Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Farkas Kitti esetei:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Farkas Kitti esetei:"— Előadás másolata:

1 Dr. Farkas Kitti esetei:
Diabeteses láb Lumboischialgia Biceps izomszakadás Külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás

2 Első eset: diabeteses láb
Anamnézisében a 80 éves idős férfinak non-inzulin dependens diabetes mellitus, ischemias stroke szerepelnek. Jobb lábszárán csontig hatoló, ulcerálódó seb alakult ki a cukorbetegség talaján létrejött nagyfokú szöveti keringési elégtelenség  következtében, amikor menye hozzám fordult segítségért. Ekkor már a decubitus csoport a háziorvos közreműködésével másfél hónapja kezelte, ám érdemi eredményt nem tudtak elérni, mint végső lehetőség, az amputáció merült fel. Ekkor kezdtük el a kezeléseket, amiket 3 naponta végeztem, 1-1 Guna MD- Matrix és Guna MD-Tissue ampullákkal. A képeket végignézve, az eredmény megkérdőjelezhetetlen. 

3 1. Kezelés: 1 amp. Guna MD-Matrix+ 1 amp. Guna MD-Tissue
2. Kezelés: 3 nap múlva 3. Kezelés: 7. napon, ekkorra a "falat tudnám kaparni"- jellegű fájdalom teljes mértékben megszűnt 4. Kezelés: 10. nap, amikor is erős szöveti burjánzást észleltem, picit megijesztett a látvány, így a nyugati orvoslásban szerzett nagyobb tapasztalatom miatt, Mercurochrom ecsetelést is alkalmaztam. A következő képeken a lábszár bőrének alapszíne ezért piros.  5. Kezelés: 14. nap 6. Kezelés: 17. nap 7. Kezelés: 3. héten, a kezelés befejeződött, a 7. alkalom után több kezelést nem tartottam szükségesnek.  A kezelések után 3 hónap múlva jó szöveti keringés látható a lábszár egész területén, új szövet képződött a sebes alapon, melynek keringése szintén megfelelő. Amputatiotól a sebész egyetértésével elálltak, jelen állapotban már nem indokolt. A bácsi teljes életet él, a kertben sétál! 

4

5

6 Második eset: lumboischialgia
75 éves nőbeteg anamnézisében magasvérnyomás betegségen kívül érdemi megbetegedés nem szerepel. Augusztus közepén egy hajnalon bénító, tűrhetetlen fájdalomra ébredt, ami a lumbalis gerincszakasztól kiindulva, bal lábszáron végig haladt, lateralis boka alatt végződöt. Fájdalma annyira intenzív volt, hogy mozdulni sem bírt. Sürgősségi Ambulanciára szállították: bal oldalt kifejezett, éles, gyöki jellegű fájdalom, L4-5-S1 dermatomának megfelelő érzészavar, renyhébb bal alsó végtagi mélyreflexek, gyengült alsó végtagi izomerő miatt azonnali lumbalis gerinc +kismedence CT-t indikáltak. Képalkotó vizsgálat azt mutatta, hogy a LIV-es porckorong medio-dorsalis 15 mm. hosszú, 8 mm. vastagságú, L V-ös ideggyököt komprimálô discus herniát, a L V-ös porckorong bal oldalon latero-dorsalisan 8 mm-es kiszakadt herniát képez, ami a bal oldali forament kitölti, így a L V-ös gyök jelentős compressio alá került. A jobb oldali L V-ös gyök a csontos képletek által szűkített têrben mérsékelt fokban komprimált, és a L V. megnyúlt alsó dorsalis peremszéle bal oldali túlsúllyal az S1 gyököt komprimálta. Idegsebész konzultáció alapján a műtét tekintettel a beteg korára, osteoporotikus csontállományára csak igen nagy kockázatú lenne, és feltételezhető, hogy érdemi javulást a kiszakadt gerincsérv elhelyezkedéséből adódó bonyolult, nehezen kivitelezhető műtêti megoldás ellenére sem hozna. A betegnek ameddig csak lehet, konzervatív terápiát javasolnak. Ekkor kerültem a beteggel kapcsolatba, hazaértem a nyaralásból, és szembesültem a nagymamám állapotával. „Jobb híjján” Guna terápiát kezdtünk…

7 Guna MD Lumbal, MD Ischial és MD Matrix ampullákat injektáltam a nyomásra érzékeny területekbe, trigger pontokba, kezdetben 4, majd 7 naponta. A 3. kezelés után a beteg ágyából felkelt, mérsékelt fájdalom mellett lábra állt. Bal alsó végtagba sugárzó zsibbadás jellegű fájdalma továbbra is fennállt. Ekkor egészítettem ki a terápiát MD Neural injektálásával,,ill. Húgyhólyag csatorna menti akkupunktúrás pontok elektromos tűakkupunktúrával való manipulálásával. A beteg a 6. kezelést követően mindennapi nyugdíjas teendőit ellátta, a közelben lévő közértig vígan elsétál, templomba eljár, saját magát továbbra is ellátja. Havi rendszerességgel azóta is megkapja a kezelést.

8 Harmadik eset: biceps izomszakadás
- : Dudics Attila 26 éves Cross Fit versenyző és edző november 12-én edzés közben (ferde padon végzett biceps gyakorlat) hirtelen, elülső felkarjában éles fájdalom jelentkezett, pattanó érzés volt. Másnap jelentkezett orvosi vizsgálaton, ahol ultrahang vizsgálat alapján a musculus biceps brachii caput longum inának szakadását diagnosztizálták. Annak ellenére, hogy a fiatalember versenyszerűen sportol, műtétet nem indikáltak, konzervatív terápia javaslatával hazaengedték: krém, jegelés, borogatás, min. 6 hónap pihenés. Ennyi…?! Hogyan tovább? Fogok még valaha újra versenyezni, az álmaim, eredményeim elérésével mi lesz? Na és az edzői munkám? Oda a megélhetésem is?!

9 November 14-én, 2 nappal a sérülést követően keresett fel rendelőmben.
Első találkozás alkalmával a következő tüneteket észleltem: -Fájdalom punctum maximuma a humerusfej tuberculum major és minor közti mélyedésben -Duzzanat a felkar alsó medialis harmadán. -Felkaron a biceps izomnak megfelelően kiterjedt haematoma -Könyökhajlítás kivitelezésének korlátozása. -Tenyér suppinálása nem volt kivitelezhető.

10 1. ) Első kezelést 1 amp. Guna MD-Tissue+1 amp
1.) Első kezelést 1 amp. Guna MD-Tissue+1 amp. Guna MD- Muscle injektálásával végeztem izom eredéséhez, ill. tapintható, leszakadt izomrésznek megfelelő terime proximalis körvonalához. A haematomás részhez 1 amp. Guna MD-Matrix ampullát injektáltam. 2.) Második kezelést 3 nap múlva végeztem, ekkorra a fájdalom szinte teljes mértékben megszűnt, az izom körül az oedaema csökkent. A kezelést az első alkalommal megegyező módon végeztem.

11 3.) Harmadik találkozásunkra egy hét múlva került sor, ekkorra a haematoma jelentős része felszívódott, oedaema már nem volt látható és a biceps izomzat proximalis irányba növekedni kezdett. A humerusfej köré, ill. a leszakadt, proximalis irányba növekvő izom tömeg köré ismét Guna MD-Muscle, ill. Tissue ampullákat injektáltam, ill. a tömör tapintatú, distálisan lèvő izomhashoz 1 amp. Collagen+ Matrix ampullát adtam. 4.) Negyedik kezelésre ismét egy hét elteltével került sor. Ekkorra Attila ismét elkezdett edzeni, egyenlőre minimális súlyokkal végezte a gyakorlatokat. Ereje a sérülést megelőző állapothoz képest jelentősen csökkent, viszont minden irányba tudta karját mozgatni, tenyerét kisebb súly tartása mellett is képes volt suppinalni. A kezelést a 3. alkalommal megegyező módon végeztem.

12 5.) Ötödik alkalom jelentette az utolsó találkozást, ami egy újabb hét elteltével valósult meg. Ekkorra ismét napi szinten visszatért az edzőterembe, csak úgy mint a balesetet megelőzően, az edzései során a gyakorlatokat egyre növekvő súlyokkal végezte, körülbelül fele olyan terhelést bírt, mint 2 hónappal korábban. Az eredetileg disztálisan lévő, leszakadt izomhas, gyakorlatilag majdnem teljes mértékben folytonosságot mutatott a proximalis izomrésszel. Haematoma már egyáltalán nem volt. Ekkor a biceps izom köré teljes hosszában Guna MD Muscle és Tissue ampullákat injektáltam.

13 Attila februárban, 3 hónappal a sérülést követően ismét versenyzett, a baleset előtti erőnlétéhez képest fejlődött, már nagyobb súlyokkal volt képes a Cross Fit gyakorlatokat végezni. És bár sokkal jobban figyel az edzés kezdetén a bemelegítésre, ill. a végén a nyújtása, most már tudja, a Guna terápiának köszönhetően mindig lesz kiút!

14 Negyedik eset: külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás
A fiatal férfi anamnézisében érdemi megbetegedés nem szerepel, aktívan sportol. Teniszezés közben bal bokája maga alá fordult, aznap este a következő képeket látván, mindenképp röntgen felvétel készítést, traumatológussal való konzultációt javasoltam!

15 Priméren készült rtg. felvételen a bal fibula distalis végén kb
Priméren készült rtg. felvételen a bal fibula distalis végén kb. corticalis szélességű, dorsalis és lateralis irányú dislocatióval járó, spiral törés volt látható, ill. a felső ugróizületi részben subluxatio. Reponálást követő felvételen a subluxatio megszűnt, a tört végek gyakorlatilag megfelelően álltak, így konzervatív terápia mellett döntöttek. 5 nappal későbbi kontroll vizsgálat alaklmával, körkörös gipszsín felhelyezését követően készült röntgen felvételen a dislocatio mértékének fokozódását látták, végül műtét mellett döntöttek, melynek során lemezes osteosynthesist alkalmaztak. Ezt követően a gipszrögzítés időszaka után, azonnal elkezdtük a rehabilitációját. Guna terápia során a külboka körüli trigger pontokba, így a bokaszalagok, legkifejezettebben a lig. talo-fibulare anterior mentén, a fibula fejecs körül, ill. az ödémának megfelelően MD Mátrix, ill. MD Tissue ampullákat injektáltam. A páciens első kezelés alkalmával a külboka körüli, a nap végére fokozódó kifejezett ödémára, következetes lüktető érzésre panaszkodott, mely az első szúrás következtében majdhogy nem teljes mértékben regrediált. A Guna kezeléssel párhuzamosan a gyógytornát is el tudta kezdeni, annak ellenére hogy a műtét óta mindössze 4 hét telt el.

16 Összesen 5 alkalommal volt szükség Guna ampullákkal végzett injekciós kezelésre (MD-Matrix, MD- Tissue)

17 A gyógytornász is remek eredménekről számolt be, kezelésünk 6
A gyógytornász is remek eredménekről számolt be, kezelésünk 6. hetén maximális stabilitással állt a félköríves gumi labdán. Az aktív sportba való visszatérést azonban egyenlőre még nem engedtük, hosszú távú futás, gyors helyzetváltoztatásokkal járó mozgásforma, ilyen rövid idő elteltével még másodlagos sérüléseket eredményezhet. Ennek ellenére a szubjektív élmény vezérelte, melynek következtében tenisz meccs alkalmával ellenoldali láb részleges Achilles ín szakadását szenvedte el, így ismételten „kezeink között” találta magát.

18 Achilles sérülés: A kezeléseket Guna MD-Matrix ampullával végeztem, a kezdeti haematoma körül, ill. a m. gastrocnemius lateralis, distalis harmadának megfelelően lévő érzékeny területen, MD-Muscle+MD- Tissue ampullákat használtam. Összesen 5 alkalommal kezeltem, de már a második kezelés után a másodlagos sérülés ellenére folytatta az aktív, lendületes teniszezést, hisz ez az élete, és hála a Guna terápiának, mindenre van megoldás!

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Farkas Kitti esetei:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések