Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Favázak és szeglemezes tartó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Favázak és szeglemezes tartó"— Előadás másolata:

1 Favázak és szeglemezes tartó

2 Mi a készház? Előregyártott "panelekből" készülő könnyűszerkezetes épület, melynek épületszerkezete készülhet fából vagy fémből. A téglából épült ház a szó szoros értelmében NEM készház.

3 Készház kontra "hagyományos"
Kevés építési idő Az építési folyamat egyszerű és gyors a száraz technológiának köszönhetően. Az átlagos kivitelezési idő: félkész állapot: 2-3 hónap, kulcsrakész állapot: 3-4 hónap. Akár télen is építkezhet. Az építés nincs évszakhoz kötve. Nincs szemét és építési törmelék. Több az építkezés ideje Az építési folyamat időigényes, évekig elhúzódhat, nem utolsósorban a "vizes" technológiának köszönhetően. Az építkezés évszakhoz kötött. Sok szemét és építési törmelék.

4 Készház kontra "hagyományos"
Kevés és gyors helyszíni munka. Üzemben, precízen előregyártott panelek. A szakszerűen megépített faház (készház) várható élettartama rendkívül magas, 100 év felett. Könnyen, kis költséggel átalakítható. Sok helyszíni munka. A minőségi problémák lehetősége nő. Várható élettartam év. Átalakítások, javítások viszonylag nagy munkával és költséggel járnak.

5 Készház kontra "hagyományos"
A megrendelő árkockázata kivédhető, a fix szerződéses összeg illetve a rövid kivitelezési idő miatt. A karcsúbb falszerkezeteknek köszönhetően nagyobb hasznos terület. Gyors felfűtés. Nehezebben kalkulálható költségek. A végleges költség nehezen tervezhető előre. Kisebb hasznos terület a vastagabb falak miatt. Jó hőtartás, de lassú felfűtés.

6 Készház kontra "hagyományos"
Jobb hőszigetelés, energiatakarékos "üzemeltethetőség" % megtakarítás a fűtési költségen. (kb kWh/m2 évente) Nyáron kellemes, hűvös klíma, könnyű átszellőztethetőség. Az allergiás panaszok csökkennek. Minden ház egyedi tervezésű. Magas fűtési költség. (kb kWh/m2 évente) A téglafalak a tárolt hőt nehezebben adják le, így este és éjszaka is meleget sugároznak. Légzőszervi betegség esetén érzékenység. Minden ház egyedi tervezésű.

7 12 jó érv a favázas készházépítés mellett
1. A fa, mint építőanyag A fa könnyű, sokoldalúan megmunkálható. Magas szilárdságú, nincs emissziója, elektrosztatikus töltése vagy sugárzása. Levegővel töltött sejtszerkezete révén kevéssé vezeti el a meleget. A többi építőanyaghoz képest a fa a legjobb hőszigetelő. A különböző fafajták, a származási hely, és az egyéni fatextúra számos felhasználási lehetőséget kínál mind technikai, mind optikai szempontból. A súlyhoz képest magas a szilárdsága, a faanyagok sokszínűsége és könnyű kombinálhatósága révén univerzális építőanyagnak tekinthető, mely csaknem minden kihívásnak megfelel.

8 2. Előregyártás - egyenletesen jó minőség A fal-, és tetőelemek gyártócsarnokban történő, időjárástól független előregyártása lényegesen megkönnyíti az egyenletesen jó minőség biztosítását. Pontos előírások szavatolják a gyors és tiszta munkát. A fa súlya és szilárdsága közti kedvező arány lehetővé teszi könnyű elemek kialakítását, melyek szállítási költsége alacsonyabb, és nem igényelnek költséges felvonulást az építési helyszínen.

9 3.Építési idő A magas szintű előregyártás lényegesen csökkenti az építési időt. Az épületgépészeti- és egyéb berendezések nélkül (félkész állapot) - a házat néhány nap alatt fel lehet építeni. A kivitelezési munka szinte kizárólag az összeszerelésre szorítkozik. Ez az építtető számára lé­nyegesen lecsökkenti a finanszírozási időszakot.

10 4. Terület megtakarítás A kecses szerkezetnek köszönhetően a hagyományos falazatú építményekhez viszonyítva jelentős építési területet takaríthatunk meg. Emellett a hőszigetelési tulajdonságok legalább olyan jók, de általában jobbak, mint a hagyományos épületeknél. Ugyanakkora lakófelület mellett a faház mintegy 10%-kal kisebb területen építhető fel, ezáltal kevesebb a rendezendő terület, és költségeket takaríthatunk meg.

11 5. Szerkezeti elvek A fából történő építés létjogosultságát a skandináv és az észak amerikai országokban milliószámra igazolták. A keretes építési módot átdolgozták német viszonyokra és előírásokra, így évente több ezer épület készül ilyen módon. A "Bedő FA-HÁZ-ak" természetesen a magyar éghajlati sajátosságokhoz, illetve műszaki, hatósági előírásokhoz alkalmazkodva készülnek.

12 6. Hőszigetelés A jól kialakított hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtés költségeit, és a CO2 kibocsátást. A fa­házépítés során a jó hatásfokú hőszigetelés könnyen megvalósítható. Egyrészt a fának jók a hőszigetelő tulajdonságai, másrészt a szerkezet lehetővé teszi vastag szigetelő rétegek beépítését. Az épületekre vonatkozó hőszigetelési szabályzatok aktuálisan előírt értékei könnyedén túlszárnyalhatók.

13 7. Könnyű beépíthetőség - épületgépészeti szerelés szabadsága Speciális megoldás a "Bedő FA-HÁZ" készházakban: az építtető szabadságot kap a gépészeti szerelvények és berendezések helyének meghatározására a ház félkész állapotában. Az installációs vezetékek és vezetékcsatornák az aljzatbetonban, illetve a falban futók a falszerke­zet belső részén kialakított technológiai légrésben vezethetők. Így szakembereink segítségével átgondolt gépészeti szerelés valósítható meg, a légrés pedig a belső burkolat elhelyezése után plusz hőszigeteléssé válik. A szobák belső falainak burkolata is tetszőlegesen választható.

14 8. Tanácsadás Cégünk az előkészítés, tervezés és az egész építkezés folyamán is kész a tanácsadásra. Elkészítjük a komplex szerkezeti munkákat, az Ön igényeinek megfelelően szervezzük a további építési folyamatokat.

15 9. Átépítés, bővítés A használhatóság idejét jelentősen befolyásolja, hogy az épület a változó életmódnak és az igényeknek mennyire tud megfelelni. A modern faházaknál az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható, nincsenek költséges bontási munkák. A száraz technológiájú kivitelezésnek köszönhetően a falak egyszerűen áthelyezhetők.

16 9. Átépítés, bővítés A használhatóság idejét jelentősen befolyásolja, hogy az épület a változó életmódnak és az igényeknek mennyire tud megfelelni. A modern faházaknál az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható, nincsenek költséges bontási munkák. A száraz technológiájú kivitelezésnek köszönhetően a falak egyszerűen áthelyezhetők.

17 10. Épület klíma A fa épületeket könnyű kifűteni
10. Épület klíma A fa épületeket könnyű kifűteni. Míg a hagyományos módon épített házakban először a nagy hőtehetetlenségű falakat kell felmelegíteni, mielőtt a szoba elérné a kívánt hőfokot, addig a faház gyorsan átmelegszik. Nincsenek ún. meleg átnyúlások, amikor a meleg falak csak akkor adják le a tárolt hőt, mikor már esetleg arra nincs is szükség, és a szobának éppen hűlnie kellene. A szoba lehűtéséhez szükséges nyáresti szellőztetések rövidebbek a kisebb hőtárolási képességnek köszönhetően. A falak és a szobalevegő közti kis hőmérsékletkülönbség megakadályozza a kellemetlen légáramlatok kialakulását és a nedvesség lecsapódását, így a sarkok penészedését is gátolja.

18 11. Ökológia A fa építési nyersanyagokat takarít meg, mivel megújulva terem a természetes "fagyárban", az erdőben. Előállításához nem szükséges fosszilis energia, és nem kell terület a gyár felépítéséhez sem. A fa növekedése közben üvegházgázt, CO2-t von el a levegőből, és szerkezetébe szénként beépíti azt. Egyszeri felhasználás után a fa tovább- és újrahasznosítható. A fafeldolgozás költséges technika nélkül is lehetséges, megmunkálása a többi építőanyaghoz előállításához képest kevesebb energiát igényel. Gyártása során nem szabadulnak fel káros anyagok, és teljesen, azaz hulladék nélkül feldolgozható.

19 12. Újrahasznosítás A faház lebontása során a faszerkezetet könnyűszerrel tovább lehet hasznosítani - új termékek alapanyagaként, vagy CO2-semleges fűtőanyagként. Forrás:

20 Korszerű, szeglemezes kötésű fa fedélszerkezetek

21 Az építés helyszíni munka lerövidítése, a szerelőjellegű ácsmunka és a faanyag-takarékosság igénye maga után vonta a korszerű, méretezett fa fedélszerkezetek kialakítását. A méretezhető, csavarozott kapcsolatokat keményfa betéttel vagy fémlemez tárcsával erősítve már régóta alkalmazzák és a síkbeli fém kapcsolóelemek is éves múltra tekinthetnek vissza. A korszerű fedélszerkezetek síkbeli tartókból épülnek fel. A tartók – rácsos tartók, keretszerkezetek – 0,9-1,5 m távolságra helyezkednek el egymástól. A tartók anyaga jellemzően palló méretű, gyártás előtt faanyagvédőszerrel kezelt. A tartók rúdjai a csomópontokban kötődnek egymáshoz. A legegyszerűbb síkbeli csomóponti kapcsolat a szeglemezes kapcsolat. Ebben az esetben a tartó mindkét oldalán szeglemezt préselnek a fába. Gyakori még a szegezőlemezes kapcsolat, amely során egy perforált lemezen keresztül a fába bevert speciális bordás szegek biztosítják a kapcsolatot. A perforált lemez fémből készül, de rétegelt falemezből készült csomólemezes kapcsolat is kialakítható.

22 A tartószerkezetek gyártását megelőzi a tetőszerkezetek tervezése
A tartószerkezetek gyártását megelőzi a tetőszerkezetek tervezése. A tervezésnek ki kell terjednie a fedélszéktervre, minden egyes tartó faanyagának méretezésére és a tartók összes csomópontjának méretezésére. A szeglemez gyártók általában rendelkeznek olyan számítógépes programmal, melynek segítségével a gyártmánytervi szintig lemenő tervezés egyszerűen elvégezhető. A tervezésnél az előregyártás korlátaiból adódó kötöttségeket is figyelembe kell venni, pl. gyárthatósági, szállíthatósági méret. Az előre gyártott elemeket az épületre általában daruval emelik be, de kisebb méretű és súlyú elemeknél a kézi beemelés is lehetséges. Az egyes tartóelemeket a fogadószerkezethez megfelelő fém kapcsolóelemekkel kell rögzíteni. Ilyen fémelemek is többféle méreten és formában, különböző teherbírási értékekkel kaphatók. A felépített tető térbeli merevítése rendkívül fontos, mivel hagyományos tetőktől eltérően itt síkbeli elemek elhelyezéséről van szól. A korszerű, méretezett tetőtartók a legtöbb fedélszéknél alkalmazhatók. Előnyük az előregyártáson kívül a rendkívül gyors szerelhetőség. Egy-egy bonyolultnak tekinthető családi ház tetője akár egy nap alatt is felépíthető. Gyakorlott kivitelezők m hosszú ipari vagy mezőgazdasági épület tetőjét szintén egy nap alatt építik fel.

23 Mivel kis keresztmetszetű beépített faanyagról van szó, a faanyag-takarékosság elérheti egyes esetekben a 40 %-t is. Kedvező az a tető, ahol az előre gyártott tartók faanyagának fajlagos mennyisége 0,025m³/m², vízszintes területre vonatkoztatva. A tető bonyolultságával ez a mutató növekedik. A síkbeli tartókból felépíthető tetők fesztávolságának méretállománya 6-25 m közötti, de újabban a tartók fesztávolsága a 30 m-t vagy még ennél nagyobb méreteket is meghaladja. Nem célszerű alkalmazni előregyártott tartókat azoknál a tetőknél, ahol kevés csomóponti kapcsolat van és kicsi a fesztávolság. Ott a hagyományos, helyszíni ácsmunka gazdaságosabb. Ilyen például a legtöbb 6 m-nél kisebb szélességi méretű, térdfalas kialakítású beépített tetőterű épület tetője.

24 1. A különböző formájú tetők kialakítása síkbeli tartószerkezetekkel
Egy épület tetőjén belül általában többféle tetőidom fajta fordul elő. Ritka az az épület, ahol csupán nyeregtetőről beszélhetünk. Gyakori egy tetőn belül a nyeregtetős szakasz, az épület végein a kontyolt vagy csonkakontyolt szakasz, az L alakú vagy tompa szögű, esetleg ívelt hajlat, a különböző szintű tetőszakaszok egymásba metsződése, a manzárd tető, a torony és egyéb, az építészek által tervezett tetőidom. Ezek mind síkbeli tartókból felépíthetők.

25 Nyeregtető, félnyeregtető szakasz
A tartók a héjazati anyagtól, a burkolatoktól függően 0,8 – 1,5 m távolságra helyezkednek el egymástól. A tartók formája háromszög alakú. Az egyes tartók egymással párhuzamosan helyezkednek el. Megfelelő helyeken szélrácsos mezők és hosszirányú merevítők biztosítják a tető merevségét. A szélrács szintén szeglemezzel vagy más síkbeli kapcsolóelemmel készül, a tető ferde síkjában helyezkedik el két tartó között, a tervnek megfelelően.

26 1. fotó: Szilárd födémre kerülő tető

27 Kontyolt tetőszakasz Az előzőek szerinti elhelyezésben csökkenő méretű, általában trapéz alakú tartók követik egymást mindaddig, míg geometriai és szerkezeti szempontból megfelelő magasságú tartók alakíthatók ki. Ezekre a tartókra merőlegesen helyezkednek el a fióktartók általános kiosztásban. A fióktartók belméretének igazodnia kell a kontytartók külső méretéhez. Az élben célszerű egy éltartót elhelyezni.

28 2. fotó: Családi ház tető

29 „L” alakú tetőszakasz A legegyszerűbb megoldás az, ha a trapéz alakú tartóknak az alátámasztására belső teherhordó fal áll rendelkezésre. Így a csökkenő méretű trapéz alakú tartókkal és a rájuk merőleges fióktartókkal egyszerűen kialakítható a tető. Belső alátámasztás híján fa vagy acél kiváltó gerenda beépítése szükséges. Amennyiben az L alak két szára azonos szélességű, úgy az oldalfalakra 45º-os szögben elhelyezett, azonos geometriájú tartókat alkalmazhatunk.

30 3. fotó: Családi ház tető

31 Íves hajlatú tetőszakasz Íves felületű tetők kialakítása
A változó méretű síkbeli tartók sugárirányban helyezkednek el, követve a tervben megadott ív vonalát. Az egyenes, háromszög alakú tartószerkezetek mellett íves tartók is gyárthatók. A felső öv íves szegmensekből készül és minden szegmens szeglemezzel vagy egymáshoz kötve. A tartók a nyeregtetőnél leírtak szerint helyezkednek el.

32 4. fotó: Almássy Kastély, Gyula

33 Két tetőidom „T” alakú összemetsződése
A két összemetsződő tetőidom közül az egyik gerince ráfut a másik tetőre. A ráfutó tetőszakasz elemei alulról csökkenő méretű háromszög alakú rácsos tartók, melyek elhelyezésekor vápa alakul ki. Külön vápaszaruról nem kell gondoskodni.

34 5. fotó: Családi ház tető

35 6. fotó: Balassagyarmati üzletház

36 Egyéni kialakítású tetők
A rácsostartók kedvező statikai tulajdonságainak és a faanyagból adódó rugalmas alakíthatóságnak köszönhetően a tetőformáknak megfelelő tervezés mellett csak a fantázia szab határt.

37 7. fotó: Lófuttató

38 2. Síkbeli rácsos rúdszerkezetek
A korszerű tetőszerkezetek síkbeli rácsos rúdszerkezetekből épülnek fel. A velük szemben állított követelmények: - számítógépes programmal tervezhetők - iparosított technológiával, termelékenyen gyárthatók - könnyen szállíthatók és szerelő jellegű munkával beépíthetők legyenek. Ezeknek a követelményeknek legjobban a szeglemezes kötésű rúdszerkezetek felelnek meg.

39 A rúdszerkezetek faanyaga
A leggyakrabban alkalmazott faanyag luc és erdeifenyő fűrészáru. Ezen kívül alkalmazható egyéb fenyőféle és lágylombos fűrészáru is. Ezek gyakorlatban való előfordulása nem számottevő. A fűrészáru főleg palló méretű, 4-7,5 cm vastag, 7,5-20 cm széles, négy oldalon fűrészelt felületű. A rudak szélessége (a fűrészáru vastagsága) egy tartón belül azonos, magassága (a fűrészáru szélessége) változó lehet. Elegendő a fűrészelt felület, de ha nem azonos a rudak szélessége, sok esetben gyalulással állítják be az azonos méretet. A fa nedvességtartalma légszáraz állapotú, max. 20 % lehet. A faanyag minősége minimum az MSZ szerinti F56 II. szilárdsági kategóriájú. Tompa él, kéregbenövés nem fordulhat elő. A faanyag a tartók összeépítése előtt rovar- és gombaölő szerrel kezelt, a későbbi kitettségének megfelelően. Szükség esetén égéskésleltetővel való kezelés is végezhető.

40 Szeglemezes kapcsolat
A szeglemezes kötésű fatartóknál a szerkezet rúdjaiban keletkező erőket a szeglemezek veszik át és továbbítják. A szeglemez 0,6-2,0 mm vastag acéllemezből készül úgy, hogy a lemez anyagából egy oldalra szegek vannak kihajlítva. A lemez anyag tüzihorganyzott acél vagy koracél. Leggyakoribb az 1,0; 1,5; 2,0 mm vastag lemezből kihajlított szeglemez. A szeglemezes kapcsolat úgy alakul ki, hogy a csomópontba összefutó rudak tompán illeszkednek egymáshoz és a faanyagba két oldalról azonos méretű és elhelyezkedésű szeglemezt préselnek. A szeglemez méretét és pozícióját számítással kell meghatározni. A szeglemez alkalmazásánál ügyelni kell arra, hogy csak az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht (ÉMI) által bevizsgált és engedélyezett szeglemezt alkalmazzuk. A szeglemezt a fába csak hidraulikus préssel lehet bepréselni.

41 8. fotó: IGM 1.0 szeglemez

42 9. fotó: IGM 1.5 szeglemez

43 Gipszkarton Jól bevált építőanyag, amely jó minőségben áll a kivitelezők rendelkezésére. Az alapanyaga természetesen gipsz, amelyet papírréteg fed (nem kell eltávolítani a papírréteget). Beépítése egyszerű viszont sok hibalehetőséget rejt. Az illesztéseknél (ún. fugáknál) rendszerint üvegszálas csíkkal lehet elérni, hogy a későbbiekben a festés ne legyen repedezett. Vizes helyiségekben mindig zöld színű, impregnált lapokat kell beépíteni. Ha a bordavázon (OSB, gipszrost nélkül vagy egyrétegben) van a gipszkarton akkor - nem feltétlenül - de nagyobb valószínűséggel lehet repedezett a felület. A beépített faanyag "mozgása", nedvességváltozása a hiba okozója. Nyílászárók fölött elkerülendő, hogy a gipszkarton széle a nyílás függőleges oldalával együtt fusson.

44 Az OSB-ről általában

45 OSB (Oriented Strand Board) nyersfordításban Irányított Szálelrendezésű lapot jelent, amely elnevezés a termék szilárdságát biztosító különleges anyagszerkezetre utal. Egy természetes megoldás, hisz fenyőfából készül olyan eljárással, mely a lehető leggazdaságosabban használja fel a fát, így védi környezetünket, erdőinket a pazarló fakitermeléstől. Körülbelül 25 éve indult hódító útjára Észak-Amerikából, ahol mára már elterjedt építőanyag. Az USA, Kanada államaiban szinte kizárólag OSB lapokat használnak a fa, vagy fém könnyűszerkezettel épülő házak építéséhez. Az ott található házaknak ez a "téglája". Olcsóbban előállítható és könnyebb, mint a helyette korábban használt- rétegelt lemez, de hasonlóan szilárd, terhelhető és vízálló.

46 Európában is egyre nagyobb az igény az OSB lap iránt
Európában is egyre nagyobb az igény az OSB lap iránt. A kereslet nagy mértékben, évente kb. 30%-kal növekszik. Mára már tíz európai gyár állít elő OSB-t az egyre növekvő kereslet kiszolgálására. Magyarországon is mind többen választják élettérül az olcsóbb, gyorsabban elkészülő és komfortosabb könnyűszerkezetes építésű családi otthont. Divatos megoldás a bitumenes tetőzsindelyfedés, melynek hordozójaként is OSB lapot használnak fel, a korábban szokásos deszka helyett. Egyre többen ismerik meg az OSB számtalan felhasználási lehetőségeit.

47 Az OSB-t ma Európában több helyen, több minőségben gyártják
Az OSB-t ma Európában több helyen, több minőségben gyártják.. Az OSB építési célra gyártott típusa OSB-3. Ennek paramétereit az EN-300-OSB szabvány írja elő. Azonban sok OSB, főleg a keleti régiókban gyártottak, nem felelnek meg az európai szabványnak, és amik megfelelnek, azok közt is jelentős minőségkülönbségek vannak. A minőségbeli eltérések részben szemmel láthatóak (felületminőség, lapegyenesség, szín), de gyakran avatatlan szem előtt elzárva maradnak (prés erő hiánya, ragasztó nem megfelelő minősége, stb.).

48 A különböző minőségű OSB lapok között az árkülönbség elenyésző, ahhoz mindenképp csekély, hogy kockára tegyük miatta házunk tartósságát, legtöbb esetben ezzel egy emberöltő munkájának eredményét. Ugyanúgy nem éri meg csekély árkülönbségen elérhető haszon reményében az építési vállalkozónak, vagy kereskedőnek a rossz minőségű OSB termékek értékesítése, beépítése, hisz ezzel az építőiparban szokásos tíz év garancia terhét, esetleg emberéletek kockáztatásának lehetőségét vállalják fel. forrás:


Letölteni ppt "Favázak és szeglemezes tartó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések