Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kovácsné Szőke Gizella r.őrnagy

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kovácsné Szőke Gizella r.őrnagy"— Előadás másolata:

1 Bűncselekmények és megelőzési lehetőségeik, aktuális közlekedési ismeretek
Kovácsné Szőke Gizella r.őrnagy Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Gyula

2 Napjainkban egyre több időskorú és fogyatékkal élő személy válik bűncselekmények áldozatává, betörők, besurranók, trükkös tolvajok, illetve rablók támadásának következtében.

3 1. ZSEBLOPÁS Szabályok: Ne tartsa okmányait, értékeit, pénztárcáját nadrágja hátsó vagy hátizsákja külső zsebében, kosara tetején, egyéb jól látható helyen! Fizetésnél ne viselkedjen kihívóan, ne tegye le tárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba! Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik, utazik!

4 Amennyiben hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő alakokat lát maga mellett, kerülje őket és ellenőrizze folyamatosan értékeit! Ha szemtanúja egy zseblopásnak, vagy észreveszi, hogy meglopták azonnal értesítse a rendőrséget!

5 A zsebtolvaj soha nincs egyedül!
A zsebtolvajok általában munkamegosztásban tevékenykednek: Van közöttük olyan, akinek az a feladata, hogy „elterelje” figyelmünket. A „fedező” az áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét. A”jelző” feladata, hogy kiszűrje a tömegből azokat, akik figyelik őket. Végül van az „értékmentő” aki a lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.

6 A rablás jellemzői Rablásról abban az esetben beszélhetünk, amikor az elkövető annak érdekében, hogy megszerezze pénzünket, értékeinket, személy elleni erőszakot, fenyegetést alkalmaz. A rablások egyik jellemző helyszíne a közterület, gyér forgalmú utca vagy aluljáró. Bűncselekmény áldozatává azonban akár saját otthonunkban is válhatunk, mikor a betörő az éj leple alatt jut be a lakásba és kutatja át a házat.

7 Mit tehet Ön az áldozattá válás megelőzése érdekében?
Forgalmas, kivilágított úton közlekedjen, kerülve az elhagyatott helyeket, gyanúsan viselkedő személyeket! Sötétben egyedül ne sétáljon! Pénzintézetben történő pénzfelvételhez lehetőleg kísérje el valaki! Lakáskulcsát időben készítse elő, ne az ajtóban kezdje keresni! Ha az utcán veszélyben érzi magát, menjen be egy üzletbe, kérjen segítséget! Otthonába szereltessen fel riasztó berendezéssel.

8 Mit tegyen támadás esetén?
Őrizze meg lélekjelenlétét, ne essen pánikba, mert a támadó agresszívvá válhat! Használjon figyelemfelkeltésre alkalmas eszközt, jelezze környezetének, hogy bajban van! Figyelje meg alaposan a támadóját, hogy később részletes személyleírást tudjon adni róla! A helyszínt őrizze meg eredeti állapotában! Értesítse a rendőrséget! A keletkezett sérülésekkel forduljon orvoshoz, készíttessen látleletet!

9 3. Trükkös lopások Trükkös lopásnak azokat a lopásokat nevezzük, amikor valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit. Az idősek, a fogyatékkal élők gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, amihez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó stb.) Az óvatlanság, a túlzott bizalom gyakori magatartás a sértettek körében.

10 Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik különböző történetekkel próbálkoznak bejutni a gyanútlan áldozatok lakásaiba, hogy aztán bizalmukba férkőzve értékeket lopjanak el tőlük. A sértettek sokszor maguk hívják és engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba.

11 A leggyakrabban előforduló ál történetek
Gázár támogatást, vagy nyugdíj kiegészítést hozott Más hivatalos jellegre hivatkozik (önkormányzati dolgozó, rendőr, vöröskereszt stb.) Szerszámokat, vagy egyéb tárgyakat szeretne önöknél megőrizni Vásárlás (vasáru, tollpárna, építési anyag, sertés) Értékesítés (tűzifa árus, arany ékszerek, edények, paplan-párna) ürügyével Pénzt szeretne felváltani

12 Mosdóba szeretne menni, rosszullétre hivatkozik
Vizet kér Lerobbant autó bevontatásához kér pénzt Szociális segélyt hozott Kerti munka elvégzését vállalja Szemétszállítás túlfizetése miatt visszajárót hozott

13 A trükkös lopások megelőzése
Ne engedjenek be idegent a házukba! Ha hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e akinek mondja magát! Kérjék el az igazolványát! A szolgáltatók sem díjbefizetést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt számlán rendezik. A szakemberek ritkán keresik fel a fogyasztókat, akkor is előre értesítik önöket az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat.

14 Alkalmi munkával (favágás, kerti munka, hó seprés stb
Alkalmi munkával (favágás, kerti munka, hó seprés stb.) lehetőleg ne bízzanak meg idegeneket! Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek miért adnak pénzt! Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik és eltulajdoníthatják önöktől! Lehetőleg ne tartsák egy helyen megtakarított pénzüket, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakásukban több helyen! Nagyobb összegű készpénzüket ne otthon tárolják, hanem pénzintézetben helyezzék el.

15 Fizikai támadás esetén saját életük, testi épségük megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítsanak ellenállást, inkább teljesítsék a támadó követeléseit, mert ezzel saját ÉLETÜKET menthetik meg. Folyamatosan tartsanak kapcsolatot a szomszédokkal, postással, polgárőrrel, rendőrrel, orvossal vagy szociális gondozóval! Nyugdíjukat lehetőleg folyószámlára utaltassák, ha nem az átvétel időpontjában és a pénz biztonságba helyezésénél legyen jelen olyan személy akiben megbíznak! Érdeklődjenek Gyulán a Cinka Panna utcán lévő Szociális Otthon Vezetőjénél a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás igénybevételi lehetőségéről!

16 Vásároljanak mobiltelefont, amellyel bármikor segítséget tudnak hívni szükség esetén!
Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben megjelenő idegenekre! Nagy segítség a rendőrség számára ha minél jobb személyleírást tudnak adni az elkövetőről és közlekedési eszközéről egyaránt (gépkocsi rendszáma, típusa, színe). Ha megtörténik a baj, ne változtassák meg a helyszínt, ne takarítsanak, ne mászkáljanak a lakásban, ne mossák el a poharat amiből ivott az idegen, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget!

17 A rendőrség ingyenes segélyhívószáma:
107 vagy 112 Siketek és nagyothallók számára: +36-20/

18 A siketek és nagyothallók az előzőekben megadott telefonszámra üzenetet küldhetnek baj esetén!
Az üzenetben feltétlenül legyen benne, hogy KI Ön, HONNAN küldi a segélykérő üzenetet, MI Történt (röviden)! Üzenetükre választ fognak kapni a rendőrségtől szintén írásos formában. A rendőrség tájékoztatni fogja önöket arról, hogy a segélykérést megkapták, rögzítették és a szükséges intézkedéseket meg fogják tenni, a járőr elindult.

19 Napjainkban álrendőrök is tevékenykednek országunkban
Napjainkban álrendőrök is tevékenykednek országunkban. Az alábbiakban megtekinthetik, a hazánkban rendszeresített rendőrigazolványt és jelvényt

20 Az alábbi képeken az álrendőrök által használt jelvények láthatók

21 Jól szembetűnő a különbség, miszerint az igazi rendőrjelvény számokkal van ellátva, az ál jelvényen csak a POLICE felirat látható

22 A jó személyleírás kritériumai
Az elkövető magassága, testalkata (átlagos, kövér, vékony), neme (férfi, nő), bőrének színe (fehér, kreol stb.) Ruházata (alsó, felső, cipő) Arcformája (kerek, hosszúkás stb.) hajának színe, formája (hullámos, egyenes szálú) hossza (rövid, hosszú, tar) Különös ismertető jegyei: tetoválás, piercing, anyajegy, forradásnyom, heg, seb stb. Hang, beszéd egyediségei (mély, magas, rekedt), (hadaró, pösze, raccsoló, selypes, töri a magyart) Járás egyediségei (sántít, egyéb) A jármű amivel érkezett (típus, szín). Gépkocsi, motorkerékpár esetén a RENDSZÁM, típus, szín.

23 Közlekedési szabályok
A KRESZ által előírt kötelező tartozékok kerékpárra: 1-2. fehér színű első és piros színű hátsó lámpa 3-4. fehér színű első és piros színű hátsó fényvisszaverő prizma 5-6. különálló jól működő fékek (2 db) 7. csengő 8. borostyán színű küllőprizma legalább az első keréken 2 db 9. fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között)

24

25

26

27 A kerékpárosokra vonatkozó szabályok
A behajtani TILOS táblánál kerékpárral sem hajthatunk be, csak abban az esetben ha kiegészítő tábla van elhelyezve alá és az úttesten fel van festve a kerékpár sáv. Behajtani TILOS! Behajtani TILOS kivéve kerékpár

28 TILALMAK

29 TILOS

30 TILOS

31 TILOS

32 TILOS

33 TILOS

34 SZABÁLYOS TILOS

35 Kerékpárok lezárása Helytelen lezárási mód

36

37 Nem biztonságos lakatok

38 Biztonságos acél lakatok 7.000-8.000 Ft/db.

39 Olcsóbb biztonságos megoldási lehetőség, acél láncból, zsugorcsőből és acél lakatból házilag előállított lakat, Ft/db.

40 A SZEMÉLYAUTÓK KÖTELEZŐ FELSZERELÉSE
Elakadást jelző háromszög Érvényes egészségügyi doboz AJÁNLOTT FELSZERELÉS Pótkerék, emelő, kerékcseréhez szükséges szerszámok Láthatósági mellény Tűzoltó készülék Izzókészlet

41 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
Elérhetőségem: 06/ Gyulai Rendőrkapitányság


Letölteni ppt "Kovácsné Szőke Gizella r.őrnagy"

Hasonló előadás


Google Hirdetések