Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szápári szélerőmű működésének tapasztalatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szápári szélerőmű működésének tapasztalatai"— Előadás másolata:

1 A szápári szélerőmű működésének tapasztalatai
Előadó: Csákány Gábor Budapest,

2 Szápári szélerőmű 1. A beruházó – Preciz Kft
1991-ben alakult építőipari vállalkozásként Ügyvezető igazgató és tulajdonosok: Csákány Miklós és Csákány Miklósné 2004-ig számos komoly referencia ipari magasépítés területén Németországban és Magyarországon 2004 óta saját energetikai beruházások előkészítése Magyarországon és a szomszédos országokban

3 Szápári szélerőmű 2. A beruházás főbb adatai
4 szélerőműből álló beruházás első lépéseként a szápári Vestas V90 1,8MW NH80 típusú szélerőmű felállítása Várt éves termelt energia mennyiség: kWh/év A termelt energia család éves energiaszükségletét fedezi.

4 Szápári szélerőmű 2. A beruházás főbb adatai
617,5 milliós beruházás, melyből: Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programban (KIOP) elnyert támogatás összesen: Ft (a beruházás 19,52%-a) ebből: Ft ERFA forrás (a támogatás 75%-a) Ft hazai központi költségvetési forrás (a támogatás 25%-a)

5 Szápári szélerőmű 2. A beruházás főbb adatai
A környezetszennyezés, terhelés csökkentése a hőerőművek kiváltásával: -CO2: g/kWh -SO2: g/kWh -NO2: g/kWh -Por és Nfém: 220g/kWh

6 Szápári szélerőmű 2. A beruházás főbb adatai
A környezetszennyezés, terhelés csökkenése a szélerőmű 25 éves élettartama alatt, kWh/év energiatermelés mellett: -CO2: t -SO2: t -NO2: t -Por és Nfém: t

7 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései
A szápári szélerőmű időbeli megvalósítása: A beruházás kezdete: április 4. A szélerőmű szállítása, felállítása: július végén A szélerőmű próbaüzeme: augusztus közepe Átadás: augusztus 26.

8 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései
A földmunkák kezdete én

9 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései 24 db 12 méter hosszú
szögben vert vasbeton cölöp elkészítés.

10 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései Szerelőbeton
készítése Vasalási munkák: 27 t betonacél szerelése

11 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései Az alapszekció
elhelyezése (15,4 t)

12 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései Zsaluzást követően
betonozási munkák: 270 m3 C30-as minőségű beton

13 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései
A legnagyobb logisztikai kihívást a rotorlapokat szállító 50m hosszúságú kamionok eljuttatása jelentette Szápárra.

14 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései
Az alsó toronyelem (38t; 19m) az alapra történő helyezése 600 tonnás lánctalpas daruval történt.

15 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései A második toronyelem
(55,5 t; 29 m) elhelyezése.

16 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései A harmadik toronyelem
(38t; 29 m) is a helyére került.

17 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései A legnehezebb
elem a 68 t tömegű gondola volt.

18 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései
A rotoragy a rotorlapá- tokkal összeszerelt állapotban került fel a helyére, így az állítás 2 nap alatt befejeződött.

19 Szápári szélerőmű 3. A megvalósítás főbb lépései Az erőmű
légifelvétele.

20 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.1 Garanciális kérdések - gyártó: A Vestas 95%-ban garantálja a teljesítménygörbét – az eddigi tapasztalatok alapján az adott szélsebessé-geknél általában a teljesítménygörbében megadott értékek felett termel a szélerőmű A Vestas a műszaki rendelkezésre állást 95%-ban garantálja (3 gép esetében már 97%) – eddigi tapasztalatok alapján az érték a 100%-hoz közelít Az első két éves karbantartás ingyenes

21 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.1 Garanciális kérdések - gyártó: A 2. év után valószínűleg egy teljeskörű karbantartási szerződés kerül megkötésre, mely tartalmaz összkockázati biztosítást is, ennek ára 1 c€/kWh

22 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.2 Távfelügyeleti rendszer: A szélerőműnél előforduló üzemzavar esetén a gyártó Vestas távfelügyeleti központja és a tulajdonosok is kapnak hibajelentést ben ill. sms-ben. Tapasztalatok szerint üzemzavar esetén a gyártó karbantartó egysége 12 órán belül a helyszínen van. A szélerőmű aktuális és korábbi termelését, állapotát a gyártó ill. tulajdonos bármikor lehívhatja az interneten keresztül, ill. közvetlen kapcsolatba is léphet a géppel.

23 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.3 Együttműködés az áramszolgáltatóval (E.ON): Az együttműködés példaértékű. Az első hetekben helyenként problémák léptek fel a vektor-ugrás védelemmel kapcsolatban, melyeket sikerült megszüntetni. Hálózati / alállomási karbantartás esetén előre jelzi az E.ON a munkák megkezdésének idejét  szélerőmű leállítása időben távvezérléssel, nem kell vészmegállítás Az E.ON által átvett energia, havonta kerül elszámolásra. Az E.ON mindig pontosan fizetett.

24 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok 3.4 Vagyonvédelem:
A szélerőművet a Móri alállomással összekötő 22,5 km hosszú távvezeték rendszer lopás ellen védve van. Vezetékszakadás 100m-es pontossággal behatárolható, az sms-ben értesített biztonságtechnikai cég emberei rövid időn belül a helyszínen vannak. A környező falvakban mindenütt van szervezett biztonsági ember. A szélerőmű riasztóval és kerítéssel védett. Rongálásra ill. vandalizmusra is vonatkozik a megkötött összkockázati biztosítás. Eddig rongálás nem történt.

25 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.5 Beruházási költségek, termelés: A beruházás költségei megvalósításkor 0,1%-al haladták meg a tervezett költségeket. A várt éves kWh termelés a parndorfi fennsíkon található V90 1,8MW NH80 szélerőművek termelésénél 10%-al kevesebb. Az eddigi termelési eredmények összehasonlítása az osztrák termelési eredményekkel is ezt a 10%-os különbséget igazolják. A havi termelési eredmények között nagyobb ingadozás figyelhető meg, a legmagasabb termelés decemberben volt kWh/hó

26 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.5 Beruházási költségek, termelés: Az első éves termelés a várt átlagnál kb. 20%-al lesz kevesebb. Német statisztikákat figyelembe véve éves %-os ingadozás a középértékhez képest gyakran előfordul.

27 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.6 Társadalmi elfogadottság, környezetvédelmi szempontok: A szápári lakosság körében nem volt ellenzője a szélerőműnek. Nem érkezett zaj-, árnyékhatással, vagy látvánnyal kapcsolatban panasz a szélerőműre. Szápár lakossága büszke arra, hogy településükön építették fel Magyarország első MW osztálybeli szélerőművét. Idegenforgalmi látványosságként sokan felkeresik még mindig a szélerőművet.

28 Szápári szélerőmű 3. Üzemeltetési tapasztalatok
3.6 Társadalmi elfogadottság, környezetvédelmi szempontok: Madártetemet eddig nem találtak a szélerőmű alatt. Eddig még nem érkezett panasz, hogy a szélerőmű nem illene bele a tájba. A megkérdezettek eddig a szélerőművet „szép” ill. „monumentális” jelzővel illették. Összegezve a beruházás növelte a szélerőművek társadalmi elfogadottságát, és egy pozitív példa a lakossággal történő kommunikációra, együttműködésre.

29 Információk az Interneten

30 Információk az Interneten
Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "A szápári szélerőmű működésének tapasztalatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések