Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tipikus korrupciós mechanizmusok és kockázatok Magyarországon Prof. Dr

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tipikus korrupciós mechanizmusok és kockázatok Magyarországon Prof. Dr"— Előadás másolata:

1

2 Tipikus korrupciós mechanizmusok és kockázatok Magyarországon Prof. Dr
Tipikus korrupciós mechanizmusok és kockázatok Magyarországon Prof. Dr. Szántó Zoltán BCE, Korrupciókutató-központ Győr, június 12. Széchenyi István Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar „Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság” c. konferencia

3 Tartalom Bevezető: A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

4 A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei

5 A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

6 A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei
A kutatóközpont (alapítói: Dr. Lengyel György, Dr. Szántó Zoltán és Dr. Tóth István János, az alapítás éve: 2008) intézményes keretet biztosít a korrupciós jelenségek és szélesebb értelemben a szabályozási kudarcok okainak és jellemzőinek rendszerezett, tudományos feltárására irányuló kutatómunkának Egy társadalomban a korrupciós jelenségek a piacok és a társadalmi intézmények nem hatékony működésére vezethetők vissza. Ezekben döntő szerepet játszik az ezeket a viszonyokat működtető egyének magatartása és az e magatartást meghatározó tényezők Kutatásaink során a gazdasági szereplők szintjén értelmezett, a magatartásukat befolyásoló tényezők és intézményi feltételek empirikus vizsgálatát tűzzük ki célul Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

7 A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei
Kutatási projektek: 2008 – Korrupciós kockázatok az üzleti életben. A Transparency International Magyarország megbízásából végzett kutatás: Nemzeti Integritás Tanulmány 2009 – Jelentés a magyarországi korrupcióról. Szántó Zoltán – Tóth István János – Varga Szabolcs: Korrupciógyanús esetek a magyar médiában között. On-line hírforrások tartalomelemzése 2010 – Energia Kontroll Program. A magyar villamosenergia-piaci szabályozás vizsgálata politikai gazdaságtani és gazdaságszociológiai nézőpontból 2010 – Gazdasági Versenyhivatal. A korrupció piaciverseny-torzító hatásainak gazdaságszociológiai vizsgálata Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

8 A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központjának kutatási eredményei
Kutatási projektek: 2011 – Transparency International, National Integrity Study (NIS). Korrupciós Kockázatok Magyarországon, 2011 – az „Üzleti szektor” elemzése – Budapesti Corvinus Egyetem, TÁMOP-4.2.2/B-10/ : A magyar közbeszerzési adatok és az információs szupersztráda ( ). Első riport Közbeszerzések egy pályázóra és tájékozatlan adófizetőkre. Második riport Hibák, javítások és előzetes eredmények – magyarországi közbeszerzések Harmadik riport 2012 – EU FP7 Cooperation Programme: ANTICORRP—Anticorruption Policies Revisited. Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

9 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009

10 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
A tanulmánykötet megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem 4.2.1/B-09/1/KMR számú TÁMOP program Hatékony állam, szakértő közigazgatás, regionális fejlesztések a versenyképes társadalomért alprojektjének, a „Társadalmi és kulturális erőforrások, fejlesztéspolitikák, helyi fejlődés” műhelye támogatta. Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

11 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Szántó Zoltán – Tóth István János – Varga Szabolcs – Cserpes Tünde: A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001–2009 Megjelent a Belügyi Szemle évi 59. évfolyamának 11. számában Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

12 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
A kutatás során 8 internetes hírportál, illetve nyomtatott újság internetes változatának felmérését végeztük el – a vizsgált időszak: január 1. – december 31. (InfoRádió: jan. 1. és dec. 31.) A figyelt újságok és hírportálok: Magyar Nemzet, Figyelő és FN, Index, Népszabadság, [origo], HVG, Világgazdaság, Heti Válasz, InfoRádió Az interneten elérhető forrásokban megjelenő cikkek közül a korrupció-gyanús eseteket tartalmazókat kerestük ki, gyűjtöttük össze és elemeztük Kizárólag a Magyarország területén felbukkanó korrupciós eseteket gyűjtöttük össze A megtalált cikkek rendszerezése: az azonos esetekre vonatkozó cikkeket, híradásokat különálló csoportokba, önálló „korrupciós esetekbe” rendeztük Az eseteknek nevet adtunk, és feljegyeztük főbb jellemzőiket. Az eseteket tartalmazó cikkeket feldolgoztuk (kódoltuk a cikkekben leírt fontosabb jellemzőiket, szereplőiket stb.) Ha több cikk is foglalkozott ugyanazzal a korrupciógyanús esettel, akkor e cikkek mindegyikét ugyanahhoz az esethez soroltuk. Az olvasói kommentárokat is figyeltük Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

13 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

14 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

15 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

16 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

17 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

18 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

19 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

20 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

21 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

22 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

23 A korrupció típusai és médiareprezentációja Magyarországon 2001-2009
Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

24 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon

25 Megjelent a Szociológiai Szemle 2011. évi 3. számában
A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Szántó Zoltán – Tóth István János – Varga Szabolcs: A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete. Korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Megjelent a Szociológiai Szemle évi 3. számában Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

26 A kötet megjelenésének várható időpontja: 2012. szeptember 1.
A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Zoltán Szántó – István János Tóth –Szabolcs Varga: The social and institutional structure of corruption Some typical network configurations of corruption transactions in Hungary A kötet megjelenésének várható időpontja: szeptember 1. Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

27 Megbízó-megbízott-kliens gráf
A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Megbízó-megbízott-kliens gráf Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

28 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon A PAC-modellben a megbízó (pl. egy önkormányzat) felruházza valamilyen hatalommal a megbízottat (pl. egy hivatalnokot, aki építési engedélyeket ad ki). Ennek során a megbízó (i) meghatározott feladat elvégzését delegálja a megbízottra, (ii) meghatározza a feladat elvégzésének formális szabályait, valamint (iii) a feladat elvégzéséért javadalmazásban részesíti a megbízottat, aki cserébe (iv) lojális a megbízóhoz, azaz a szabályoknak megfelelően végzi a feladatát. A megbízott várhatóan a meghatározott keretek között szolgálja ki a kliens igényeit (vi), például egy építési engedély megszerzésére irányuló kérelmet (v). Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

29 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Vesztegetési gráf Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

30 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Zsarolási gráf Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

31 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Hűtlen kezelési gráf Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

32 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Csalási gráf Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

33 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Kevésszereplős és sokszereplős korrupciós tranzakciók személyes és intézményes beágyazottságának tiszta típusai Beágyazottság típusa Személyes Intézményes Szereplők száma Kevés szereplő Pl. a határon az ismerős vámhivatalnok kenőpénz fejében elnézi a vámszabályok megsértését Pl. cég engedélyt kér egy állami hivataltól, és hatástanulmányt „kell” készíttetnie megadott szakértővel Sok szereplő Pl. ismerős parkolóőrök kenőpénz fejében szemet hunynak a parkolási díj fizetésének elmulasztása felett a rendszeresen ott parkoló autósok esetében Pl. önkormányzat ingatlangazdálkodása, melynek során a vagyonelemeket rendszeresen a piaci ár alatt értékesítik Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

34 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Hálózatosodott vesztegetés és zsarolás gráfja „parkolás” Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

35 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Hálózatosodott zsarolás gráfja „szélerőművek engedélyezése” Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

36 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Hálózatosodott hűtlen kezelés gráfja „önkormányzati ingatlanvásárlás” Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

37 A korrupció társadalmi és intézményi szerkezete – korrupciós tranzakciók tipikus kapcsolatháló-konfigurációi Magyarországon Hálózatosodott csalás gráfja „EU támogatások” Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

38 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél

39 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
Tóth István János – Szántó Zoltán: Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

40 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
A projekt előzménye: együttműködés (Twinning Light Projekt) a Holland Királyság Számvevőszékével ban Az ÁSZ 2009-ben látott hozzá a hazai költségvetési szervek működésének korrupciós szempontú felméréséhez (Integritás Projekt) A hét évig tartó, évente ismétlődő kérdőíves kutatás keretében az első felmérés február 8. és március 31. között zajlott A költségvetési szerv közül arányosan rétegzett mintavétellel intézmény került kiválasztásra – az első adatfelvétel során összesen kitöltött (155 kérdésből álló) kérdőív érkezett vissza Ez 26%-os adatszolgáltatási arányt jelent, ua. ez az arányszám 38% az adatot szolgáltató intézmények által kezelt költségvetési források összegét tekintve (2.238 Mrd Ft), illetve 36% a célcsoport összesített személyi állományát figyelembe véve ( fő) Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

41 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
Nyilvánosan hozzáférhetőek-e szervezetük gazdálkodására vonatkozó adatok? – intézménytípus szerint, nem válaszok aránya (%) Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

42 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
Szervezetük az elmúlt évben közvetlenül vagy közvetve kapott magánszervezetektől vagy magánszemélyektől adományt, pénzt vagy más materiális támogatást – intézménytípusonként (%) Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

43 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
Az elmúlt 3 évben a Közbeszerzési Döntőbizottságnál legalább egyszer megtámadták a Szervezet által indított közbeszerzési eljárásokat (intézménytípusonként, %) Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

44 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
A Közbeszerzési Döntőbizottság által közbeszerzési ügyekben elmarasztalt szervezetek aránya, a szervezet típusa szerint, % Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

45 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
A közbeszerzést kiíró szervezetek aránya aszerint, hogy volt-e olyan közbeszerzési eljárás, amelyben háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt, % Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

46 Korrupciós kockázatok és integritás a magyar állami intézményeknél
Az elmúlt 3 évben több mint három alkalommal előfordult, hogy ugyanaz az ajánlattevő több közbeszerzési eljárást nyert meg – intézménytípusonként, % Gazdaság és morál: tiszta társadalom, tiszta gazdaság Győr, június 12.

47 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tipikus korrupciós mechanizmusok és kockázatok Magyarországon Prof. Dr"

Hasonló előadás


Google Hirdetések