Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest Bank jelzáloghitelek Ügyfél- és termékkategória meghatározó modul használata 2013.07.29-től.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest Bank jelzáloghitelek Ügyfél- és termékkategória meghatározó modul használata 2013.07.29-től."— Előadás másolata:

1 Budapest Bank jelzáloghitelek Ügyfél- és termékkategória meghatározó modul használata 2013.07.29-től

2  A modul megfelelő használatának feltétele, hogy mindig MENTSD LE a saját gépedre!  Az adatok pontatlan kitöltése rossz eredményt hoz, így fokozottan figyelni kell a helyes adatok bevitelére!  A következő néhány oldalban a helyes modulhasználatot mutatjuk be. Az infó ablakban alapfeltételekkel, és szabályokkal kapcsolatos információkat szerepeltetünk.

3 Első indításkor ellenőrizd a következő beállítást! Az Eszközök menüpont alatt található BŐVÍTMÉNYKEZELŐ gomb megnyomása után aktiváld az első három pontot bepipálással Analysis ToolPak AnalysisToolPak-VBA

4 A modul főbb részei Dokumentációs segédlet: itt lehet az ügyfél és ügyintézői példányt a benyújtandó dokumentumokról PDF-ben menteni, valamint nyomtatni. Jövedelmek: Itt kell megadni az ügyletbe bevont szereplők jövedelmi adatait, valamint levonásait a kalkulátor megfelelő működéséhez. Ez az alapja a terhelhetőség (DTI) számításnak, valamint az ügylet szintű jövedelem ellenőrzésének. Ügyfél minősítés: Az ügylet minősítéséhez kapcsolódó kérdéseket itt kell megválaszolni, valamint itt kell kitölteni a megélhetési költséghez kapcsolódó adatokat. Ügylet minősítés: Ezen az oldalon történik meg a konkrét konstrukció / hiteltípus kiválasztása, maga a kalkuláció, az LTV és DTI meghatározása, itt tekinthető meg az eredménye a kalkulációnak. Erről az oldalról érhetőek el a pdf-be menthető, valamint nyomtatható kötelezően átadandó dokumentumok, tájékoztató anyagok. A TOVÁBBIAKBAN RÉSZLETESEN BEMUTATJUK A FENTIEKET. Modul verziója, érvényesség kezdete

5 NETTÓ JÖVEDELEMMEL SZÁMOLUNK! A jövedelmek fülön kell kitölteni az ügyfél jövedelmi adataira vonatkozó információkat. Ehhez vedd figyelembe azokat a szabályokat, melyeket az ügyviteli utasítás tartalmaz a befogadható jövedelmekkel kapcsolatban! Bővebb részletek a következő oldalakon: A jövedelmek fülön kell kitölteni az ügyfél jövedelmi adataira vonatkozó információkat. Ehhez vedd figyelembe azokat a szabályokat, melyeket az ügyviteli utasítás tartalmaz a befogadható jövedelmekkel kapcsolatban! Bővebb részletek a következő oldalakon: Típushiba ennek a mezőnek a kitöltetlenül hagyása! Fokozottan figyelni kell rá! Ha nem érkezik a számlára, írj be nullát, mert csak akkor kategorizál a modul! Cafeteria havi összege Céges autó magándul. használata: Csak akkor aktív, ha 150e ft feletti a beírt nettó jövedelem Cafeteria havi összege Céges autó magándul. használata: Csak akkor aktív, ha 150e ft feletti a beírt nettó jövedelem

6 Társigénylő(k)  Munkáltatói igazoláson szereplő átlag jövedelem, a standard szabályok figyelembe vételével.  Standard módon elfogadható nyugdíj és korbetöltött rokkant nyugdíj összege  APEH igazoláson lévő NETTÓ jövedelem (összevontan adózó + elkülönülten adózó – adó / 12 = nettó jövedelem. Ingatlan eladásból és bérbeadásból származó jövedelem nem fogadható be!  Végleges, tehát az ügyfél élete végéig járó nyugdíj  GYES, GYED, GYÁS összege, mely befogadható szociális jövedelem a lentiek figyelembe vételével.  Egyéb szociális jövedelmek azok a típusú szoc. jövedelmek, melyeket befogadunk a 33%-os szabály figyelembe vételével, de ide a teljes összegét kell beírni, hiszen az az ügylet szintű nettó jövedelembe 100%- ban számít be! Magyarázat: Társigénylő(k)re vonatkozóan ugyanezeket a mezőket kell kitölteni!

7  Havi Cafeteria keret – mint kiegészítő jövedelem, 100%-ban befogadható  Céges autó magántulajdonú használatban – csak akkor aktív, ha a nettó jövedelem 150e ft feletti, ez esetben +50e ft-ot hozzászámol a jövedelemhez  Külföldi jövedelem a standard szabályok szerint  Bónusz és napidíj összege a standard szabályok szerint  EVA jövedelem (EVA összeg x 0,5 / 12)  Csak az osztalék fogadható el, ingatlan eladás vagy bérbeadás nem!  Egyedi bírálatú hitelek esetére fenntartott egyedi jövedelmek kitöltéséhez  OEP vagy MEP által igazolt összeg 3 havi átlagának 30%-a  Standard szabályok szerint Magyarázat: Társigénylő(k)re vonatkozóan ugyanezeket a mezőket kell kitölteni!

8  A levonások minden olyan hitelre vonatkozóan kitöltendők, melyek megmaradnak az igényelt hitel folyósítását követően.  Minden meglévő terhet be kell írni  Hitelkeretek és hitelkártyák esetén – függetlenül a keret összegének kihasználtságától – a teljes keret összegét kell beírni, mivel a rendszer automatikusan kiszámolja az az után figyelembe veendő havi törlesztést (3%-os szabály) Magyarázat: Társigénylő(k)re vonatkozóan ugyanezeket a mezőket kell kitölteni! Jövedelmet terhelő levonások

9 Emlékeztetőül a sávok: 110,000-215,000 (C) 215,001-310,000 (B) 310,001 felett (A) A kategória nem befolyásolja az árazást! Emlékeztetőül a sávok: 110,000-215,000 (C) 215,001-310,000 (B) 310,001 felett (A) A kategória nem befolyásolja az árazást! gomb megnyomását követően a következő oldalra ugrik a modul, melynél minden kérdést meg kell válaszolni: Ha minden kérdésre bejelölted a választ, nyomd meg az Ügyfél minősítés számolása gombot! Ezt követően kiadja az ügyfél kategóriát, és a következő képernyőre ugrik a modul: Ha minden kérdésre bejelölted a választ, nyomd meg az Ügyfél minősítés számolása gombot! Ezt követően kiadja az ügyfél kategóriát, és a következő képernyőre ugrik a modul: A megélhetési költséggel való számoláshoz kapcsolódó tudnivalókat a következő oldalakon, az infó gombok segítségével mutatjuk be.

10 Megélhetési költségekhez kapcsolódó információk A jövedelemvizsgálatnak két alapja van: 1. DTI (debt to income) az ügyletben szereplő jövedelmekhez képest a törlesztőrészlet összege 2. Megélhetési költség kalkuláció: -A megélhetési költséget az alábbi módon számoljuk ki: A háztartásban élők száma, és az igénylő lakhelye alapján meghatározott mutató, mely azt mutatja meg, hogy a háztartásban élő személyek száma és a háztartás földrajzi elhelyezkedése alapján (figyelembe véve a háztartás összes jövedelmét), mennyi az a jövedelem, ami az adott háztartásban szükséges. Szabály: Háztartás összes jövedelme – törlesztések – megélhetési költségek nagyobb vagy egyenlő nullával.

11 Megélhetési költségekhez kapcsolódó információk Ha az igénylők nem egy háztartásban élnek, minden háztartást összesítve kell figyelembe venni a válaszok megadásánál. Ha PL. az igénylő háztartásában ketten, a társigénylőében hárman élnek, összesen 5 háztartásban élővel kell számolni. Törlesztéshez csak azt kell beírni, ami megmarad a folyósítás után! (JELENLEG IGÉNYELT HITELLEL AUTOMATIKUSAN SZÁMOL A MODUL).

12 Ügyletminősítés FŐBB RÉSZEKET KÜLÖN BEMUTATJ UK A KÖVETKEZ Ő OLDALAKO N! Akkor lesz aktív a Számolás gomb, ha minden szükséges adat kitöltésre került, az ingatlan értéke mezőről tovább kell lépni TAB-bal, vagy belekattintani egy másik mezőbe!

13 Értékesítési segédletként használhatóak a fenti kérdések, ami megmutatja, hogy a jelenlegi konstrukciók közül melyik lehet a legmegfelelőbb az ügyfél részére. A kérdéseket az értékesítés során kell az ügyféltől kapott válaszok alapján kitölteni, így megmutatja a modul, hogy mi lehet az ügyfél számára a legjobb ajánlat. A kalkulációt a kérdések megválaszolása nélkül is el lehet végezni, azonban ajánlott azok kitöltése a minél hatékonyabb ügyfél-kiszolgálás érdekében. HITELAJÁNL Ó A képernyő alsó részén található Ügyfél neve mezőbe be kell írni az ügyfél nevét, annak érdekében, hogy a szükséges nyomtatványokra az rákerüljön!

14 HITELVÁLASZT Ó A konstrukció legördülő menüből válaszható ki. A Bázis 1-2-3-4 csomagok tartalmát a hirdetmény is tartalmazza, de a Szolgáltatások fülön is látható, hogy az adott Bázis csomag kiválasztásával melyik szolgáltatást kötelező igényelni: Konstrukció Hitelcél Hitelösszeg Futamidő A kitöltendő mezők, a többit a rendszer kalkulálja. OTK miatt bontja meg a modul az 1-5. és a 6. évtől fizetendő kamatot (piaci termékeknél egyezik)

15 HITELVÁLASZT Ó Mindegyik sorhoz van infó gomb, hasznos tájékoztató szövegekkel!

16 SZOLGÁLTATÁ SOK Amelyik szolgáltatást kötelező a Bázis csomagokhoz igényelnie az ügyfélnek, azt a rendszer pipával jelzi. Itt a legördülő menüből ki kell választani, hogy az adott szolgáltatáson belül melyiket kéri az ügyfél: Folyószámlahitel igénylés esetén a Hitelkeret összegét be kell írni, mellyel a modul számol a DTI kalkuláció során. NE FELEDD! Az igényelt folyószámlahitel keret összegét a jelzálog kölcsönigénylő lapon is fel kell majd tüntetni! Szolgáltatások költségei!

17 SZOLGÁLTATÁ SOK Itt is fontos az infó gombok használata, innen lehet a megfelelő tájékoztató információkat megnézni:

18 4-5M ft forgalmi érték közötti ingatlanok kezelése: használt lakás vásárlása, valamint otthonteremtési kamattámogatás esetén: Meg kell adni az irányítószámot, a modul megmondja, hogy azon a helyen befogadható-e, és ha igen, maximum milyen LTV-vel az ingatlan. HITEL ALAPADATAI Ingatlanok számát, valamint az össz forgalmi értéket kell megadni. 40M feletti ingatlanoknál figyelmeztető üzenet:

19 HITEL ALAPADATAI DTI LTV Valamint a konstrukción belül elérhető maximum DTI és LTV látható itt. Amennyiben nem fér bele a jövedelembe / ingatlan értékébe a hitel, azt is hibaüzenettel jelzi a modul:

20 MEGTAKARÍTÁS OK Egyenlítő kapcsán a megtakarításokra, számlán elhelyezett, elhelyezendő pénzösszegekre vonatkozó információkat kérjük itt kitölteni. Ez azt a célt is szolgálja – tekintettel arra, hogy Bázis terméknél is van lehetőség a kitöltésére – hogy össze tudjuk hasonlítani a konstrukciókat. HA MINDEN KITÖLTÉSRE KERÜLT, MEHETÜNK A KÖVETKEZŐRE: Ne feledd! Akkor lesz aktív a Számolás gomb, ha minden szükséges adat kitöltésre került, az ingatlan értéke mezőről tovább kell lépni TAB- bal, vagy belekattintani egy másik mezőbe!

21 MEGTAKARÍTÁS OK Itt is fontos az infó gombok használata, innen lehet a megfelelő tájékoztató információkat megnézni:

22 A lehetséges konstrukciókat külön-külön is be lehet ezáltal mutatni az ügyfélnek, de egyben is, ha az ÖSSZEHASONLÍTÓ OLDALRA LÉPÜNK. INFÓ GOMBOK! !! Itt a modul a számlára érkező jövedelem felét jeleníti meg, így számolja megfelelően a jövedelem összegét Egyenlítőhöz.

23 A LEHETSÉGES KONSTRUKCIÓK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGY OLDALON. AZ ÉRTÉKESÍTÉST SEGÍTI AZ ÖSSZEHASONLÍTÓ RÉSZ, ÉS A DIAGRAMMOK IS !

24 Nyomtatás kérésénél a rendszer rákérdez, hogy mit szeretnél nyomtatni: Ügylethez benyújtandó / ügyfélnek átadandó:  Termék-és Ügyfélkategória meghatározó 1 példány  Kiegészítő oldal – Jövedelem részletezés – 1 példány  Személyre szabott tájékoztató minden szereplő által aláírva – 1 példány (másik példány ügyfélé, lehetőség van csak egy példány nyomtatására is.)  Termékspecifikus oldal nyomtatása  Jelzálog általános tájékoztató minden szereplő által aláírva – 1 példány (másik példány ügyfélé, lehetőség van csak egy példány nyomtatására is)  PSZÁF tájékoztató a túlzott eladósodottságról (1 példány átadandó ügyfélnek)  Tájékoztató a jelzálogkölcsönökhöz kapcsolódó biztosításokról  Dual kártya tájékoztató (adós által aláírva) – 1 példány (másik példány ügyfélé) NYOMTATÁS

25 A PDF dokumentumok oda kerülnek mentésre, amely mappába a modult is lementetted. De a modul ki is írja a mappa nevét. Mentés a beírt ügyfél neve szerinti mappába történik.

26 A dokumentációs segédlet segít abban, hogy teljeskörű hitelcsomagot tudj összeállítani. A hiteltípus kiválasztása után válaszold meg a szükséges kérdéseket, és két dokumentumot kapsz eredményként: -Ügyfél példány Ezen szerepel az, hogy mit kell hoznia az ügyfélnek -Ügyintézői példány Az általad előállítandó, felküldendő és átadandó dokumentumokat tartalmazza az ellenőrző kérdésekkel együtt. Itt lehet az ügylet szempontjából fontos információkat, megjegyzéseket beírni. Ide lehet az egyéb, nem standard dokumentumokat felsorolni.

27 Akkor tudsz két tartozás típust is kiválasztani, ha közben nyomva tartod a Ctrl billentyűt is. Az igénylőkre vonatkozóan tudod bejelölni az igénylő státuszát, mely alapján az előállítandó / benyújtandó dokumentumok kerülnek a dokumentumlistára nyomtatva.

28 Itt tudod kitölteni a szereplőre vonatkozó helyzetnek megfelelő információkat, ez alapján kapod meg a szükséges dokumentumok listáját. A helyes dokumentumok bekéréséhez elengedhetetlen a helyes válaszok bejelölése! Itt tudsz nyomtatni, és menteni is:

29 A benyújtandó dokumentumok listáját (ügyfélnek átadandó, valamint ügyintézői példány A nyomtatás gomb megnyomásával lehet -Nyomtatni -Menteni pdf-be


Letölteni ppt "Budapest Bank jelzáloghitelek Ügyfél- és termékkategória meghatározó modul használata 2013.07.29-től."

Hasonló előadás


Google Hirdetések