Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ERDEI ÓVODA Gyöngyös Város Óvodái Platán Úti Tagóvodában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ERDEI ÓVODA Gyöngyös Város Óvodái Platán Úti Tagóvodában"— Előadás másolata:

1 ERDEI ÓVODA Gyöngyös Város Óvodái Platán Úti Tagóvodában
2008. április 3.-ai nevelési értekezletünkön a nevelőtestület döntése alapján módosítottuk „Szivárvány” helyi nevelési programunkat, s kiemeltük a környezeti nevelést. 2009. szeptemberében megkaptuk a „ZÖLD ÓVODA” címet. Tizenegy éve rendezünk nagycsoportosaink számára „erdei óvodát”, a Mátrában. 1998-ban még szokatlannak tűnő tevékenységi mód volt ez a megtapasztaláson alapuló ismerkedés, tanulási folyamat mind az óvodapedagógusok, mind a gyermekek, s szüleik számára. Az „erdei óvoda” fontosságát nem abban látjuk, hogy óvodásainkat friss levegőjű helyekre vigyük, nem is olyan kirándulásról szól, ahol a család helyett szeretnénk élményekhez juttatni őket. Egyszerűen erre a korra érnek be gyermekeink kellőképpen - az előzetes szoktatásnak köszönhetően – mind kíváncsiságuk, mind állóképességük, mind a természetben való viselkedésük révén, hogy egy igazán élmény dús, inger gazdag, érdekes, mondhatni felejthetetlen egy hetet töltsenek el utoljára együtt. (Nyáron már nem mindenki jön oviba) „Erdei óvodának” neveztük el az öt napon keresztül folyamatosan természeti környezetben, töltött időt, melyet úgy terveztünk, hogy az óvodai nevelési területekkel egységben szolgálja a környezet tevékeny megismerését, megszerettetését. Itt a nagycsoportok saját óvó nénijükkel s egy óvodai környezeti nevelő segítségével vesznek részt az élményszerű felfedező jellegű, játékos programokon. Itt komplex cselekvéseken keresztül találkozhatnak a gyerekek az élő természettel, a környezeti tényezőkkel (növény, állat, levegő, víz, talaj), s a természetvédelem, környezetvédelem fontosságával.

2 Céljaink: - A „SZIVÁRVÁNY” helyi programunk szerint, a környezetkultúra és a biztonságos életvitel szokásainak alakításával a környezettudatos magatartást alapozzuk az „erdei óvodában”. - Olyan viselkedésformákat gyakorolhatnak a gyerekek, melyek segítségével elsajátíthatják az élő természet megfigyelésének módját. - A gyerekek közötti kapcsolatok erősítése, az együttérzés, a beleélő, beleérző képesség, az empátia fejlesztése, az együttműködési képesség fokozása. - Olyan ökológiai szemléletmód megalapozása, mely rávilágít a „természetben mindenre szükség van, …nincsenek káros és hasznos élőlények – elvek elfogadása. - Olyan aktivitásra, felelős cselekvésre nevelés, melyben a legfontosabb elv az élet védelme és tisztelete. - A természetben való mozgással az egészséges életmódra nevelés erősítése. - Végül, de nem utolsó sorban szülőföldünk, lakóhelyünk iránti szeretet mélyítése, a kötődés erősítése. Ezeknek a céloknak a gyakorlására ideális lehetőség a Platán Úti Óvodában már hagyománnyá vált „erdei óvoda”.

3 Feladatunk: - A „SZIVÁRVÁNY” helyi programunk szerint, a környezetkultúra és a biztonságos életvitel szokásainak alakításával a környezettudatos magatartás alapozása az „erdei óvodában”. Hagyjuk, hogy az ovisok sok mindent keressenek, gyűjtögessenek és minden érzékszervükkel észleljenek, majd aztán fantáziadús módon beszámoljanak arról amit találtak. Nagyon fontos kíváncsiságuk ébrentartása, a rácsodálkozás örömében való osztozás. Lényeges, hogy minden az óvodás gyermek alaptevékenységi formáján, a játékon keresztül valósul meg. Fontosnak tartjuk, hogy a számítógépes játékok, az elvont rajzfilmek korában óvodásaink játszhatnak az erdő természetes anyagaival, gallyakkal, kövekkel, kéregdarabokkal és a nedves talajjal is. A fő téma naponta változik a helyszínnek megfelelően, ám természetesen ismétlődnek is dolgok. A témák köré építjük fel az érzékelő, észlelő, tapasztalatszerző, szenzitív játékokat. A különböző alapokról induló gyerekeket hagyjuk, hogy maguk fedezzék fel a természetet. Nagyon fontos kíváncsiságuk ébrentartása, a rácsodálkozás örömében való osztozás.

4 Természeti megfigyelések:
- első nap :Sástó – tó környéke (élővilág) gyalogtúra Mátrafüredre, közben a Rákóczi forrás örökbefogadása, majd a víz útjának követése Máriácska, Bene patak irányában.

5 – második nap :Kékestető – hazánk legmagasabb pontja (hegy, hegység)
– második nap :Kékestető – hazánk legmagasabb pontja (hegy, hegység) Busszal vissza Sástóra – talajjal való ismerkedés (nagy rét talaja, nyári erdő talaja, – ezekkel kapcsolatos játékok)

6 - harmadik nap : Lajosháza – Cserkő Utazás kisvonattal (Mátra Erdei Vasutak), Kirándulóhelyek felfedezése, viselkedési szabályok. Tó, patak…

7 – negyedik nap : Pipis hegy és környéke - Repülőtér Kirándulás a Szent Anna tóhoz (mocsaras vidék) növények és állatok megfigyelése, ezekkel kapcsolatos játékok. Természetvédelmi Terület fogalma. Tanösvény követése. A levegő megtapasztalása, repülők, sárkányrepülők, légzsák megfigyelése, forgók készítése, papírsárkány eregetés. Felhők felfedezése-szél.

8 – ötödik nap: Mátraháza – Tetves rét Erdei hétpróbás akadályverseny
– ötödik nap: Mátraháza – Tetves rét Erdei hétpróbás akadályverseny. Tábortűz, bográcsozás a szülőkkel együtt, sátor állítás, verseny ill. szabad játékok.

9 A helyszínek időnként változnak, azonban igyekszünk mindenféle élőhelybe betekinteni… Az „erdei óvodában” eddig részt vevők száma: - kb. 550 gyerek - minden óvónő, - minden dajka, annak függvényében ki a nagycsoportos. A program június első két hetében zajlik. A két nagycsoport külön-külön megy. A szeptemberi első szülői értekezleten ismertetjük a szülőkkel kirándulási terveinket, s az „erdei ovi” programját – beszélünk a dátumról, érkezés / indulás időpontjáról, a célokról, a tartalmakról, az utazásról, felszerelésről, pénzügyi háttérről. A szülők szinte kivétel nélkül teljes támogatásukról biztosítanak minket.

10 Köszönjük érdeklődésüket
Köszönjük érdeklődésüket! Elérhetőségünk: Gyöngyös Város Óvodái Platán Úti Tagóvoda Gyöngyös, Platán utca 1./ 3. Telefon/fax: 06/37/ /70/ Kapcsolattartó: Major Mária óvodapedagógus, óvodai környezeti nevelő

11 SEGÍTENI TUDUNK: Terepen való tapasztalatszerzés, az újszerű módszerek megismerése – erdőpedagógia. Éves terv készítése, programok összeállítása. Fejlődés nyomon követésének dokumentálása. Továbbképzések tartása, szervezése. Viszont látásra


Letölteni ppt "ERDEI ÓVODA Gyöngyös Város Óvodái Platán Úti Tagóvodában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések