Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Köszöntöm a Hallgatóságot!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Köszöntöm a Hallgatóságot!"— Előadás másolata:

1 Köszöntöm a Hallgatóságot!
Kamuti Hajnalka Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar

2 A kiírtaktól eltérő téma címe
Tájékoztatás az ÓE-en bevezetésre kerülő előadássorozatról, későbbiekben választható tárgyról.

3 Oka: Országos szinten történő bevezetés.
Segítségkérés az FDSZ Ifjúsági Tagozatának képviselőitől tájékoztatás, javaslattétel, kapcsolattartás témakörben. Az FDSZ Ifjúsági Tagozata tekintsen ki saját problémakörén kívülre és álljon mellé a profiljához illeszkedő programoknak.

4 Tárgy: Párkapcsolat – Családtervezés – Várandósság - Szülés, Születés - Gyermekgondozás, nevelés -Család –Munkába való visszatérés, munkajog c. választható (kötelezően vagy szabadon)  tárgy bevezetése az Óbudai Egyetemen, későbbiekben a felsőoktatásban.

5 Indok: A fenti témákban a fiatalok fejében fiktív, rózsaszín cukormázas vagy épp ellenkezőleg, elrettentően negatív képek lebegnek. A szülés születés gyermekgondozás témakör az akár több diplomás, esetlegesen szakmabeli, 30-as, 40-es korosztályt is sok esetben feleslegesen kétségbeejtő helyzetek elé állítja vagy éppen ellenkezőleg: a komoly problémák elbagatellizálásából továbbgyűrűző problémák hadával állnak szemben

6 Miért? Életük fenti aktuális szakaszaiban információk hada árasztja el Őket (Internet, média, kiadványok, tanfolyamok, szakértői tanácsok, nem szakértői tanácsok (fórumok, ismerősök, rokonok, családtagok), amelyekkel több probléma is akad: - csak rutincselekvésre készítenek fel, arra nem, milyen kihívások várnak rájuk valójában, - sok esetben ellentmondásosak, - terjengősek, a mai rohanó világban munka és a megélhetést biztosító pénz hajszolása mellett sem idejük, sem türelmük nincs végigolvasni, hallgatni ezeket, - sok esetben szétszórtan és nem rendszerezve találhatóak meg.

7 A töredékes, eltúlzott információk következményei:
- alacsony párkapcsolati, házasodási, gyermekvállalási tendenciák, - meddőség, császármetszések, gyermekágyi depresszió, felesleges aggodalmakból adódó stresszes helyzetek, tápszeres táplálás magas száma, szülés utáni betegségek(inkontinencia, méhsüllyedés, anémia, cukorbetegség stb.) - válások, kapcsolatok szétbomlásának, csonka családoknak magas száma, - problémás gyermekek, fiatalok, felnőttek magas száma, és még sorolhatnánk…

8 Részben megoldást jelenthet
Választható tárgyként történő oktatás

9 Megvalósítás: Rövid, tömör, helyenként algoritmikus nyelven (pl. folyamatábrával, ha sír a baba ezt, ezt, ezt, és ezt kell megvizsgálni, mint lehetséges okot) felépített, folyamatosan aktualizált, a valós életre felkészítő szakértői tananyag, amelyben szerepet kap az  intuíción alapuló megoldások "használata” is.

10 Kihatása: A fenti negatív következmények javulása mellett igen sokrétű: A szakma(szakértők) és a fiatalok közeledése egymáshoz, társadalmi, gazdasági kihatások stb., Többek között megoldaná a szülésznők foglalkoztatását (óraadó oktatóként történő alkalmazásukkal), mivel nincs betöltetlen szülésznői állás pl. Budapesten. Támogatná a Népesedési kerekasztal alábbi törekvését: „Támogassuk a tervezett gyermekek megszületését a biológiailag és pszichológiailag legmegfelelőbb korban (családbarát felsőoktatás!).”

11 Szakértő segítőim (nem teljes a lista):
Dr. Újvári Attila Szülész - Nőgyógyász, Klinikai Onkológus Szakorvos Mottója: „Szülészeti ellátásom központjában a megnyugtatás, a természetes folyamat visszafogott szemmel tartása, a szülés, mint a női kiteljesedés lehetőségének megadása, visszaadása áll. Szükség esetén persze beavatkozom, de tapasztalataim szerint erre jóval ritkábban van szükség, mint az a médiából fenyegeti a várandósokat.”

12 Szakértő segítőim (nem teljes a lista):
Nováky Rita Szülésznő, Perinatális szaktanácsadó, az Országos Bábaszövetség elnöke

13 Kéri-Záborszky Mária-Védőnő
 Bp.XIII.ker.EÜ.Szolg.Nonprofit Kft.Védőnői Szolgálat

14 A további szakértők felkérése  folyamatban…

15 Népesedési Kerekasztal, NEMFI, Perinatis Alapítvány,
Az elgondolás már a tervezési szakaszban is kapott, kap némi publicitást: (dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Népesedési Kerekasztal, NEMFI, Perinatis Alapítvány, Országos Bábaszövetség, Magyar Asszonyok Szövetsége, Asszonyok a nemzeti egységért szervezet, MBA Bíborklub, ÓE vezetői, az FDSZ ifjúsági tagozata, rajtuk keresztül más egyetemek, egyes médiák

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Köszöntöm a Hallgatóságot!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések