Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben"— Előadás másolata:

1 Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben Milyen esélyei vannak a közösségépítésnek egy olyan településen, ahol a konfliktusok forrása – a lakosság szerint – a roma lakosság? dr. Fellegi Borbála Foresee Kutatócsoport

2 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.

3 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.

4 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
KIINDULÓ KÉRDÉSÜNK: AZ ALTERNATÍV VITA- RENDEZÉS ELVEI A KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS ELVEI KÖZÖS ELVEK – KÖZÖS PONTOK? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

5 (NÉHÁNY) KÖZÖS ELV KIINDULÁSKÉNT:
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. (NÉHÁNY) KÖZÖS ELV KIINDULÁSKÉNT: Bizalom, őszinteség Önkéntes és aktív részvétel – alulról történő felelősségvállalás Külső és pártatlan szakember (mediátor, facilitátor) bevonása a döntéshozatalba A résztvevő felek megerősítése Autonómia: saját érdekek és szükségletek felismerése és képviselete „A kör szélesítése”: támogatók bevonása, a belső és külső emberi és anyagi erőforrások bővítése Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

6 (NÉHÁNY) KÖZÖS ELEM KIINDULÁSKÉNT:
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. (NÉHÁNY) KÖZÖS ELEM KIINDULÁSKÉNT: A közösségi kötelékek (újra)építése és (újra)erősítése Együttműködés és partnerség: teamben való gondolkodás, tanulás, tervezés és dolgozás Hosszú távú fenntarthatóság Tapasztalati tanulás Kohézió-erősítés a kommunikáció segítségével Jövő-orientáció Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

7 Háttérinformációk a programhoz
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. Háttérinformációk a programhoz 800 lakos, 20%-os roma lakosság 3 hónap (2009. febr-május) és 9,5M Ft támogatás az OBmB-től 10 fős szakmai team: mediátorok, közösségfejlesztők, szociális munkások, filmes stáb, fotós, kommunikációs szakember Egy 11 szervezetből álló konzorcium a Foresee Kutatócsoport vezetésével Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

8 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
A konfliktus gyökerei Bűncselekmények magas száma (rablás, lopás, rongálás) A békés együttélés szabályai Szegregáció Negatív előítéletek egymás iránt A romák „állatok”, minden rossz okozói Félelemben, rettegésben élés Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

9 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
Néhány ember még hisz a falu jövőjében! Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

10 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
Mit csináltunk? 1. Diagnózis 2. Tréning-sorozat 3. Alternatív vitarendezési (AVR) szolgáltatások 4. Közösségépítés 5. Evaluáció és disszemináció Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

11 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
1. Diagnózis - 6 fókuszcsoport és 38 interjú: sérelmekről, szükségletekről, érdekekről, az elérhető erőforrásokról, a jövőképről Csoportok közötti konfliktusok (származás, vallás, betelepült – őslakos, politikai, személyes) Csoporton belüli: a roma közösségen belüli feszültségek Strukturális problémák: munkanélküliség, szegénység, aluliskolázottság, elvándorlás, elöregedés Kulturális különbözőségek Az iskola jövője: strukturális és személyi kérdés A létező erőforrások kihasználatlansága A kommunikáció és egymás megértésének hiánya E KONFLIKTUSOK KÖZÜL MELY TÍPUSÚAKBAN ALKALMAZHATÓ A MEDIÁCIÓ? EZEK MENNYIBEN TEKINTHETŐK SPECIÁLIS ROMA- KÉRDÉSEKNEK? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

12 A roma lakosság szükségletei (közül):
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. A roma lakosság szükségletei (közül): Foglalkoztatás Tiszteletteljes kommunikáció Megfelelő oktatás Tömegközlekedés Gyermekek számára szabadidő-tevékenységek, játszótér, közös terek EZEK MENNYIRE SPECIÁLIS „ROMA- SZÜKSÉGLETEK”? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

13 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
NEHÉZSÉGEINK Az iskola passzivitása Roma képviselet bevonása a „20-80-as szabály" – a lakosság 20%-a végzi a munka 80%-át (részvétel a képzéseken, megbeszéléseken stb.) Hogyan csökkenthető a bevontak leterhelése? Hogyan növelhető a 20%? Hogyan elkerülhető a programok időbeli átfedése? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

14 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
ERŐSSÉGEK A FALUBAN A probléma felismerése, tudatosítása Nyitottság a párbeszédre Néhány elkötelezett ember Közös jövőkép Bizalom a külső segítő team felé Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

15 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
2. KÉPZÉS-SOROZAT Csapatépítés Tolerancia-erősítés Mediáció (30óra) + esetgeneráló csoport Implementációs és mediációs protokoll Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

16 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
3. AVR: mediáció, társ-mediációs lehetőség és tanácsadási szolgáltatás konkrét esetekben A FELMERÜLT ESETEK Csoportos bántalmazás Iskolán belüli konfliktusok Az együttélési normákkal kapcsolatos konfliktusok Lopás, köztér-rombolás, betörések A falu jövőképe Diszkriminációs ügyek Közösségi terek hiánya, a meglévők használata .... Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

17 DE AHHOZ, HOGY LEGYENEK FELKÉRÉSEINK MEDIÁCIÓRA…
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. DE AHHOZ, HOGY LEGYENEK FELKÉRÉSEINK MEDIÁCIÓRA… ELKERÜLHETETLEN A BIZALOM Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

18 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
A MOSOLYHOZ PEDIG SZÜKSÉG VAN….. KÖZÖSSÉG- ÉPÍTÉSHEZ MEDIÁCIÓHOZ + KÖZÖSEN…. Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

19 4. KÖZÖSSÉG-ÉPÍTÉS ÉS A PÁRBESZÉD SEGÍTÉSE
Helyi önkéntesek bevonása csoportfoglalkozásokba és csoportok vezetésébe Stratégiai megbeszélés a falu jövőjéről Gyerek-csoport Baba-mama csoport Aktív roma lakosok csoportja A helyi intézményhálózat működését és kommunikációját segítő csoport Csoport az iskola jövőjéért Játszótér-tervező csoport

20 5. EVALUÁCIÓ ÉS DISSZEMINÁCIÓ
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. 5. EVALUÁCIÓ ÉS DISSZEMINÁCIÓ Film Sajtómegjelenések Előadások szakmai fórumokon Utánkövetéses vizsgálat Cikkek és tanulmányok Hálózatépítés Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

21 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
A PROJEKT EREDMÉNYEI 14 képzett helyi önkéntes 7 okleveles mediátor Sikeresen lezárt mediációs ügyek Implementációs protokoll A csoportfoglalkozások és dialógusok pozitív hatása a lakosságra Magas elégedettség a programmal még olyanok részéről is, akik a program során lemorzsolódtak Az eredmények és a film széleskörű terjesztése Mo-n és nemzetközileg Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

22 AMI TOVÁBBRA IS KÉRDÉS…
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. AMI TOVÁBBRA IS KÉRDÉS… Hogyan tudnánk a roma lakosságot hatékonyabban aktivizálni és a programban tartani egy hasonló projekt esetén? Hogyan tudnánk hatékonyabban segíteni a roma lakosságot, hogy részt vegyenek a közösségi párbeszédekben, és elhiggyék: valóban egyenrangú felek a folyamatban? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

23 AMIBEN BIZTOSAK VAGYUNK…
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. AMIBEN BIZTOSAK VAGYUNK… Az erőszak-mentes kommunikáció elve Folyamatos újratervezés a célcsoport szükségletei alapján Szakmaközi teamben való munka Az önkéntes részvétel elve A hosszú távú fenntarthatóság mint fókusz Hogy helyi lakosok egy kis csoportja is képes látható változást előidézni egy településen Hogy a fő feladat a bizalom kialakítása Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

24 KONKLÚZIÓ HÁROM PONTBAN
Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva. KONKLÚZIÓ HÁROM PONTBAN 1. Bizalom nem építhető ki kizárólag a szociális munka, a közösség-építés vagy az AVR módszertanával. 2. E megközelítéseket kombinálni kell. Így a lakosok bizalmat nyernek egyéni biztonságérzetük megerősödésével, a közösségen belüli integrált szerepük megélésével és a konstruktív konfliktuskezelési módszerek alkalmazásával. Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

25 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
3. Sokszor érdemes az „etnikai konfliktusként” címkézett konfliktusok mögé nézni és a valódi szükségleteket megvizsgálni. A másik csoport hibáztatása helyett talán egy univerzálisabb kérdés is feltehető: mi szükséges számunkra ahhoz, hogy tiszteletteljesen és békésen éljünk együtt a jövőben? Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.

26 Foresee Kutatócsoport 2010. Minden jog fenntartva.
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információ: dr. Fellegi Borbála Foresee Kutatócsoport A film megtekinthető itt: Foresee Kutatócsoport Minden jog fenntartva.


Letölteni ppt "Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések