Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Controlling a gyakorlatban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Controlling a gyakorlatban"— Előadás másolata:

1 Controlling a gyakorlatban
Magyar Controlling Egyesület Controlling a gyakorlatban A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Kiss Viktor

2 A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél
Tartalom A magyar gyümölcslépiac A Sió – Eckes bemutatása Controlling a Sió – Eckes – nél Helye a szervezetben Főbb feladatok A fejlődés irányai A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

3 A magyar gyümölcslépiac - méret
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac - méret +15,8 % +4,8 % A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

4 A magyar gyümölcslépiac – gyümölcstartalom szerint
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac – gyümölcstartalom szerint A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

5 A magyar gyümölcslépiac - piacrészek
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac - piacrészek mennyiségben értékben A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

6 A magyar gyümölcslépiac – A Sió pozíciója
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac – A Sió pozíciója Továbbra is a legmeghatározóbb szereplő, jelentősen növelte piaci részesdését 2002-ben A növekvő piacból a legnagyobb mértékben tudta kivenni részesedését A gyümölcslépiac minden szegmensében vezető márkákkal rendelkezik A Sió a legnagyobb márka a piacon. 20,2% értékbeli részesedése nagyobb, mint bármelyik gyártó piaci részesedése. A juice szegmensben a HohesC egyértelmű piacvezető A prémium nektárok között a Granini értékben az első helyen áll A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

7 A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél
Sió – Eckes történelem 1977: Az első Sió generáció. Alumíniumtasak. Ízek: őszi, kajszi. 1987: Átállás a literes és a 0,2 literes gyártásra. 1991: A Sió – Nektár Kft. megalapítása. 1993: Az Eckes AG részt vásárol a Sió – Nektár Kft-ben. A Sió – Eckes Kft. megalapítása. Forgalom: 14 millió liter. 90-es évek: Új termékcsaládok bevezetése: HohesC, Granini, Suzy. A Sió brand ízválasztéka jelentősen kibővül. Az időszak végére a belföldi értékesítés meghaladja a 62 millió litert! 2000 – től : folyamatos innovációk. Növekvő ízválaszték, új termékcsaládok: (Multiplusz, Drinx, Sió Prémium, Ice Tea) A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

8 Az anyavállalat bemutatása
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Az anyavállalat bemutatása 1857: Peter Eckes – szeszfőzde 1930-as évek: megjelennek a gyümölcslépiacon. 1993: A Sió – Nektár Kft. megvásárlása. 1994: Az Eckes egyesül a Granini-vel Napjainkra: Európa legnagyobb gyümölcslégyártója, és a világ 10. szeszesital gyártója! A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

9 Controlling helye a szervezetben
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling helye a szervezetben Ügyvezető Műszaki ig Értékesítés ig Marketing ig Export ig HR ig Gazdasági ig Termelés Beszezés Logisztika Termékfejl. Labor TMK KAM Field sales Horeca Vevőszolg. Pü Számvitel IT CO Trade mark. A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

10 Controlling feladatai
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai Budget Reporting Stratégiai tervezés Elemzések készítése, a management tájékoztatása A vezetői információs rendszer működtetése Egyéb A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

11 Controlling feladatai - budget
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai - budget Készítése: szeptember. Kb. 1 hónap Havi szinten eredménytervezés belföld – export bontásban Egységes anyavállalattól jövő struktúra Részei: -Eredménykimutatás Mérleg (negyedéves) Cash flow (negyedéves) Beruházási terv (éves) A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

12 Controlling feladatai - reporting
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai - reporting Volumen report: havonta, brandenként Eredménykimutatás: havonta Mérleg, cash flow, beruházási ill. létszámjelentés: negyedévente Elkészítés: 5. munkanap Főbb mutatók: Kondíció EBIT Literenkénti ráfordítások ROCE A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

13 Controlling feladatai – stratégiai tervezés
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – stratégiai tervezés Készítése: áprilisban 5 éves időtáv Évenkénti felülvizsgálat A részei megegyeznek a budget-vel. Fontos részei: beruházási terv, innovációk A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

14 Controlling feladatai – management tájékoztatása
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – management tájékoztatása Standard jelentések: tulajdonosoknak, ill. főleg az értékesítési területnek. Ad hoc jelentések: jelentős. Mindig figyelemmel kell kísérni: Receptúra terv – tény Beszerzési árak Kondíciók Trendek keresése A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

15 Controlling feladatai – VIR működtetése
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – VIR működtetése 2000-től működik a tranzakciós rendszerre ráültetve OLAP technológia Előnyei: gyorsaság, rugalmasság, könnyen tanulható A munkatársak abszolút megbíznak benne, etalonként kezelik Folyamatos fejlesztések „Kockái” az összes szakterületnek nyújtanak információt. Viszonylag kevés felhasználó A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

16 A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél
A Sió Eckes jövője Magas elvárások Folyamatos bővülés Egyre növekvő volumen Jelentős beruházások Felkészülés az EU-ra Nyíló piacok Még fokozottabb minőségi elvárások Tulajdonos stratégiaváltása: fókusz a gyümölcslépiacon A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

17 A Sió Eckes jövője – kihívások a controllingnak
A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A Sió Eckes jövője – kihívások a controllingnak Magas elvárások A controlling szerepe is egyre jobban felértékelődik A pontosság, rugalmasság és az innovativitás még inkább elvárás lesz, a Sió – Eckes - szel és a controllinggal szemben egyaránt! Döntő fontosságú az IT támogatás Termelési controlling fejlesztése A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

18 A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél
Köszönöm a figyelmet! A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.


Letölteni ppt "Controlling a gyakorlatban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések