hívható, akár aznap; Ők is szülők. Olyanok, akik boldogan élnek gyerekükkel; A Dada részletes információt ad, szinte minden területet ismer; Otthon is meglátogatja a családot és minden probléma megoldásában segít; Bemutatja saját gyerekét, elmondja, ő hogy élte meg; Ha a szülő nem tudja/akarja vállalni beteg gyermekét, segíti az örökbeadást; Címek, telefonszámok, weblapok, szórólapok. Megmondás és segítés, 2012 október 18.

17 Képzések, tréningek, tanfolyamok
Orvosoknak: Hogyan mondjuk meg? Dadáknak: Hogyan segít sen a sorstárs? Új szülőknek: Elfogadás, új életstratégia Megmondás és segítés, 2012 október 18.

18 Társadalmi tudatformálás és kommunikáció
Beszélni a fogyatékosságról, a veleszületett rendellenességekről; Mozogni a világban: fogyatékos gyermeket nevelő családok ne zárkózzanak be, a fogyatékos személyek használják a környezetet, a szolgáltatásokat; Értékrendet változtatni: tanítani, szerepelni a médiumokban, hagyományos és IT eszközökkel tudatosítani az emberekben: közös feladat unk és közös ügyünk; Megismerni és hasznosítani a fogyatékos emberek különleges képességeit, értékeit ! Megmondás és segítés, 2012 október 18.

19 Megmondás és segítés, 2012 október 18.

20 Megmondás és segítés, 2012 október 18.


Letölteni ppt "Az orvosi „megmondás” és a sorstársi segítő szolgálat protokolljának összehangolása Dr. Gruiz Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések