Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
2
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete
Cél: minél kevesebb takarmányból állítsunk elő 1 tojást 1. Életfenntartó szükséglet: Alapanyagcsere: BM=78,3 kcal x W 0,723 W= testsúly Életfenntartó szükséglet ennél nagyobb: élénkebb anyagcsere Befolyásolja: genetikai adottságok testnagyság környezeti hőmérséklet Termoneutrális környezetben: 418 kJ/élősúly kg/nap
3
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete
2. A termelés energia-szükséglete: Befolyásolja: testsúly hőmérséklet súlygyarapodás tojástermelés mennyisége ME= WO,75 (173-1,95 T) + 5,5 DW + 2,07 E W= élősúly, kg T= hőmérséklet DW= élősúly változás g/nap E= naponta megtojt tojás-súly, g/tyúk
4
A tojástermelés fehérje-szükséglete
Fehérje szükséglet = Életfenntartás + tojástermelés + tollképzés fehérje transzformáció: % NRC szerint: 90 %-os szinten termelő tyúk napi 100 g takarmány fogyasztás esetén = 15 %-os nyersfehérje tartalom elég HA abban 6,9 g lizin 3 g metionin 5,8 g met.+cis található Takarmányfelvétel: függ az energia-koncentrációtól A tójótáp nyersfehérje szintjét a takarmány felvétel függvényében kell megadni: tak.fogyasztás, g/nap Nyerfehérje, % a tojótápban ,0 ,8 ,5
5
A tojástermelés ásványianyag-szükséglete
Ca szükséglet: igen nagy 1 tojással kb. 2 g Ca ürül ki kihasználás: % = napi 3-4,5 g Ca felvétel szükséges takarmány mész: 40 %-os hatóanyag tartalmú = 7-11 g tak. mész DE túl sok takarmány mész bekeverésekor: takarmány porosodik rossz ízű lesz = a takarmányba csak 3-4 % tak. meszet keverünk pótlás: ad libitum mészgritt etetése Ca hiány: tojáshéj elvékonyodik, törékennyé válik csökken, majd meg is szűnik a tojástermelés P szükséglet: tojáshéj minőségét befolyásolja túl sok P: csökken a héjszilárdság naponta 2,5 g nem-fitin-foszfor elegendő Vitamin-szükséglet: addicionálisan vitamin premix, vitamin panel
6
Fázisos tojótyúk takarmányozás:
1. fázis: az első tojástól a max. tojástömeg megterme-léséig (kb. 36 hetes korig) magas színvonalú termelés 2. fázis: hetes kor állandóan csökkenő termelés, tojások súlya növekszik 3. fázis: 52 hetes kortól tartósan csökkenő termelés, tojás-súly növekszik = a napi fehérje-, aminosav- és P-szükséglet csökken Ca szükséglet növekszik
7
A gyapjútermelés táplálóanyag szükséglete
Gyapjú: másodlagos follikuluszok termelik Kialakulásuk: a vemhesség napjától a megszületés után is = az anya takarmányozása a vemhesség végén, + a bárány takarmányozása Hiányos takarmányozás: gyapjúszál átmérője csökken hossza csökken termelés csökken éhfinom gyapjú: minőség romlik Gyapjútermelés: naponta 4-10 g
8
A gyapjútermelés táplálóanyag szükséglete
Energia-szükségelet: életfenntartás + termelés életfenntartó % NE (energetikai hatásfok: %) Fehérje szükséglet: életfenntartó g/nap (50 % hasznosulás) gyapjúfehérje: sok S tartalmú aminosav szervetlen S is hasznosul (Na2SO4, kénvirág) by pass metionin Mikroelemek: Zn. Cu Vitaminok: karotin (A vitamin)
9
A munkavégzés táplálóanyag szükséglete
Izom: kémiai energia (ATP)→mechanikai munka + hő Energia szükséglet: energetikai hatásfok: %-os függ: munka nehézségre terep begyakorlottság munkavégzés sebessége életfenntartás + munkavégzés bruttó hatásfok % könnyű munka: 9,41 MJ ME/kg tak. közepes munka: 10,88 MJ ME/kg tak. nehéz munka: 11,72 MJ/kg tak.
10
A munkavégzés táplálóanyag szükséglete
Fehérje-szükséglet: napi energiaszükséglet %-a Ásványianyag szükséglet: 0,28 % Ca/kg sza. 0,21 % P/ kg sza. NaCl: pihenő ló: g/nap közepes munka: g/nap nehéz munka: g/nap
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.