Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS ÉVFOLYAM

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS ÉVFOLYAM"— Előadás másolata:

1 SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS 11-12 ÉVFOLYAM
Boda Ferencné iskolavédőnő

2 A szexualitás az élet természetes és egészséges része.
Bizonyos testrészek megérintése, símogatása kellemes. Minden ember szexuális lény. A felnövő egyént egyre jobban érdekli a szexualitás. Szexuális érzelmek, fantáziák és vágyak minden életkorban előfordulnak. A szexualitás akkor eredményes és hasznos, ha fejlesztő hatású, nem erőszakolt módon fejeződik ki, s erősíti a jó közérzetet.

3 Együttlét során a szexualitás különbözőképpen nyilvánulhat meg. A párok különböző módokon szerezhetnek örömet egymásnak a szexben. A szexuális kapcsolat nem csak közösülésből áll, hanem a szeretkezés sok egyéb lehetőségéből is: csókolózás, simogatás, masszázs, együttes fürdés, erogénzónák ingerlése, petting és közösülés stb. Saját szexuális élvezetéért mindenki maga felelős. Az együttlétek során a partnerek kölcsönösen adnak és kapnak szexuális élvezetet. A szex sokkal kielégítőbb lehet egy szerelmi kapcsolatban. A kapcsolatot erősíti, ha a párok megbeszélik, hogy a szex milyen formáját kedvelik, vagy ellenzik. Mindenkinek jogában áll visszautasítani valamely szexuális viselkedést.

4 Szexuális absztinencia
A közösüléstől való tartózkodás a leghatékonyabb módja a fogamzásgátlásnak és betegségmegelőzésnek. A közösülés a legtöbb felnőtt számára kellemes elfoglaltság, amely azonban veszélyekkel is járhat. A fiatal tizenévesek még nem elég érettek a közösülésre. Érzelmeiket azonban e nélkül is kifejezhetik. A randevúzó tizenéveseknek meg kell beszélniük partnerükkel, meddig mehetnek el a szexben. A közösülés nem bizonyítéka a felnőttségnek (érettségnek). A felnőttek többsége megtiltaná az iskoláskorúak közösülését; a legtöbb vallás pedig csak a házasságban tartja azt elfogadhatónak. Önmegtartóztató időszakok sok felnőtt életében is előfordulnak, s ezek nem feltétlenül károsak.

5 MÁSODIK SZÜZESSÉG – tisztalappal újra
Nagy csalódás utáni önmegtartóztatás, absztines időszak Ilyenkor fontos a megfelelő partner megtalálása. A megfelelő partnerrel hasonló az élmény, mintha legelőször lenne.

6 Emberi szexuális reagálás
A férfi és nő részben hasonlóan, részben eltérően reagál a szexuális ingerlésre. A fiúk és lányok tizenéves korukban válnak még fogékonyabbá a szexuális ingerlés élvezetére. Az orgazmus a szexuális izgalom és élvezet csúcspontja: kielégülés. Sok mindentől lehet szexuális izgalomba jönni: gondolatoktól, fantáziaképektől, érzésektől, látványtól, hangoktól, érintésektől stb. A szexuális izgalom a férfiaknál merevedéssel, a nőknél a hüvely nedvesedésével jár. A szexuális reagálás élménye egyénenként különböző, s az élet folyamán is változik. A nőnek általában több időre  és/vagy a csikló ingerlésére van szüksége az orgazmus eléréséhez. A közösülés során a legtöbb pár nem egyszerre elégül ki; ez csak néha, vagy a nagyon összeszokottaknál fordul elő.

7 MI KELL A JÓ SZEXHEZ? BIZTONSÁG, INTIMITÁS, VÁGY, SPONTANEITÁS, ÖSSZHANG

8 Biztonság Ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat a szexben, kell némi kontroll, kell védelem és kell a bizalom a Másik iránt. Kontroll - Mit jelent? Kontroll alatt élem az életemet, nem vagyok kiszolgáltatott, jelen vagyok a történésekben, ez kizárja a manipulációt, erőszakot, kábulást, a "megvezetettség" érzését. (Aki például kemény drog hatása alatt van, az kizárja a biztonság feltételét a szexből.) Biztonság és kontroll= felelősség önmagam teste iránt.

9 Védekezés: ha éppen nem akarok gyereket, 100%-os védettségben tudom csak élvezni a szexet. Élvezem, hogy nem kell félnem a terhességtől, a fertőzésektől, nemi betegségtől. A védekezés biztonsága arra is vonatkozhat, hogy jó dolgot jó időben, jó helyen teszek, nem félek attól, hogy bejöhet a főbérlő, szülő, vagy akár a szeretőm felesége... Bizalom a Másik iránt. Tudom, kivel készülök lefeküdni, tudom, hogy mit várhatok tőle (lehet, hogy többet-jobbat kaphatok), nem félek tőle az ágyban, sem azon kívül (pl. hogy pletykálni fog rólam vagy zsarolhat, mert megtörtént, amire készülünk.)

10 Intimitás Bizalmas kapcsolat. Többet jelent mindennél: lehetőséget, hogy feszültség nélkül add át magad az élvezeteknek. Ha bensőséges kapcsolatban vagytok, a szex már hab a tortán. Alkalmi kapcsolatban is lehet jó a szex (mint testi élmény, de a lelki közelségről, intimitásról, a kicsi kis titkokról lemondtál.) Egymás testének elfogadása. Többet jelent, mint tetszést. Már nem csak a szemednek jó a másik mint társ a szexben, de jó az illata az orrodnak, jó a tapintása a kezednek, jó a bőre közelsége a bőrödnek. És ha mindez kölcsönös! Közel a csúcs! Érzelmi biztonság. Tudod, hogy szeret, figyel Rád. Tudod, hogy a szexben csak olyan mozdulata lesz, ami Neked is jó. Ő is tudja, hogy szereted, figyelsz rá és figyelsz arra, hogy ne tegyél olyan lépést, ami nem jó neki (akkor se, ha jó lenne Neked). A magasan kultúrált, igényes párok szexusát jellemzi: belefér, hogy utólag megbeszéljék, ha valamit másképp akarnak.

11 Vágy Mit mondhatunk a vágyról. Költők feladata szavakba önteni
Vágy Mit mondhatunk a vágyról? Költők feladata szavakba önteni. Ne ijedj meg, ha néha nincs meg a vágy: evés közben is megjöhet az étVÁGY! Nagyobb szenvedés, amikor van vágy, de nincs kivel, vagy nincs mikor, vagy nincs hol áldozni a vágy oltárán.

12 Spontaneitás Ösztönösség (kontroll-vesztés) Amikor beleszédülsz, megőrülsz, átadod magad az állatias Énednek. Amikor nyugodtan elveszítheted a kontrollt, mert a fő dolgokban megvan a biztonság és a kontroll. Belefér az ösztön üvöltése, sikítása, sóhaj, perverzitás, vadság, vad szavak, harapások, ha egymásra figyel a pár. Lazaság, ellazulás (testi-, lelki). "Nyisd ki, Rózsám, kapudat, kapudat, hadd kerüljem házadat, házadat!" - a népdal szóvirágokkal is a jó szexről beszél: átadás nélkül nem sikerül. Görcsösen nem lehet akarni a jót. Görcsösen nem lehet lazítani. Vagy görcs, fogcsikorgatás, összezártság, izgulás, félelem, vagy ellazult test, ellazult lélek (nem jár a fejében a villanyszámla, nem fél a következményektől) A lazaság azt is jelenti: egyikük sem akar megfelelni!

13 Saját test elfogadása. Azt feltételezi: ismered a saját testedet, ismered a reakcióit, nincs előítéleted magadról (pl. hogy mi nem tetszik majd a másiknak Benned, Rajtad). Tudod, hogy senki nem tökéletes, te sem, de minél inkább elfogadod a testedet, annál könnyebb szeretni és megszerettetni a Másikkal!

14 Összhang "erotikus görbék" összhangja. Előjáték, előjáték, előjáték! A nő lassabban adja át magát a vágynak, lassabban melegszik bele, később jön az orgazmusa, akkor akár többször is. Ne hagyjuk kihűlni: erősítsünk rá az orgazmusra egy újabbal. Utójáték, utójáték! Szexuális harmónia. Azért a méretek összhangja sem megvetendő. Harmónia kell a vérmérséklet dolgában (milyen gyakran, milyen szenvedélyesen adunk a szexnek), legyen kielégülése mindkét félnek (nem muszáj egyidőben). A nő számára mást jelent az orgazmus (élvezés) és a kielégülés (elégedettség). A férfi számára egy a kettő.

15 Sikerorientáció. Azt jelenti: hiszel a szexben, mint örömforrásban. Hiszel, hogy ez jó lesz (itt és most és éppen Vele). Nem jelent teljesítményre hajtást, nem jelent bizonyítási kényszert, nem jelenti, hogy mindenáron szerepelni és megfelelni kell. De lehet. A szex a fajfenntartó funkciója mellett az embernél egyet jelent az örömszerző funkcióval. Adni és kapni jó! Merjél adni és merjél elfogadni.

16 PETTING Egyfajta szexuális előjátékot jelent..
Az izgató simogatások, a másik testének megismerését jelenti nemiszervvel való behatolás, nemi aktus nélkül. Az angolul: kedveskedés, simogatás, becézés, kényeztetés. Fontos a másik testének felfedezése, izgatása, főként akkor, ha az első aktus idejét még ki akarják tolni. A petting segít elkerülni a nemi betegséget, a fertőzéseket, valamint olyan esetekben alkalmazható, ahol a partnart valamilyen inzultus ( erőszak, durvaság) érte, ezzel lassan a szorongást, gátlást fel lehet oldani. Az orgazmus ugyanúgy kiváltható petting közben, mint az aktus alatt, sőt a lányoknál gyakrabban vezet orgazmushoz a csikló kézzel való izgatása, a hímvessző által kiváltott hüvelyi izgalom helyett.

17 Az orgazmus készség nem velünk születik, az tanult folyamat.
Fontos, hogy a szüzesség elvesztése, ne rossz, fájdalmas élmény legyen, mert visszaveti a pszichoszexuális fejlődést. Türelem, a másik tisztelete, szeretet, kölcsönösség, megfelelő kommunikáció.

18 Őszinteség a nemi életben
A szexuális kapcsolatokban száz százalékos őszinteségre van szükség, mert valaki másnak az életéről is szó van, amivel nincs jogunk játszani! Például, teljesen őszinte-e a partnerünk, amikor azt állítja, hogy még soha senkivel nem volt védekezés nélküli szexuális kapcsolata? Nem elég, ha "biztos benne", hogy egy előző partnere nem fertőzte meg, mert nem ismerheti a hölgy/fiatalember összes előbbi partnere múltját.

19 Kockázatok A felelőtlen, védekezés nélküli nemi élet - fiatal korban is - két nagyon fontos veszélyt rejt magában: 1. Nem kívánt terhesség 2. Nemi úton terjedő fertőzések, betegségek

20 Elkerülheted! Minél később kezdett nemi élet a megfelelő partnerrel.
Mindig ügyelj a fogamzásgátlásra -ket míg nem akarsz gyermeket: Fiú: gumióvszer! Lány: tbl, hüvelygyűrű, vagy krém, hab stb Kerüld a partnerek váltogatását! Rendszeresen járj szűrővizsgálatokra!

21 ÖNVIZSGÁLAT! Fontos, hogy mindenki ismerje a saját testét, időnként vizsgálja meg saját magát, ha valami eltérést észlel forduljon orvoshoz, hogy megállapíthassák, hogy az elváltozás milyen természetű, szükség esetén időben megtörténjenek a kezelések! Emésztés, alvás, bőr, váladékozások, csomók… Fiúk: havonta 1x hereönvizsgálat Lányok: ciklus figyelése, feljegyzése Havonta 1x mellönvizsgálata Évente 1x nőgyógyászati vizsgálat

22 NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATON
TAJ-kártyádat és a személyi- vagy diákigazolványodat. Jó, ha szoknyában jelensz meg a vizsgálaton. Olyan cipőben menj, amibe könnyen bele tudsz lépni. Jó, ha elkísér valaki Az orvos biztosan megkérdezi a mikor volt a legelső menstruációd és a legutóbbi, hány naponta és mennyi ideig menzeszelsz, mióta és mennyire rendszeres, szokott-e panaszod lenni vérzés alatt, volt-e valamilyen betegséged, műtéted és mikor – ha van, vidd el a menzesznaptáradat. Üres hólyaggal kell bemenni, tehát előtte pisilni kell.

23 TÍZ TANÁCSOLAT A SZEXRŐL
Ne tedd, ha nem gondoskodtál fogamzásgátlásról Ne tedd, ha nem is vágysz a szexre Ne tedd, ha csak a szexre vágysz, és nem Őrá Ne tedd, ha, más társra vágysz, aki nincs ott Ne tedd, ha nincs köztetek intimitás Ne tedd, ami nem esik jól a másiknak (akkor se, ha neked jó) Ne engedd, ami nem esik jól neked (akkor se, ha neki jó) Ne tedd, ha fenyegetnek. Ne tedd, ha zsarolnak Ne tedd, ha mindenki megtette, csak még te nem

24 TÍZ TANÁCSOLAT A SZEXRŐL Tedd, ha gondoskodtál fogamzásgátlásról
Tedd, ha érzel vágyat a szex iránt Tedd, ha érzel vágyat a partner iránt Tedd, ami neki jólesik Segítsd, hogy tudja, mi esik jól neked Hosszú évek kellenek a másik nem kiismeréséhez Hosszú évek kellenek a saját tested kiismeréséhez Engedd el magad, hogy jól érezhess mindent A tested történéseiről szabad emberként döntesz Örülj, hogy adhatsz és kaphatsz

25 Fontos internetcímek:
Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS ÉVFOLYAM"

Hasonló előadás


Google Hirdetések