Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merre tovább közszolgálati műsor- és tartalomszolgáltatás Karol Jakubowitz után szabadon 2011. június 16. Kiss József a KÖZTE alelnöke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merre tovább közszolgálati műsor- és tartalomszolgáltatás Karol Jakubowitz után szabadon 2011. június 16. Kiss József a KÖZTE alelnöke."— Előadás másolata:

1 Merre tovább közszolgálati műsor- és tartalomszolgáltatás Karol Jakubowitz után szabadon 2011. június 16. Kiss József a KÖZTE alelnöke

2 Karol Jakubowicz •Nemzetközi média szakértő. •Jelenleg tagja a koszovói független média tanácsnak, valamint az UNESCO ’Informáciot mindenkinek’ nevű kormányközi bizottságának (Intergovernmental Council of the UNESCO ‘’Information for All’’ Programme), továbbá vezetője az Európai Tudományos alapítvány ’East of West programja egyik munka- csoportjának (COST A30 ACTION “East of West: Setting a New Central and Eastern European Media Research Agenda”). Nemzetközi média szakértő. Jelenleg tagja a koszovói független média

3 Karol Jakubowicz •Alapképesítését Warsóban szerezte, az elmúlt 15 évben számos felelős beosztásban tevékenykedett Lengyelországban és nemzetközi bizottságokban miközben nemzetközi tekintélyre tett szert ( nyitó előadást tartott a BBC megújulásával foglalkozó konferencián), jelenleg vendégprofesszor az Institute of Journalism, University of Dortmund- on és az Amsterdam School of Communications Research, University of Amsterdam.

4 Karol Jakubowicz •Számtalan közleményei közül kiemelkedők: •Könyv: Rude Awakening: Social and Media Change in Central and Eastern Europe. Hampton Press, 2007Rude Awakening: Social and Media Change in Central and Eastern Europe •Folyóirat cikk: A Square Peg in a Round Hole: The European Union's Policy on Public Service Broadcasting. Journal of Media PracticeA Square Peg in a Round Hole: The European Union's Policy on Public Service Broadcasting •Társszerző: "Stuck in a groove: Why the 1960s approach to communication will no longer do." Ablex Publishing CorpStuck in a groove: Why the 1960s approach to communication will no longer do

5 Karol Jakubowicz •Legutóbbi magyar vonatkozású megnyilvánulása: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kérésére készített elemzéséről szólva leszögezi: a médiacsomag sérti az Emberi Jogok Európai Konvenciója 10. cikkelyének alapelvét, miszerint a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága a norma, és bármifajta beavatkozás e szabadságba a kivétel, amely csak bizonyos, világosan meghatározott körülmények között történhet.

6 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •Egy dolog biztosra vehető: Ha a közszolgálati műsorszolgáltatásnak van jövője, akkor egyrészt meg kell tartania alapvető jellemzőit, másrészt jelentős mértékben meg kell változnia

7 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •Ez a változás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatást több szempontból is a mai valóságnak megfelelően értelmezzük. Ez az egyetlen lehetséges mód a közszolgálati műsorszolgáltatás életképességének, alkalmasságának és a közönségtől kapott őszinte támogatás folyamatos fenntartásának biztosítására.

8 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •Siune és Hulten szerint: •“A közszolgálati műsorszolgáltatás addig marad fenn, amíg az a nemzeti és európai szinten meglevő kettős rendszerben, amíg szolgáltatásai mind a politikai rendszer, mind a közönség részéről elegendő támogatást kapnak.”

9 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A változásnak, gyakorlatilag a közszolgálati műsorszolgáltatás tevékenységének minden területére ki kell terjednie. •A kulcskérdés azonban – és szerintem ez a döntő – hogy a változásnak érintenie kell a közszolgálati műsorszolgáltató és a közönség kapcsolatát.

10 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •a közösségnek továbbra is fennáll a kötelezettsége, hogy szavatolja az elektronikus műsor- és tartalomszolgáltatásoknak – a nyereség hajszolásának hatásától mentes - végzését, azért, hogy az egyén számára, egyrészt olyan “alapellátást” kínáljon, amire, mint egy adott társadalom és kultúra, valamint egy adott politikai és demokratikus rendszer tagjának szüksége van; másrészt nyújtson különleges igényekhez és érdekekhez illeszkedő tartalmat.

11 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •a közszolgálati műsorszolgáltatást korszerűsítsék és igazítsák hozzá az új műszaki megoldásokhoz •Innen ered az elnevezés javasolt megváltoztatása: közszolgálati műsor- szórás (PSB) helyett közszolgálati műsor- és tartalom-szolgáltatás (PSM = public service media)

12 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A digitalizálás elősegíti a konvergenciát, vagyis azt, hogy a média minden formája egyféle technológiát vegyen át: digitális számítógépeket, amelyek lehetővé teszik a multimédia tartalom kezelését. •hogy a különféle hálózati felületek, lényegében véve, ugyanazt a szolgáltatást nyújthassák

13 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •elősegíti az Internet tovább- fejlesztésének egy új szakasza, amit Web 2.0-nek hívnak, és ami eleve „részvételi felépítményen” alapul, beépülve az együttműködés etikájába, amelyben a szolgáltató először úgy tevékenykedik, mint egy intelligens bróker, amely egymáshoz illeszti az éleket, és összefogja a felhasználók erejét

14 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •egy egyszerű alapelven, a részvételit demokrácián alapul, vagy a felhasználóknak azon a képességén, hogy új alkotásokat hozzanak létre és terjesszenek, és hogy részt vesznek a közös kulturális társalgásban. Ennek következtében a felhasználók is folyamatosan fejlődnek,

15 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •ez az Internet “demokratizálódásának” egy új szakasza, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók többé nem csupán „végfelhasználói” a kis számú tartalomalkotó által nyújtott információnak és szolgáltatásoknak, hanem növekvő mértékben válnak ők maguk is egyre többen fogyasztóból alkotókká (OFCOM, 2006).

16 Amikor a BBC most meghirdette „Kreatív Jövő” programját, Mark Thompson vezérigazgató egyebek között a következőket mondta •1.A BBC többé nem tekintheti magát úgy, mint egy TV és rádió műsorszolgáltatót, aki mellesleg néhány új médiaszolgáltatást is nyújt. Nekünk arra kell törekednünk, hogy közszolgálati műsorszolgáltatási tartalmat biztosítsunk a közönségünknek, bármilyen média és bármilyen készülék felhasználásával, akár otthon tartózkodik, akár úton van

17 Amikor a BBC most meghirdette „Kreatív Jövő” programját, Mark Thompson vezérigazgató egyebek között a következőket mondta •2.. Sokkal több közös értéket vagyunk képesek biztosítani, ha átgondoljuk az összes lehetséges felületet, és tekintetbe vesszük, hogy a közönség hol találja meg a legjobb tartalmat, azt a tartalmat, ami megfelelőbb, hasznosabb és értékesebb a számára.

18 Amikor a BBC most meghirdette „Kreatív Jövő” programját, Mark Thompson vezérigazgató egyebek között a következőket mondta •3. Én egy egyedülálló alkotó (kreatív) lehetőséget látok. Az új, digitális világ jobb világ a közszolgálati tartalom számára, mint a régi volt. •Az idézetből is látható, az új technológia alkalmazásának elsődleges ösztönzői azok a műsorkészítési lehetőségek, amelyek újabb módokat kínálnak a közszolgálati műsor- szolgálati hivatás/kötelezettség hatékonyabb végzésére, teljesítésére.

19 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A személyi szolgáltatások úgy működnek, mint, amelyeket “személyre szabott közszolgálati műsorszolgáltatásnak” neveznek. Ide sorolhatók azok a szolgáltatások, amelyeket minden vevő egyéni választása alapján használhat. Ezeknek a szolgáltatásoknak a lényege az erős kétirányúság, ezek „megrendelhetők” a közszolgálati csatorna saját szolgáltatási választékából vagy a hálózatban levő digitális televízión keresztül.

20 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •Ma a közönségre az a felhasználói viselkedés jellemző, hogy a nagyközönség számára nyújtott szolgáltatások mellett mind több és több szakosított és személyre szabott, egyéniesített tartalmat kívánnak. •Ez inkább azt a képességet jelenti, hogy olyan szolgáltatást biztosítson, amit a közönség igényel, és olyan módokon, ahogyan a közönség elvárja, hogy kiszolgálják.

21 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •a közszolgálati jellegnek a teljes műsorrendben kell tükröződnie, és nem olyasmi, ami egyedi műsorszámokban jelentkezik, amelyek azután eloszlanak a műsorrendben, mint a mazsolák a kalácsban.

22 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A társadalmi, kulturális, technológiai és gazdasági változások olyan mélyrehatóak, hogy a korábbi hivatás meghatározás ma már nem felel meg a közönség igényeinek. A változó körül- mények alapos újra-meghatározást és kiterjesztést igényelnek, új elemeket adva a korábbiakhoz

23 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A digitális kulturális forradalom, ha megvalósul, akkor képessé tesz minket arra, hogy azt keressük, amit szeretünk, vagy feltehetőleg képessé tesz minket arra, hogy felfedezzünk valamit, amit szeretünk, de ami más módon nem lenne megismerhető a számunkra”.

24 Idézetek Karl Jakubowicz: Public service broadcasting, knowledge politics 2007. c. dolgozatából •A közszolgálati műsorszolgáltatás szervezetei, hacsak meg nem értik ezt, és nem fordulnak megfelelően a közönség felé, kudarcra vannak ítélve •Az embereknek érezniük kell, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatás az övék.

25 Köszönöm a lehetőséget, hogy szólhattam A KÖZTE kész arra, hogy tevékenyen részt vegyen a közszolgálati műsor- és tartalomszolgáltatás fenti átalakulásában.


Letölteni ppt "Merre tovább közszolgálati műsor- és tartalomszolgáltatás Karol Jakubowitz után szabadon 2011. június 16. Kiss József a KÖZTE alelnöke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések