Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mocsárciprusok a bükkábrányi lignitbányában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mocsárciprusok a bükkábrányi lignitbányában"— Előadás másolata:

1 Mocsárciprusok a bükkábrányi lignitbányában

2 A fatörzsmaradványok a lignittelep fedőjéből -60 m-es mélységből kerültek elő.

3 Ősföldrajzi helyzet és kor
A Pannon-tó északi peremének deltasíkságján kialakult hatalmas mocsarakban Kb. 8 millió évvel ezelőtt (késő-pannon)

4 Néhány példány közelről

5

6

7

8 A háttérben jól látszódnak a befoglaló (szürke homok) és a fedő (sárga folyóvízi homok) képződmények

9 Fontosabb tudnivalók a képződményről
Az álló törzseket tartalmazó összlet közvetlenül a lignit fedőjében települt. A mocsarat és a fatörzseket hirtelen érkező szürke homok temethette be, folyásirányváltozás, tektonikai süllyedés vagy vihar, esetleg cunami következtében. (Üledékföldtani vizsgálatok folyamatban vannak.) A Bükkábrányban feltárt fák (15 db) mocsárciprusok (Taxodium sp.). A maradványok magassága 4-6 m, átmérője 1,5-3,5 m. A szürke homok fedőjében sárga folyóvízi homok települt, amelyben uszadékfa maradványok is láthatók

10 Megtartási állapot A sejtfalakat szilárdító cellulóz nagyrészt lebomlott, csak a lignin maradt meg. A leletegyüttes vízzel telítődve maradhatott fenn, a bezáró képződmény (szürke homok) eltávolítása után, a kiszáradás során a famaradványok erőteljesen repedeznek és vékony forgácsokra hullnak szét.

11 Száradás előtt a fából vizet lehetett sajtolni.

12 A száradás hatására napok alatt teljesen szétforgácsolódik a fa.

13 Tervek, lehetőségek, elképzelések a leletmentésre
A leletek megmentése konzerválás nélkül a szétszáradás miatt lehetetlen. A leletmentést a Herman Ottó Múzeum koordinálja. (Az őslénytani, üledékföldtani kutatásokban a Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE Őslénytani Tanszéke és külföldi kutatóintézetek is közreműködnek.) A leletmentést a még teljesen fel nem tárt törzsmaradványok esetében vízzel telt medencében történő ideiglenes elhelyezéssel tervezik. A tartósabb konzerválás technológiájára a megfelelő megoldást, és az ehhez szükséges anyagi forrásokat a fagy beálltáig kell megtalálni. A megmentett leletek elhelyezésére a BNPI Ipolytarnóci Látogatóközpontjában kerülhet sor. A bányavállalkozó segítőkész, és megértő, de a termelést folytatnia kell!!!

14 A bánya a leletek miatt szünetelteti a termelést az „erdő” területén

15 A leletek jelentősége Fadarabok, egy-egy álló törzs korábban is előkerültek a Mátra- és a Bükkalja lignittelepeiből. Fosszilis erdők sem ritkák: világszerte sok korban képződtek, ezek faanyaga azonban többnyire elkovásodott. VILÁGRITKASÁG: NAGY MÉRETŰ FÁK, EREDETEI ANYAGUKBAN, EREDETI ÉLETHELYZETÜKBEN.

16


Letölteni ppt "Mocsárciprusok a bükkábrányi lignitbányában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések