Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Manchester United Kozmér Márió.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Manchester United Kozmér Márió."— Előadás másolata:

1 Manchester United Kozmér Márió

2 Manchester United Fc A Manchester United Football Club Anglia egyik leghíresebb és egyik legsikeresebb futballklubja. Tizenkilencszeres angol bajnok (Barclays Premier League, régebben Football League First Division), tizenegyszeres angol kupa-győztes (FA Kupa),[2] háromszor nyerte meg a Ligakupát, háromszor Európa első számú kupasorozatát (BEK, Bajnokok Ligája) és kétszer a Kupagyőztesek Európa-kupáját. A legutóbbi tizenöt szezonban a Manchester United volt az átlagban legtöbb nézőt vonzó csapat hazájában, például a 2005/2006-os szezonban mérkőzéseik átlagos nézőszáma 68,765 volt. A klub Newton Heath (L&YR) FC néven alakult 1878-ban, a Lancashire-Yorkshire vasút Newton Heath-i depójának csapataként ben, amikor a klub a csőd szélén állt, John Henry Davies vásárolta meg és átkeresztelte a Manchester United névre. A második világháborúban lebombázták a csapat pályáját, nyolc évig a Manchester City pályáján kellett játszaniuk. A második világháború után a klub Sir Matt Busbyt szerződtette edzőnek, aki az ifjúsági csapatra épülő felnőttekkel nagy sikereket ért el. A csapat 1956-ban és 1957-ben is megnyerte a bajnokságot. A sikersorozatot a müncheni légikatasztrófa törte meg, amelyben a csapat nyolc játékosát elvesztette. Bár úgy tűnt, hogy ez a klub végét jelenti, de a következő években újjáépítették a csapatot és 1965-ben és 1967-ben újra bajnokságot, majd 1968-ban BEK-etn nyert.

3 Ezután hosszú szünet következett és a klub csak az 1990-es évektől vált újra sikeressé. Sir Alex Ferguson 5 irányításával a Manchester United 11 év alatt nyolcszor nyert bajnokságot, legutoljára 2008/2009-ben ben a Manchester United volt az első csapat, amely ugyanabban a szezonban megnyerte az UEFA Bajnokok Ligáját, az angol bajnokságot és az angol kupát. Ezután ütötték lovaggá Alex Fergusont. A klub 1991 óta Plc (Public Limited Company) cégformában működik ben a brit kormány megakadályozta, hogy Rupert Murdoch felvásárolja a céget, de 2005-ben Malcol Glazer mégis felvásárolta a klub részvényeinek nagy részét. Noha a vételár jelentős része kölcsön volt, a klub hamar talpra állt, 2007-ben átigazolásokra kb. 100 millió eurót (25 milliárd forint) költött.

4 A kezdetek (1878–1945) A klub 1878-ban alakult Newton Heath L&YR FC néven a Lancashire-Yorshire vasúti társaság Newton Heath-i depójának csapataként. A játékosok akkoriban zöld mezt viseltek aranyszínű csíkokkal. Első pályájuk a North Roadon rendkívül rossz állapotú volt. Innen költöztek át a Bank Streetre 1893-ban. Egy évvel korábban léptek be az angol labdarúgó ligába és függetlenné váltak a vasúti társaságtól. Nevükből kikerült a „L&YR” rövidítés, tehát Newton Heath FC-ként működtek tovább. Nem sokkal ezután, 1902-ben a klub közel került a csődhöz, adósságaik közel fontra rúgtak. A végrehajtók bezárták a Bank Streetet is.] Nem sok hiányzott a tönkremenetelhez, de aztán a csapat nagyobb összeget kapott a manchesteri sörgyár igazgatójától, John Herny Daviestől.[7] A legenda szerint az akkori csapatkapitány, Harry Stafford kiállította díjnyertes kutyáját a klub számára rendezett gyűlésen, az üzletembernek megtetszett és szerette volna megvenni. Stafford ebbe nem egyezett bele, de rá tudta bírni Daviest, hogy segítsen a csapaton és legyen az elnöke.[] Ezután ez első gyűlések egyikén felmerült, hogy meg kellene változtatni a klub nevét. Olyan ötletek merültek fel, mint a Manchester Central vagy a Manchester Celtic, ekkor mondta Louis Rocca, egy fiatal olasz emigráns, hogy "Uraim, miért nem hívjuk magunkat Manchester Unitednek?". Mindenkinek tetszett az ötlet, így április 26-án a csapat neve hivatalosan is Manchester United lett. Davies a klubszíneket is megváltoztatta zöld-aranyról vörös-fehérre.

5 Alex Ferguson Alex Ferguson érkezett a klubhoz, hogy befejezze az Atkinson által félbehagyott munkát. Az 1986–87-es szezont a 11. helyen zárta a csapat, de utána másodikként futottak be és Georg Best után egy újabb játékosnak sikerült húsz bajnoki gólt szereznie egy idényen belül Brian McClair személyében. A következő két szezonban azonban szenvedett a United, a szurkolók ezt arra fogták, hogy Ferguson igazolásai nem érik el a kívánt szintet. A skót szakember 1990-ben közel került ahhoz, hogy kirúgják, de a Vörös Ördögök, ha nehezen is, de legyőzték a Nottingahm Forestet az FA Kupa harmadik fordulójában. Végül meg is nyerték a sorozatot, megismételt döntőben, a Crysta Palace ellen.

6 Újjászületés 2007 2006/07-re Ferguson mester úgy döntött, visszatér a támadó taktikához, mely az 1990-es években bevált. Ez most sem volt másképp, 32 meccs alatt majdnem 20-szal több gólt szereztek, mint a második helyezett Chelsea januárjában két hónapra kölcsönvették a legendás csatárt, Henrik Larssont a svéd Helsingborgstól, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a United bejutott a BL elődöntőjébe, ahol végül 5-3-as összesítéssel kiesett a csapat az AC Milan ellen. Az UEFA szervezett egy barátságos meccset az Európa-válogatott és a Vörös Ördögök között az Európai Unió fennállásának 50. évfordulójára. A United 4-3 arányban legyőzte a Marcello Lippi által vezényelt ellenfelet. 2007. május 6-án biztossá vált, hogy négy év után először ismét bajnokok lesznek a manchesteriek, miután a Chelsea döntetlent játszott az Arsenallal. A negyedik dupla azonban nem adatott meg nekik, mivel az FA Kupa döntőjében hosszabbítás után kikaptak a Chelsea-től. A 2007/08-as bajnoki rajt nem sikerült túlságosan jól a United számára, de végül megelőzték a hosszú ideig magabiztosan vezető Arsenalt és a hajrában őket beérő Chelseat. Az utolsó forduló előtt pontegyenlőség állt fent, csak jobb gólkülönbségük miatt voltak elsők a manchesteriek. Teljesítették kötelező feladatukat, a Wigan legyőzését, londoni riválisaik ezzel szemben döntetlent játszottak a Boltonnal. Ez azt jelentette, hogy a Vörös Ördögök nem csak gólkülönbséggel, hanem kétpontos előnnyel lettek bajnokok.

7 Klubszínek és címerek A csapat játékosai zöld és aranyszínű csíkozással ellátott mezt viseltek, amikor még Newton Heath volt a gárda neve. Ez a színösszeállítás az 1990-es években visszaköszönt néhány idegenbeli mezen ben Manchester United lett az új név, a színek is megváltoztak. A mez vörös, a sort fehér, a sportszár pedig fekete lett. Ezt a színösszeállítást használják mindmáig, innen a Vörös Ördögök becenév. Voltak persze kivételek, mint például az 1909-es FA Kupa-döntő, ahol fehér mezt viseltek piros V-nyakkal. Ez a dizájn az 1920-as években is visszatért. Az idegenbeli összeállítás általában fehér mezből, fekete rövidnadrágból és fehér sportszárból áll. Előfordult már az is, hogy kék-fehér csíkos, teljesen fekete vagy tengerészkék mezben szerepeltek idegenben. A Manchester United jelenlegi mezét a Nike tervezte. Mezszponzoruk az AON, melynek logója fehér színnel szerepel a vörös mezen. A klub címere többször megváltozott az évek során, de az alap mindig ugyanaz maradt. Az alapötlet és egyes motívumok Manchester városának címeréből származik. Az ördög a Vörös Ördögök becenév miatt kapott helyet rajta. Az utolsó átalakítás 1998-ban történt, ekkor a "Football Club" szavakat távolították el, a magyarázatok szerint ez azt jelzi, hogy a Manchester United több, mint egy futballcsapat.

8 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Manchester United Kozmér Márió."

Hasonló előadás


Google Hirdetések