Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A géntechnológia az erkölcsteológia fényében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A géntechnológia az erkölcsteológia fényében"— Előadás másolata:

1 A géntechnológia az erkölcsteológia fényében
Dr. Vojcek László Budai Irgalmasrendi Kórház 2009.

2 „Az élet olyan, mint egy könyv: Az ostoba felületesen átlapozza,
a bölcs gondosan olvassa, mert tudja, hogy csak egyszer olvashatja.” (Jean Paul)

3 „ Egyesek tapasztalatból beszélnek, mások tapasztalatból nem beszélnek
„ Egyesek tapasztalatból beszélnek, mások tapasztalatból nem beszélnek.” (Adalbert Ludwig Balling)

4 „Az igazság az, amit akkor is ki kell
mondania az embernek, ha megkövezik érte.” (Bernard Shaw)

5 II. In vitro fertilisatio - donor III. Klónozás – auto-donor
I. Abortus – donor II. In vitro fertilisatio - donor III. Klónozás – auto-donor IV. Genetikailag módosított élőlények (GMO, kukorica…)

6 Fogamzásgátlás: - steril házasságok
- gyermekváró kor kitolódása - jövő generációra gyakorolt negatív hatás - káros hatások a női szervezetre - Leiden - strok - trombosis - embólia - máj károsítás - biológiai szennyeződés a Dunában)

7 1. Fresenius J Anal Chem (2000) 366:392-395.
Determination of endogenous and exogenous estrogens in effluents from sewage treatment plants. Holger M. Kuch, at al. 2. Environ Sci Pollut Res Int Sep:13 (5): Ecotoxicological assessment of sediment, suspended matter and water samples in the upper Danube River. Keiter S, Rastall A, Kosmehl T, at al.

8 II. Abortusz: - Szülési szám – - Abortusz

9 III. In vitro fertilisatio - Inseminatio - In vitro megtermékenyítés - ICSI In vitro fertilisatio - hormonális kezelés „érett petesejt” - 3 visszahelyezése lefagyasztása 5 évre 1 x hosszabbítható további 5 évre

10 I. Elvetendő a társ halála utáni, és annak mélyhűtött (kriokonzervált) ivarsejtjeit felhasználó megtermékenyítés. Nemet kell mondanunk a leszbikus párok megtermékenyítésére is. Nem létezik a „gyermekhez való jog”, amennyiben ez alatt a „mindenáron való gyermeknemzést” értjük.

11 II. Megengedhetetlen továbbá hajadonok megtermékenyítése, akik úgy szeretnének gyermeket, hogy eközben nem köti őket tartós kapcsolat, valamint elfogadhatatlan az előrehaladott korú asszonyok mesterséges megterméke- nyítése is.

12 III. Ugyanígy megengedhetetlen a „béranyák” alkalmazása, akik egy harmadik személy számára hordják ki a magzatot, tegyék ezt akár pénzért, vagy akár szeretetből, rokonaik, vagy ismeretlenek érdekében.

13 IV. A heterológ mesterséges megtermékenyítés bármely formája, azaz az olyan módszerek, amikor a hímivarsejtek és/vagy a petesejt nem a szülőktől származnak. Ez a gyakorlat ellentmond a házasság egységének (vö. CIC kánon), és lényegileg különbözik az örökbefogadástól.

14 „ … nincsenek itt különféle világok, csupán egy, amit az Úristen alkotott s aminek az alapja a rend a tisztesség és a törvény. Erőszak nem teszi igazzá azt ami hazugság.” (Wass Albert)

15 Női ivarsejt + somatikus sejt teljes kromoszóma garnitúrája
Klónozás Női ivarsejt + somatikus sejt teljes kromoszóma garnitúrája Dolly – 1996 Szervtranszplantáció: - Anglia 14 hétig - Hollandia 16 hétig - Franciaország - Svájc

16

17

18 Örökbefogadás - Szülőszobánál (ha az anya lemond)
- Csecsemőotthonból (3 év alatt) - Árvaházból

19 „ Az ember ezt, ha egykor ellesi,
Vegykonyhájában szintén megteszi. – Te nagy konyhádba helyezéd embered, S elnézed néki, hogy kontárkodik, Kotyvaszt, s magát Istennek képzeli. De hogyha elfecsérli s rontja majd A főztet, akkor gyúlsz késő haragra. Pedig mit vársz mást egy műkedvelőtől? –” (Madách Imre)

20 „Minden várhat, csak Isten keresése és egymás
szeretete nem.” (George Harrrison) „Ahol a szeretet uralkodik, ott nincs hatalomvágy, és ahol a hatalomé az elsőbbség, ott nyoma sincs a szeretetnek.” (C.G. Jung) „Röviden hangzik a törvény, mely eléd van adva: szeress és tégy, amit akarsz!” (Szent Ágoston)

21 * A gyávaságnak a felsőfoka lenne a törvényesítésen túl az, ha ezt a bakó-, hóhér szerepet rá lehetne tukmálni az orvosokra, akik pedig a halál elodázására esküsznek. (Dr. Gaizler Gyula) * A halált meg kell élni. Ezt a beteg éli meg és félig-meddig az ápoló személyzet és az orvos. Nem a jogászok, nem a szociológusok, nem a pszichológusok, nem a közgazdászok. * Ha lenne az eutanáziára paragrafus, az újabb árucikk lenne a jogászok boltjában…

22 „A felebaráti szeretet minden emberre érvényes.
Jellemző rá a kizárólagosság hiánya.” Ha kifejlesztettem a szeretet képességét, szeretnem kell a felebarátomat is. A felebaráti szeretetben van az emberi szolidaritás és az emberség egységének titka.” (Erich Fromm)

23 „A kommunizmus örökségében az erkölcsi válság a legtragikusabb örökség
II. János Pál

24 „Az ember Isten nélkül is meg tudja szervezni a földi életet, de Isten nélkül csak ember az ember ellen tudja ezt a földi életet szervezni.” VI. Pál

25 „Minden léleknek csak egy útja van
És csak ezen az egy úton mehet. És nem lépheti által önmagát És öntörvénye ellen nem tehet. Bizonnyal minden úgy van jól, ahogy van. És ez az eszme megnyugvást is ád: Ki sorsával vív, alája kerül És győz, ki néki megadja magát.” (Reményik Sándor)

26 Köszönöm figyelmüket.


Letölteni ppt "A géntechnológia az erkölcsteológia fényében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések