Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világ legnagyobb fülei…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világ legnagyobb fülei…"— Előadás másolata:

1 A világ legnagyobb fülei…
Ne felejtsétek, a Nagy Testvér mindent lát és mindent hall. ECHELON Álomszövők A Nagy Testvér Figyel Téged! 20.rész A világ legnagyobb fülei… Vajon a terrorizmus elleni harc ürügyén meddig mehet el az állam a polgárainak válogatás nélküli megfigyelésében?  A szédületes technikai fejlesztések nyomán létezik-e még személyi szabadság, meghúzhatók-e a privát szféra határai? Vagy Larry Ellisonnak, az Oracle informatikai cég multimilliárdos elnökének van igaza, aki szerint ma már „a privát szféra illúzió csupán”?  Vajon elkerülhetetlen-e, hogy mindenki - jelölőshow és szavazás mellőzésével - szereplővé váljon az állami vagy nemzetközi „éberségi hivatalok” ügynökeinek monitorjain? 

2 „Úriember nem olvassa mások levelét.”-Henry L. Stimson –
Henry L. Stimson az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere volt az  1920-as évek végén. Fenti szállóigévé vált mondása alapján október 31-én bezárta kapuit az USA rejtjelző szolgálata (a Black Chamber). Sajnos azonban a történelem nem Őt igazolta, így Stimson felfogása (mindannyiunk nagy sajnálatára) sem a múltban, sem a jelenben és nagy valószínűséggel a jövőben sem emelkedik túl a szállóigén. Nem sokkal Stimson úriember társadalmi elképzelése után, 1949-ben jelent meg Georg Orwell  angol író Ezerkilencszáznyolcvannégy című regénye, melyben az irodalomtörténészek meghatározása szerint 20.századi utópiát vetít elénk: Az embernek annak tudatában kellett élnie, hogy lehallgattak minden hangot, amit kiadott, s a sötétséget leszámítva minden mozdulatát megfigyelték. Sajnos ma már tudjuk, hogy Stimson felfogása tekinthető utópiának, olyannyira, hogy  Orwell fantáziája sem szárnyalt túl napjaink valóságán. Pontosan a  év egyik világszenzációja lett annak a szomorú ténynek nyilvánosságra kerülése, hogy Földünket évtizedek óta olyan műholdak veszik körül, amelyek lehetővé teszik mindannyiunk lehallgatását. A műholdas lehallgató rendszer neve ECHELON (magyarul: harcvonal).

3 A Bush-adminisztráció keményen letorkolta az Európa Parlament küldöttségét, amikor a delegáció közölte, hogy szeretnék behatóbban megismerni az Echelon kódnevű globális lehallgató rendszert. Felmerült a gyanú, hogy az Egyesült Államok ezzel gyűjt információkat európai cégekről. Az ügyben sem kormányzati illetékesek, sem a Nemzetbiztonsági hivatal és a CIA tisztviselői nem voltak hajlandók tárgyalni a küldöttséggel. A delegáció vezetője, Carlos Coelho aggodalmát és csalódását fejezte ki, mert a Külügyminisztérium, a Kereskedelmi Minisztérium és más amerikai hivatalok is érdemi magyarázat nélkül lemondták a további megbeszéléseket. Az amerikai külügyi szóvivő szerint nincs semmi értelme a tárgyalásoknak, mivel a lehallgatások nem tartoznak a kompetenciáik közé. Az EU három éve alakult Echelon bizottsága nem egészen így látja a helyzetet. Az Európa Parlament alelnöke, Gerhard Schmid szerint egyértelmű bizonyítékok tanúsítják, hogy a CIA igenis készít ipari elemzéseket amerikai kereskedelmi köröknek. Ipari kémkedésre utaló közvetlen bizonyítékok ugyan nem kerültek elő, de fokozott óvatosságra inti az európai vállalatokat, mivel számos jelét tapasztalták egy egész világot átfogó üzenetlehallgató rendszer működésének.

4 A titkos UKUSA megállapodás
Már a II. világháború középső szakaszának idején megszületett az Egyesült Királyság és az USA titkosszolgálatai között a BRUSA COMINT  (communications intelligence) egyezmény, melyet  május 17-én ratifikáltak. Az Egyesült Királyság  ben kibővítette a szövetségeseket Kanada, Ausztrália és Újzéland háború utáni hírszerző ügynökségeivel. Így jött létre az 1948-ban megkötött titkos  UKUSA megállapodás, illetve szövetség, amelynek tartalma és hatálya napjainkban is érvényes. Az UKUSA szövetség fő koordinátora (összefogó szervezete)  az USA Nemzeti Biztonsági Szolgálata (NSA). A szövetség alapító szervezetei: az angol  GCHQ (Government Communications Head Quarters), a kanadai  CSE  (Communications Security Establishment), az ausztrál  DSD  (Defense Security Directorate) és az újzélandi  GCSB  (General Communications Security Bureau). A szerződés jóval későbbi bővítése során kerültek az UKUSA szövetségesek közé Németország, Japán, Norvégia, Délkorea és Törökország titkosszolgálatai. A hidegháborús konfliktusok közepette sorra alakultak a katonai és hírszerző ügynökségek, amelyek alapfeladata az információ szerzés volt a kelet Európa fölé húzott vasfüggöny túloldaláról. Néhány hírszerző szolgálat azonban a hidegháborús idők elmúltával, kicsit eltolta tevékenységi fókuszát, nem elveszítve ezzel anyagi és emberi erőforrásait. A legnagyobb ilyen szervezet az NSA volt, amely a Szovjetunió és a kelet európai szocializmus felbomlása dacára (amely eredetileg fő tevékenységi területe volt!), folyamatosan, sőt exponenciálisan növelte költségvetését, emberi és anyagi erőforrásait. Az  NSA  foglalkoztatja ma a világon a legtöbb matematikust, a legjobb rejtjelző és rejtjelfejtő szakember csoportokat.

5 A szakemberek feladata a hazai (USA) és idegen elektronikus kommunikációban megjelenő rejtjelek feltörése, továbbá az így megfejtett üzenetek több, mint  100 nyelven történő elemzése. Az  NSA feladata ugyanakkor az is, hogy olyan rejtjelzést dolgozzon ki, amely biztonságosan védi az USA kormányszervek kommunikációját. Így érthető az NSA vezető szerepe az UKUSA szövetségesek között. Az UKUSA szövetséges szervezetei fejlesztették ki és fokozatosan, a civil emberiség számára észrevétlenül hozták létre, azt a hatalmas figyelő, lehallgató hálózatot, amely az egész Földet behálózza, sőt napjainkra már a kilyukadt ózon pajzs mellett, egy földkörüli információs pajzsot képez. A hidegháborúnak már régen vége, mégis egyre inkább fény derül arra, hogy még mindig létezik egy igazi, mindent behálózó, mégis láthatatlan  harcvonal, az ECHELON lehallgató rendszer. Az utóbbi esztendők legnagyobb lehallgatási botrányát egy angol újságíró robbantotta ki. Duncan Campbell-nek tudomására jutott, hogy Anglia egy eldugott kis településen Cheshire-ben, egy titokzatos építmény található. Ez egy 13 emelet magas betonból épült torony, mely leginkább egy gabonasilóra hasonlít. Az építményről fényképek is készültek, s azokon világosan látszott, hogy a henger alakú torony tetején különleges antennák sorakoznak. A leleplezett építmény fényképei alapján, az illetékesek kénytelenek voltak elismerni, hogy abban lehallgatás, rádiófelderítés folyik.

6 Az ECHELON rendszer felépítése
Földi megfigyelő bázisok, hét tengeren működő kémhajók, tengeralattjárók és szigorúan titkos műholdak tucatjai figyelik kilóméterrel a fejünk felett az egész Föld, az egész emberiség globális kommunikációs hálózatának forgalmát. Az ECHELON rendszer terve egyszerű és világos: Lehallgató állomások létesítése a Földön és a világűrben, amely lehallgatja az összes műholdas, mikrohullámú, mobil és optikai-szálas kommunikációs forgalmat és továbbítja mindezt a mérhetetlen mennyiségű információt az ECHELON számítógépes rendszerébe. Ez a rendszer a legkorszerűbb hang és optikai karakterfelismerő (OCR) programokat tartalmazza, valamint olyan kódszavas, illetve kifejezés szótáron alapuló (ennek neve ECHELON Dictionary) szövegfelismerő rendszert, amely kiválogatja a kívánt üzeneteket és kódolt jelzés kíséretében rögzíti azokat, további elemzés céljára. A lehallgató állomásokon működő intelligens analizátorok a rögzített beszélgetést, vagy dokumentumot összevetik a kulcsszó, illetve kifejezés listával és ez alapján továbbítják (vagy nem) a  megfelelő hírszerző központba, ahol illetékesek eldöntik, hogy szükséges-e a további lehallgatás. Mindez az UKUSA szövetségesek, elsősorban az NSA fennhatósága alatt működik !  Természetesen ezt az óriási feladatot (a Föld kommunikációs forgalmának lehallgatását) és így az ehhez tartozó forrásokat is felosztották az UKUSA szövetségesek között: Az  NSA eszközei az USA-ban lefedik a teljes Amerikai földrészt. Az angol  GCHQ  Európára, Afrikára és a nyugat orosz területekre (az Ural hegységig) figyel. Az ausztrál  DSD  megfigyelési területe dél Ázsia és a Csendes óceán délnyugati, valamint az Indiai-óceán keleti része. - Az  újzélandi  GSCB  figyeli a déli  Csendes óceáni szigeteket. - A kanadai  CSE  kezeli az orosz, európai és amerikai északi területek kommunikációját.

7 Az ECHELON hálózat gerincét képező lehallgató állomásokat az Intelsat és Inmarsat műholdakról irányítják, amelyek így képesek kezelni azt az óriási mennyiségű telefon, fax, stb. kommunikációt, amely az országok és kontinensek között történik. Eredetileg mindössze két földi állomás vette az Intelsat jeleket:  Morwenstow  Angliában és  Yakima  Washington államban. Napjainkban az erőforrások jóval kiterjedtebbek, így a lehallgatási kapacitás, a finomabb területi és erőforrás felosztás következtében sokszorosára növekedett. - A Morwenstow állomás közvetlenül szegezi füleit (az Intelsat segítségével) az Atlanti és Indiai óceánra, Európára, Afrikára és Ázsia nyugati részére. - A Yakima állomás célterülete a Csendes óceán északi féltekére eső része, különös tekintettel a Távol-keletre. - Az  NSA egy másik részlege, Sugar Grove (nyugat Virginia) lefedi a teljes észak és dél amerikai forgalmat. - Az ausztráliai DSD állomás Geraldtonban és az újzélandi Waihopai  GCSB állomások célterülete  Ázsia és Csendes Óceánia déli része. - Egy újabb állomás  Ascension szigetén (az Atlanti óceánon Brazília és Angola között félúton) lefedi a déli félgömb kommunikációját. - A nem Intelsat műholdakhoz tartozó földi állomások:   Menwith Hill (Anglia), Shoal Bay (Ausztrália), Leitrim (Kanada), Bad Aibling (Németország), Misawa (Japán). Az ezekhez tartozó műholdak főleg az orosz és a regionális kommunikációt figyelik.

8 Kommunikációs műhold Lehallgatóállomás

9 A napjainkban is üzemelő USA kémműholdak funkcióját és főbb paramétereit mutatja az alábbi táblázat:
     Műhold                       száma         Pálya                 Gyártó                  Funkció Advanced KH-11                3             320 km                 Lockheed          13 centiméteres                                                                                          Martin               felbontású fotózás LaCrosse Radar                 2             km         Lockheed          méteres Imaging                                                                      Martin               felbontású fotózás Orion/Vortex                      3             km             TRW                  telecom lehallgatás Trumpet                             2             km       Boeing               mobil telefon                                                                                                                    lehallgatás Parsae                               3              960 km                  TRW                 óceán lehallgatás Műholdas adatgyűjtő        2             km      Hughes              adat közvetítés Védelem támogató            4             km             TRW/                 rakéta jelzés program                                                                        Aerojet Meteorológiai véde-          2             800 km                 Lockheed          meteorológiai éslemtámogatóprogr.                                                   Martin              nukleáris robbanás                                                                                                                   érzékelés

10 Menwith Hill Menwith Hill az angliai észak Yorkshireban, Harrogate közelében található. Ma ez a Föld legnagyobb kém-bázisa. Közel 25 műholdvevő állomással, 1400 amerikai és  350 angol munkatárs dolgozik a bázison. Menwith Hill kiépítése  1951-ig nyúlik vissza, amikor az USA légierők és a British War Office bérleti szerződést kötött a földterületre, amely a Brit kormány tulajdonát képezte. Az  NSA  1966-tól kezdte telepíteni a berendezéseket. Már az  1960-as évek elején az elsők között itt üzemeltették az egyik  IBM nagykapacitású számítógépet. Az első műholdvevő állomást  1974-ben telepítették Menwith Hillre, alapvetően hírszerzési célokra. Később nyolc óriási antenna csoportot építettek, amelyekhez nyolc műholdas kommunikáció figyelő rendszer tartozott:  STEEPLEBUSH I-II, RUNWAY, PUSHER, MOONPENNY, KNOBSTICKS I-II, GT-6, SILKWORTH Később további rendszerek kerültek telepítésre (TROUTMAN, ULTRAPURE, TOTALISER, SILVERWEED, RUCKUS, stb.), amelyek révén Menwith Hill már rendelkezett a teljes műholdas megfigyelő arzenállal. Így képes közvetlenül a saját műholdjaira támaszkodva a földi elektronikus és rádió kommunikáció minden percét lehallgatni. Az  NSA és az  UKUSA szövetségesek tehát sikeresen megvalósították azt az információs pajzsot Földünk körül, amelyen pillanatnyilag (az ózon pajzzsal ellentétben) egyetlen pici lyukat sem lehet találni.

11 ECHELON Dictionaries Az ECHELON rendszer elképesztő, gigantikus célja (ma már!) a Föld szinte teljes kommunikációs forgalmának lehallgatása. Óriási erőforrásait arra használják fel, hogy megfejtsék, megszűrjék, felülvizsgálják és kategorizálják az üzeneteket, majd ezen előfeldolgozások után a megjelölt üzeneteket továbbítják a megfelelő UKUSA ügynökségeknek további elemzés céljából. Az előfeldolgozott üzenetek tömege elektronikus úton kerül az óriási számítógépes rendszerbe (mint például a Menwith Hill-i  SILKWORTH), ahol a legmodernebb hang és optikai karakterfelismerők, valamint tartalomelemző rendszerek veszik kezelésbe a rendezetlen információ halmazt. Ezek a programok és számítógép rendszerek sok szempontból már a jövőbe vezetnek. A  SILKWORTH szuperszámítógép rendszer részeként működik például a MAGISTRAND alrendszer, amely vezérli a kulcsszó kereső programokat, vagy a PATHFINDER, amely tartalomelemzéssel válogatja szét az üzeneteket és rendezi egy óriási szöveges adatbázisba, amelyből már a dokumentumok (üzenetek) kulcsszavak alapján könnyen hozzáférhetők. Szinte  SCIFI-be illő alrendszer a  VOICECAST, amely hangfelismerő programok segítségével konvertálja a beszélgetéseket szöveges üzenetekké és képes egyéni hangminták alapján a beszélőt azonosítani és tárolni jövőbeli elemzés céljára. Az  ECHELON rendszer napi 24 órában üzemel, a hét minden napján, óránként  millió és millió üzenetet feldolgozva. Fontos tudni azonban, hogy az elképzelhetetlen mennyiségű információnak csak kis töredéke kerül tárolásra az elemzések után.

12 Ez az óriási informatikai erő, melyet az ECHELON rendszer képez, mindössze arra szolgál, hogy kiszűrje azokat az üzeneteket, információkat a kommunikációs áradatból, amelyek fontosak a hírszerző ügynökségek, illetve megbízóik számára. Hogy mi a fontos? Az éppen az aktuális kulcsszó listától függ, amely minden lehallgató állomás rendszerében megtalálható (ez az úgynevezett szótár). A szótár karbantartásával, aktualizálásával külön munkatársak foglalkoznak, az erre a célra szolgáló programok segítségével (COWBOY, FLINTLOCK, stb.), amelyek VAX mini-computerek hálózatán működnek, speciális célú egységekkel kiegészítve. Minden üzenethez (szó, kifejezés, szövegrész), amely a szótárba kerül, egy  4 számjegyű azonosítót rendelnek, amivel beazonosítható az üzenet forrása és tárgya (például:  5535= japán diplomácia, 8182= kommunikáció a rejtjelző technikákról). Továbbá minden tárolt adathoz hozzárendelik a dátumot, időt és az állomás kódját, valamint egy kódnevet, amely az ügynökséget azonosítja:  ALPHA-ALPHA  (GCHQ),  ECHO-ECHO  (DSD), INDIA-INDIA  (GCSB), UNIFORM-UNIFORM  (CSE), OSCAR-OSCAR  (NSA).  Az így feldolgozott üzenetek továbbításra kerülnek az UKUSA állomások információs idegközpontjába a PLATFORM számítógépes rendszerbe. Minden nap áttekintések készülnek a napi tevékenységről különböző formákban: - Jelentés, amely közvetlen, teljes fordítása a lehallgatott üzenetnek, - Tömörítvény, amely az üzenetben található alapvető információkat emeli ki és sorolja megadott kategóriákba. Ilyen kategória azonosítók például: MORAY (titkos), SPOKE (titkosabb, mint a MORAY), UMBRA (szigorúan titkos), GAMMA (orosz lehallgatás), DRUID (információ továbbítás nem UKUSA partnerekhez). - Összefoglaló, amely az előző két forma keveréke.

13 Az  ECHELON  felhasználása
Az eddigiekből is kiderült, hogy ma már az UKUSA szövetség éltető, összetartó eleme az ECHELON rendszer. Igaz ugyan, hogy az elmúlt negyven év alatt, a hidegháborús idők eredeti rendeltetéséhez képest, az ECHELON alkalmazása többszöri csavart szenvedett. Így napjainkban már a terrorizmus és államellenes tevékenység elleni védelem, mint deklarált cél mellett, egészen új, a civil társadalmat és a politikát érintő felhasználás felé is eltért. Az EU állampolgárok széleskörű lehallgatása az ECHELON rendszer segitségével, már 1981 óta ismert volt bizonyos európai újságírók előtt. Az első komoly tanulmány azonban csak 1998 januárjában került nyilvánosságra, amelyet az Európa Parlament megbízásából független szakértők készítettek az USA kémhálózatának rutin telefon, fax, lehallgatási tevékenységéről, melyet Földünk összes állampolgárára (beleértve az EU-t és Japánt is) alkalmaz. A tanulmány címe A politikai kontroll technológiájának értékelése, amely az Európa Parlament  STOA bizottsága (Scientific and Technological Options Assessment) gondozásában jelent meg [7]. A  STOA tanulmány rámutatott az ECHELON rendszer használatának sok kényes pontjára, amelyek az USA és az EU kapcsolatát és főleg állampolgáraikat igen érzékenyen érintik. Az egyik legnagyobb vihart kavart esemény az  1990-es évek elején került napvilágra, amikor néhány GCHQ hivatalnok kapcsolatba került a szabadságjogokért küzdő csoportokkal és 1992-ben nyilatkozatot adtak a London Observernek, miszerint az ECHELON Dictionary-ben szerepelnek a következő kifejezések:  Amnesty International, Greenpeace, Christian ministries.

14 A hírszerző ügynökségek és így az UKUSA szövetség civil irányban eltorzult tevékenységének igazolására különös megoldást találtak, amelynek lényege, hogy újradefiniálták a nemzetbiztonság fogalmát, amelybe már beletartoztak a gazdasági, kereskedelmi és részvénytársaságok is. Sokszor a gazdasági kémkedés haszonélvezői azok a társaságok (cégek), amelyek segítették az ECHELON rendszer fejlesztését, a hálózat megerősítését.  Így tulajdonképpen hatalmi vérfertőzés útján kerülhetnek különös készpénzes kapcsolatba a hírszerzésen keresztül a hatalom mögött álló politikai pártok és a kormányhoz közelálló üzleti vállalkozások. Az ECHELON rendszer felhasználásának igazi problematikája tehát kettős: - Egyfelől az ECHELON rendszer eredeti katonai, nemzetbiztonsági rendeltetésének teljes kiszélesítése, az üzleti, sőt a civil szférára, - másrészről ennek a globalizációs mértékkel mérve is elképzelhetetlenül nagy eszköz és emberi kapacitásnak, néhány kiválasztott  (UKUSA szövetségesek) által való birtoklása, amely óriási információ vagyon felhasználásáról végső fokon egyetlen csúcsszerv szempontjai döntenek, ez az NSA. (USA Nemzetbiztonsági Hivatal) Nem csoda tehát, hogy ekkora hatalom birtokában nem sikerül ellenállni a kisértésnek, hogy az információkat politikai és üzleti célokra is felhasználják azok, akiknek azt rendelkezésére bocsátják. Végül néhány megtörtént esetet, illusztrációként és gondolatébresztőként, a számtalan ismert és soha meg nem ismerhető eset közül.

15 - Mike Frost (korábban kanadai kém) beszámol arról, hogy a volt Brit miniszterelnök asszony Margaret Thatcher  1983 februárjában utasítást adott két miniszterének folyamatos lehallgatására, mivel megingott megbízhatóságukba vetett bizalma. A megfigyelés az angol  (GCHQ) és kanadai  (CSE)  lehallgató rendszer felhasználásával három hétig történt, majd jelentés készült róla. Maga Mike Frost és szerzőtársa Michel Graton  1995-ben megjelent cikkükben (lásd  [3]) így írnak erről: A Thatcher epizód megmutatja, hogy a GCHQ, akárcsak az NSA, utat talált magának a törvények fölött és nem tétováznak ezt felhasználni speciális politikai helyzetekben, ha érdekeik úgy kívánják. Az nformációs pajzs által keltett bizonytalanság nem kíméli a magán embereket sem: Mrs Smith telefonon elmesélte barátnőjének, hogy kisfia bombát készített játszótársaival a játszótéren. Mrs Smith sosem gondolta volna, hogy a gyermekjáték nem telefontéma. A brit elhárítás számítógépe (összekötve egy telefonvonalakat ellenőrző műholddal), az ECHELON Dictionary alapján felfigyelt a bomba szóra. Beindult az automatikus gépezet és a beszélgetést rögzítette, majd szöveges formára konvertálta és megjelenítette a GCHQ elemzőtisztjének képernyőjén. A tiszt mivel nem volt biztos abban, hogy a hölgyek nem terrorcselekményt készítenek-e elő virágnyelven beszélgetve, felvette Mrs Smith nevét és telefonszámát a hírszerzés adatbázisába. Az asszony neve mellé ez a megjelölés került: lehetséges terrorista.

16   Az ECHELON felhasználása idegen cégek titkainak kifürkészésére régen ismert volt, ám az  1990-es években ezt művészi fokra emelték (lásd pl. [5],[8]): ben az NSA elfogott egy üzenetet, amely a NEC Corp.  200 millió dolláros műhold gyártásra vonatkozó, küszöbön álló szerződéséről szólt. Miután ez megfelelő kormányzati csatornák útján az amerikai gyártók tudomására jutott, a NEC és AT&T közötti szerződés meghiúsult. ban az amerikai Elnök megbízta a CIA-t, az alacsony károsanyag kibocsátású autók tervezésével foglalkozó japán cégek megfigyelésével. A lehallgatások eredményeként szerzett információkat továbbították a három nagy amerikai autógyárnak, a Fordnak, a General Motorsnak és a Chryslernek. ben az NSA elfogott egy telefon beszélgetést, amelyet egy brazil hivatalnok folytatott a francia Thomson céggel egy radar rendszer megvásárlásáról. A feldolgozott információ, szintén a megfelelő csatornákon keresztül azonnal az amerikai Raytheon céghez került. Az Európa Parlament elkezdte annak megvitatását, hogy vajon mi az ECHELON? Hogyan lehet rendeltetésszerűen használni, és vajon az önálló, szabad országok mit kezdhetnek egy ilyen rendszerrel ? De talán nyitott kapukat döngetnek, hiszen Frank Church szenátor már huszonöt évvel ezelőtt figyelmeztette az amerikai népet:

17 Ugyanakkor, amikor az amerikai emberek lehetőségei gyökeresen megváltozhatnak és minden amerikai teljes magánéletet élhet, ugyanezek az eszközök teszik lehetővé, hogy minden megfigyelhető legyen (telefon beszélgetés, távirat, fax, , stb.)  Nem lesz egyetlen rejtett hely sem az emberek számára. Ha a kormányzat valaha zsarnoksággá válik, ha egy diktátor kezébe kerül ez az ország, ez a technológiai kapacitás, amelyet a hírszerzés biztosit a kormánynak, tökéletes eszközt ad a kezébe egy totális uralomhoz, amely ellen lehetetlen lesz küzdeni, mert ez az információs pajzs tökéletes védelmet biztosit a kormánynak.... Én nem akarom látni azt az országot, amelyik átmegy ezen a hídon, mert ez a híd olyan szakadékon vezet keresztül, ahonnan nincs visszaút. - Frank Church -

18 Valaki figyel... A Nagy Testvér Testvérei is figyelnek téged!
A NAGY TESTVÉR figyel téged! A Nagy Testvér Testvérei is figyelnek téged! Valaki figyel... A Nagy Testvér Testvérei is figyelnek téged! A Nagy Testvér Testvérei is figyelnek téged!

19 Boldog voltam és éveken át úgy éreztem, hogy a feleségemet is boldoggá teszem. Aztán egy nap megváltozott minden. Egyik délelőtt amikor a titkárnőm behozta az irodámban a napi postát, egy csomagot tett az asztalomra. A csomagon, amit az én nevemre címeztek az egyik legolvasottabb napilap címe szerepelt feladóként. Kibontottam a küldeményt, ami egy CD-lemezt tartalmazott. A lemezt azonnal betettem a hivatali számítógépem meghajtójába. Tizenöt perc múlva az életem már nem volt más csupán szertefoszlott illúzió…

20 „Értünk jöttek, nem ellenünk” - hangzott a pesti vicc az 50-es években.
A mai informatikai és távközlési technológiák korábban elképzelhetetlen mértékben teszik lehetővé az egyén kontrollját. Történik mindez a mi érdekünkben, a terroristák, pedofilok és szerzői jogsértők ellen – így a hatóságok és a multik. A fenti rétegek viszonylag alacsony számarányát tekintve ez talán mégsem indokolja kellőképpen az állampolgárok teljes körű megfigyelését. Ha vetünk egy pillantást a Nagy Testvér rendelkezésére álló eszközökre, igencsak ijesztő kép bontakozik ki. Súlyos tévedés lenne azonban abban bízni, hogy csak az államilag felhatalmazott szervezetek, (rendőrség, titkosszolgálatok stb.) képesek kifürkészni magánéletük történéseit. Ma már mindenki számára (aki képes megfizetni az esetenként igen borsos vételárat), szinte korlátlan mennyiségben hozzáférhető a legmodernebb technológiával gyártott „csodamütyürkék” arzenálja, melyek alkalmazásával elsöprő viharokat lehet előidézni a politikai, gazdasági és magánéletben egyaránt. Senki ne ringassa magát olyan hamis illúziókba, hogy a közkereskedelmi forgalomban beszerezhető eszközök csak amolyan ártalmatlan gyerekjátékok! Jobb tudomásul venni a tényeket, mint keserű tapasztalatokkal gazdagítani az életünket. A tények pedig a következők:

21 Üzletemberek, politikusok és féltékeny természetű férfiak - „Madonna é mobile!”- már az ókorban is alkalmaztak lehallgató eszközöket,hogy titokban kifürkésszék mások dolgait. A hajdani eszközök (kivájt állati szarvakból készített különfélehangtölcsérek, zseniális akusztikai érzékkel tervezett és mesterien megépített épületrészek – suttogó galériák) robosztus méreteik ellenére „kellő diszkrécióval” kiváló hangminőséget biztosítottak a kíváncsi fülek számára. Elillantak a régi századok, letűntek az egykor virágzó birodalmak, nyomukat már az új idők gyermekei tapossák…Felettünk is eljár az idő… Hol vannak már azok a „boldog” 70-es 80-as évek,amikor még „fürkészlázban”égő honfitársaink „kemény” valutáért vásárolták a határainkon túli német, angol, francia „spy-shopokban” a különféle elektronikus csodamütyürkéket, hogy aztán huncut módon „magyaros virtussal” alkalmazzák őket kukkolásra, fülelésre. Akiknek nem tellett drága nyugati portékára, azoknak be kellett érni a hazai „kínálattal”, a páka trükkök honi mestereinek egykori ténykedését ma már jótékony homály fedi… Néha úgy tűnik, léteznek örök dolgok, mint például a szerelemféltés. Sokakban ez az érzés elsöprő erejű mozgatóerővé válik, ezért nem igazán lehet csodálkozni azon, hogy „erős érzelmi felindulásból” néhányan szokatlan dolgokat tesznek: Nevezetesen, „poloskával” hintik meg a hőn imádott személy háza táját.

22 Az elektronikus mikroparaziták cseppet sem veszélytelenebbek, mint vérszívó rokonaik és a Matadornak is kiválóan ellenállnak. A féltékeny természetű lehallgatók a hangtároló eszközön rögzített suttogások és sikolyok „szakszerű” kiértékelése után, egy illúzió elvesztése által szegényebbé, ugyanakkor egy új tapasztalat birtokában gazdagabbá válnak… Mára már megfakult a régi kedves képe… Új időkben új a módi: Napjaink „mezítlábas”kémhőse – azaz bárki – csak kattint egyet, varázspálcát megszégyenítő képességű TV távirányítóján s vizuálisan máris „betoppanhat” a „Való Világba”, ahol Big Brother jóvoltából mindent megtudhat a Villalakókról… Azoknak sincs okuk szomorkodásra akiknek kíváncsiságát nem elégíti ki a TV-képernyőn keresztül felkínált cirkusz. Századunk végére a mikroelektronika szédületes fejlődése lehetővé tette, hogy piaci termékké váljanak a legkülönfélébb nem is oly rég még csak a James Bond filmekből ismert elektronikus „csodamasinák”: Kockacukor méretű videokamerák, töltőtollba épített rádiómikrofonok és hangrögzítők, tárgyak illetve személyek földrajzi pozíciójának meghatározására alkalmas miniatűr karórába is beépíthető GPS-modulok és még ezernyi picinyke méretű, de „nagy tudású” eszköz, melyekből bárki szabadon ízlésének, pénztárcájának és céljainak megfelelőt vásárolhat. Akikben kellő mértékben megvan a kíváncsiság és buzgóság ahhoz, hogy mások dolgaiba „üssék az orrukat” a fent említett eszközök segítségével „mélyen bepillanthatnak” illetve behallgathatnak szinte bárki üzleti-és magánéletébe, elvégre csak szervezés és finanszírozás kérdése az egész…

23 Tapasztalatok szerint, a „szürke hétköznapokban” zajló akciók során
a „kiváncsiskodók” ritkán alkalmaznak parádés eszközöket céljaik eléréséhez, hűen ahhoz az elvhez miszerint mindig a legegyszerűbb megoldás a legjobb megoldás. Ma már sokak számára megfizethető áron megvásárolhatók a kép és hang továbbítására alkalmas integrált eszközök, a mobiltelefonok. Már a második világháborúban alkalmazott különféle kommunikációs eszközök között is kiemelkedő jelentőségűek voltak a rádiótelefonok: telefonösszeköttetéseket rádióhullámok kisugárzásával megvalósító berendezések. A háború során alkalmazott rádiótelefonok zömmel a rövidhullámú sávban működtek így tették lehetővé a kapcsolattartást a hadvezetés és a vízen, a levegőben, valamint a szárazföldön álló, vagy mozgó csapatok között. A hírszerzés és a felderítés is eredményesen alkalmazta a mai szemmel már elavultnak tekinthető, de akkoriban csúcstechnikát képviselő eszközöket. A háború befejezését követően a katonai célú kutatóintézetek jelentős részét bezárták, de a felhalmozott kutatási eredmények óriási lendületet adtak a polgári célú fejlesztésekhez: Megszületett a tranzisztor, az elektronikus számítógép és az integrált áramkör. Kirobbant az elektronikai forradalom, mely napjainkban minden képzeletet felülmúló hevességgel zajlik, s döntően hozzájárult ahhoz, hogy a 70-es évek végére létrejöhessen a világ első közcélú rádiótelefon rendszere, amelyet a japán NTT létesített 1979-ben.

24 Magyarországon az „áttörés”, azaz a korszerű kommunikációs technológiák bevezetése a 80-as évek végére – a 90-es évek elejére tehető, amikor megjelentek a piacon az első hazai mobiltelefon szolgáltatók (Westel450, Westel900, Pannon GSM), melyek a kezdeti nehézségek meglepően gyors leküzdése után, szédületes iramban eszkalálták tevékenységüket. Ennek eredményeként a magyar távközlés történetében eddig példa nélküli karriert tudhatnak magukénak – jogosan – hiszen naponta sokmillió honfitársunk veszi igénybe egyre magasabb színvonalú szolgáltatásaikat. Napjainkra tagadhatatlanul mindennapi életünk részesévé váltak a különböző méretű, színű és szolgáltatási szintű mobiltelefonok. Ez önmagában rendjén is volna, de sajnos – mint minden, ember által alkotott eszköz esetében – ebben az esetben is igaz: Egy eszközzel nem csak élni, de visszaélni is lehet. Sokan nem is gondolják, hogy ezek a méltán közkedvelt kommunikációs eszközök, milyen veszélyessé válhatnak abban az esetben, ha rossz szándékú felhasználók kezébe kerülnek. Arról, most csak közbevetőleg hogy egy elveszett, vagy jogtalanul eltulajdonított – és a becstelen megtaláló illetve a tolvaj által üzemeltetett – mobiltelefon (amennyiben jogos tulajdonosa nem tiltatja le nagyon rövid időn belül a szolgáltatóval az eltűnt készülék SIM-kártyáját) jelentős telefonszámlát képes „produkálni”, melynek kiegyenlítése a jogos el fizetőt terheli. A készülékek rossz szándékú felhasználása nem csak az előző esetekben okozhat jelentős anyagi, erkölcsi károkat. Aligha lehet kétséges bárki számára, hogy korunkban milyen kiemelten fontos szerepe van az információnak, nem véletlenül nevezik gyakorta a jelen kort az információ korszakának.

25 A gazdasági, pénzügyi, üzleti élet szereplői számára felesleges hangsúlyozni az információ jelentőségét, mivel napi teendőik kapcsán aktív részvevői annak a gigantikus méretű információáramlásnak, melyet – többek között – mobiltelefonok használatával valósítanak meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még a mobiltelefont rendszeresen – munkaeszközként – használók jelentős hányada előtt is kevéssé ismert, hogy – információbiztonsági szempontból – milyen jelentős veszélyhordozóvá válhat egy – rossz szándékkal – a „célterületen” bekapcsolt állapotban „ottfelejtett” és elektronikus fülként működtetett mobiltelefon. A közcélú rádiótelefon hálózatokat üzemeltető szolgáltatók (Pannon GSM,T-Mobile, Vodafone) korszerű eszközökkel - csúcstechnológiás hardver, szoftver alkalmazásokkal - sokat tettek és tesznek ma is annak érdekében, hogy a kommunikációs csatornákon áramló információk védettek legyenek. Ez kétségtelenül tény, de önmagában nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy „hirtelen felindulásból”, vagy tervezett, szervezett akció keretében veszélyes (bűn) cselekményeket kövessenek el mobiltelefonok felhasználásával. Az elkövetett (bűn) cselekményekért a felelősség értelemszerűen nem a mobiltelefon szolgáltatókat, hanem az elkövetőket terheli. A társadalom biztonságának megóvása érdekében a nemzetbiztonsági törvény feljogosítja az arra illetékes szervezeteket, hogy – indokolt esetben – kommunikációs kontrollt alkalmazzanak, amely kiterjedhet a mobiltelefon hálózatokon keresztül történő kommunikációkra is. A biztonsági szolgálatoknak azonban nem feladatuk a privát és üzleti szféra információinak védelme, ezért ez a mindenkori információgazda hatáskörébe tartozó feladat.

26 Az információ vagyoni érték, mely tulajdonjog tárgyát is képezheti
Az információ vagyoni érték, mely tulajdonjog tárgyát is képezheti. A tulajdonjog tartalmilag: a birtoklás, a használat és a rendelkezés jogát jelenti. Az információ illetéktelen eltulajdonítását a törvény büntetni rendeli, de védelméről elsősorban a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Az előzőekben már említés történt arra vonatkozóan, hogy információ-biztonsági szempontból jelentős veszélyhordozó lehet egy lehallgató készülékként alkalmazott mobiltelefon. A készülék minden műszaki átalakítás (beleturkálás, „megfaragás”) nélkül, akár kíváncsi kisgyerekek által is, volt rá már példa! felhasználhatók ilyen célra. A rádiótelefon ebből a szempontból sajnos igen veszélyes eszköz. Könnyen, olcsón, szinte bárki által beszerezhető. Feltűnés nélkül, nyíltan viselhető, kockázatmentesen használható. Jelenléte (ellentétben a miniatűr magnókkal, vagy rádiómikrofonokkal) még egy –fémdetektoros – biztonsági ellenőrzés során sem kelt gyanút, hiszen embermilliók által használt nyílt eszköz. A mobiltelefonok gyakorlatilag elektromágneses impulzusokat sugárzó szórt spektrumú rádió adó-vevő készülékek. A működésükhöz szükséges elektromos energiát a korszerű akkumulátorok – folyamatos aktív üzem esetében is – órákon keresztül képesek biztosítani. Például egy üzleti tárgyalás, vagy „pásztoróra” lehallgatása során „energiaválságtól” nem kell tartania a lehallgatónak. Heteken, hónapokon keresztül – „mintavételezéssel” – történő kagylózás esetén a mobiltelefont a 230V-os energiaelosztó hálózathoz csatlakoztatott tápegységről, üzemeltetik.

27 A lehallgatási művelet GSM-900, DCS-1800-as mobiltelefon (-ok) felhasználásával történő realizálásának kétségtelen előnyei vannak a hagyományos eszközök (pl. miniatűr rádiómikrofonok) alkalmazásával szemben, ezek az előnyök - amelyeket a „fülelők” maximálisan kihasználnak - az alábbiak: 1./ A mobiltelefon (-ok) felhasználásával kontinenseken „átívelő” lehallgatási műveletek valósíthatók meg, mivel a készülékek működési feltételeit egy világméretű távközlési infrastruktúra folyamatos rendelkezésre állása biztosítja. 2./ A monitorterület – ahol a beérkező hanganyag folyamatos ellenőrzése és rögzítése történik – szinte tetszőleges földrajzi távolságra (a GSM-hálózatok ma már a Földgolyó jelentős részét behálózzák) lehet a célterülettől, ahol a mobiltelefon lehallgató készülékként üzemel. 3./A mobiltelefon (-ok) lehallgató készülékként történő alkalmazásának felfedése speciális ismeretek és műszerek hiányában meglehetősen nehéz, mivel a lehallgatási művelet közcélú távközlési szolgáltatás igénybevételével, nyílt eszköz felhasználásával valósul meg. Pl.: Egy fontos – „tétre” menő – tárgyalás során, a diplomatatáskában bekapcsolva „felejtett” mobiltelefon működése, csak speciális műszerek pl.: spektrumanalizátorok, vagy GSM/DCS -jelanalizátorok alkalmazásával mutathatók ki egyértelműen. A mobiltelefonokat forgalmazó szaküzletekben beszerezhető – általában kulcstartóba, vagy tollba épített „hívásjelző” detektorok - műszaki paramétereik miatt - nem alkalmasak információbiztonsági feladatok ellátására.

28 4./ A mobiltelefon (-ok) felhasználásával történő lehallgatási műveletek esetében a
lehallgató „védettséget” élvez a műveletbe „kívülről befurakodni próbáló” felderítő/elhárító tevékenységgel szemben, ugyanis a GSM, DCS-technológiák – a hálózatvezérlést megvalósító hardver és szoftver elemek – magas szintű védelmet biztosítanak a rendszer számára. A mobilhálózatokon átáramló információk – hang, kép, számítógépes adat – védelme a szolgáltatók elemi érdeke, és egyben sokmillió előfizető bizalmának záloga. A „bibi” csak ott van, hogy a kommunikációs rendszer minden közleményt – szilvásgombóc receptjétől, a terrorakció kiterveléséig – egyaránt véd (a műszaki rendszernek ugyanis „mindegy”, hogy milyen információkat közvetít), ezt a „mobilpoloskával” lehallgatók maximálisan kihasználják, ezért nehéz felderíteni az ilyen műveleteket. Ezek után mindenkiben jogosan vetődhet fel a kérdés: Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az üzleti tárgyalások, vagy magánbeszélgetések alkalmával elhangzottak – „mobilos trükkök” alkalmazása által – ne jussanak illetéktelen fülekbe? Először: célszerű megválasztani tárgyaló és beszélgető partnereinket. Többnyire mindenki maga dönt a felől, hogy kivel áll szóba. Becsületes emberek között nem szokás egymást lehallgatni. Másodszor: érdemes megfontolni kinek, mit mondunk. Bizonyos körülmények pl.: helyszín, időpont, szituáció, csökkenthetik éberségünket, veszélyérzetünket, ezáltal indokolatlanul közlékennyé válhatunk, amivel később mások visszaélhetnek.

29 Harmadszor: otthonunkban, irodánkban, hétvégi házunkban, gépkocsinkban végzett nagytakarítások alkalmával a legkisebb zugból is töröljük ki a port, ilyenkor esélyünk van arra, hogy valami „lehetetlen helyen” rábukkanjunk rég eltűntnek hitt tárgyainkra, de előfordulhat az is, hogy valami másra bukkanunk: egy működő mobiltelefonra, amit valaki véletlenül kiejtett a zsebéből… Negyedszer: amennyiben a fent említettek módszeres együttes alkalmazását követően is tovább él bennünk a gyanú, hogy környezetünkben esetenként lehallgató készülékként üzemeltetett mobiltelefonok elektromágneses impulzusokkal szennyezik a légkört, célszerű vásárolni egy „hívásjelző” készüléket, amit nem árt egy kicsit „feltuningoltatni” egy „rádiósvénájú” ismerősünkkel. Szerencsés esetben az átalakítás hatására a kis készülékek megtáltosodnak és 1-2 m távolságból képesek jelezni egy működő mobiltelefon jelenlétét. Magasszintű információbiztonsági feladatok ellátására a feltuningolt” eszközök sem alkalmasak! Ötödször: azokban az esetekben, amikor magasabb szintű információvédelem megvalósítása szükséges, célszerű átfogó biztonságpolitikai koncepció kialakítása, valamint részletes stratégiai, taktikai szintű programok kidolgozása és konzekvens végrehajtása annak érdekében, hogy valóban hatékony legyen a védelem. Kiemelten fontos objektumok védelmi (információbiztonsági) rendszereit célszerű úgy kialakítani, hogy az „érzékeny” területek – térrészek – folyamatos felügyeletét elektronikus információbiztonsági detektorok végezzék, amelyek alkalmasak arra,hogy „információszivárgás” esetén riasztójelzést küldjenek a felügyeleti ponton elhelyezett központi egység felé. A központi egység számítógépe feldolgozza (kiértékeli, naplózza, archiválja) a detektorokból érkező jelzéseket és automatikusan intézkedhet az emberi beavatkozásra vonatkozóan

30 A Kis Testvér eszköztára
Poloskák minden mennyiségben 397MHz 412MHz 433.5MHz 1.8GHz 12GHz

31 UHF rádiómikrofon SMD panel
Szemelvények az interneten eladásra kínált Lehallgató, megfigyelő és felderítő eszközök arzenáljából UHF rádiómikrofon SMD panel A fotón látható rádiómikrofonon SMD technológiával készült. A készülékek RF teljesítménye és hatótávolsága az eszköz áramfelvételének is függvénye: Kis áramfelvétel, kis hatótáv, hosszabb működési időtartam. Nagy áramfelvétel, nagyobb hatótáv, rövidebb aktív időtartam.

32 Ultrakompakt UHF rádiómikrofon
Üzemidő: óra Energiaforrás: 3-9V DC Hatótávolság: 150m

33 UHF rádiómikrofon UHF rádiómikrofon Méret: 20x20x10mm.
Hatótáv: m. Energiaforrás: 3V Lithium gombelem

34 UHF rádiómikrofon UHF rádiómikrofon Méret: 20x20x10mm.
Hatótáv: m. Energiaforrás: 9V DC/10-20mA

35 UHF rádiómikrofon UHF rádiómikrofon Méret: 20x20x10mm.
Hatótáv:10-200m. Energiaforrás: 3V Lithium gombelem

36 Távkapcsolónak álcázott UHF rádiómikrofon
Kulcstartó-távirányítóba épített UHF rádiómikrofon Energiaellátás: 3-12V DC. Üzemidő: óra Hatótávolság: m

37 Elektromos elosztónak álcázott UHF rádiómikrofon
230V-os elosztóba épített UHF - FM mikrofon. Energiaforrás: 230V AC./3V DC. Hatótáv: m. Aktív időtartam: A 230V-os betáplálás függvényében.

38 Elektromos elosztónak álcázott VLF rádiómikrofon
230V-os elosztóba épített VAS VLF - FM mikrofon. Energiaforrás: 230V AC./6V DC. Hatótáv:A hálózat elektromos jellemzőitől függően:10m-2km Aktív időtartam: a 230V betáplálás függvényében

39 Fekete-fehér mini kamerák
Fekete-fehér mini kamera tartóval, 1/3" 500x582 CCD, 400 TV sor, 0.3 Lux, 36x36x27mm, 5.5mm 50° látószögű optikával Csavarfejbe rejtett vezetékes kamera - Fókuszálható optika - Fényviszonyokhoz alkalmazkodik - RF adóhoz csatlakoztatható

40 Ultraminiatűr vezetékes színes CMOS kamera
Ultraminiatűr vezetékes színes CMOS kamera - felbontás: 380 sor, pixelszám: 510 x érzékenység: 1,5 lux/F V DC - 8,5 x 8,5 x 10 mm, 10 gramm - RF adóhoz csatlakoztatható Kabátgombba rejtett vezetékes kamera - Fókuszálható optika - Fényviszonyokhoz alkalmazkodik - RF adóhoz csatlakoztatható

41 Vezeték nélküli színes kamera
KAMERA MIKROFONNAL ISM sáv, 1- csatorna • RF kimenet: 10mW, integrált antenna • Hatótávolság: 30 – 300m • Beépített mikrofon • Kamera: színes, PAL, pixel, tűlyuk objektív, f=5.5 mm (69°), 3 lux • 5 – 12 V DC, 80mA • Működési hőmérséklet: - 10 – 55° C • Méretek: 22.5 x 26.5 x 18 mm • 25 gr

42 Vezeték nélküli színes kamera
KAMERA MIKROFONNAL • ISM SÁV, 2452MHz, PLL • RF-kimenő teljesítmény: 10mW • Tápfeszültség: 4.8 – 7.2V , 80mA • Hatótávolság: max. 300 m • Méretek: 18 x 34 x 17 mm • Működési hőmérséklet: - 10° - 50° C • CE0681 KAMERA • CMOS, 365K, PAL • Automatikus fehéregyensúly • Érzékenység: kcsb 3 lux • Objektív: f= 5.6 mm, 60° TARTOZÉKOK • Elem/akkutartó doboz kapcsolóval • Üzemidő akkuról: kb. 25 óra (Ni-MH, 2300mAH, AA, 4db)

43 Vezeték nélküli színes minikamera
Vezeték nélküli fókuszálható színes minikamera - Beépített mikrofon - Hatótávolság: 100m - 1mm-es minioptika

44 Kabátgombba vagy csavarfejbe rejtett vezeték nélküli színes kamera
Kabátgombba vagy csavarfejbe rejtett vezeték nélküli színes kamera - Egyidejű kép- és hang-továbbítás - Fényviszonyokhoz alkalmazkodik - Hatótávolság: m - Tartozékok: speciális 4 csatornás vevőegység, A/V kábel, 7,5V-os DC adapter, beszerelő készlet rejtett kamerás felvételekhez. Kitűnő képminőség!

45 Golyóstollba rejtett vezeték nélküli színes kamera
Golyóstollba rejtett vezeték nélküli színes kamera - Egyidejű kép- és hang-továbbítás - Fényviszonyokhoz alkalmazkodik - Hatótávolság: m - Tartozékok: speciális 4 csatornás vevőegység, A/V kábel, 7,5V-os DC adapter.

46 Vezeték nélküli kamera modul
MIKROFONNAL • CE0681 tanusítvány • ISM-sáv: 2400MHz – 2483MHz • Négy csatorna: 2412, 2452, 2432, 2472MHz • Videó bemenet: kompozit videójel, 1Vp-p, 75Ω • RF-kimenet: integrált antenna, 10mW • Tápfeszültség: 5-12V DC, 80mA • Bekötés: -piros: +5-12V, fehér: videó bemenet, -fekete: GND • Működési hőmérséklet: -1 55°C • Méretek: 15 x 22 x 7 mm • Súly: 5 g

47 Vezeték nélküli AV adómodul
• ISM-sáv, négy átkapcsolható csatorna, PLL vezérlés • CH1: 2410MHz, CH2: 2430MHz, CH3: 2450MHz, CH4: 2470 MHz • Videó bemenet: 1Vp-p, 75Ω, RCA • Hangbemenet: 500mV, RCA • RF-kimenet: 20dBm, 50Ω, SMA

48 Vezeték nélküli AV adómodul
• ISM-sáv, MHz • CH: 2432MHz • Videó bemenet: 75Ω, 1Vp-p, kompozit, RCA • Hangbemenet: 500mV, RCA • RF-kimenet: 13dBm, 50Ω, integrált antenna

49 Vezeték nélküli A/V adó-vevő kamerával
• ISM-sáv: MHz • Kamera: CMOS, fekete/fehér, 1 lux, 380 TV sor, beépített adó, integrált antenna, 10mW • Tápfeszültség: 8V, 70mA • Méretek: 17x17x20 mm • Súly: 17 g • RF-vevő: antenna bemenet, 85dBm, F csatlakozó • Videó kimenet: 1Vp-p, 75 Ω, kompozit, RCA • Tápfeszültség: 9-12V DC 190mA • Méretek: 60 x 116 x 21 mm • Súly: 136 g • 2 db 230VAC/12VDC tápegység • 1 db antenna

50 Öngyújtónak álcázott digitális kamera
High Resolution Digital Still Camera: Internal memory holds up to x 480 (.3MP), up to x 240 Surveillance Mode: Record images at preset time intervals; perfect for covert observation for up to 19 days Data Storage and Transfer: Move important data between computers utilizing your camera as a portable hard disc drive (8MB total storage) Zippo-Style metal case Movie recording with sound - at 30fps up to 30 secs. 19 day surveillance mode 12 Minutes sound recording USB Plug-n-Play for easy use Uses 1 "AAA" battery (included) Dimensions: 2.25" x 1.5" x .5"

51 Öngyújtónak álcázott digitális kamera
Lighter Camera - camera disguised as an everyday lighter. This non functioning lighter cleverly conceals a miniature camera. Miniature discrete design can now be carried with you everywhere you go. Lighter style case is not only discrete but also acts a protective cover. Now you can carry a camera everywhere you go.

52 Digitális hangrögzítő
RECORDING TIME: Our new pen recorder is innovative, unique and incredible in performance. This recorder is the ultimate. Our MB will record for 24 hours on high quality recording function; and GB will record for 48 consecutive hours on high quality function can record for more than 60 hours with the use of power supply and 1137 can record for more than 80 hours with the use of power supply.

53 Digitális hangrögzítő
FEATURES: MP-3, WMA, WAV ETC music formats Lyrics Synchronization display Telephone-book function Windows 98 or above with no need of driver Firmware upgradeable USB 2.0 Seven EQ models: Classic/Normal/Jazz/Rock/Soft/Bass/Pop Rechargeable Lithium Battery 16 Languages display Multiple playing patterns A-B reply Blue or seven color backlight It is a ball-point pen. The pen writes perfectly and plays incredible music. It's a wonderful executive covert apparatus. It uses rechargeable lithium battery. It can be recharged by the supplied charger or via USB port. SIZE It is 16.5mmx 15.1mm

54 Karórának álcázott hangrögzítő
256MB flash memory records up to 9 hours of voice via built-in microphone and also holds your favorite MP3s. To record voice with the built in digital voice recorder simply select the mode using the micro LED's on the face and activate the recording function. 9 Hours of Digital Voice Recording USB Interface - plugs into left side of watch AC adaptor - charge your voice recorder watch when not in use 256MB memory - most memory of any digital watch recorder - stores important documents too Internal rechargeable lith-ion battery - no memory effect MP3 Recorder / Player

55 Digitális Hangrögzítő
Tárolható max.felvételi idő: óra. Tárolás winchester diszken. Hangtömörítés: LP, SP. 4 független -analóg- bemeneti hangcsatorna. Grafikus LCD állapotkijelző. 32 gombos kezelői billentyűzet. Visszakeresés időparaméter: Dátum, óra, perc megadása alapján. Beépített DTMF dekóder Védelem: többszíntű password, titkosított fájlok Energiaellátás: DC 12V/1A

56 GPS „Nyomkövető” The GPS Tracker is a historical GPS tracking device about the size of a pack of gum. Operating up to 7 days on 2 AAA batteries, this GPS Tracker will help you keep tabs on your kids, employees, dog, you name it. Just 4.10" x 1.20" x 0.87", this is the smallest GPS data logger we've ever offered. Not to be confused with real-time GPS tracking devices, this system has to be retrieved in order to view where it has been.

57 PIR detektornak álcázott GSM mikrofon
A világ bármelyik pontjáról felhívható független, PIR detektor házba épített lehallgató berendezés. Az eszköz kiválóan alkalmazható helyiségek audio kontrolljára. Használata: egy kód alkalmazásával történik. A készülék a GSM hálózatot használja átviteli útként, gyakorlatilag úgy működik, mint egy hagyományos mobiltelefon.

58 Vezeték nélküli kamera mikrofonnal
• CE0681 tanusítvány • ISM-sáv: 2400MHz – 2483MHz • Négy csatorna: 2412, 2452, 2432, 2472MHz • Videó bemenet: kompozit videójel, 1Vp-p, 75Ω • RF-kimenet: integrált antenna, 10mW • Tápfeszültség: 5-12V DC, 80mA • Bekötés: -piros: +5-12V, fehér: videó bemenet, -fekete: GND • Működési hőmérséklet: -10 – 55°C • Méretek: 15 x 22 x 7 mm • Súly: 50 g

59 Hamutartónak álcázott GSM mikrofon
A világ bármelyik pontjáról felhívható független, PIR detektor házba épített lehallgató berendezés. Az eszköz kiválóan alkalmazható helyiségek audio kontrolljára. Használata: egy kód alkalmazásával történik. A készülék a GSM hálózatot használja átviteli útként, gyakorlatilag úgy működik, mint egy hagyományos mobiltelefon.

60 Faliórának álcázott, vezeték nélküli kamera mikrofonnal
• CE0681 tanusítvány • ISM-sáv: 2400MHz – 2483MHz • Négy csatorna: 2412, 2452, 2432, 2472MHz • Videó bemenet: kompozit videójel, 1Vp-p, 75Ω • RF-kimenet: integrált antenna, 10mW • Tápfeszültség: 5-12V DC, 80mA • Bekötés: -piros: +5-12V, fehér: videó bemenet, -fekete: GND • Működési hőmérséklet: -10 – 55°C • Méretek: 15 x 22 x 7 mm • Súly: 50 g

61 Asztali órának álcázott UHF sávú rádiómikrofon
Asztali órába épített UHF rádiómikrofon. Frekvenciasáv: 420MHz-440MHz RF output: 10mV Energiaellátás: 3V DC./50mA

62 Ikonnak álcázott vezeték nélküli kamera
MIKROFONNAL • CE0681 tanusítvány • ISM-sáv: 2400MHz – 2483MHz • Négy csatorna: 2412, 2452, 2432, 2472MHz • Videó bemenet: kompozit videójel, 1Vp-p, 75Ω • RF-kimenet: integrált antenna, 10mW • Tápfeszültség: 5-12V DC, 80mA • Bekötés: -piros: +5-12V, fehér: videó bemenet, -fekete: GND • Működési hőmérséklet: -10 – 55°C • Méretek: 15 x 22 x 7 mm • Súly: 50 g

63 Ikonnak álcázott hangrögzítő
Kezelőfelület: LCD display és mini joystick Hangfelvételi formátum: wav Lejátszási formátum: wav Jel/zaj viszony: 87 dB Kimenőteljesítmény: 7.5 mW USB port: USSB spec 1.1 Audio kimenet: HeadphoneJack Max hangfelvételi idő: 16 óra

64 GSM „szuperfül” A világ bármelyik pontjáról felhívható független, mobilba épített lehallgató berendezés. -Tartozék: akku és töltő. -Használata: egy kód lenyomásával, látszólag kikapcsolt állapotba kerül a készülék, ekkor azonban ha felhívjuk a telefont, az önmagát felveszi (bekapcsol) bármilyen kicsengés, rezgés, vagy kijelzés nélkül, és hallgatható a célterület. -Táskába, övtáskába, vagy egyéb tárgyba rejtve is használható, -Bekapcsolt állapotban, normál mobilként használható.

65 GSM / DCS Blokkoló Kétsávos elektromágneses blokkoló berendezés,
amelynek alkalmazásával megakadályozható az illegális mobiltelefon használat. A berendezések RF kimenő teljesítménye: W ( dBm) típustól függően.

66 Szélessávú (30MHz-3GHz) elektromágneses blokkoló berendezés
Szélessávú (30MHz-3GHz) elektromágneses blokkoló berendezés, amelynek alkalmazásával megakadályozható az illegális -elektromágneses kisugárzással működő- kommunikációs eszközök használata. A berendezések RF kimenő teljesítménye: W ( dBm) típustól függően.

67 PIR detektornak álcázott GSM/DCS detektor
PIR mozgásdetektorral egybeépített GSM/DCS detektor. A fixen telepítendő készülék alaklmas arra, hogy különböző helyiségekben érzékelje az illetéktelen személyi mozgást és mobiltelefon használatot. Beépített irányantennája által optimális érzékelési karakterisztikával rendelkezik. A készülék kimenete PC-hez csatlakozik. Egy rendszerhez max: 16 detektor csatlakoztatható.

68 RF Detektor RF Detektor Detektálási sávszéleség: 50Mhz - 6GHz.
FR szint jezés: 4db LED És vibrátor Telepállapot jelzés: LED. Kimenet: Fülhallgató jack. Beépített teleszkópantenna. A készülék alkalmas analóg és digitális modulációjú RF sugárforrások (pl:mobiltelefonok, adó-vevő készülékek, Wi-Fi eszközök és rejtetten telepített lehallgató és megfigyelőkészölékek) felderítésére

69 RX Teszter RX TESZTER • alkalmas rádiófrekvenciás
jelforrások felkutatására • szabályozható érzékenység • RSSI indikátor • hangszóró (hallgató) • akkumulátor • akkumulátor-töltő • antenna • mérési tartomány: 1 MHz – 3 GHz

70 Mikrohullámú Vevő Videomonitorral
MIKROHULLÁMÚ VEVŐ VIDEÓMONITORRAL • A készülék a 2.4 GHz-es sávban működő eszközök telepítésénél használható az antennák helyének kiválasztására, antennák irányba állítására, telepített rendszereknél hiba behatárolására, zavarforrások felkutatására, illegális adók felderítésére, stb. • Frekvenciatartomány: 900 – 2520 MHz • Automatikus állomáskeresés: 20 mp/ciklus (H), 10 mp/ciklus (MH, M, ML, L) • Kézi hangolás (1MHz/mp. és 10MHz/mp.) • Antennabemenet: 50 Ώ, SMA • Beépített, 2.5” videómonitor • Automatikus PAL/NTSC és CCIR/EIA átkapcsolás • Videókimenet: 1Vp-p, 75Ώ, 3.5 jack dugó aljzat • LCM kijelző mutatja a vételi frekvenciát, a beállításokat, jelzi a bejövő jel nagyságát és az alacsony tápfeszültséget • Beállítások: - Képtartás ideje: 2, 4 és 8 mp - Érzékenység: - 20, - 30, - 40, -50, - 60 dBm - Figyelmeztető jelzés, ki/be kapcsolása (hang- és relékimenet) Tápfeszültség: 5 V DC, 4 x 1.5V (AA) Méretek: 120 x 74 x 35 mm Súly: 240 gr

71 Oscor 5000E Enhanced Omni-Spectral Correlator
MDC2100 Mikrohullámú antenna és koverter egység (3 GHz-21 GHz) Az OSCOR 5000 alapkészülék ezzel a kiegészítéssel alkalmassá válik a 10KHz -21GHz-es elektromágneses spektrumban üzemelő illegális lehallgatókészülékek felderítésére. OSCOR 5000E egy mikroprocesszor vezérelt rádiófelderítő rendszer amelyet egy diplomatatáskába építettek. A spektrumanalizátor elven működő berendezés memóriájában automatikusan tárolja a környezetében lévő elektromágnese hullámok egyes jellemzőités a „felbukkanó” új jeleket mintáit összehasonlítja a memóriában tárolt jelek mintáival. A berendezés képes felderíteni az összes főbb típusú elektronikus lehallgatóeszközt: audio, video, RF poloskák (beleértve a frequency-hopping, burst/packet, és spread spectrum rendszerű eszközöket is), valamint a carrier current és infrared poloskákat. Az OSCOR ipari standard TSCM berendezés.

72 Vége a huszadik résznek
Vigyázz, a Nagy Pillangószív téged is figyel! Isten halott, mondta Nietzsche; Nietzsche halott, mondta Isten. Mindkettőt én öltem meg, mondta a Pillangószív. Vége a huszadik résznek


Letölteni ppt "A világ legnagyobb fülei…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések