Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-ügyintézés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-ügyintézés."— Előadás másolata:

1 E-ügyintézés

2 E-ügyintézés Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett, egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. Az Ügyfélkapu a Kormányzati Portálon található, a oldalon.

3 E-ügyintézés Az Ügyfélkapu használatához Önnek létre kell hoznia személyes ügyfélkapuját, mely a következő lépésekből áll: Regisztrációt kell kezdeményeznie, igazolnia kell személyazonosságát (hitelesítés), alá kell írnia az Adatszolgáltatási nyilatkozatot, majd személyes ügyfélkapuját aktiválni kell egyszer használatos kódjával (első belépés).

4 E-ügyintézés Az ügyfélkapu egyfajta egyablakos ügyintézés. Amennyiben Ön létrehozta személyes ügyfélkapuját, azzal olyan elektronikus szolgáltatásokat használhat a Kormányzati Portálon keresztül, amelyeket a különböző közigazgatási szervek nyújtanak.

5 E-ügyintézés Személyes ügyfélkapuja létrehozásakor Önnek (egy okmányirodában) egyszer át kell esnie egy azonosítási eljáráson (kivéve a meghatározott minősítésű elektronikus aláírással rendelkezőket).

6 E-ügyintézés Ügyfélkapu létrehozását bármely természetes személy kezdeményezheti. A személyes ügyfélkapu létrehozásához azonban azonosítani kell magát. A felhasználó személyazonosságát igazolhatja: 1. Személyazonosító igazolvánnyal, 2. Útlevéllel, január 1. után kiállított vezetői engedéllyel. A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó külföldiek esetén az azonosítás az útlevél, valamint - ha azzal rendelkezik - a magyarországi tartózkodásra jogosító engedély alapján történik.

7 E-ügyintézés Az elektronikus közigazgatási ügyintézéshez személyes ügyfélkapu létesítésekor szükséges az Ön azonosítása. A folyamat során Önnek a következőket kell megadnia: 1. Családi és utónév, 2. Születési családi és utónév, 3. Születési hely, 4. Születési idő, 5. Anyja születési családi és utóneve, 6. Állampolgárság, 7. Neme, 8. Felhasználói név, 9. Elektronikus levélcím.

8 E-ügyintézés Amennyiben a megadott adatokban változás következne be, azt az okmányirodában be kell jelenteni. A személyi adatok (1-7) megváltozását csak személyesen, az elektronikus levélcím változtatására vonatkozó igényt elektronikus formában, az Ügyfélkapun keresztül is be lehet jelenteni.

9 E-ügyintézés Egy (1) személyes ügyfélkapu létrehozása ingyenes. A felhasználó azonban több ügyfélkapu létesítését is kezdeményezheti. A második és minden további személyes ügyfélkapu létesítéséért kapunként az általános tételű eljárási illetékkel megegyező összegű regisztrációs díjat kell fizetni (jelenleg ez Ft). A regisztrációs adatok (jelszó, felhasználói név, érvényesség) megváltoztatása nem minősül második ügyfélkapu létesítésének.

10 E-ügyintézés Egy már létrehozott személyes ügyfélkapu érvényességi ideje az Ön által - aktiváláskor adott jelszó érvényességi idejével azonos. Ez alapesetben a rögzítéstől számított 5 év. Természetesen az okmányirodai regisztráció során Ön ennél kevesebb időt is megadhat. Az Ön személyes ügyfélkapuja érvényességi idejét az okmányirodában vagy az ügyfélkapujában az adatok módosításánál. meghosszabbíthatja. Amennyiben a jelszó érvényességi idejének lejárta előtt nem rendelkezik személyes ügyfélkapuja érvényességi idejének meghosszabbításáról, úgy a személyes ügyfélkapuja automatikusan megszűnik, adatai törlődnek. 

11 E-ügyintézés Az internetes okmányiroda jelenleg időpontfoglalásra és hatósági ügyek elektronikus előkészítésére, és néhány ügy teljes elektronikus ügyintézésére ad lehetőséget, attól függően, hogy Önnek milyen regisztrációja van. Véglegesített regisztrációval az összes internetes okmányirodai szolgáltatást igénybe veheti (időpontfoglaláshoz nem kell használnia személyes ügyfélkapuját!).

12 E-ügyintézés Ideiglenes regisztrációval egy alkalommal tud csak ügyet indítani. Ebben az esetben az ügyintézéskor az okmányirodában könnyen hitelesítheti regisztrációját. Ne feledkezzen meg arról, hogy az ideiglenes regisztráció csak 30 napig él. A rendszerbe az összes okmányiroda be van kötve, a térképen megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb esőt. A Kormányzati Portál hivatalkeresőjével megkeresheti az Önhöz legközelebb eső intézményt.

13 E-ügyintézés Az ügyfél az internetes okmányirodában elektronikus úton előkészítheti egyes közigazgatási ügyeinek intézését. A rendszer segíti az ügyfelet az ügy intézéséhez szükséges nyomtatvány kitöltésében, a mellékelendő okiratok összegyűjtésében, valamint az okmányirodai megjelenéshez szükséges időpont- egyeztetésben.

14 E-ügyintézés Ügyei intézése céljából időpontot foglalhat a közigazgatási szervnél (pl. okmányirodában), ahol a megadott időpontban az előzetes egyeztetésnek megfelelően intézhetők az ügyek. A tényleges ügyintézési idő csökken, mert az internetes okmányiroda segítségével elérhető közigazgatási szervnél előzetesen már megtörténik a hatósági ügy előkészítése.

15 E-ügyintézés Az elektronikusan előkészíthető ügyek listája
Lakcímváltozási és lakcímigazolvány ügyintézésen belül: 1. Lakóhelyváltozás bejelentése 2. Tartózkodási hely létesítése, megújítása, megváltoztatása, megszüntetése 3. Ideiglenes külföldi tartózkodás és visszatérés bejelentése 4. Lakcímigazolvány cseréje megrongálódás miatt 5. Lakcímigazolvány cseréje címváltozás miatt 6. Lakcímigazolvány cseréje személyes adatok megváltozása miatt 7. Lakcímigazolvány pótlása Egyéni vállalkozói igazolvány ügyeken belül: 1. Vállalkozás adatainak módosítása 2. Vállalkozói igazolvány pótlása és cseréje 3. Vállalkozói igazolványról szóló hiteles másolat kiadása

16 E-ügyintézés Anyakönyvi ügyeken belül:
1. Születési anyakönyvi kivonat igénylése 2. Házassági anyakönyvi kivonat igénylése 3. Halotti anyakönyvi kivonat igénylése 4. Hatósági bizonyítvány igénylése születési anyakönyvből 5. Hatósági bizonyítvány igénylése házassági anyakönyvből 6. Hatósági bizonyítvány igénylése halotti anyakönyvből

17 E-ügyintézés Gépjárművezetői engedéllyel kapcsolatos ügyeken belül:
1. Nemzetközi jogosítvány igénylés Járműkísérőlap-ügyben 1. Járműkísérőlap rendelése Mozgássérültek parkolási igazolványa ügyében 1. Parkolási igazolvány kérelem Gépjárműigazgatási ügyeken belül 1. Új jármű forgalomba helyezése Stb.

18 Elektronikus banki rendszerek (e-banking)
Az elektronikus banki rendszerek jellemzője, hogy a bank szolgáltatásait az ügyfél személyes kapcsolat felvétel nélkül (jellemzően otthonról, vagy az irodájából) veheti igénybe, s információs csatornának valamely elektronikus kommunikációs csatornát használ. Az e-banking rendszereket két fő csoportra lehet osztani, az Online-bankingra illetve Internet-bankingra.

19 E-banking Online-banking
Online-bankról akkor beszélünk, ha az ügyfél otthonról, irodájából PC-t, modemet használva létesít összeköttetést a bank központi számítógépével. Szükséges, hogy az ügyfél számítógépén telepítsék a bank által rendelkezésre bocsátott szoftvert, mely lehetővé teszi a felhasználó számára a bankszámlájára vonatkozó információk (például: folyószámla- egyenleg, számlaforgalom, stb.) megjelenítését, valamint az ügyfél által kezdeményezett tranzakciók elindítását.

20 E-banking Internet-banking Az Internet-banking olyan banki szolgáltatások összessége, melyeket a felhasználó a World Wid Web segítségével vesz igénybe. A rendszer működéséhez az ügyfélnek a számítógépen és internetes kapcsolaton túl csupán egy böngésző programmal kell rendelkeznie. Így ugyanis a bank szolgáltatásait az ügyfél bárhonnan el tudja érni, ahol van internet csatlakozás.

21 E-banking Biztonság szempontjából már nem biztos, hogy minden érv az Internet-banking mellett szól. Az internetes kapcsolat elméletileg kevésbé megbízható mint egy egyszerű modemes, telefonvonalas kapcsolat, hiszen sokkal több helyen lehallgatható annál. Azonban ma már léteznek olyan technikák, melyek kielégítik azokat a biztonsági követelményeket, amelyeket a felhasználók elvárnak banki műveleteik végrehajtása során.

22 Az elektronikus kereskedelem
Egyik válfaja amikor a megvásárolni kívánt dokumentum (zene, könyv, cd, stb.), digitalizálva van. Ekkor ugyanis nem a fizikai formáját vesszük meg, hanem egyszerűen letöltjük azt a terjesztőoldaláról, a vételár valamilyen formában történő megfizetése után. A másik mód mikor a terméket a terjesztő (bolt)oldaláról kiválasztom, és megrendelem. Ezt a terjesztő eljuttatja hozzám (futár, posta, minta bolt, stb.). A fizetésre több féle mód van, banki átutalás előre, sms, utánvét, stb.


Letölteni ppt "E-ügyintézés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések