Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Intézményvezetők Szakmai Napja március 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Intézményvezetők Szakmai Napja március 2."— Előadás másolata:

1 Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.

2 Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128. vm.patai@t-online.hu

3 Pályázati lehetőségek
♥ a lehetőségek tárháza… ♥ a pályáztatók kritériumai ♥ az intézményünk mire képes (a személyi és tárgyi feltételek, szükségletek)

4 Honnan és hogyan tudható a pályázati lehetőség:
♥ intézményi pályázati figyelők, (Már nem a vezető!) ♥ hírlevél, internet, fenntartói infók, ♥ egyéni felkutatás, baráti kapcsolatok, ♥ fejlett az a szint, amikor az érintett célcsoport önmagától találja meg a lehetőséget, ♥ időt és esélyt nyer, aki gyorsan tölti le, adja tovább – van befogadó is, ♥ a pályáztatási idő meghosszabbítása beszédes üzenet.

5 Egyedül nem megy! „Avagy a társkeresés módja.”
♥ internet a3, mely gyors, pontos, megbízható- ha működik ♥ intézményi profil önmagunkról ♥ partner(ek) arculatának megismerése ♥ az együttműködési deklaráció eredetiben (postán vagy személyesen) ♥ partnerkeresési szempontok (életkor, fiúk-lányok, sorstársak, közös célok…) ♥ megtaláltuk az igazit!?!

6 Amit a pályázatnak feltétlenül tartalmaznia kell:
♥ a résztvevők köre, ♥ a pályázásra jogosultak köre, ♥ a pályázó személy(ek), ♥ a támogatható tevékenységek, ♥ a pályázati feltételek, ♥ a támogatás mértéke, ♥ a pályázás menete, ♥ a pályázati határidő, ♥ a megvalósulási időszak.

7 Az elvárások: ♥ pontosan körvonalazva a pályázatokat kiíróknál
(A probléma, hogy a beadott, elnyert és megvalósult pályázat után hosszú idő telik el, szinte újra kell értelmezni a szakmai és pénzügyi beszámoló kívánalmait.) ♥ tervezés → kényszermódosítás (pl.: madárinfluenza) bejelentési, változtatási igény, kérvény, mindig előtte, engedélyt követően megvalósítva.

8 Formai, alaki követelmények
♥ Mindent kitöltve! Utasítást követve! ♥ Multilaterális partnerkapcsolat esetében minden partner adata szükséges! ♥ Az aláírás cégszerű, általában kettős aláírás, plusz pecsét! ♥ Mi van, ha online pályáztatás a kívánalom? Több példányban nyomtassuk ki!

9 A pályázatíró felelőssége:
♥ „superman”, komplex személyiség lenne a kívánatos (idegen nyelvet beszél középfokon, a szakját szereti, tudja, az informatikához is jól ért) ♥ utazni jobb, fogadni is kell! (utazni szeretünk, az utazó kiválasztása a gond, a fogadó projektek esetében pedig mindenki be tud segíteni) ♥ optimális a 3-4 fő a megírásban, felelősségek tisztázása, projektgazda, projektfelelős, napi és adminisztrációs felelős… ♥ az egész testület bevonása a megvalósításba

10 Megvalósítási időszak
♥ A főfeladatok szétosztása ♥ A részfeladatok tervezése, szervezése; a résztvevők beosztása, folyamatos értékelés, projekt termékek készítése, beszámolók írása; terjesztés…

11 Gondok a megvalósítás pénzügyi részénél:
♥ tudtuk, mit, mennyiből kell kihozni ♥ tervezni nem szabad a legolcsóbb repülőjegyre (fapados) lehetőségek, más módok… ♥ online rendelés, kártyás vásárlás ♥ átváltások → veszteségek → törvényi szabályzók ♥ napi költségek, számlák → a TKA nem kéri, hangsúlyozza is → DE! saját magunk felé kötelező! Ahány projekt, annyi féle!

12 A finanszírozás: ♥ a kiírás és a saját terv egybevetése
♥ a megvalósítási előkalkuláció → egy-két alkalomra koncentrál? → több mobilitás? → folyamatos megvalósítás? ♥ a teljes támogatás → nincs probléma (ilyet már nem tesz a kiíró) ♥ a rész támogatás → módosított költségvetés, a gazdasági hivatal tájékoztatása; visszaküldeni a szerződéssel, csak úgy jön az x százalék ♥ az utófinanszírozás (a gyakorlatunkban nem volt) ♥ a hozzájárulás → önrész → más forrásból a támogatói kapacitás felmérése → az ötletgazdák megvitatják ♥ célszerű folyamatosan emlékeztetőt írni, melyet mindenki aláír ♥ euró vagy forint számla? (Amit lehet!) ♥ kinek a számlájára? (görög,lengyel tapasztalatok) ♥ pénzszállítás, fizetés, de mivel, hogyan?

13 Szerződés ♥ A feltételek áttanulmányozása (nem csak a projektért felelős)! ♥ A feltételek en továbbküldése az érintettek felé,kinyomtatása. ♥ Aláírások!

14 Nyilvántartás: kinél,hol,miért?
♥ A GH-nál (minden pályázat külön tasakban) ♥ a projekt gazdánál/a pályázatért felelősnél ♥ a gyűjtőhelyen (nem biztos, hogy az az iktatóhely), inkább külön polcon, szekrényen… ♥ praktikus kérdés a pályázat elnyerése előtt vagy után ♥ évente kötegelve, kívülről ráírva, ki írta, mi volt a címe ♥ legyen benne a beszámolót elfogadó dokumentum is!

15 SNI-s diákok a pályázatban
♥ a nemzeti prioritások nyilvántartásában az SNI-s diákok bevonása + pont ♥ nekik sikerélmény, fantasztikus lehetőség (Ők is élvezik, szülői megjegyzés!) ♥ hátrány a projekt partnerek esetében, a szülők nem szívesen veszik… (Pl.:inkább szállodába vigyük, nem akarják a szülőket kitenni…)

16 Szélsőségek, problémák
♥ Nyertünk, de elveszett a partner. Aki a nevét adta, mégsem tudott jönni (mindegy az ok) ♥ Ők nyertek, de mi nem… ♥ Tartalék → szabadidő központ gyűjtötte a résztvevőket (egymást nem ismerték, mi meg pláne!) ♥ 40 fokos hőség itthon → a helyszint áthelyeztük a klub szobából a hátsó kertbe, a fa alá, együtt dolgozva székeket vittünk, külön ásványvízzel láttuk el őket, egy ládával. Körbe ülve, állva, játszva → fantasztikus élmények! Jól zárult!

17 Kérdések ♥ Hogyan nyerjük meg a „magas” pozíciójú vezetőket (információ, vendéglátás…)? ♥ A fogadó projektnél miből vendégeljünk? ♥ Mi van, ha közben elmegy a pályázatot megíró? (Igazgató; és ha egybe esik a két személy???) ♥ Mi van, ha egyes országoknak fogalmuk sincs arról, mi a számla? ♥ Blicceljünk-e külföldön a közlekedési eszközön?(Nem, mert a kint tartózkodási igazolás az érvényesített jegy; lejáratjuk országunkat…) ♥ Mi van akkor, ha a saját anyagunkat elküldtük, de nem tudják kibontani a zip-et? ♥ Az eltérő technikai színvonallal van-e teendőnk? ♥ Hogyan vegyük rá a médiát, hogy érdeklődjön a projektünk iránt? ♥ Mi van a pályázat befejezése után?

18 A végtermékek ♥ Egyre kevesebb beküldendő, de jobban ellenőrizhető anyag! ♥ Web-re feltenni mindent (De melyikre? A saját web-lapra? A külföldire?) ♥ Közkinccsé tenni a kollégiumban, pl.: a könyvtárban, a klubban, az aulában… ♥ Mindenképpen maradjon egy-egy példány a lerakóban!

19 Ajánlások ♥ Részt venni a pályázat- és beszámolóíró szemináriumokon.
♥ Ott kérdezni, bármilyen témában! ♥ Érdemes végigmaradni, mert mások kérdéseiből, és az arra adott válaszokból is sokat tanulhatunk! ♥ Bizonytalanság esetén információ kérése előre a Nemzeti Irodától! ♥ Naponta dokumentálni, vázlatot írni a történtekről! ♥ A fogadó partner minden segítséget adjon meg. ♥ Biztosítás nélkül egy lépést sem! (Nápoly) ♥ Számítsunk a kiszámíthatatlanra!

20 A pályázat eredményessége
♥ Elérte a kitűzött célt → széles körben elterjedt, az eredmény ismertté vált , ♥ sokan vettek részt benne (közreműködők, nézők), ♥ eredményeinkért milyen árat fizettünk, ♥ mennyi energiát fektettünk bele, azaz mennyire voltunk hatékonyak, ♥ mit, mennyit, hogyan és miből tanultunk az eltelt időszakban, ♥ mi is jól éreztük magunkat!

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket:
Dr.Patai Kálmánné igazgató


Letölteni ppt "Intézményvezetők Szakmai Napja március 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések