Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban."— Előadás másolata:

1

2 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetésePrezentáció Üdvözöljük Önt a KÖZMŰ IIR szakmai bemutatóján! Az elkövetkező 30 percben a közműszolgáltatók számára kifejlesztett KÖZMŰ Integrált Információs Rendszerrel ismerkedhet meg. A bemutató elsősorban olyan szakemberek számára készült, akik jártasak a közmű-szolgáltatási ágazatban, ugyanakkor információs rendszerekkel kapcsolatos ismereteik nem teljesek. Ezért a prezentáció első részében az információs rendszerek fogalmát, általános jellemzőit ismertetjük. Ezt követően kerül sor a KÖZMŰ IIR működésének, felépítésének és jellemzőinek bemutatására. Zárásképpen a rendszer bevezetésének lépései és a bevezetéskor felmerülő teendők kerülnek levetítésre. A prezentáció automatikus időzítésű. Ennek megfelelően az oldalakon belüli bemutató folyamatok előreprogramozott időütemezéssel jelennek meg. Az ütemezés a „Szóköz”, vagy jobb egérgomb megnyomásával siettethető. Az oldalak közti váltás kézi vezérlésű, mely ugyancsak a „Szóköz” vagy jobb egérgomb megnyomásával érhető el. Megjegyezzük, hogy az oldalak, illetve oldalakon belüli folyamatok visszaléptetése a „Page up” gombbal lehetséges. A baloldali menü egyben tartalomjegyzékként is kezelhető: az egérrel az adott témakörre klikkelve a prezentáció a kívánt helyre ugrik.

3 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése FCI-FISCHER Csoport LOOKING INTO THE FUTURE Cégünk gazdasági és vezetési tanácsadással foglalkozik, különösen nagy figyelmet fordítunk az önkormányzati érdekeltségű vállalatok gazdaságos működésének elősegítésére. További információkat megtudhat weblapunkról a www.fci-fischer.hu címen (logora kattintva). FCI-FISCHER Csoport

4 Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Közműszolgáltatók sajátosságai Tevékenységhez köthetőkTulajdonosi struktúrából adódók Folyamatos és zavartalan szolgáltatási feladat. Kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok. Nem profit, hanem feladatorientált a fő tevékenység. Állandóak az elvégzendő feladatok. Kizárólagos vagy többségi önkormányzati tulajdon. Az önkormányzat tulajdonos és árhatóság. Speciális tulajdonosi igények, az önkormányzati tulajdonú eszközök nyilvántartására. Közműszolgáltatók sajátosságai Nagy kiterjedésű szolgáltatási terület. Rendkívül magas és differenciált ügyfélszám. Profitorientált kiegészítő, vállalkozói tevékenység. Az önkormányzati igényeget is kielégítő beszámoltatási rendszer. Egyéb, önkormányzati tulajdonosra jellemző rálátási igények a tevékenységre.

5 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Közműszolgáltatók sajátosságai Eszközök Saját tulajdonú közműeszközök. Idegen tulajdonú közműeszközök (egy vagy több idegen eszköz tulajdonos). Működtető eszközök. Támogatások, fejlesztési célú pénzeszközök kezelése. Pénzügyi jellemzők Hatósági árképzés. Kintlévőségek kezelése.. Közműszolgáltatók sajátosságai Az eszközökön kialakuló osztatlan közös tulajdonlás. Szerteágazó, bonyolult nehezen nyilvántartható tárgyi eszköz háttér.

6 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Közműszolgáltatók sajátosságai Kívánatos célállapot jellemzői: Biztonságos és jó minőségű víz- és csatornaszolgáltatás. Teljes lefedettség biztosító, a fogyasztók számára „észrevétlenül” működő társaság. A tényleges költségeket tükröző, a szintentartás és a technológiai fejlesztés forrásait biztosító árképzés a tulajdonosi igényeknek megfelelő differenciálással. Működési költségek optimalizálása. Költség optimalizálás érdekében belső szervezetfejlesztés és a gazdasági folyamatok mérése. A műszakilag és gazdaságilag biztonságos működtetést lehetővé tevő szerződéses kapcsolatok kialakítása. A hosszú távú működést és biztosító, az önkormányzati vagyongazdálkodást elősegítő karbantartási, felújítási, rekonstrukciós tervek kidolgozása. Integrált Információs Rendszer A cél elérésének még számos fel nem sorolt tényezője van, amely sokban függ a cég környezetétől. A fenti stratégiai lépések eléréséhez nyújt segítséget egy olyan információs rendszer, amely speciálisan a közszolgáltatók helyzetét veszi figyelembe.

7 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Információs Rendszer Célja, hogy egy adott területen a megfelelő döntési pontokhoz olyan információszolgáltatást rendeljenek, melyek a döntések meghozatalához szükséges naprakész adatokat biztosítják. Adathalmaz Az adatokat megfelelő struktúrában eltárolja későbbi felhasználás céljából Lekérdezéskor a tárolt adatokat a kívánt struktúrába rendezi, és továbbítja a lekérdező felületre (képernyő, nyomtató) Output Begyűjti a szükséges adatokat Input Információs Rendszer Információs rendszer több is működik a cégen belül, egymástól függetlenül, sokszor azonos adatokat külön-külön kezelve. Az önálló, egymással nem kommunikáló rendszerek, információs szigeteket hoznak létre.

8 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Integrált Információs Rendszer Több információs részrendszer informatikai egyesítésével jön létre. A részrendszerek közös, központi adatbázisból dolgoznak, hasonló struktúrát követve. Megszűnik a párhuzamos adatrögzítés, az ebből adódó többlet-munkaráfordítás, és hibalehetőség. Biztosítottá válik az egységes adatkezelés, adatstruktúra. A különböző részrendszerek által előállított adatok összefüggésbe hozhatókká válnak, ezáltal több terület együttes elemzése, kölcsönhatás-vizsgálata, összefüggés kutatása is naprakészen elvégezhetővé válik. Az egyes részrendszerek egymás közti kommunikációjával bármely részrendszerben létrehozott információ azonnal és közvetlenül felhasználhatóvá válik más részrendszerek által. Ezzel az egyes munkahelyek online kommunikációja valósul meg. Integrált Információs Rendszer

9 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Integrált Információs Rendszer Elvárható követelmények: Egységes, felhasználóbarát kezelői felület. Jól használható kézikönyv. Folyamatos fejlesztői segítségnyújtás. Internetes kapcsolat útján szükség esetén a fejlesztő be tudjon avatkozni. Folyamatos fejlesztés. Moduláris felépítés, testreszabható legyen. Nagy adattömeg esetén is elfogadható sebesség. Rugalmasan paraméterezhető lekérdezési lehetőségek. Kommunikáció más rendszerekkel. Lehetőség egymástól távol eső telephelyek összekapcsolására. Biztonságos adattárolás, helyreállítóság. Adatarchiválási lehetőség. Többszintű, szabadon paraméterezhető jogosultsági rendszer. Integrált Információs Rendszer Bővíthetőség, továbbfejleszthetőség. Jól paraméterezhető és testreszabható lekérdezések, statisztikák, grafikonok.

10 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A KÖZMŰ IIR szoftver A KÖZMŰ IIR programcsomag modulokból álló, közműszolgáltatókra specializált, vállalati integrált információs rendszer, amely: Nyilvántartja a vállalat saját és működtetett eszközeit, illetve karbantartja azok adatait. Nyilvántartja, dokumentálja a vállalat fő és kisegítő tevékenységeinek adatait. Online adatáramlást biztosít az egyes fő és kisegítő tevékenységek és munkahelyek között. Adatokat biztosít a kontrolling rendszer számára (döntés-előkészítés). Adatokkal és kimutatásokkal támogatja az egyes fő és kisegítő tevékenységek végzését. Támogatja a dolgozók mindennapi adminisztrációs munkáját, statisztikák, jelentések elkészítését. A KÖZMŰ IIR

11 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A KÖZMŰ IIR szoftver A KÖZMŰ IIR A bemutatott KÖZMŰ IIR szoftvercsomag a vállalati reálfolyamatokat támogató rendszer Feltételezzük, hogy a gazdasági folyamatokat már meglévő ügyviteli (pénzügyi, számviteli, stb.) részrendszerek támogatják. A bemutatott rendszer magában foglalja a kontrolling tevékenység támogatását is, ami biztosítja a reálfolyamatok és az ügyviteli folyamatok kapcsolatát.

12 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Tulajdonosi szinten Szakmai vezetés részére Felső vezetés részére Informatikai részlegnek Az egyes munkatársak részére Bevezetéssel várható haszon, előny Várható haszon, előny Társaság szintjén Társaság tulajdonosának Közműeszközök tulajdonosának Árhatóságnak

13 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Társaság tulajdonosának Átlátható társasági működés. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

14 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Közműeszközök tulajdonosának Lehetőséget biztosít az idegen tulajdonú eszközök nyilvántartása, az eszközökben bekövetkező változások nyilvántartására. A beruházási és felújítási forrásoknak és ezek felhasználásának pontos nyilvántartása, a közműeszköz tulajdonosok (önkormányzat) vagyongazdálkodásának elősegítése. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

15 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Árhatóságnak Átlátható módon támogatja az árképzést. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

16 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A felső vezetés részére Átlátható működés. Könnyebb tervezhetőség. Naprakész adatok. Folyamatok feletti áttekintés. Ellenőrzési és számonkérési lehetőség. Lehetőség nyílik a vállalati részteljesítmények mérése. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

17 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Szakmai vezetés részére A folyamatok racionalizálása. Folyamatok részletezettsége, amely lehetővé teszi a legrészletesebb lebontást költségviselőkre, ez alapján feltárhatók a költség elszivárgások. Az erőforrás ráfordítások nyomon követése, folyamatokhoz kapcsolása. A ráfordítások tervezhetősége. A tárgyi eszköz és az anyaggazdálkodásban készletszint csökkenés várható. Tervezhető karbantartás révén csökken a ráfordítás és növekszik a berendezések élettartama. A kikényszerített szervezettség csökkenti az élőmunka felhasználást. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

18 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Informatikai részlegnek Integrált rendszer. Integrált adatkezelés. Egységes kezelői felület. Külső karbantartási támogatás. Interface-en keresztül illeszthető már meglévő és működő részrendszerekhez (pl. ügyviteli pénzügyi vagy számviteli) A tevékenységekből származó adatok pontos és biztonságos archiválása. Folyamatokhoz testreszabható, szabadon paraméterezhető és bővíthető adatbázis. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

19 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Az egyes munkatársak részére Az adminisztrációs terhek csökkenése. A hibalehetőségek csökkenése. Rutinfeladatok automatizálása. Munka gyorsabbá, hatékonyabbá tétele. Várható haszon, előny Bevezetéssel várható haszon, előny

20 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A használat felelőssége Integrált rendszer = fokozott felelősség Szoftveres felhasználó védelem: • jogosultsági rendszer • védelmi rutinok Várható haszon, előny

21 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A KÖZMŰ IIR helye az információáramlásban Helye az információáramlásban KÖZMŰ IIR Integrált Információs Rendszer Vezetői információs és kontrolling rendszer Ügyviteli folyamatok Szolgáltatási, termelési folyamatok Vezetői folyamatok Termelés, szolgáltatás naturális teljesítményi adatai és erőforrás felhasználás adatai Termeléshez, szolgáltatáshoz kapcsolódó árbevétel és költség adatok Árbevétel, költség és pénzügyi adatok Külső környezet Tulajdonosi elvárások

22 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Közmű szolgáltató fő és kisegítő tevékenységei Jelen esetben a program működését egy vízszolgáltató tevékenységein keresztül mutatjuk be. Szolgáltató tevékenységek Kisegítő tevékenységek A KÖZMŰ IIR helye az információáramlásban Tárgyi eszköz gazdálkodás Jogi képviselet Munka- és egészségvédelem Díjkalkuláció Anyaggazdálkodás Energetika Ügyvitel Felújítás Tervezés Szállítás szervezés Hibaelhárítás Minőségi vizsgálatok Beruházás Karbantartás Értékesítés Helye az információáramlásban

23 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Vállalatvezetés (döntéshozatal) Tervezés, kontrolling és információs modul Integrált információs rendszer A tevékenységekkel kapcsolatos minden objektív információt rögzít a rendszer, és minden szükséges adatbázisban egyszerre megjeleníti vagy módosítja azt. A rendszer visszacsatolásokkal rendelkezik a tevékenységre, visszajelzi az aktuális feladatokat, illetve az összefüggő tevékenységek kapcsolatot tart. A feldolgozott információkból, kimutatásokat készít a kontrolling modul, így a döntéshozó azonnali és hiteles információkra támaszkodhat. A mindenkor rendelkezésre álló döntést befolyásoló információk révén, szükség esetén azonnal be tud avatkozni közvetlen a termelési folyamatba a döntő. KÖZMŰ IIR Helye az információáramlásban A KÖZMŰ IIR helye az információáramlásban

24 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetéseFelépítése Műszaki adattár Csatornaszolgáltatás Vízszolgáltatás Energetika Labor Hibaelhárítás Karbantartás Felújítás Mélyépítés Szállításszervezés Beruházás Törzsek és kódadattárak A rendszer építőelemei az önálló modulok, amelyekből bármely szolgáltatásra specializált rendszer felépíthető. Minden modul egy közös adatbázisból dolgozik, a Műszaki adattárból.. A modulok természetesen egymás között is kommunikálnak, sőt egymásra épülnek. Az egymás közti kommunikációhoz egységes jelrendszer szükséges, amelyet a törzsek és kódadattárak biztosítanak. Az egész rendszerre épülve tervezhet és ellenőrizhet a kontrolling modul segítségével. Kontrolling Felépítése

25 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetéseFelépítése A modulokat több száz adatkapcsolat köti össze, melyek praktikusan felépített kezelői felület mögött rejtve maradnak a felhasználók előtt. Felépítése

26 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Tevékenységorientált modulok A modulok közül kiemelhetők a tevékenységi kört felölelő információs rendszerek - ágazatok, melyek támogatását ellátja a többi modul. VízszolgáltatásCsatorna- szolgáltatás MélyépítőiparLaboratórium Bármely tevékenységi körre speciálisan előállíthatók tevékenységorientált rendszerek, a már meglévő modulokból. A rendszer moduljai Közmű szolgáltatások Kiegészítő vállalkozási tevékenység A rendszer moduljai

27 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése EnergetikaHibaelhárítás Karbantartás Felújítás BeruházásSzállítás KontrollingKontrolling Egy ágazat felépítése Bármely közüzemi ágazatra előállítható speciális tevékenységorientált rendszer, a már meglévő modulokból. Az energetika modul főtevékenységgel kapcsolatos energiafelhasználást rögzíti, mint kiemelt költséghellyel foglalkozik. A szállítás önmagában is összetett folyamat és kiemelt költséghely, amelyet kiemelt adminisztrációval támogatunk. A szállítás akár főtevékenység is lehet. A rendszer moduljai Ágazatok Vízszolg. Csatornasz. stb. Műszaki adattár Minden ágazati és minden kisegítő modul adatait a Műszaki adattárban tárolja, a kommunikációt elősegítő struktúra szerint. A rendszer által szolgáltatott adathalmaz a kontrolling modul felé irányul, amely elvégzi a döntés-előkészítő mechanizmusokat. A rendszer moduljai

28 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Modulok általános felépítése Adatbevitel (forgalmi adatok rögzítése) Listázások kimutatások Adatok feldolgozása Kommunikáció más modulokkal Adattárolás a központi adatbázisban A rendszer moduljai

29 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A műszaki adattár nyilvántartja a szolgáltató vállalat tulajdonában lévő és az általa működtetett összes eszközt és azok műszaki, gazdasági jellemzőit. Célja, szerepe: A műszaki adattár a KÖZMŰ IIR alapja. Műszaki adattár A rendszer moduljai Műszaki adattár

30 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Felépítéséből adódó előnyei Társaság összesen Ágazatok Összetett eszközökből álló eszközcsoportok Összetett eszközök Eszközök Felhasználói oldalról szerkeszthető adatbázis. Szabadon és korlátlanul bővíthető. Szabadon paraméterezhető eszközök. Jól átlátható felépítés. Térinformatikai rendszer alapjául szolgálhat. Legördülő menüből meghatározható, egységesített jellemzők. Értékben és műszaki paramétereiben is képes az eszközöket nyilvántartani. Műszaki adattár Ide kattintva részletes információkat kaphat a Műszaki adattárról Az eszközök tulajdonosinak a tulajdoni hányadait %-osan képes nyilvántartani. Támogatást nyújt az éves statisztikák és kimutatások elkészítéséhez. A rendszer moduljai Műszaki adattár

31 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Vízszolgáltatás Modul feladata • Termelt és átvett víz mennyiségi adatainak tárolása • Értékesített vízmennyiség nyilvántartása (szolgáltatott mennyiség) • Vízveszteség számítás és veszteség lokalizálás • Vízhálózat műszaki nyilvántartása (műszaki adattár keretében) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

32 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Csatornaszolgáltatás Modul feladata • Befolyó és tisztított telepi szennyvíz mennyiségi adatainak tárolása • Szippantott szennyvíz mennyiségi adatainak tárolása • A tisztított és elvezetett szennyvíz mennyiségi különbségének kimutatása • Csatornahálózat műszaki nyilvántartása (műszaki adattár keretében) • Szennyvíztelepen végzett minőségi vizsgálatok támogatása • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

33 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Mélyépítőipar Modul feladata • A szolgáltatás műszaki tartalmát rögzítő normakönyv tárolása, karbantartása • Ajánlat összeállítás a normakönyv alapján • Költségek nyomon követése, nyilvántartása (munkalapos rendszer) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

34 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Labor Modul feladata • Mérési igények nyilvántartása • Vizsgálati határértékek karbantartása • Mérések eredményeinek feldolgozása, nyilvántartása • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

35 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Energetika Modul feladata • Energetikai telepek (mérőórák) adatainak tárolása • A fogyasztási helyekhez rendelt lekötési kontingensek tárolása • A fogyasztási helyek tényleges teljesítmény fogyasztásának tárolása • A lekötés és a tényleges fogyasztás összevetése • ELMŰ díjszabás követése • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

36 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Szállításszervezés Modul feladata • Gépjárművek és munkagépek adatainak karbantartása • Gépjárművezetők, gépkezelők adatainak karbantartása • Menetlevél feldolgozás • Üzemanyag elszámolás • A szállítási és munkagép költségek forintosítása, munkaszámonkénti nyilvántartása • Üzemanyagár változások követése • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

37 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Hibaelhárítás Modul feladata • Hiba bejelentési adatok rögzítése • Hibaelhárítási munkalap nyomtatása • A hibalehárítás költségeinek gyűjtése • A műszaki eszközállományban történt változások átvezetése (műszaki adattár • segítségével) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

38 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Karbantartás Modul feladata • Karbantartási terv összeállítása • Karbantartási munkalap nyomtatása • A karbantartások költségeinek gyűjtése • A műszaki eszközállományban történt változások átvezetése (műszaki adattár • segítségével) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

39 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Felújítás Modul feladata • Felújítási igények gyűjtése • Felújítási terv összeállítása • Felújítási költségek gyűjtése • A műszaki eszközállományban történt változások átvezetése (műszaki adattár • segítségével) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

40 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Beruházás Modul feladata • Jóváhagyott beruházások adatainak rögzítése • A beruházásokhoz kapcsolódó vállalkozói szerződésállomány nyilvántartása • A vállalkozói teljesítések és kifizetések követése • A beruházásokhoz kapcsolódó engedélyezések nyilvántartása • Beruházási költségek gyűjtése • A műszaki eszközállományban történt változások átvezetése (műszaki adattár • segítségével) • Listák, kimutatások készítése A rendszer moduljai

41 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A rendszer moduljai Kontrolling Modul feladata • Stratégiai és operatív tervezés • Előkalkuláció • Folyamatos költségellenőrzés, elemzések • Utókalkuláció • Vállalati folyamatok elemzése • Externális hatások elemzése • Gazdasági döntések hatásainak elemzése • Beszámolási, értékelési rendszer kialakítása A rendszer moduljai

42 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Társított rendszerek Modulok Kontrolling Műszaki adattár KÖZMŰ IIR Információáramlás a rendszerek között Dolgozói törzs Készletszint nyilvántartás Ügyviteli rendszer Térinformatikai rendszer Társított rendszerek

43 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése A KÖZMŰ IIR adaptálása, Rendszerbevezetés folyamata Üzemeltetés, karbantartás Szervezeti javaslat Feladat definíció 1 hónap Helyzetfelmérés 1 hónap Követelmények specifikálása 1 hónap Feladatspecifikáció 2,5 hónap Rendszerterv 1,5 hónap A rendszer megvalósítása illetve módosítása 2 hónap Implementálás 3 hónap 12 hónap Rendszer bevezetése A feltüntetett időszükséglet tájékoztató jellegű, konkrét vállalttól függ

44 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Feladat definíció Cél egy olyan áttekintő felmérés készítése, melynek segítségével az előzetes idő és költségbecslés nagy biztonsággal elvégezhető. Meg kell fogalmazni: Adaptálása, rendszerbevezetés Az elérendő célokat A feladatokat Az új rendszer fejlesztésének indokait Rendszer bevezetése

45 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Helyzetfelmérés A helyzetfelmérés célja, hogy a vállalat jelenlegi állapotát megismerjük mindhárom fejlesztési dimenzióra vonatkozóan: ReálfolyamatokSzervezetInformációrendszer dolgozók létszáma és szakképzettsége eszközellátottság munkarend kapcsolatok más munkahelyekkel munkaköri leírások szolgáltatási folyamatok kisegítő folyamatok ügyviteli folyamatok Munkahelyenként Munkafolyamatonként Szervezeti felépítés Hatáskör Feldolgozás elemzés Folyamat analízis Adatbázis analízis Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

46 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Követelmények specifikálása Cél az összes definiálható rendszerelvárás megfogalmazása. A követelmények listája teljes körű, tartalmazza mind a felhasználók igényeit, mind pedig a vállalati háttér adta lehetőségeket, korlátokat. A feladat során kerül sor a megvalósítás és a technikai fejlesztés költségeinek pontosítására Funkcionális követelmények Technológiai követelmények Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

47 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Feladatspecifikáció A felhasználók számára érthető formában írja le a rendszert, a következőket tartalmazva: AQVARIUS IIR VÁLLALAT 1. Alaphelyzet 2. Modul és funkció leválogatás3. Végső testreszabás A feladat során kerül sor a program és követelményjegyzék összevetésére is. A rendszer funkcióinak leírását modulonkénti bontásban A funkciók munkahelyekhez rendelését A bevezetéssel együtt javasolt szervezeti változások Társrendszerekkel való kapcsolat leírását Input output leírásokat Kapcsolódó munkaszervezési feladatokat Munkahelyenkénti hardverspecifikációt Nem számítógépes elemeket Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

48 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Rendszertervezés vagy aktuális követel- mények szerinti módosítás A Feladatspecifikáció lefordításra kerül az informatika nyelvére, mely alapján a programozás megtörténik. A rendszertervezés tulajdonképpen a programozási szakasz első fázisa, mely során meghatározásra kerülnek: Input/output táblák Intra- és intermoduláris, és rendszereszközi adatkapcsolatok Adatbázis feldolgozási folyamatok Képernyő tervek Dialógus tervek Beépített algoritmusok Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

49 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Megvalósítása vagy aktuális követel- mények szerinti módosítás Célja, hogy a tervezés dokumentációira támaszkodva a programterveket a felhasználók által kezelhető, futó programokká konvertálja. Ennek lépései: Programozás Tesztelés Szoftverdokumentációk elkészítés Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

50 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Az informatikai rendszer telepítése A telepített rendszer általános bemutatása A rendszer részletes bemutatása kiscsoportokban Az egyes modulok személyes betanítása munkahelyenként Módosítási igények leprogramozása A rendszer próbaüzemeltetése, tesztelése kísérleti adatbázissal Módosítási igények leprogramozása Tanulási alapfolyamat lezárása, eredményesség felmérése A rendszer használatba vétele I. fázis Rendszerfelállítás, kód és törzsadattárak, illetve a műszaki adattár feltöltése A rendszer használata II. fázis Implementálás A rendszer telepítése, paraméterezése, feltöltése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

51 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Üzemeltetés, karbantartás Feladat definíció Helyzetfelmérés Követelmények specifikálása Feladatspecifikáció Rendszerterv A rendszer megvalósítása Implementálás Szoftverkövetés, szervízszolgáltatás A szoftverkövetés kiterjed a jogszabályi változásokból és a szakmai fejlesztésekből adódó szoftverváltoztatásra. A szerviz szolgáltatás a következőket tartalmazza: Segítségnyújtás a szoftver beállításához Folyamatos támogatás a használathoz Felhasználói kérdések megválaszolása Támogatás a hibajelenségek kiküszöböléséhez Adatkarbantartás Tanácsadás a mentett adatállományok átvizsgálására Kapcsolattartás Készenléti szolgáltatás Online beavatkozási (hibajavítási) lehetőség Rendszer bevezetése Adaptálása, rendszerbevezetés

52 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetéseKérdések Kérdéseire választ kaphat munkatársainktól a 316-5157-es telefonszámon vagy weboldalunkon a www.fci-fischer.hu-n.

53 FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban Felépítése Műszaki adattár A rendszer moduljai Társított rendszerek Rendszer bevezetése Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "FCI-FISCHER Csoport Közműszolgáltatók sajátosságai Információs Rendszer Integrált Információs Rendszer A KÖZMŰ IIR Várható haszon, előny Helye az információáramlásban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések