Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BERHIDAI II. RÁKÓCZI FERENC

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BERHIDAI II. RÁKÓCZI FERENC"— Előadás másolata:

1 BERHIDAI II. RÁKÓCZI FERENC
NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA BEMUTATÁSA

2 ADOTTSÁGAINK ELHELYEZKEDÉS

3 AZ ISKOLA TERÜLETE, FELSZERELTSÉGE, LÉTSZÁMA
Az iskola épülete és udvara kb m2 területen helyezkedik el. A 2010 tavaszára felújított iskolaépület teljes egészében akadálymentesített, így már mozgássérült és gyengén látó és gyengén halló tanulókat is képes fogadni az iskola. Minden tanterem megközelíthető kerekesszékkel, az épületbe bejutást rámpa, a szintek áthidalását lift könnyíti meg. 5 tantermünk digitális táblával felszerelt, melyek segítségével élményszerűbb tanulást tudunk megvalósítani. Az iskola játszóudvarán új játékok kerültek elhelyezésre. Tanulói létszám jelenleg 247 fő.

4 Iskolai környezet

5

6 iskolatörténet 1924-ben nyitotta meg kapuit Berhida peremartongyártelepi településrészén az első oktatási intézmény egy egytantermes, hat évfolyamos osztatlan iskola, egy tanítóval, melynek fenntartója az Ipari Robbanó Rt. volt. 1948-ban az iskolák államosítása, a gyár állami kézbe kerülése után és nagyarányú fejlesztéseket követően egyre több fiatal család költözött a gyártelepre, ezáltal rohamosan növekedett a gyereklétszám, az iskola tanterem gondokkal küzdött. Ezt a problémát oldotta meg az 1964-ben átadott új, akkor korszerű iskolaépület, mellyel lehetővé válta a szaktárgyak, a testnevelés, a technika magas szintű oktatása, a napközi otthon kialakítása. Az intézményben a pedagógiai munka a nyolcvanas évek közepéig két épületben folyt. Az 1985-ben bekövetkezett földrengés okozta károk helyreállítása során nyílt lehetőség a főépület bővítésére, így 1986 szeptemberétől egy épületben folyik a munka.

7 Iskolánk 1989-ben vette fel a II. Rákóczi Ferenc nevét
Iskolánk 1989-ben vette fel a II. Rákóczi Ferenc nevét. A névadó ünnepségen került sor a fejedelem mellszobrának avatására, amely Szilágyi Bernadett szobrászművész alkotása. 2002. szeptember 1-én az iskola anyaintézménnyé vált, tagiskolánk új, 2000-ben átadott épületben működik a tőlünk 5 km-re fekvő Vilonya községben.

8 Pedagógusaink folyamatosan magas színvonalú oktató nevelő munkára törekednek. Ennek érdekében a tanítás egyre jobban felszerelt tantermekben folyik. Iskolánkban első évfolyamtól német nemzetiségi nyelv illetve informatika oktatás folyik. Ötödik évfolyamtól második idegen nyelvként választható az angol nyelv. Biztosított helyben az arra rászorulóknak a logopédiai és gyógytestnevelés ellátás.

9 NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÁS
Mit kínálunk? NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÁS Iskolánkban 2002 óta folyik német nemzetiségi nyelvoktatás. A gyerekek már első osztályban elkezdik a német nyelvtanulást és az ismerkedést a német nemzetiségi kultúrával. Első osztályban a nyelvtanulás játékos formában, csak hallás után történik. Rengeteget énekelünk, táncolunk, játszunk és mondókázunk. Célunk, hogy a gyerekek megismerkedjenek a nyelv dallamával, hangzásával, elsajátítsanak dalokat, mondókákat és a mindennapi élethez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket, de ezeknél fontosabb, hogy megszerettessük a nyelvet, a nyelvtanulást. Úgy gondoljuk, hogy amit örömmel, szívesen csinálnak a tanulók, azt könnyebben, nagyobb kedvvel tanulják.

10 A kicsi korban kialakult kötődés a nyelvhez és tanárhoz egyaránt, a felsőbb évfolyamokban is pozitívumként jelentkezik. A magas óraszám (5 német óra + 1 német népismeret) sok gyakorlást, magasabb nyelvi szintre való eljutást tesz lehetővé. Sok érdekes programmal igyekszünk a német nyelvtanulást még színesebbé tenni, ehhez a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását tudhatjuk magunkénak. Ősszel Erntedankfest („termésünnepet-aratóünnepet”) ünnepet tartunk, novemberben lámpás felvonulással Szent Mártonra emlékezünk, a település német nemzetiségi napi programjaiban veszünk részt és természetesen a mikulás, karácsony, húsvét, anyák napja megünneplése sem maradhat el.

11 Ebben az évben is szeretettel várjuk a leendő első osztályosokat és szüleiket a most már hagyományosnak mondható OVI-SULI-ba. Játékos délután keretében szeretnénk megmutatni, hogy hogyan zajlik első osztályban a német óra. A szülők megfigyelhetik gyermeküket, ahogy gyorsan és ügyesen elsajátítanak német szavakat, dalokat vagy éppen mondókákat és megismerkedhetnek a leendő tanítónénikkel.

12

13 INFORMATIKA OKTATÁS ALSÓ TAGOZATBAN IS
Az informatika tanítása kisiskolás korban rendkívül érdekes és izgalmas feladat, mely szintén 2002-ben kezdődött iskolánkban. Már az első osztályos gyerekek is rendelkeznek több-kevesebb számítógép-használati ismerettel, némelyikük napi rendszerességgel internetezik. Ezeket az ismereteket nagyobb testvérektől, szülőktől szerzik meg. Az informatika óra keretében a tanulók megismerkedhetnek egy modern tudomány, az informatika alapjaival, megtanulhatják az iskolai számítógép alapszintű használatát. Az alkalmazás során felismerhetik mennyire fontos a számítógép a mindennapi életben: írhatnak, rajzolhatnak, zenélhetnek, játszhatnak vele, adatokat kezelhetnek és rendezhetnek. A megtanult lépések, fogások többszöri ismétlése rutinszerű használatot, sikerélményt eredményez – az első próbálkozásokat követően – szinte azonnal.

14 A munkatankönyvekben a feladatok játékosak, gyermekközeliek, a komplex fejlesztést teszik lehetővé. Segítik a többi tantárgy elsajátítását, alkalmasak egyéni és csoportos foglalkoztatásra, a fokozatosság elvét követik. A tantárgy tanulása során fejlődik a tanulók megfigyelőképessége, emlékezete, szín- és formalátása, a szem- és kézkoordinációja, a finommotorika, a térirányok észlelése, az iránydominancia, a kommunikációs készség és a gondolkodása, főleg az algoritmikus gondolkozás.

15 SZAKKÖRÖK A tanulók több szakkör közül választhatnak, működik iskolánkban informatika szakkör, túraszakkör, színjátszó szakkör, énekkar. TÚRASZAKKÖR ÉNEKKAR

16 SZÍNJÁTSZÓ SZAKKÖR

17 Az iskolánk kisdiákjaiból alakult PERESZKE színjátszó csoport 2009 szeptemberében jött létre azzal a nem titkolt szándékkal , hogy utánpótlása legyen a felsős PERSZE csapatnak. A heti két tanórás foglalkozások mindig rengeteg közös játékkal telnek Fésüs Éva néni vezetésével. Rendszeres résztvevői az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválnak,s általában szép eredményekkel térnek haza.

18 SPORTKÖR

19 GYÓGYTESTNEVELÉS

20 KÖNYVTÁR Intézményünk könyvtára heti két alkalommal áll tanulóink rendelkezésére, kedvükre böngésszenek érdekes folyóiratok és könyvek között. Itt megtalálhatjátok a kötelező és ajánlott olvasmányokat, de bőven találtok nektek való mese, ifjúsági és német nyelvű irodalmat is.

21 NAPKÖZI, ÉTKEZÉS Délutánonként 2 napközis csoportban van lehetőségük a kisdiákoknak nevelői felügyelet, segítség mellett felkészülni a másnapi órákra.

22 HAGYOMÁNYOK, ÜNNEPEK PAPÍRGYŰJTÉS MIHÁLY-NAPI VÁSÁR LUCA NAP

23 KRAMPUSZVERSENY

24 KARÁCSONYI VÁSÁR KARÁCSONY

25 FARSANGI BÁL

26 RÁKÓCZI-NAPOK

27

28 ANYÁK NAPJA GYEREKNAP

29 ÜNNEPÉLYEK

30 BALLAGÁS

31 TANULÓI VÉLEMÉNYEK AZÉRT SZERETEK IDE JÁRNI, MERT…
…SZÉP AZ ÉPÜLET, NAGY A TÉR …VAN INTERAKTÍV TÁBLA …AKINEK SZÜKSÉGES VAN DÉLUTÁNI FELZÁRKÓZTATÁS …KÜLÖNFÉLE JÁTÉKOS PROGRAMOKAT ÉS RENDEZVÉNYEKET SZERVEZNEK NEKÜNK …MEGTANULOK ÍRNI, OLVASNI ÉS ITT VANNAK A BARÁTAIM … SZÉP AZ ISKOLA, NAGY UDVARA VAN

32 …A TANÍTÓ NÉNIK KEDVESEK, NAGYON SOK JÓ RENDEZVÉNY VAN …JÓ A KAJA 
…JÁTÉKOSAN LEHET TANULNI ÉS KEDVESEK A TANÁROK …SOK SPORTOLÁSI LEHETŐSÉG VAN …A FOLYOSÓKAT A MI MUNKÁINK DÍSZÍTIK …OKOS ÉS ÜGYES LESZEK, HA TANULOK

33 AZ ISKOLA ELÉRHETŐSÉGEI
CÍM 8182 BERHIDA IBOLYA U. 4. TELEFON IGAZGATÓ - 88/586561 ISKOLATITKÁR - 88/586560 HONLAP

34 SZERETETTEL VÁRJUK LEENDŐ ELSŐ OSZTÁLYOSAINKAT!


Letölteni ppt "BERHIDAI II. RÁKÓCZI FERENC"

Hasonló előadás


Google Hirdetések