Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila."— Előadás másolata:

1 Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila

2 Bevezetés  Mi az OLAP  SQL 7, 2000, 2005  Legfontosabb újdonság: Univerzális dimenzió modell SQL 7.0 SQL 2005 Belépés a piacra •Költséghatékony megoldás Belépés a piacra •Költséghatékony megoldás SQL 2000 Masszív OLAP szerver •Egy teljes funkcionalitású •OLAP szerver Masszív OLAP szerver •Egy teljes funkcionalitású •OLAP szerver ? ?

3 Intelligens gyorsítótár ProActive Cache  Cache (gyorsítótár)  Növeli a sebességet  Nem kell karbantartani  Figyel a forrásadatbázis változására. (query notification)  Measures csoportonként külön meghatározható!

4 Dimenziók 2000 vs 2005 Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  AS 2000-ben minden adatot hierachiák (dimenziók) köré szerveztük  Member property-ket és az azokra épített virtuális dimenziókat ritkán használtuk  Ezzel szemben 2005- ben az attribútumoké a főszerep. (a „tárolt” virtuális dimenzióké)

5 Dimenziók, attribútumok, hierarchiák Univerzális Dimenzió Modell (UDM) 2000: dimenziók, szintek 2005 dimenzió, attribútumok Év Negyedév Hónap Év Hét Idő.hónapIdő.hét Év Negyedév Hónap Idő Hét Nap

6 Attribútum alapú dimenziók Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  Hierarchiák: Az attribútumok rendezése (bejárási útvonala)  A hierarchiák csak „logikai” objektumok. (felösszegzés nélkül hozhatjuk létre, módosíthatjuk, törölhetjük)  A kliens oldalon megjelenhetnek mint egy hierarchia szintjei és mint egy önálló dimenzió is  DIMENZIÓ = OSZLOP  1:1-es megfeleltetés az oszlopokkal (a dimenzió fogalma kiterjesztve az adatforrásokra)

7 Auto Exists Univerzális Dimenzió Modell (UDM) DolgozókNemek Kiss Béla Férfi Kovács Géza Férfi Nagy Bea Nő  Üres cellát kapok vissza, ha lekérdezem a férfi Nagy Beát  A Select ([Dolgozók].members * [Nemek].[Nő]) csak Nagy Beát adja vissza  A nem létező cellákba nem lehet visszaírást kezdeményezni, mert nem létezik FérfiNőK.B.10? K.G.10? N.B?20 Fizetések

8 MDX hatékonyság Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  A hierarchia nem más, mint az attribútumok bejárási útvonala [Időszak].[2005].[II. Negyedév 2005].[április 2005] = ( [Időszak].[év].2005, [Időszak].[Negyedév].[II. Negyedév 2005], [Időszak].[Hónap].[április 2005])

9 Adatforrás nézetek Data Source View  Híd az adatkockák és az adatforrások között  Külön logikai réteg a csillag és hópehely sémák meghatározására  XML-ben tárolva  Jogosultság kezelés  Off-line megvalósítás  Nem kell léteznie az adatforrásnak  Átnevezhető, módosítható séma elemek (ezekből a nézetekből a későbbiekben részkockák is származtathatóak)

10 Többnyelvűség Translation  A sémába „új” oszlopok szúrhatóak be, amelyek a dimenziók elemeinek más nyelvű megnevezéseit tartalmazza.  De maga a séma is létezhet több nyelven  Választható kliens oldalról (nem kell függővé tenni a területi beállításoktól (regional settings))

11 Új dimenzió tipusok  Beépített idő dimenzió  Szerepjátszó (Role Playing) dimenziók  Referencia dimenziók  Több a többhöz (Many to Many) dimenziók Egyenleg Ft Nagy Bea 20 Kiss Béla 20 Összes ügyfél 20

12 Beépített idő dimenzió  Miért jó?  Felösszegzések az idő mentén (Semi-additive probléma)  Központi karbantartás  Automatikusan létrehozható több hierarchia –Naptári évre –Pénzügyi évre –Létrehozható 13 hónapos év,...  Minden dátum típusú oszlopra automatikusan definiálhatjuk (nem kell újraépíteni)  És definiálni lehet rá automatikusan kalkulált értékeket:  Kumulált értékek,  Mozgóátlag,  Előző év azonos időszakához képest,...

13 KPI – Mutatószámok Key Performance Indicators  A KPI egy olyan objektum amely feltölthető:  Aktuális érték (Fact)  Cél érték (Plan)  Státusz (-1 és 1 közötti érték. Mennyire közelítettük meg a cél értéket? 1-nagyon; -1 semennyire)  Trend (-1 és 1 közötti érték. +1: folyamatosan közelítünk a célérték felé –1 egyre jobban távolodunk a céltől)  A KPI csak egy lehetőség amelyre kliens oldalon definiálni lehet megjelenítőket (jelzőlámpák, szimbólumok)

14 Meta adatok mdb helyett XML formátum (sima szövegfájl)  Szétválasztható a fejlesztő és az éles szerver  Adatbázis építés adatforrás nélkül (üres kockák, dimenziók)  A fejlesztőknek nem kell látniuk az összes adatot (jogosultság kezelés) és többen dolgozhatnak ugyanazon projekten  XML sablonok (template-ek) -> operatív rendszerekhez a gyártók fejleszthetnek OLAP megoldásokat

15 Eltérő részletezettségű adatok Mérték csoportok (measure groups)  A measure egy numerikus oszlop a fact táblában  Az összes measure a fact táblában alkot egy measure csoportot  Ha több fact táblám van, több measures csoportot tudok létrehozni (Pl. terv és tény adatok)  Aggregálás módja fact táblánként (measures csoportonként) szabadon választható (ROLAP, PoActve Cache, MOLAP)

16 Új felösszegzési módok Semi-Additive, Non-additive measures  Egyenlegeket nem lehet felösszegezni az idő dimenzió mentén (az első negyedévi készlet nem egyenlő a januári februári márciusi készlet összegével)  AS 2000-es megoldási módok  Rekurzív számított mezők  Relációs oldalon megoldva és nem aggregálva  LookupCube-bal megoldva  Non-additive (nincs aggregáció)

17 MDX – MDX SCRIPT  A lekérdezés nyelve továbbra is az MDX, de a szerver oldali kalkulációt 2005-ben az MDX script látja el  Az MDX Script összegzi fel a kockát, számítja ki a számított mezők értékét  Script. Az utasítások sorban hajtódnak végre!!!  Nyomkövethető

18 MDX SCRIPT  CALCULATE; feltölti a kockát (aggregálja)  SCOPE; limitálni lehet a kockát annak egy részhalmazára  SCOPE (Idö.január); –SCOPE (cikk.alma); – [Measures].[Darab] = 100; –END SCOPE;  END SCOPE;  CACHE: A kalkuláció eredményét a lemezre menti

19 Kalkulációk  A kalkulációk a szerveren hajtódnak végre (Nincs kliens oldali cache használat)  A server oldali cache meg van osztva a felhasználók között  A lekérdezés optimalizáló újraírja a lekérdezést -> ha lehet hatékonyabban lekérdezni.

20 MDX  Hiányzó dimenzió elemek (Dimenzió elemek jönnek/mennek) -> az MDX NULL értéket ad vissza olyan dimenzió értékre amely már nem létezik (de nem száll el!, állítható)  Halmazok (set) megadhatóak a where feltételben. WHERE (idő.jan, idő.feb)

21 demó  Felhasznált irodalom  http://www.BI.hu http://www.BI.hu  http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/sq l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/sq l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/sq l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx  http://msdn.microsoft.com/SQL/sqlwarehouse/A nalysisServices/defaulet.aspx http://msdn.microsoft.com/SQL/sqlwarehouse/A nalysisServices/defaulet.aspx http://msdn.microsoft.com/SQL/sqlwarehouse/A nalysisServices/defaulet.aspx


Letölteni ppt "Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila."

Hasonló előadás


Google Hirdetések