Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÓRÁK Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÓRÁK Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile"— Előadás másolata:

1 ÓRÁK Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile
Ha az órák története nem érdekel, ugord át a szövegeket, a képek anélkül is érdekesek. Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile

2

3

4 A világ második legdrágább óraszerkezete
2004. április 24-én az Antiquorum tavaszi óraárverésén elképesztő összegű leütési árral értékesítettek egy legendás Patek Philippe zsebórát. Egy ismeretlen magángyűjtő a világ legkomplikáltabb óraszerkezetéért józan ésszel már-már felfoghatatlan összeget fizetett. A Caliber 89 elnevezésű mechanizmust a világ legkomplikáltabb zsebóraszerkezeteként ismeri az órarajongó közönség. A különleges óra 1989-ben mutatkozott be, a Patek Philippe cég alapításának 150. évfordulóján. Az egyedülálló óraszerkezet valóban a világ legkomplikáltabb mechanizmusa. Az öt évet igénybevevő fejlesztési és négy évet felemésztő gyártási folyamat meghozta eredményét, hiszen nem kevesebb, mint 33 komplikációt zsúfoltak bele a Caliber 89-be. A szerkezet komplikáltságára szemléletes példa, hogy a modell összesen 1728 darab alkatrészből épül fel, 89 mm átmérőjű, és 41 mm vastagságú tokja a mechanizmussal együtt 1100 grammot nyom. A hátlapon is számlappal rendelkező zsebórából a svájci manufaktúra mindössze öt darabot készített, amelyekből az egyik darab a Patek Philippe múzeumában maradt, a további négyet pedig még 1989-ben értékesítették. A Caliber 89 nevű csodálatos szerkezetet fehérarany, vörösarany, sárgaarany és platina tokokba helyezték a készítők.

5 Az itt szereplő 2. helyen álló modell neve: Mysterious Triple Time Zone Tourbillon GMT. A hosszú névből már lehet következtetni a karóra hasznos funkcióira. Nem kevesebb, mint három - egymástól teljesen független - időzóna idejének kijelzésére alkalmas a karóra - teljes húzottsági állapotában 110 órás járástartalékkal rendelkező - szerkezete. A számlapon két kisebb segédszámlap formájában valósították meg ezt a nem mindennapi ötletet. Természetesen ez még nem lenne elegendő a modell több mint 27 millió forintos ( svájci frank) árához. Az óra Breguet mester zseniális találmányának is egy szép tanulmánya. A tourbillon gátszerkezet a 6-osnál lévő, különleges formájú számlapáttörésen keresztül látható. A tourbillonkalitka felfüggesztéséhez alkalmas acélpálcát ennél a karóránál is két, nagyobb méretű csavarral rögzítették a tervezők. Említést kell tenni ennek a kézi felhúzású karórának a tokjáról is. A tok természetesen 18 karátos aranyból készül, sajnos azonban elegáns vonalvezetését két nyomógomb megtöri. Ez igen sajnálatos, de elengedhetetlen lépés volt a két időzóna kijelzésének - egymástól független - kezelése miatt. A szíjtartó füleknél nagy hangsúlyt kapó csavarok is jelentőséggel bírnak: Ezek rögzítik a komoly értékű karóra szíjait a szíjtartó fülekhez.

6 A 3. helyen álló modell szintén a Breguet óramanufaktúra terméke
A 3. helyen álló modell szintén a Breguet óramanufaktúra terméke. Az óra tokja minden pici részletében megegyezik az óramanufaktúra többi, hasonlóan komplikált darabjával. A 18 karátos aranyból készült, recézett oldalú aranytok, az aranyból készült, gondosan és ízlésesen vésett ezüstözött számlap, az utánozhatatlan, finoman festett római számok, valamint a kecses, kékített Breguet-mutatók. Ezek azok a formai jegyek, amelyek a Breguet legtöbb karóráját jellemzik. Azonban a csodálatos "uniformisokba" mindig egyedi, megismételhetetlen és az órásmesterség legcsodálatosabb időszakait idéző szerkezeteket bújtatnak. Nem történt ez másként ennek az órának az esetében sem. A gyakran azonos, mégis megunhatatlan formai elemek alatt egy igen komplikált szerkezet rejtőzik. A karóra számlapjára nézve hirtelen kicsit meglepődhetünk, hiszen zavarbaejtően sok mutatót helyeztek el a Breguet órásai ezen a modellen. A központi óra- és perckijelzés mellé még egy igen hasznos - szorosan a pontos idővel kapcsolatos és a Breguet által szabadalmazott - találmánnyal is kiegészítették a szerkezetet. Ennek a mechanizmusnak a működését az 1-es és 2-es között elhelyezett legyező alakú számlapon láthatjuk. A segédszámlapon a +15-től -15-ig tartó skálán az aktuális járáseltérést kísérhetjük figyelemmel, másodpercekben kifejezve. Ezzel a segédszámlappal szemben egy hasonló legyezőalakon látjuk a járástartalék kijelzést, amely 45-ig van skálázva. Vagyis a karóra, teljes húzottság állapotában 45 óra hosszára elegendő járástartalékot halmoz fel. A két igen látványos, de legalább annyira hasznos funkció mellett a karóra számlapjának vertikális tengelyén elhelyezett öröknaptár az, ami még megérdemli a figyelmet. Ennek a modellnek az öröknaptár mechanizmusa a napot, hónapot és a dátumot mutatja, a 8-asnál pedig a szökőévek kijelzését végző segédszámlap van. Akinek nem elég meggyőző a fentiekben bemutatott karóra és annak szerkezete, arra a modell közel 30 millió forintos ( svájci frank ) ára talán nagyobb hatással lesz.

7 A 4. helyen álló karóra az eddigi gyártók közül talán a legismertebb.
A karórát a svájci óra szinonimájaként emlegetett Schaffhausen óragyár készíti. A karóra forintos ( svájci frank) árát nem fogjuk meglepőnek tartani, amennyiben kicsit elidőzünk ennél az óránál. A Grande Complication nevű IWC Schaffhausen karóra egyedi komplikáltságú szerkezetével hívja fel magára a figyelmet. A csodálatos szerkezet stoppert, holdfázist, öröknaptárt, valamint percismétlő mechanizmust tartalmaz. A bonyolult számlap már árulkodik az egyedülálló szerkezetről, hiszen a négy kis segédszámlap nagyon nagy jelentőséggel bír. A 12-esnél lévőn a holdfázis és a 30 perces számláló van. A 6-osnál lévő segédszámlapon már két kismutatót is láthatunk, ugyanis a kis számlap külső gyűrűjén a hónapokat helyezték el, míg a belső részen a 12 órás számláló skálája helyezkedik el. A 9-esnél elhelyezett segédszámlapon az időmérő szerkezet kis másodpercmutatója van, valamint a napok kijelzése. A 3-asnál a dátumot jelzi ki az óra, méghozzá mutatók segítségével. A komplikált mechanizmus öröknaptár része még egy négyszámjegyes évkijelzéssel is fel van szerelve, ami az órásvilágban egyedülálló. Az öröknaptár szerkezet 2499-ig van kalibrálva! A Schaffhausen zseniális órásmestereinek köszönhetően egy olyan öröknaptár-szerkezetet sikerült konstruálni, amelyet kizárólag a kihúzott koronával (hagyományos módon) tudunk állítani.

8 Az órák királyából, a Patek Phillipe-ből több ezret rendelt.
Szaddám Huszein kézjegyével ellátott Patek Phillipe karóra kerül kalapács alá a Polgár Galériában; az órarajongó, volt iraki diktátor gyűjteményéből származó darab több különleges órával együtt meg- tekinthető a budapesti aukciós ház kiállításán. A diktátor élt-halt a drága csecsebecsékért, különösen az órákért; nagyon kedvelte a tradicionális svájci márkákat, amelyekből gazdag gyűjteményt tudhatott magáénak. A nyolcvanas években készült karórát az akkori államfő feltehetően a hadsereg vagy az államigazgatás egy női tisztviselőjének ajándékozta, majd a szerkezet egy amerikai magángyűjtőn keresztül került Magyarországra. Az órák királyából, a Patek Phillipe-ből több ezret rendelt.

9 - 1 - A Starissime karóra A mellékelt fényképek mellé kizárólag a tények közlésére próbálunk szorítkozni. A Starissime nevű modell 40 mm átmérőjű 18 karátos fehéraranyból készített tokja - lévén női óráról van szó - elég nagyméretűnek mondható. Aki járatos az órák világában annak nem lehet meglepő a nagyméretű tok alkalmazása, hiszen manapság nagy divat mind a férfiak, mind pedig a hölgyek körében a nagyméretű karóra viselése. Kizárólag csak a tokra pillantva is egyértelművé válik, hogy nem mindennapi karóráról van szó. A Zenith szakemberei a Starissime tokját 117 darab "bagett" csiszolású (téglalap alakú) gyémánttal rakták ki. A Top Wesselton színű kövek összsúlya 8.79 karát, ami már önmagában indokolná a modell csillagászati árát. A tok - mindkét oldalon tükröződésmentes felülettel ellátott - zafírüvegén keresztül szembesülhetünk a Zenith varázslatának második, még az előbbinél is meghökkentőbb lépcsőfokával: a Starissime csodálatos gyöngyház és fehérarany kombinációjával elkészítet számlapjával. Ezen a számlapon legelőször a valószerűtlenül nagy méretű arab számok tűnhetnek fel. Ezeket a fehéraranyból készített számokat a Zenith tervezői, 112 darab pici briliáns foglalataként álmodták meg. A számlapon található kiváló minőségű kavicsok összsúlya karát. A Starissime számlapján feltűnhet az a két kis fehérarany csillagocska, amelyek a 3-asnál, és a 6-osnál helyezkednek el. Ezek a kis csillagok a stopperfunkció jelzésértékeként helyezkednek el a számlapon. Mégis a fentiek mellett a csodálatos számlap legegyedibb részlete a 11-esnél lévő számlapáttörés felett elhelyezkedő, négy gyémántból csiszolt csillag, amelynek a súlya 0.5 karát. Ezen a gyémánt csillagon keresztül eljutunk a Starissime modell utánozhatatlan szerkezetéhez. A karórában a Zenith óramanufaktúra El Primero automata stopperszerkezete ketyeg, amely a világon egyedülálló módon lengésszámú billegőjével 1/10 másodperc pontossággal méri az időintervallumokat.

10 - 2 - A Starissime modell El Primero szerkezete - női óránál meglehetősen szokatlan módon - tourbillon gátszerkezettel van felszerelve. Ennek a speciális megoldásnak a lényege, hogy a tourbillon (forgószél) gátszerkezet egy perc alatt egy teljes kört tesz meg, így küszöböli ki a Föld gravitációs erejének hatását - amely járáspontatlanságot eredményezhet - a gátszerkezetre. Mivel a Starissime karóra gyémántcsillaga a zseniális tourbillon mechanizmusnak a felső hídját "váltja" ki, így az is körbefordul egy perc alatt. Ez az El Primero 4029 típusszámú, 35 csapágyköves szerkezet 292 alkatrészből áll. Az óra árával kapcsolatban még nincs információ, annyi azonban egészen biztos, hogy a vásárló ennek a modellnek az árából egy Audi, Mercedes, vagy BMW szalonban választhatna akár egy jól felszerelt, felsőkategóriás limuzint is.

11 Uma Thurman és kifinomult ízlésű hölgytársai számára a TAG-Heuer igazi nőies darabokat tartogat. A legérdekesebb ezek közül kétségkívül a Diamond Fiction névre keresztelt karóra, ami a 2005-ben bemutatott Haute Couture kollekció üdvöskéje. Az ékszeróra sajátossága, hogy első ránézésre egy ragyogóan díszített karkötőnek tűnik. A megtévesztő kinézetért a piros szíjjal felszerelt, művészien foglalt 879 darab briliáns felel. A Diamond Fiction acéltokjába foglalt Top Wesselton színű kövek összesen 5.8 karátot tesznek ki. De az igazi varázslat csak akkor kezdődik, mikor a tokon elhelyezett stílusos gomb megnyomásával a karóra piros színű világító diódákkal (LED) készített szerkezete 54 darab briliáns követ "átvilágít", hogy ezzel a lenyűgöző technikával jelezze viselőjének a pontos időt. A mindössze három darabra limitált "szériában" gyártott exkluzív ékszerórát a svájci cég euróért kínálja a rendkívüli szépérzékkel, és tekintélyes bankszámlával megáldott vásárlóknak.

12 Brad Pitt A hollywoodi csillag a 145 évvel ezelőtt alapított TAG-Heuer nevű svájci órakészítő cég időmérőit részesíti előnyben ban, az akkor 20 esztendős Eduard Heuer, a Jura-hegységben található St.Imierben alapította órakészítő műhelyét. Az 1889-es év meghatározó jelentőségű volt a svájci vállalat számára: ekkor zajlott ugyanis a párizsi világkiállítás, amelynek tiszteletére az Eiffel-torony is épült. Ezen a jelentős rendezvényen a Heuer cég zsebstoppereit a szakértő zsűri ezüstéremmel tüntette ki. Számos, főleg a stopperszerkezetek terén megvalósult sikeres újítás után 2005-ben is érdekes kollekcióval hívja fel a TAG-Heuer magára a figyelmet, többek között olyan darabokkal, mint amilyet Brad Pitt is visel. A modell a cég "Classics" nevű kollekcióját erősíti. A 41 mm átmérőjű, 50 méterig vízálló acéltokban készített karóra szerkezete a TAG-Heuer 16-os kalibere, amely egy kronográf mechanizmussal kiegészített automata szerkezet. A zafírüveges, sportos karakterű időmérő lünettáján sebességmérő skála is látható.

13 Megszületett Magyarország első karórája:
1. Megszületett Magyarország első karórája: a Primus az első manufakturális módszerekkel és saját invenció alapján készült, csuklón hordható magyar óra. Magyarországon nincs nagy hagyománya az órakészítésnek, Becsei Áronnak ( a 28 éves órakészítőnek) azonban mégis sikerült bemutatni alkotásait a világ legjelentősebb órakiállításán, a svájci Baselworldön, valamint bekerült az AHCI, a független órások akadémiájának köreibe. Joggal irigyelhetik a svájciak Becsei Áron legújabb, Primus nevű remekművét, amelynek fehérarany tokja a világ egyik legbonyolultabb mechanizmusát rejti. A három tengelyen mozgó, drágakő-csapágyas tourbilloncsoda nem mellékesen óratörténelmet ír: nemzetközit és magyart egyaránt. Szerkezetében nincsenek golyóscsapágyak, csak hagyományos drágakő-csapágyazás: 38 rubinkő és 2 gyémánt fedőkő. Ezt a külső forgókeret különleges kialakításával tudta elérni. Ez az első és egyelőre az egyetlen ilyen óra a világon. ( És megint egy kiváló magyar!!! )

14 Becsei Áron további remekművei
2. Becsei Áron további remekművei

15 Genfi virágóra A gyertyaóra régi találmány.
A középkori kolostorokban az éjszaka múlását mérték vele. Egy gyertyányi idő telt el, mondták. Ha pedig a virrasztó barát elbóbiskolt, az a körmére égett.

16 Virágórák Debrecen Margitsziget Székesfehérvár

17 Az óriási óraműről sok könyvet írtak.
Csillagászati óra A strasbourgi katedrálisnak világhírű nevezetessége a csillagászati óra. Az óriási óraműről sok könyvet írtak. A város püspöke 1352-ben rendelte meg a leégett templom órájának pótlására. A mai látvány Jean-Baptiste Schwilgue-nek köszönhető. Megjelenése: December 31-én éjfélkor, amikor az újesztendőre fordul a naptár, figurák játsszák el az emberi életet. Kisgyerek jelenik meg az első negyedkor, erőteljes ifjú félkor, háromnegyedkor javakorabeli férfi, egész órakor aggastyán botorkál elő, közvetlenül mögötte a halál kaszás alakja tűnik fel.

18 Lund (Dél-svédország) régi egyetemi városának
román kori székesegyházában található a 14.sz-ból származó csillagászati óra. Ennek magassága 8 m. Az órán leolvasható a Nap, a Hold és a bolygók állása.

19 Napórák asztali napóra, a mindenkori tájolás és helymeghatározás
szükséges volt használatához Napórák Fali napóra

20 A prágai Orloj

21

22 A pécsi püspöki palota levéltárának toronyórája

23 Fordított óra Péterváradon
Az Újvidéki - Péterváradi városrészben, a középkorból való erődítmény híres órája. A vár toronyórájának mutatói fordított nagyságúak. A nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt.

24 Puskaóra

25 Fali-, asztali- és állóórák

26

27

28 Kandalló órák

29

30 Képóra

31

32

33 Keretóra

34

35 Radhuspladsen ( Dánia ) Itt láthatjuk
a reneszánsz  stílusban épült városházát, melynek egyik látványossága Jens Olsens  Világórája, mely 300 évenként csupán fél másodpercet késik.

36 Zománccal díszített ezüst álló óra

37 Homokórák Homokóra formájú digitális óra

38 Karórák

39 Zsebórák

40 Karórák

41

42

43

44 pps : Vörösné Bíró Judit 2008. április
VÉGE pps : Vörösné Bíró Judit április


Letölteni ppt "ÓRÁK Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile"

Hasonló előadás


Google Hirdetések